Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LM339 comparator voltaj

Vizitator NeoGes

Postări Recomandate

Vizitator NeoGes

am o nelamurire.daca poate sa ma ajute cineva.vreau sa folosesc un LM339 sa compare voltajul produs de 2 panouri solare.din cate am inteles modul de functionare: daca V+ > V-(5v>3v) atunci Vo = 5vcum conectez panoul(sau orice alta sursa) la V+ stiind ca panoul(orice alta sursa) are borna de + si de -? leg +ul panoului la V+? V- e valoarea de referinta. la V- leg borna + a celuilalt panou?? cu -urile celor 2 panouri ce fac?unde le leg?

post-65979-139829488727_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

2

• costi002

2

• cristian1961

1

• Ticu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ba da, si minusul sursei.Mai este o chestie. panourile se leaga prin 2 divizoare de tensiune identice la intrarile lm-ului, astfel incat sa nu depasesti pe intrare comparatorului valoare de Valim-1.5V adica 3.5V.

Link spre comentariu

compari iesirea unui panou cu iesirea celuilalt panou ca sa stii care este mai mare sau vrei sa stii cand iesirile panourilor,independent intre ele,depasesc o anumita valoare?comparatorul compara o tensiune cunoscuta denumita de referinta tocmai ca o cunosti si eventual o alegi dupa niste criterii cu o tensiune necunoscuta ce poate lua diverse valoricomparatorul nu da decat o singura informatie:unde se plaseaza tensiunea necunoscuta fata de referinta;insa pot fi 2 cazuri rezultate din alegerea intrarii unde pui referinta:iesirea sa fie zero cand tens necunoscuta este mai mare decat ref sau iesirea sa fie "unu logic" cand tens necunoscuta este mai mica decat referintaatentie, lm339/393 au "unu" numai prin conectarea unei rezistente la Vcc

Link spre comentariu
Vizitator NeoGes

vreau sa compar doar tensiunile intre ele.am 2 panouri solare orientate in directii diferite.vreu sa comand un motor sa se roteasca daca panoul A produce mai multa energie.daca Va> Vb sa am semnal pe Vo din poza de mai suscomparatorul il alimentez cu 5v de la un transformator.panourile sunt de dimensiuni mici.de la lampa de gradina. tensiunea maxima fiid undeva la 2.5--3v

post-65979-139829488803_thumb.png

Link spre comentariu

http://www.daycounter.com/Calculators/Comparator-Hystereses-Calculator.phtml

Am inteles.

LM339 compara o tensiune X fata de (raportat la) o tensiune fixa de referinta.

Adica daca panoul A iti da 2V, tu cu LM339 poti vedea daca acei 2v reprezinta o tensiune mai mare sau mai mica decat referinta (de ex. 2.5V).

Nu cred ca poti aplica ambele tensiuni (de la panoul A si panoul B) in acelasi timp comparatorului.

Cauta totusi si despre triggere si vezi daca te avantajeaza mai mult.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

cu comparatorul ala trebuie sa faceti un amplificator cu intrari diferentiale cu o amplificare sa zicem 1000. se face cu patru rezistente. asa fara nimic crapa OP ampul. El v-a compara cele doua tensiuni de la cele doua panouri, intre ele si va v-a arata care e mai mare . cu semnalul asta faceti dv ce doriti. minusurile celor doua panouri se leaga la masa OP amp . plusurile pe cele doua rezistente de intrare a op amp configurat diferential.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări