Vizitator crs_tzep Postat Septembrie 11, 2012 Partajează Postat Septembrie 11, 2012 Salutare, sunt nou in ale electronicii, singurul avantaj care il am in domeniu e ca sunt inginer mecanic si cunosc putina fizica (sper).Ca sa tin topicul scurt, am achizitionat un led de putere Cree XP-G care planuiesc sa il alimentez cu o tensiune de 3V si un curent de 350mA pentru a imi lumina un acvariu nano.Prin casa am un incarcator de mobil care poate sa dea o tensiune de 4V si un curent de 350mA, am calculat cu legea lui Ohm ca imi trebuie un rezistor de 3.3 ohmi.Intrebarea mea este daca am facut calculul corect?Puteti sa ma ajutati sa il cuplez la reteua unei case direct? Am gasit pe net o schema care implica un condensator o dioda si 2 rezistente pe langa led insa calculele nu sunt explicate si cred ca imi iau 3 zile. Daca se poate explica modalitatea de calcul ca la prosti, sau o schema mai simpla, raman recunoscator.Multumesc anticipat Link spre comentariu
corneillus Postat Septembrie 11, 2012 Partajează Postat Septembrie 11, 2012 pai eu zic ca ai calculat bine cu legea lui ohm. tinand cont ca led-ul se alimenteaza la 3 v, iar tu ai o tensiune de 4 v, trebuie sa ai o cadere de tensiune de 1v pe rezistor. curentul e 350 ma, rezulta din legea lui ohm r=u/i , r=1/0,35, r=2,85 ohmi, cel putin asa imi iese mie din calcul. poti sa pui una de 2,7 ohmi.treaba cu condensatorul e cam la fel, diferenta e ca, condensatorul tine locul rezistentei, deoarece in curent alternativ condensatorul prezinta reactanta capacitiva care e direct proportionala cu frecventa si cu capacitatea condensatorului, reactanta in curent alternativ e echivalentul rezistentei in curent continuu daca pot sa zic asa. matematic se exprima asa: reactanta capacitiva Xc=1/2x3,14xC (1 supra 2pi x F x C) in care f este frecventa retelei in cazul de fata 50 hz iar c e capacitatea condensatorului exprimata in farazi. dioda sau diodele se ocupa de redresare... bine ar fi sa postezi schema respectiva si sa o luam la puricat. Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 11, 2012 Partajează Postat Septembrie 11, 2012 Varianta cu reactanta capacitiva nu e de folos in acest caz, 0,35A e prea mult pt. asa ceva, condensatorul ar avea o valoare prea ridicata, apar probleme la conectarea la retea, in plus utilizarea langa un acvariu e foarte riscanta, prezinta pericol de electrocutare. Link spre comentariu
Vizitator crs_tzep Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Am facut montajul cu incarcatorul de 4v si 350mA la care am adaugat o rezistenta de 3ohmi si 1W am pus ledul pe un radiator si l-am lipit cu pasta termoconductoare ieftina si superglue. Temperatura ledului e acceptabila (spune degetul meu) dar la rezistenta temperatura e cam mare in 5-10 sec ma arde la mana, e normal asa? Sa cresc rezistenta? Referitor la montajul de la priza direct! adaug o imagine cu schema despre care spuneam aseara: Valorile care sunt trecute in schema sunt pt alt led care are un curent de 15mA su curent de banuiesc max 3,6V. Sper sa nu par prea amuzat cu nestiinta mea. Multumesc in avans pentru raspunsuri! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 2, 2012 Partajează Postat Octombrie 2, 2012 Daca postai la 'LED-uri si alte surse de lumina' primei raspunsuri la obiect dar si asa am doua intrebari:1.de ce vrei sa le faci lumina de veghe la pesti ?2.de ce utilizezi un led de 1,5A la 0,35A? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum