Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare, reparare radio pick-up Darclee S643A

Vizitator bawws

Postări Recomandate

Salutare,

Sunt nou pe acest sport, hobby, ocupatie de timpul liber. Am achizitionat acum ceva timp (de la un domn' Florin de pe ocazii) un radio/pick-up Darclee S643A.

Este aparatul adolescentei mele si doresc sa-l readuc in parametri de functionare.

In link-ul de mai jos se regasesc poze cu acest aparat dupa ce l-am demontat, pentru a fi mai usoara reparatia si a putea curata, revizui, repara si imbunatati.

https://plus.google.com/photos/108175538688777618812/albums/5787171514648434497?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/108175538688777618812/albums/5787171514648434497?banner=pwa&gpsrc=pwrd1

De spus despre mine: am fobia curentului (am frica de curent, dar cum frica este ucigasul mintii, incerc din rasputeri sa-mi infrang aceasta frica), nu am cunostiinte despre electronica, electrotehnica, nu inteleg schemele functionale (adica ma pot dumiri ca un condensator, o rezistenta, duc pana la un punct, dar care este scopul lor nu prea).

Prin urmare va rog sa-mi scuzati stangacia in exprimare, lipsa de cunostiinte temeinice.

Ceea ce doresc de la acest aparat este sa-l aduc la stadiul de functionare fara probleme (sunt constient ca nu este state of the art), sa pot prinde in conditii bune posturi de radio fm si no-fm, sa pot sa ascult o placa cu muzica si/sau povesti.

Stadiul aparatului:

- la conectarea lui la curent, lapile de pe placa se aprind, luminile de pe scala se aprind, EM84 se aprinde, si am regasit RRActualitati. Nu am tinut minte pe ce frecventa si pe ce scala lungi, medii, scurte, etc.

- de cum este alimentat acest aparat in difuzor, se aude un barait continuu chiar daca am prins postul. Aici presupun ca acei condensatori care sunt crapati presupun ca sunt de vina.

- pick-up-ul invarte placa, are diuza (cap-ul), si cand este asezat pe placa se aude in surdina muzica. Daca apas pe el se aude si in boxe;

- scala de pe us se invarte foarte greu, si ca s-o pot invarti , trebuie se actionez din interioul aparatului acel semi cerc dintat, inainte si inapoi. Si aici cred ca este o problema, prin cautarea manuala de pe fata panoului cu ajutorul din interior, nu am prins nici un post.

- din cate am vazut eu, condensatorii sunt de 2 natii: TESLA si IPRS, cei TESLA nu sunt crapati, dar cei IPRS (culoarea specifica MARO) sunt cam toti crapati;

- lampile sunt la fel de 2 natii: TESLA si TUNGRAM, din ce va eu se aprind.

Cam atat despre ceea ce am putut constata eu cat l-am demontat si pigulit.

Am notat condensatorii (maro) si iata marimile:

- 0,05 uF +/- 20%, x250 VCC, x10. 1964, 3 bucati; IPRS

- 1000 pF +/- 20%, x400 VCC, x12. 1964, 1 bucata; IPRS

- 1500 pF +/- 20%, x400 VCC, x12. 1964, 1 bucata; IPRS

- 2200 pF +/- 20%, x400 VCC, x10. 1964, 1 bucata; IPRS

- 10000 pF , 400 VCC, 6 bucati; TESLA

- 6800 pF+/-20%, x400 VCC, x12. 1964, 1 bucata; IPRS

- 1000 pF +/- 20%, x1000 VCC, x9. 1964, IPRS

Mai sunt din ce am vazut eu sub placa 2 condensatori, 2 la transformator, pe care nu i-am notat inca (cel putin cei de sub placa trebuie sa dezlipesc contactele si sa vad ce si cum).

Despre condensatori:

- din cate am vazut eu nu se prea muleaza pe capacitatile mai sus mentionate, ceea ce se gaseste pe piata. Pentru mine nu este clar daca in loc de 0,05 uF, pot inlocui cu unul de 50 pF. Sau daca cei +/- 20% inseamna ca pot lua unul cu 20 % mai mult sau mai putin.

- din ce mi-am dat eu seama cei de pe aparat sunt cu infasuratura de poliester parca sau hartie. Nu stiu daca este bine sa-i inlocuiesc cu cei electrolitici cu sau fara polarizare si/sau cu unii ceramici. Parca as avea mai multa incredere in cei ceramici.

Despre rezistente:

-cred ca una este compromisa si s-a compromis odata cu explozia unui condensator cea de langa EABC 80. Nu stiu ce capacitate are.

- daca trebuie sa le inlocuiesc. Daca timpul si-a spus cuvantul asupra lor.

Pasi pe care vreau sa-i fac:

- inlocuirea tuturor condensatorilor (pe care ii stiu eu ca a fi condensatori);

- inlocuirea rezistentelor daca este cazul.

Detin un aparat de masura UNI-T M890F, special cumparat pentru aceasta reparatie http://www.e-piese.ro/shop/multimetru_-_m_890f.html. Nu stiu daca este un aparat de precizie si daca imi va servi cu succes la masuratorile pe care intentionez sa le am pentru repararea aparatului.

Cam atat am avut eu de spus.

Ceea ce astept de la cei binevoitori:

- daca este bine sa inlocuiesc toti condensatori;

- daca este bine sa inlocuiesc toate rezistentele;

- cum masor condensatori (dupa ce i-am descarcat), trebuie sa-i demontez de pe placa?

- cum masor rezistentele, daca pun clestii pe cele doua capete, este corecta si reala masurarea?

- daca sa inlocuiesc/ sau nu lampile si cum imi pot da seama daca la achizitionez, daca sunt bune sau uzate. Daca aveti ceva furnizori de incredere;

- daca se poate face ceva pentru a imbunatati schema, finetea, acuratetea;

- ce pot face cu blocul us, daca pot achizitiona unul functional, daca trebuie sa-l inlocuiesc;

- daca este pe langa schemele ce se regasesc pe forum si o schema care sa-ti spuna ca la C89 este un condensator de atat uF sau pF. Am vazut totusi pe forum o schema, care pe spatele ei avea indicate si valorile componentelor. Se vedea prin scan, pe spatele schemei.

Multumesc anticipat.

P.S. In urmatoare perioada voi fi departe de forum si accesul al internet. Voi urmari in limita posibilitatilor

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daniels

1

• validae

1

• morocanosul

1

• twinvortex

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator bawws

merci, am studiat, problema si o voi studia in continuare.nu regasesc pentru schema Darclee S643A, lista cu piesele componente, condensatori, rezistente, etc. unde este mentionat si capacitatea fiecarei componente.

Link spre comentariu
Vizitator bawws

da am schema, nu stiu de unde o am (sorry) am tot cautat, iar aceasta schema cum a fost foto sau scanata pe spatele ei sunt si lista de componente si capacitatile componentelor. am pus si un atasa.Multumesc.

post-69396-139829488808_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

merci, am studiat, problema si o voi studia in continuare.nu regasesc pentru schema Darclee S643A, lista cu piesele componente, condensatori, rezistente, etc. unde este mentionat si capacitatea fiecarei componente.

Uite aici schema si lista de componente scanate de mine de pe carticica cu garantia.Am un radio Darclee S631A cu pickup functional (banuiesc ca nu este diferenta mare intre S631A si S643A).Daca te pot ajuta cu poze ale componentelor, nu ezita sa ma intrebi.
Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări