Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CD Player modding

Liviu Ianush

Postări Recomandate

Am modat Marantz cd65dx II (sau SE). Ca sa fiu criticat ca modez numai aparate care "suna" bine stock (acum depinde si de etalonul subiectiv) continui tot asa.Cdplayerul a fost cotat best in 1989 , in clasa sa.Practic este plin de Elna Cerafine.Sursa a ramas neschimbata. Cei 3 Elna Cerafine de linga TDA1541 au fost inlocuiti cu OSCON (+5v si -5V) si Elna Silmic II (-15v). Decuplarile de la JRC au fost inlocuite tot cu Silmic II, de asemea condensatorii de pe iesire.Electroliticii axiali Philips au fost inlocuiti cu tantal organic (Kemet) in digital sau cu Rubycon ZL.A primit si demreclock. De asemenea pe MSB am adaugat 1uF Wima, in paralel.Apoi am incercat sa modez un Grundig cd8100, asemenator cu Grundig cd35, cu care aveam experienta, sa vad de ce nu "cinta". Buba este insasi schema lui (chiar de e NOS din fabrica).Pe railul de -15v (cea mai sensibila tensiune cu care se alimenteaza TDA1541), am adaugat un transformator, punte, decuplari etc. separate + condensatori Elna.Pentru operationale am adaugat 2 stabilizatoare (7815, 7915) si 2xElna Cerafine de 220uF, bypassati cu MKT Philips de 100nF. Toate MKT-urile din reactiile operationalelor i-am inlocuit cu styroflex, am pastrat condensatorii silver mica. Pe digital am folosit decuplari tot cu Elna+MKT Philips.Am bypassat cu 100nF si condensatorii din sursa. In jurul TDA am adaugat 10xMKT Philips de 100 nf si 4xMKT WIMA de 1uF, 2xOSCON si 1xSilmicII pt -15V. De asemena a primit demreclock.Sunetul este in bine, poate nu are destula scena (comparat cu cd880), insa cred ca daca as pune LME49720 lucrurile se vor schimba. In tot cazul comparat cu stock (am avut 3 cdplayere cd8100 in "custodie") suna kilometric mai bine. Aici as contrazice mitul lansat de lampizator ca Grundig cd8100 (care la clasificat rank 2 dupa ce a pus buffer cu 6n2p; de altfel si pe Marantz cd40) pentru ca a fost prea entuziasmat. Stock suna ca o petarda. Poate abia cu modificarile de mai sus, cu buffer pe lampa sa fie in rank 2.Am mai modat radical un Philips cd650, dar modificarile sunt descrise deja.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Liviu Ianush

14

• zal

3

• hpavictor

3

• fcon

2

Top autori în acest subiect

Am modat Marantz cd65dx II (sau SE). Ca sa fiu criticat ca modez numai aparate care "suna" bine stock (acum depinde si de etalonul subiectiv) continui tot asa.

Cdplayerul a fost cotat best in 1989 , in clasa sa.

Practic este plin de Elna Cerafine.

Sursa a ramas neschimbata. Cei 3 Elna Cerafine de linga TDA1541 au fost inlocuiti cu OSCON (+5v si -5V) si Elna Silmic II (-15v). Decuplarile de la JRC au fost inlocuite tot cu Silmic II, de asemea condensatorii de pe iesire.

Electroliticii axiali Philips au fost inlocuiti cu tantal organic (Kemet) in digital sau cu Rubycon ZL.

A primit si demreclock. De asemenea pe MSB am adaugat 1uF Wima, in paralel.

Apoi am incercat sa modez un Grundig cd8100, asemenator cu Grundig cd35, cu care aveam experienta, sa vad de ce nu "cinta". Buba este insasi schema lui (chiar de e NOS din fabrica).

Pe railul de -15v (cea mai sensibila tensiune cu care se alimenteaza TDA1541), am adaugat un transformator, punte, decuplari etc. separate + condensatori Elna.

Pentru operationale am adaugat 2 stabilizatoare (7815, 7915) si 2xElna Cerafine de 220uF, bypassati cu MKT Philips de 100nF. Toate MKT-urile din reactiile operationalelor i-am inlocuit cu styroflex, am pastrat condensatorii silver mica. Pe digital am folosit decuplari tot cu Elna+MKT Philips.

Am bypassat cu 100nF si condensatorii din sursa. In jurul TDA am adaugat 10xMKT Philips de 100 nf si 4xMKT WIMA de 1uF, 2xOSCON si 1xSilmicII pt -15V. De asemena a primit demreclock.

Sunetul este in bine, poate nu are destula scena (comparat cu cd880), insa cred ca daca as pune LME49720 lucrurile se vor schimba. In tot cazul comparat cu stock (am avut 3 cdplayere cd8100 in "custodie") suna kilometric mai bine.

Aici as contrazice mitul lansat de lampizator ca Grundig cd8100 (care la clasificat rank 2 dupa ce a pus buffer cu 6n2p; de altfel si pe Marantz cd40) pentru ca a fost prea entuziasmat. Stock suna ca o petarda.

Poate abia cu modificarile de mai sus, cu buffer pe lampa sa fie in rank 2.

Am mai modat radical un Philips cd650, dar modificarile sunt descrise deja.

Te rog sa traduci si celor neinitiati acest limbaj superspecializat al celor care se ocupa de modificarea , imbunatatirea si / sau " tunarea " unor aparate cu potential audiofil ...NOS inseamna Non Over Sampling dar pentru lampari inseamna New Old Stock si in lipsa precizarilor pot apare confuzii etc iar seriile de condesatori folosite de tine numai in anumite puncte cheie reprezinta o " rara avis " in lumea vechiturilor fabricate in Malaezia , Japonia , Olanda , China sau aiurea...

Sper ca in viitor sa avem placerea sa mai premiem cele mai bune DAC-uri si CD-uri modate de tine sau alti pasionati ( Catalin C , ZAL , Dan Zup etc ) de convertoare digitale de sunet...

Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu

Lista explicativa:

modat - modificat cu scopul de a atinge anumite performante

SE - Special Edition

stock - versiunea de fabrica

Elna Cerafine - condensatori electrolitici speciali pentru audio http://www.hificollective.co.uk/pdf/elna_cerafine.pdf http://www.hificollective.co.uk/components/cerafines.html

OS-CON - condensatori cu electrolit organic (nu se mai fabrica) foarte buni in digital http://www.capacitorsplus.com/whatis.htm

Elna Silmic II - condensatori electrolitici speciali pentru audio, cu fibre de matase http://www.hificollective.co.uk/pdf/elna_silmic.pdf

JRC - Fabricantul NE5532 http://www.njr.com/

KEMET - Fabricantul condensatorilor cu tantal organic http://www.kemet.com/kemet/web/homepage/kechome.nsf/weben/33821761A656A8D9CA2570A50016091D/$file/F3102_T530.pdf

Rubycon ZL - condensatori electrolitici buni in digital (asemenea OS-CON) http://www.rubycon.co.jp/en/catalog/e_pdfs/aluminum/e_zl.pdf

Dem-reclock - sincronizarea MSB cu BCK sau lock sincronizat http://www.fidelityaudio.co.uk/1541%20clocking_03.2ver.pdf

MSB - most semnificative bit

BCK - bit-clock

NOS - non over sampling http://www.tc.umn.edu/~erick205/Papers/paper.html#filtering cu bubele lui, ex: peste 14Khz nu reda inaltele chiar perfect

MKT - condensatori nepolarizati - POLY METALLIZED FILM CAPACITOR

Off-topic:

Cindva, cred ca Tibi spunea, ca fara piese de calitate (sau "aparate" de calitate), pentru care trebuie sa scoti bani din buzunar, nu se poate sa faci o auditie decenta...

Asa ca chiar de avem o versiune ieftina, a unui cdplayer de exemplu, sa nu ne amagim ca va suna ca versiunea cap de serie. A avut grija fabricantul sa practice suficiente "incizii" sa sune praf. Insa se poate folosi ca suport, de ex. cablajul, carcasa, laserul samd si modifica cu piese si cunostiinte la zi, pentru a atinge performante bune. Insa piesele bune ori sunt scumpe ori nu se mai fabrica (ex. condensatorii OS-CON si Black Gate).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 6 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Buna seara si La multi ani !!!Domnilor , detin 3 cd playere Pioneer PD-S501 , PD-S503, PD-S603 care au functionat scurte perioade de timp iar acum nu mai functioneaza. S501 si S503 nu vor sa mai citeasaca nimic iar S603 citeste doar CD-uri originale. Confirm curatenia lentileor din blocurile optice dar din pacate no vor sa functioneze. Va rog daca se poate si contra cost sa ma ajutati sa readuc la viata aceste cd-playere. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

TDA1549 a fost un DAC special, in sensul ca productia lui a durat putin, deoarece tehnologia se schimba, Philips-ul mai avea un DAC high-end pe care dorea sa-l impuna si sa-l mentina pe piata (TDA1547), iar lumea renunta la 16-18 biti si trecea la 24+ biti si DAC-uri pentru DVD playere...

TDA1549 a echipat putine aparate (in jur de 5 modele, de la cativa producatori), fiind gandit ca o versiune stationara a cipurilor 1543 si 1545, fabricate initial pentru aparate portabile. Una dintre caracteristicile comune era acea tensiune interna/externa de referinta, care a dat destule batai de cap celor care doreau modarea playerelor cu aceste DAC-uri.

Conceptual, DAC-ul asigura o conversie bitstream de 1 bit, asociat cu o tehnica de calibrare continua, in functie de nivelul semnalului.

Sunetul aparatelor dotate cu acest cip era deosebit, diferit de obisnuitele TDA-uri sau SA-uri de la Philips; subiectiv, exista acel "ceva" adictiv, care le deosebeau de restul, chiar daca playerele erau de nivel mediu, iar carcasele alese - nu prea inspirate...

Multi s-au chinuit sa tuneze aparatele dotate cu TDA1549, incercand sa evite op-ampurile si filtrele de pe iesire. Semnalul din DAC este in tensiune, asta insemnand ca deja exista un op-amp intern, care nu poate fi by-pass-at de niciun fel, astfel incat op-ampul intern ramane pe calea de semnal.

Nivelul de iesire RMS este de cca 1,5V, absolut suficient pentru (aproape) orice amplificator.

Singura solutie simpla si viabila pe care am vazut-o eu a fost utilizarea semnalului de pe pinii 4 si7 (iesire op-ampuri interne) si scoaterea semnalului direct pe RCA-uri, prin intermediul unor condensatori de valoare mare (47uF). In perioada in care ma ocupam de modarea playerelor erau redescoperiti si mult-folositi condensatorii PIO (hartie in ulei); comparativ cu cei cu film metalizat, cei PIO asigurau o impresie sonora/artistica deosebita; sunetul era clar mai bun cu PIO...

Pentru imbunatatirea impedantei de iesire si a nivelului semnalului, playerul poate fi dotat cu iesire pe lampa (repertor catodic), sau J-Feturi.

Loc in carcasa exista suficient...

Editat de fcon
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator Andrei Farcas

Salut dragi forumisti! Am modat un cd player Grundig CD35 ce are 2 x TDA 1540. In timpul procesului am rupt din greseala piciorusul 16 de la SAA7000, dar am luat altul dintr-un Philips cd-204. Cd player-ula fost modat NOS. Am inregistrat o melodie inainte si dupa modare, dar nu imi dau seama de plusurile aduse. Am un Marantz Arch 2.0 si doua boxe Telefunken TLX 1 Profesional. Atasez link-uri de download. Atentie ca la inregistrarea de dupa, am inversat canalele din greseala.

Sper sa ma lamureasca cineva.
Cu stima,
Andei
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări