Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Info vu-metru

Vizitator toys4kitties

Postări Recomandate

Vizitator toys4kitties

Buna dimineata,in primul rand trebuie sa mentionez ca nu am avut mari tangente cu electronica niciodata (nu pentru ca nu as fi vrut, ci pentru ca au fost diversi factori care nu au permis asta), iar acum incerc sa creez un amplificator folosind kit-uri si module DIY. Ca idee, mentionez ca stiu sa tin un letcon in mana, sa inlocuiesc niste rezistente, sa citesc o schema, deci chestii de baza a bazei, dar nu am habar de chestiunile mai avansate.Inainte sa postez intrebarile mele aici, am citit prin forum diverse discutii despre subiectul care ma intereseaza, insa nu am gasit raspunsuri / solutii concrete ci, predominant, raspunsuri de genul "citeste si afla", "cauta in locul x si gasesti raspunsul"... etcIn consecinta, m-am decis sa postez cateva intrebari la care as dori raspunsuri concrete... "ca pentru prosti" care vor sa stie unde sa lipeasca doua fire si de ce, o data in viata, pentru ca nu intentioneaza sa faca treaba asta frecvent, insa nu au aflat la cautari pe mirobolantul Google.Intentionez sa montez un vu-metru stereo pe intrarea din amplif (si acesta va fi tot kit/modul), pentru a indica nivelul de semnal primit pe fiecare cale. Am vazut pe celelalte thread-uri ca nu se poate monta in paralel cu preamp'ul / corectia de ton, pentru ca va fi afectata impedanta de intrare a semnalului. Cum se poate monta vu-metrul?Pentru un vu-metru analog, cu ac, trebuie facut un anumit montaj? Am observat ca multe vu-metre pe ac au pini de intrare pentru cablaj cu papuci. Se poate conecta pe intrare direct, fara nici un montaj? Cum se poate realiza montarea?Multumesc anticipat pentru atentia acordata.Dan

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

4

• Mircea

2

• strombi

1

Top autori în acest subiect

Nu se înţelege dacă vrei să faci un soi de mixer la intrarea amplifului, cîte intrări are şi cîte vu-metre vrei să montezi? Ce tip de vu-metre, cu ac sau cu leduri, vfd... etc?Cel mai simplu e să le montezi la ieşirea amplifului, din mai multe motive, unul ar fi că nu influenţează nivelul semnalului, al doilea e că mai poate indica şi defectarea etajului final.Deci revino cu precizări.

Link spre comentariu
Vizitator toys4kitties

Ampliful va avea o singura intrare stereo, iar vu-metrul va fi pe led-uri. Am gasit un kit de vu-metru cu 10 led-uri pe canal, care are alimentare in 12V si are cate o intrare pentru fiecare canal. Daca il montez dupa finali, trebuie sa fie in paralel cu mufele de la boxe, sau se monteaza in alta parte? Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator toys4kitties

Vezi întîi cît de mare e semnalul pe care-l acceptă la intrare vu-metrul, ca să nu-l arzi, e posibil să adaugi un semireglabil pe fiecare canal.

Are semireglabile pe el. Cum se poate monta? Asta este tot ce ma intereseaza. Mai exact: se poate monta in paralel cu boxele, la iesire? Multumesc
Link spre comentariu

Userul ZAL spunea ca ai nevoie de semireglabil pe fiecare intrare (ca un potentiometru de volum), pentru ca intrarea de la vu-metru este posibil sa nu accepte 12V sau mai mult, depinde de cat poate scoate amplificatorul la iesire (exact pe bornele unde legi boxa).

Uite TR1 in schema de mai jos. Poate fi ceva 10k la 100k liniar de preferat. Borna 1 de la J2 este iesirea din amplificator, iar borna 2 este maga (GND).

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator toys4kitties

Userul ZAL spunea ca ai nevoie de semireglabil pe fiecare intrare (ca un potentiometru de volum), pentru ca intrarea de la vu-metru este posibil sa nu accepte 12V sau mai mult, depinde de cat poate scoate amplificatorul la iesire (exact pe bornele unde legi boxa).

Uite TR1 in schema de mai jos. Poate fi ceva 10k la 100k liniar de preferat. Borna 1 de la J2 este iesirea din amplificator, iar borna 2 este maga (GND).

Posted Image

Multumesc, thunderer, pentru raspuns. Am inteles, in mare, ce vrea zal sa spuna cu semireglabilul respectiv, insa kit-ul are un semireglabil pe el, are alimentare si input pentru semnal. Raspunsul tau a fost edificator in ceea ce priveste montarea modulului... mai exact out'ul de la amplif pe in'ul din vu-metru. Multumesc din nou pentru raspunsuri si consider acest thread inchis.
Link spre comentariu

Inainte sa consideri inchis subiectul: MARE grija sa nu fie semireglabilul pe zero (cursor connectat la masa) ca sa nu pui in scurt iesirea amplifului. Pune la jumatate si apoi reglezi f usor pana obtii indicatiile dorite pe led-uri (fie toate 10 aprinse la putere maxima).

Link spre comentariu
Vizitator toys4kitties

Adica mai pe romaneste considerant kitul ca suporta tensiunea de intrare, vu metru se pune pe iesirea amp.

Scurt si la obiect. Multumesc.

Inainte sa consideri inchis subiectul: MARE grija sa nu fie semireglabilul pe zero (cursor connectat la masa) ca sa nu pui in scurt iesirea amplifului. Pune la jumatate si apoi reglezi f usor pana obtii indicatiile dorite pe led-uri (fie toate 10 aprinse la putere maxima).

Apreciez heads-up'ul. Mii de multumiri.
Link spre comentariu

Înainte de a lega acel kit la orice, verifică dacă într-adevăr acel semireglabil e montat la intrarea montajului, ptr reglarea semnalului, sau e cumva ptr reglarea indicaţiei maxime a ledurilor, sau a minimei, sînt diverse scheme care depind de circuitele folosite. În documentaţie nu se pomenesc astfel de detalii, nici măcar ce integrate sînt folosite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări