Miki Spaga Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 Am luat azi la indemnul unui maistru un cablu dintr-o bucata (nu litat) de 2. Trebuie mai gros?Statia are 70x4 la 4 ohmi. 50A..si cam atat despre date.Trebuie sa iau mai gros? Rezista si asta?Mi-a zis ca nu are rost sa dau bani multi pe cablu litat din ala gros fiindca din astea (dar mai mici 1.5) sunt folosite prin casa la prelungitoare etc.Merge sau risc sa-l "topesc" cand dau drumul la statie. Precizez ca la blana nu o sa ascult mai nicidoata. dar 50% din volum tot ii dau . Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 Este uzuală o densitate de curent de 2...4 A/mmp.La curentul maxim absorbit (50 A) aveţi deci nevoiede o secţiune de 25...12,5 mmp, respectiv un diametrual conductorului de minimum 4 mm. Link spre comentariu
frantuzu_lan Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 daca montati statia in masina cumparati un kit de cabluri de statie de 20mm2 si este litat flexibil si invelis gros si aveti si rca-urile si soclu de siguranta pentru montarea corespunzatoare + stati linistit ca nu se intampla ceva .un kit nu sare mai mult de 70-80 ron Link spre comentariu
Miki Spaga Postat Septembrie 14, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2012 nu vreau sa ma complic cu kitul respectiv. mai ales daca reusesc sa-l fac la 10% din pret cu diversele materiale de pe aici...pai si daca de exp ma duc si-l dublez pe cel pe care-l am acum??in sensul ca o sa leg 2 fire de 2 mm pt plus si minus, nu merge??? Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 ...Am luat azi la indemnul unui maistru .... Mi-a zis ca nu are rost sa dau bani multi pe cablu litat din ala gros fiindca din astea (dar mai mici 1.5) sunt folosite prin casa la prelungitoare etc.Cine ti-a zis asta se vede ca nu prea stie ce-i un amplificator de masina, nu poti compara instalatia electrica de la retea cu instalatia de alimentare a unui amplificator auto la fel cum nu poti compara o dacie cu un BMW... Hai sa iti explic, si sa iau 2 exemple: 1-Amplificatorul tau care zici ca are 4X70W in 4 Ohm, ceea ce ineamna o putere audio de 280W, pentru asta trebuie o sursa de minim 450W, asta inseamna la un randament unitar al SMPS-ului ridicator ( ceea ce evident nu-i cazul dar luam asa pentru simplitatea calculului ) un consum maxim de 38A pentru tensiunea de 12V ( 450/12=37,5 ). 2-Sa luam un consumator casnic de fix 450W si sa aflam cat curent consuma el de la retea: 450/230=1,95A, hopaaa catai diferenta asa-i? EI bine ceea ce tu ( dar mai ales acel maistru ) trebuie sa intelegeti este faptul ca puterea este printre altele produsul dintre tensiune si curent, si in ambele exemple enuntate de mine trebuie sa ai pentru consumator 450W, de la retea dupa cum ai vazut nu-s nevoie pentru asta decat de 2A deoarece ai tensiunea mult mai mare la dispozitie, pe cand de la acumulatorul auto cu cei doar 12v ai sai trebui curent mult ca sa ajungi la aceeasi valoare a puterii, mai precis 38A. Acum ca am lamurit astea, @cristian_draghiescu deja ti-a explicat ce ai de facut, nu se face sa folosesti fire izolate individual in paralel, tie iti trebuie un cablu cu diametru de minim 4mm fie ca e multifilar ( litat ) fie ca e brut ( cablu brut asa gros este imposibil de folosit la aplicatia asta, sau daca nu imposibil oricum tare greu ), nu vrei sa pui ceea ce trebuie? ok atunci sa nu te surprinda cand te vei trezi cu miros de incins si apoi fum, electronica nu e simpla si nu permite compromis. Link spre comentariu
Miki Spaga Postat Septembrie 14, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2012 ok ..gata m-ai convins banuiam eu ca era o diferenta dar nici chiar asa de mare.....astea fiind spuse trecem pe cablul indicat mai susmultumesc de lamuriri ! Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Diferenta aia asa de mare dintre curenti este data de diferenta mare dintre tensiuni, cablurile nu trebuie sa suporte tensiune ci curent si la retea exista o tensiune mare ( letala!! ) asa ca nu-s necesare cabluri foarte groase, putere mare se poate obtine cu un curent relativ mic, in schimb la masina nu ai decat 12V si ca sa obtii putere mare consumi curent mult, foarte mult uneori, de aceea sunt necesare cabluri foarte groase care sa suporte acel curent. Link spre comentariu
bogdan_meseriasu Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 Mai avem un pic si ne montam doze de ramificatie si intreupatoare in masina...........doamne fereste de asa "maistri". Link spre comentariu
Dj Alex Postat Noiembrie 5, 2012 Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 daca montati statia in masina cumparati un kit de cabluri de statie de 20mm2 si este litat flexibil si invelis gros si aveti si rca-urile si soclu de siguranta pentru montarea corespunzatoare + stati linistit ca nu se intampla ceva .un kit nu sare mai mult de 70-80 ronas vrea sa stiu si eu unde gasiti un kit de cabluri de 20mm2 la 70-80 lei ca sunt tare curios Link spre comentariu
Miki Spaga Postat Noiembrie 5, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2012 daca montati statia in masina cumparati un kit de cabluri de statie de 20mm2 si este litat flexibil si invelis gros si aveti si rca-urile si soclu de siguranta pentru montarea corespunzatoare + stati linistit ca nu se intampla ceva .un kit nu sare mai mult de 70-80 ronas vrea sa stiu si eu unde gasiti un kit de cabluri de 20mm2 la 70-80 lei ca sunt tare curiosse gasesc pe okzii o gramada. am cautat si eu insa sincer sa fiu....am tras concluzia ca mai bine iau la metru direct de aici. si tot ies mai ieftin.din pacate nu am mai apucat sa montez nimic...ca mi-au spart-o hotii de 2 ori. de fiecare data dupa baterie. asa ca nu am chef sa ma aleg cu vreo usa/geam/luneta sparta pt o amarata de statie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum