Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator 500w

Cosmyn

Postări Recomandate

Ptr cine vrea să încerce, sper că e de la sine-nţeles că R4,12 trebuie la 3W, R6 la 1W, R40 la 3-5W, C5,9 la 250V, C6,7,8 ceramici la 500V... legat de rez de emitor, 0,1Ohmi mi se pare extrem de puţin, mai ales că nu sînt folosite ca cititoare de curent ptr vreo protecţie, sau e prevăzută una?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 67
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

@Zal R4 si R12 sunt suficiente la 1W puterea disipata pe ele fiind undeva spre 600mW, sau se pot urca la 22k situatie in care se pot folosi de 0,5W, cat despre restul componentelor ceea ce ai sugerat este cat se poate de corect, si singurul lucru pentru care nu am mai inscriptionat pe schema detaliile alea este ca asemenea lucruri se subanteleg ( sau cel putin asa sper )...

PS: 0,1 in coada finalilor folosesc eu de obicei, se pierde si mai putin din tensiune la curenti mari ( desi oricum se vorbeste de foarte putin ), si am observat ca simulatorul reactioneaza ceva mai bine cu valorile astea ( in realitate nu am aparatura necesara sa confirm/infirm, insa asa cum am zis, motivul principal ar fi ca asta folosesc eu, dar nu exista nici un motiv pentru care sa nu se foloseasca 0,33 spre exemplu. Protectii evident ca nu am inclus, oricum la puterea asta nu prea am incredere in limitarea aia banala, si nici n-am vrut sa complic schema.

LE: revin cu ceva modificari la schema, in principal in urma sugestiilor lui @zal pentru a nu exista dubii in anumite privinte:

http://imageshack.us/a/img337/3852/schema2.png

Am adaugat eu si oglinda in colectoarele diferentialului si ceva degenerare in emitoare, parca e ceva mai prietenos asa, si am marit compensarile avand in vedere ca imi apareau ceva oscilatii la acele valori. Ca de obicei daca ceva vi se pare mai util nu ezitati, atata vreme cat nu complicam prea mult schema, motivul l-am specificat deja mai inainte :da

Link spre comentariu

Experienta sa zicem ca am .......am construit un amplif cu 2n3055 la 100W asa scria in schema dar nu prea cred ca era puterea ei

Te-ai gandit si la varianta cumpararii unor kituri de pe net???Vezi ca ai un mesaj privat cu 2 linkuri catre astfel de kituri. Nu am vrut sa fac reclama aici.
Link spre comentariu

un pcb cred ca si eu as putea face. ce am calculat eu , la +/- 75 V ar scoate 250 W in 8 ohm si 400 W in 4 Ohm. asa a fost gandita sau simulatorul meu nu stie ce si cum. La tensiuni mai mici crezi ca va ramane stabil aplif-ul?O idee cam la ce costuri ajung piesele, fara traf, asa grosier.multumesc anticipat.LE: m-am uitat dupa finali, si la farnnel ma duce cam la 400 ron :nebunrau:

Ti-am zis eu ca finalii BJT te duc la sapa de lemn? :nebun: Si eu ti-as recomanda sa nu te mai complici si sa iti iei un amplificator gata facutCati bani ai dispusi pentru construirea acestui amplificator?
Link spre comentariu

scuze ca intervin si eu... pe mine m-ar interesa schema postata de zal pe pagina anterioara, parca imi place mai mult dar am o nelamurire, legat de alimentarea diferentialelor de pe intrare, cu +/-15Vcc, necesita o sursa separata de alimentare sau se poate face mai simplu cu cate o dioda zenner de 15 v, cu o rezistenta si un condensator dimensionate corespunzator, asta daca nu necesita un curent prea mare, iar legat de tranzistoarele finale, ce ar fi recomandat? ar merge mj15023/15024 , mj15003/15004? sau altceva? si eventual ceva caracteristici ale amplificatorului ar fi binevenite.... sa nu mai zic si de cablaj, ca tot ii place romanului moka... :da

Link spre comentariu

retrosong, cine are ochi recunoaşte repede.

------------------

corneillus, se pot folosi stabilizatoare simple cu rez şi diode zener de 15V decuplate cu cond de 100nF, sau stabilizatoare mai complexe (LM317/337...), dar nu vor influenţa funcţionarea, sunetul.

------------------

marian, m-am gîndit la puteri mai mari ptr acele rez doar din considerentul că ce se găseşte azi în comerţ sînt trase de păr, faţă de cele ''clasice''. Nu mai e wattul ce era o dată.

Link spre comentariu

Nu este varianta cea mai buna ! Mai bine variezi rezistenta R5 sau R7 ( in acelasi fel cu propunerea lui ZAL , cu un potentiometru semireglabil de 100 ohmi , avand conectat cursorul la - Vcc si capetele conectate la emitorii Q24 si Q23( tranzistorii oglinzii de curent ) in acest fel nu mai desimetrizezi semnalul ci doar curentii prin diferential ( de fapt nu este asa , dar este o explicatie simplista ) implicit offset-ul DC . Se observa usor pe semnal dreptunghiular acest (d)efect...R4 dimensionat corespunzator se leaga la -Vcc , nu la masa ...conectat in acest fel , daca dispare o tensiune de alimentare , montajul nu va scoate DC pe iesire . Recomand micsorarea R6 pana la 33-47 ohmi...Sunt multe de comentat...etajul VAS este minimal ( praf ) , ar trebui imbunatatit .

Link spre comentariu

@hpavictor ca de obicei limbajul tau este destul de colorat, dar am invatat sa ignor asta, pe de alta parte stiu ca tu ai o fixatie cu hifi dar am scrie eu pe undeva ceva de acest fel? nici vorba, ba dimpotriva am si specificat faptul ca cuvantul de ordine este simplitatea avand in vedere experienta redusa a autorului temei evident ca ampliul trebuie sa fie usor de inteles si pentru el si arhitectura asta praf cum o faci tu este usor de inteles de catre cei care nu sunt la acelasi nivel cu tine, evident ca nu se pune problema de performante notabile de la schema asta, dar tocmai ca nici nu am urmarit asta, evident ca sunt multe inbunatatiri ce se pot face ( eu sunt primul care recunoaste asta ) dar schema s-ar complica prea mult si nu este indicat in cazul de fata.

PS: Oricum fiecare cu ideile/convingerile lui, lasand la o parte modul tau de exprimare care lasa de dorit, sugestiile sunt intemeiate insa nu-si au locul aici.

Link spre comentariu

R5 si R7 ce limiteaza acolo in oglinda de curent? iar R39 ce rol are? dupa cate am vazut introduce semnalul in faza la intrare. deci ar trebui sa creasca amplificarea? Gresesc cumva? Q7 impreuna cu Q8 formeaza si o retea de curent constant , mi se pare o imbunatatire foarte benefica in locul respectiv in circuit. Te-as ruga sa adaugi un condensator de 1uF in paralel cu R6 si cum spunea Victor , sa-i scazi valoarea lui R6 undeva la 47 de ohmi si pe urma sa simulezi asa sa vedem cum sta la20kHz respectiv la 40kHz :dans:

Link spre comentariu

-R5 si R7 efectueaza asazisa degenerare in emitor, nu am timp acum s explic principiul insa sunt sigur ca stii despre ce este vorba;-R39 duce inversoarea la masa dimpreuna cu C3, e o chestie banala folosita la majoritatea amplificatoarelor, ceea ce cred ca te-a nedumerit de fapt este conectarea lui R2 care in loc sa fie la masa direct, este pe acea R39, scopul este unul precis si ideea nu-mi apartine insa am folosit-o de multe ori de cand mi-a fost sugerata de catre @smilex, ea stabileste si in aceasta configuratie impedanta de intrare, doar ca astfel pozitionata aceasta impedanta va fi mai mare fara a afecta echilibrul dintre cei 2 tranzistori din diferential si totodata va disparea atenuarea semnalului de intrare cauzat de un divizor simplu R1/R2, amplificarea nu este influentata.-Q7 si Q8 chiar pentru asta servesc, si anume SCC pentru VAS si totodata sarcina activa in colector, in timp ce R16 asista la o oarecare simetrizare locala.-O sa pun si acel cond pe R6 dimpreuna cu micsorarea valorii ei la nivelul sugerat si vom vedea.

Link spre comentariu

Orice discutie are o parte constructiva . " Praf " este o licenta poetica ! Te rog sa o iei ca atare ...Ideea este ca etajul VAS ar putea fi folosit exact ca in schema propusa de tine , cu conditia folosirii unui tranzistor cu Cob cat mai mic . Exclus MJE340 /350 ! Daca totusi nu se poate altfel , trebuie introdus un etaj repetor intre etajul diferential si etajul VAS . Doar asa se poate ocoli problema generata de tranzistori in genul MJE340/350 .Cu un singur tranzistor repetor nu cred ca se complica schema prea mult !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări