Vizitator NeoGes Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 am o nelamurire.daca poate sa ma ajute cineva.vreau sa folosesc un LM339 sa compare voltajul produs de 2 panouri solare.din cate am inteles modul de functionare: daca V+ > V-(5v>3v) atunci Vo = 5vcum conectez panoul(sau orice alta sursa) la V+ stiind ca panoul(orice alta sursa) are borna de + si de -? leg +ul panoului la V+? V- e valoarea de referinta. la V- leg borna + a celuilalt panou?? cu -urile celor 2 panouri ce fac?unde le leg? Link spre comentariu
costi002 Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 dupa mine, legi minusurile panourilor intre ele si apoi la GND-ul LM-ului. Plusurile panourilor, legi unul la +Vref si altul la -Vref. Link spre comentariu
Vizitator NeoGes Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 la gnd-ul LM-ului nu se leaga - ul sursei de 5v? Link spre comentariu
costi002 Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 ba da, si minusul sursei.Mai este o chestie. panourile se leaga prin 2 divizoare de tensiune identice la intrarile lm-ului, astfel incat sa nu depasesti pe intrare comparatorului valoare de Valim-1.5V adica 3.5V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 compari iesirea unui panou cu iesirea celuilalt panou ca sa stii care este mai mare sau vrei sa stii cand iesirile panourilor,independent intre ele,depasesc o anumita valoare?comparatorul compara o tensiune cunoscuta denumita de referinta tocmai ca o cunosti si eventual o alegi dupa niste criterii cu o tensiune necunoscuta ce poate lua diverse valoricomparatorul nu da decat o singura informatie:unde se plaseaza tensiunea necunoscuta fata de referinta;insa pot fi 2 cazuri rezultate din alegerea intrarii unde pui referinta:iesirea sa fie zero cand tens necunoscuta este mai mare decat ref sau iesirea sa fie "unu logic" cand tens necunoscuta este mai mica decat referintaatentie, lm339/393 au "unu" numai prin conectarea unei rezistente la Vcc Link spre comentariu
Ticu Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 @NeoGes pentru sfaturi mai precise ar fi bine sa zici ce vrei sa faca in final montajul tau, ce tensiuni si puteri maxime au panourile si de unde alimentezi cu 5V comparatorul. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 NeoGes, ce vrei sa faci mai exact ? Cred ca pentru tine un trigger ar fi mai indicat, nu comparator. Link spre comentariu
Vizitator NeoGes Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 vreau sa compar doar tensiunile intre ele.am 2 panouri solare orientate in directii diferite.vreu sa comand un motor sa se roteasca daca panoul A produce mai multa energie.daca Va> Vb sa am semnal pe Vo din poza de mai suscomparatorul il alimentez cu 5v de la un transformator.panourile sunt de dimensiuni mici.de la lampa de gradina. tensiunea maxima fiid undeva la 2.5--3v Link spre comentariu
yo9hnf Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 http://www.daycounter.com/Calculators/Comparator-Hystereses-Calculator.phtml Am inteles. LM339 compara o tensiune X fata de (raportat la) o tensiune fixa de referinta. Adica daca panoul A iti da 2V, tu cu LM339 poti vedea daca acei 2v reprezinta o tensiune mai mare sau mai mica decat referinta (de ex. 2.5V). Nu cred ca poti aplica ambele tensiuni (de la panoul A si panoul B) in acelasi timp comparatorului. Cauta totusi si despre triggere si vezi daca te avantajeaza mai mult. Link spre comentariu
Vizitator NeoGes Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 ok am inteles.ms de ajutor Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 de ce sa nu se poata aplica tensiuni de la cele 2 panouri?trebuie sa aibe minusul comun legat la masa comparatoruluiiesirea va spune de exemplu care panou este iluminat mai puternic Link spre comentariu
cristian1961 Postat Mai 15, 2014 Partajează Postat Mai 15, 2014 cu comparatorul ala trebuie sa faceti un amplificator cu intrari diferentiale cu o amplificare sa zicem 1000. se face cu patru rezistente. asa fara nimic crapa OP ampul. El v-a compara cele doua tensiuni de la cele doua panouri, intre ele si va v-a arata care e mai mare . cu semnalul asta faceti dv ce doriti. minusurile celor doua panouri se leaga la masa OP amp . plusurile pe cele doua rezistente de intrare a op amp configurat diferential. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum