GEO 53 BN Postat Octombrie 5, 2012 Partajează Postat Octombrie 5, 2012 Chestiunea corectiei unui filet, mie mi se pare o chestiune foarte simpla. Se trece filetul inca odata prin filiera/tarod. Tot ceea ce vad in acest topic, reprezinta complicatii costisitoare.Sint intru cu totul de acord atunci cind este vorba de filete pentru care exista filiera.Dar ce se poate face cind sint filete realizate pe diametre mari,de exemplu capetele tijelor pistoanelor de la cilindrii hidraulici mari(am dat un exemplu de la noi din firma)pe care nu putem ca sa-i dam jos ca sa-i rectificam pe strung,pentru ca ar dura foarte mult demontarea si cite alte exemple.Cu o scula de acest fel treaba se face foarte rapid si cu costuri mici. Deci utilitatea lor este incontestabila. Link spre comentariu
avolocaru Postat Octombrie 5, 2012 Partajează Postat Octombrie 5, 2012 Dintii aia asa de mari nu prea imi par a fi dinti de pila, zic si eu! poate de lup Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 6, 2012 Partajează Postat Octombrie 6, 2012 Dintii aia asa de mari nu prea imi par a fi dinti de pila, zic si eu! poate de lup Nu este o pila! Este o scula pentru rectificarea filetelor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2012 Partajează Postat Octombrie 6, 2012 ...Nu este o pila! Este o scula pentru rectificarea filetelor.In tehnologia mecanica familia de cuvinte: a rectifica/rectificare, desemneaza o operatie specifica si actiuni legate de aceasta. Noi folosim deci in limbajul nostru tehnic, aceste sensuri si nu pe cele din dictionarul DEX, unde sensul cuvantului rectificare, este acela de a corija/indrepta ceva - vezi http://dexonline.ro/definitie/rectificare. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 6, 2012 Partajează Postat Octombrie 6, 2012 . . Noi folosim deci in limbajul nostru tehnic, aceste sensuri si nu pe cele din dictionarul DEX, unde sensul cuvantului rectificare, este acela de a corija/indrepta ceva - vezi http://dexonline.ro/definitie/rectificare.Corectarea,repararea,remedierea filetelor deteriorate,e bine spus?Ca vad ca aici se interpreteaza fiecare cuvint scris.Stiu ce este operatia de rectificare,care este scopul ei si pe ce masina se poate face aceasta operatie.Si ma rog frumos,credeti,ca scriind rectificarea fieltelor deteriorate m-am exprimat atehnic?Dex-ul nu a fost scris nici de mine si nici de dvs si consider ca explicarea cuvintului este destul de pe intelesul tuturor.Cind am scris ce am scris ,sint convins ca cei care au citit au inteles ce am vrut sa spun. Probabil ca unii se cred mai catolici decit PAPA. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Octombrie 6, 2012 Administratori Partajează Postat Octombrie 6, 2012 Ii zice pila pentru rectificat, reparat, corijat, indreptat, restaurat, etc filete Daca e sa o luam dupa DEX atunci inchidem forumul ca multe cuvinte tehnice nici macar nu exista in dex sau ma rau sunt explicate eronat Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 7, 2012 Partajează Postat Octombrie 7, 2012 ...Corectarea,repararea,remedierea filetelor deteriorate,e bine spus?Ca vad ca aici se interpreteaza fiecare cuvint scris...Da, este bine de folosit alt termen, inafara de rectificare, dar sinonim cu acesta, intrucat atunci cand folosim termenul rectificare, automat ne gandim la echipamentul necesar acestei operatii - pietre si masini de rectificat. Nu se interpreteaza nimic, intr-un sens peiorativ. Foarte multi sunt deranjati de o asemenea observatie, dar ea este necesara pentru evitarea confuziilor.Offtopic: Intrand in clubul unor anumiti meseriasi, trebuie folosit limbajul acestora si evitate orice confuzii. Imagineaza-ti ca avand de realizat un anumit produs, te adresezi unui meserias si la urma ii ceri sa-ti rectifice filetul. Aceasta actiune, presupune o corectie speciala cu o piatra unghiulara, care se poate face chiar si pe strung. Insa te vei trezi la urma ca acea piesa filetata te costa de 2...3 ori pretul considerat rezonabil. Foarte multi strungari, te atentioneaza ca la un filet obisnuit nu este nevoie de rectificare. Sunt insa si "specimene", care abia asteapta sa te taxeze in plus. Link spre comentariu
avolocaru Postat Octombrie 7, 2012 Partajează Postat Octombrie 7, 2012 Are cineva dracia asta de pila? cand o ai in mana stabilesti exact ce poti face cu ea. Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Octombrie 7, 2012 Partajează Postat Octombrie 7, 2012 Are cineva dracia asta de pila? cand o ai in mana stabilesti exact ce poti face cu ea.Dupa cum am mai spus,avem asa ceva la firma la care lucrez.Cu asemenea scula remediem filetele realizate pe diametre mari,deteriorate. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 8, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2012 In filmuletul asta se prezinta mai multe metode de reparat un filet stricat, printre care si cum se utilizeaza aceste pile de filet (la min 4:00). Se pare ca fiecare fata e pilei are un alt pas al spatierii dintilor si in functie de pasul surubului se alege fata care trebuie folosita. Link spre comentariu
avolocaru Postat Octombrie 8, 2012 Partajează Postat Octombrie 8, 2012 Interesanta scula dar mie mi se pare nefolositoare. In primul rand este de vazut daca si cu cat este mai scumpa decat o filiera. O filiera ar trebui sa-ti dea o calitate mult mai buna a filetului. Si alte scule din filmulet sunt ciudate si tot nefolositoare din punctul meu de vedere. Poate daca vrei sa faci o reparatie pe genunchi... Eu am tot carpit fel de fel de filete dar nu am simtit nevoia unor asemenea scule. Link spre comentariu
radu cnc Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Interesanta scula dar mie mi se pare nefolositoare. In primul rand este de vazut daca si cu cat este mai scumpa decat o filiera. O filiera ar trebui sa-ti dea o calitate mult mai buna a filetului. Si alte scule din filmulet sunt ciudate si tot nefolositoare din punctul meu de vedere. Poate daca vrei sa faci o reparatie pe genunchi... Eu am tot carpit fel de fel de filete dar nu am simtit nevoia unor asemenea scule.Asta inseamna ca nu ai lucrat sau reparat filete mai mari de sa zicem... M20, M24.Ce faci cand ai de reparat un filet M80x2, de unde faci rost de filiera??Si eu as vrea sa am toate tipurile de filiere si tarozi dar asta costa, stiu cat am adunat pana acum. Link spre comentariu
avolocaru Postat Octombrie 9, 2012 Partajează Postat Octombrie 9, 2012 Cu putina atentie filetul poate si reparat cu o piulita, o panza de bomfaier si chiar cu o daltita. Nu spun ca nu ar fi buna pila de filet dar trebuie sa ai si ocazia sa repari filete. Ma gandesc ca ar putea merita pentru situatii in care in domeniul in care activezi sunt cateva tipuri de filete si desigur sa fie necesara repararea acestora direct pe utilaj. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 10, 2012 Partajează Postat Octombrie 10, 2012 ...Ce faci cand ai de reparat un filet M80x2, de unde faci rost de filiera??...O regula importanta atunci cand ai o piesa cu un filet pentru care nu exista filiera, este sa il protejezi la demontarea piesei. Cel mai bine poate fi protejat, lasand piulita pe el. Daca totusi filetul a fost lovit, cea mai buna reparare, consta in recentrarea pe strung si corectia spirei/spirelor mutilate. Daca centrarea nu se poate face 100% sigur, atunci se corecteaza la cutit doar pana la o anumita adancime, dupa care se pot folosi procedeie de lacatuserie, inclusiv rodarea cu piulita, asa cum sugereaza @avolocaru. Bineinteles ca aceasta este o chestiune de mentalitate individuala. Daca cel confruntat cu situatia isi permite sa cumpere o asemenea scula specializata, doar pentru o piesa, atunci este treaba lui. Link spre comentariu
ndc74 Postat Octombrie 10, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 10, 2012 Daca totusi filetul a fost lovit, cea mai buna reparare, consta in recentrarea pe strung si corectia spirei/spirelor mutilate. Daca centrarea nu se poate face 100% sigur, atunci se corecteaza la cutit doar pana la o anumita adancime.Aici discutam cazurile mai speciale in care nu ai filiera respectiva si nici nu poti pune piesa pe strung din diverse motive. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum