Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Homemade RX/TX


godFather89

Postări Recomandate

Salutari,

 

Recent mi-am luat un automodel 1/8 nitro. Imi place, e distractiv, insa ma nemultumeste sistemul RX/TX (ceva chinezarie, analog pe 27 MHz). Cautand pe net am observat ca sunt destul de scumpe cele digitale asa ca am decis sa pornesc constructia de unul singur (sperand sa ies mai ieftin).

 

Ideea e sa modific ce am acum. Mai bine zis sa pastrez plasticurile si butoanele.

 

Componente:

-2 module transceiver (ma gandeam la RFM22B - cel pe 868 MHz, 20 dBm TX, –121 dBm RX - in jur de 55 lei bucata) - avantajul unui transceiver este ca poti primi informatii inapoi de la model cum ar fi starea bateriei, temp. motorului si orice altceva.

-2 uC - probabil xmega32d4 dar inca nu m-am hotarat

-alimentare la 3.3V printr-un regulator in comutatie (eficienta maxima!) - probabil MCP1603T, 500 mA ar trebui sa fie suficienti

Si cam atat. Restul sunt in TX/RX (potentiometre, mufe, etc.)

 

Pentru telecomanda, ma gandeam sa adaptez un mic ecran LCD (tip 3310) pe care sa afisez diverse informatii. Poate unul mai mare cu touchscreen.

 

Ca si functionalitati: fail-safe, citirea tensiunii de la receptor/telecomanda + alarme, curbe de actionare, limite, punct de centru si cam atat (ar mai fi nevoie de ceva?).

 

Pentru configurare, ma gandeam sa mai adaug si un modul bluetooth si sa fac configurarea de pe telefon (asta daca nu adaug un ecran cu touchscreen).

 

Sugestii, pareri?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • godFather89

    11

  • boboBOBO

    3

  • costi002

    3

  • cirip

    2

Top autori în acest subiect

Piesele ies undeva la 200 de lei (sper). M-am uitat dupa sisteme RX/TX dar nu am vazut nimic sa se apropie de 200 de lei (tinand cont de functionalitati).Despre cele actuale, trebuie schimbate!Nu are nici fail-safe, cateodata mai tremura servo-urile (desi telecomanda e aproape de masina), etc.

Link spre comentariu

Daca iesi in banii astia, si va fi si functional, atunci ar fi ok. Va fi ceva de munca, nu gluma, mai ales ca vrei comunicare bidirectionala. Si apoi, tre sa iti faci propiul protocol, si precizia trebuie sa fie destul de buna. Daca lucrai cu PIC si cu asembler, m-as fi bagat si eu, mai ales ca am am ceva finalizat pe partea de receptie/decodare

Link spre comentariu

Nu imi fac probleme ca nu va fi functional. Intr-adevar, e ceva de munca dar nu ma grabesc. Tocmai pentru ca e bidirectional e mai simplu pentru ca e codul identic in ambele locuri (cu mici diferente specifice).PWM pe 16 biti si ADC pe 12 biti cred ca e suficient de precis pentru un automodel.Cu atmel-urile sunt mai familiarizat si am totul pregatit (programator, soft, debugger, etc.)

Link spre comentariu

Ce sa zic... mult succes. Nu ai fi primul care ar vrea sa reinventeze apa calda, cu 200 ron iti cumperi o statie mega performanta ( asta ca nivel de amator.. daca vrei ceva pentru concursuri.. ajunge un pic mai scump dar nu foarte mult ). Fii antent ca pe 800mhz functioneaza si telefoanele mobile din cate stiu, si poti avea mari interferente iar cu un 1/8 nitro nu e de joaca daca scapa de sub control. Gandeste-te ca dupa ce faci partea de soft si electronica trebuie sa gandesti si o carcasa care si asta ia timp, bani, nervi... Daca reusesti sa duci proiectul pana la capat ar fi chiar o performanta, as fi tare bucuros sa vad produsul final... Ca o adaugare, ca functii vei avea nevoie si de dual rate, expo, si sa ai o memorie pentru 2-3 modele. Cam astea fiind spuse.. mult succes, asteptam vesti

Link spre comentariu

Deocamdata e doar in stadiul de idee, de aceea asteptam sfaturi si sugestii. Probabil peste o luna daca ma apuc.Prin curbe de actionare, limite ma refeream la expo si dual rate. De memorie, nu e problema, e loc destul in eeprom dar deocamdata nu o sa am nevoie decat pentru un singur automodel.La telecomanda nu am nevoie de carcasa ca o sa inlocuiasca electronica din pistolul actual. La masina, o sa incapa cu bateriile in cutie.LE: cat despre frecventa, sa folosesc mai bine 2.4GHz?LLE: ce antena omnidirectionala recomandati pentru 868 MHz?

Link spre comentariu

Daca vrei sa participi la concursuri trebuie sa ai o telecomanda certificata.

Eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare, doresc sa construiesc un model si ma tem ca nu il voi putea utiliza din acest motiv (am multe date de transmis si o telecomanda normala nu este potrivita) - nu este pentru concursuri dar este un aeromodel si pot fi probleme.

 

Am ales modulele ZigBee, care merg pana la 1km, in functie de model, exista versiuni puternice pana la 5km.

 

Vezi AICI exemple...

Link spre comentariu

Probabil e cam mult, dar nu se stie niciodata. Decat sa ramai fara semnal, mai bine sa fie...Cat despre camera video, nu o sa obtin rate de transfer suficient de mari pentru un stream video live. Cel putin nu cu modulele alea.

Link spre comentariu

http://www.ebay.com/itm/2-4G-FS-GT3B-Tr ... 2c65b809a7

Pe aceasta o am eu. Are câteva funcţii folositoare precum expo, poţi modifica creşterea acceleraţiei exponenţial. Are un ecran mare iluminat. Mai are end point (pt fiecare canal). Nu prea merită să te complici să faci la cât costă, doar dacă vrei neapărat.

O singură chestie, mie mi s-a rupt plasticul pe frână, când împingi cu degetul - acel plastic s-a rupt, l-am reparat cu un inel tăiat din ţeavă de plastic de apa, merge şi cu ţeavă în care se bagă firele de curent la case, am cusut-o cu aţă de partea pe care apeşi când accelerezi şi apoi întărit cu poxipol, acum nu se mai rupe şi e foarte facil de utilizat, ai control foarte bun ţinând vârful de la deget în acel inel.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări