Marian Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 Se prea poate sa nu ma pricep a explica prea bine ce gandesc de aceea ma folosesc de niste imagini, tocmai ce am primit o comanda cu astfel de relee ce-mi trebuiesc pentru un proiect, 1,5 lei coasta bucata ( e scump? ma indoiesc ):Ma indoiesc temeinic ca un asemenea releu ( cu dimensiunile 18*15*16mm) poate fi complicat si cu atat mai putin poate fi scump la 1,5 lei, si prezinta avantajul ca poate fi folosit cu succes in ambele stari ale fototranzistorului, nu trebuie decat mutat pinul de pe care se ia contactul cu bratul pivotant, stiu ca pare complicat dar de fapt e ridicol de simplu :rade:PS: @cristian_draghiescu inainte de toate, tre sa spun ca ma simt ciudat ca cineva ca tine sa mi se adreseze la pronumele de politete, as prefera sa ma tutui...lasand insa asta la o parte ceea ce am dori sa subliniez in ceea ce priveste D1 este faptul ca daca se foloseste releu pentru comutarea arcinii atunci evident ca bobina acestuia v fi alimentata de emitorul BD, si la fel de evident este si faptul ca D1 trebuie sa ramana in paralel cu bobina releului indiferent ce tipuri de sacina vor comuta contactele acestuia care evident ca sunt izolate electric de bobina si implicit de tranzistor, asadar daca se foloseste vaianta cu releu ( indiferent de care ) atunci bobina acestuia are o anumita ineductanta si fiind alimentata de emitorul BD acesta din urma trebuie protejat tocmai de acea inductanta prin conectarea unei diode in paralel pe bobina. Link spre comentariu
costi002 Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 Ma bag si eu acuma ca musca-n.....In primul rand nu cred ca e ok sa va luati la harta pe un subiect unde cel care l-a initiat nu mai intra sa vada ce si cum.In al doilea rand, trebuie aleasa varianta care consuma cel mai putin curent in modul de repaos. Nu cred ca ar fi ok sa tii un releu alimentat (dpdv al consumului de energie, poate il face pe baterie) in stand-by si nealimentat in lucru (doar daca o fi vre-un sistem fail-safe, dar nu avem de unde sa stim acest lucru). Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 @costi002 dar nu se ia nimeni la harta, sau cel putin din punctu meu de vedere nici vorba de asa ceva, il respect prea mult pe cristian ca sa imi permit polemici cu el. Pe de alta parte releul din pozele mele consuma aproximativ 30mA la o tensiune de 12Vcc, asadar un consum modic zic eu, dar acum depinde, multi factori depind de varianta finala a acestui circuit, si asa cum spui discutiile devin inutile atata timp cat autorul temei tace malc ( un lucru tare urat pe care il practica multi, arunca cu o intrebare si apoi ignora discutiile ). Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Septembrie 13, 2012 Partajează Postat Septembrie 13, 2012 Respectul este absolut reciproc şi nici vorbă de vreo polemică.Consider că toate discuţiile sunt în folosul celui care a deschisacest topic. Acum cred că are destule indicii despre cum săutilizeze acel fototranzistor în funcţie de consumatorul deţinut.Sper să nu fie un topic deschis doar din plictiseală sau purăcuriozitate, ci să aibă la bază o aplicaţie practică concretă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum