Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Prelungire fire intrerupator/priza


vdingo11

Postări Recomandate

Salutare. Mi-am izolat o camera pe interior si dozele vechi vor fi mai adanci. In aceste conditii nu imi mai ajunge firul la intrerupator/priza. Pot ca in doza unde se afla acum priza/intrerupatorul sa prelungesc prin rasucire mecanica firele?Este bine?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • vdingo11

    13

  • davidut5

    6

  • Marian

    4

  • doru3160

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator vdrapaca

Salutare. Mi-am izolat o camera pe interior si dozele vechi vor fi mai adanci. In aceste conditii nu imi mai ajunge firul la intrerupator/priza. Pot ca in doza unde se afla acum priza/intrerupatorul sa prelungesc prin rasucire mecanica firele?Este bine?

Foloseste riglete electrice. Sunt mai sigure si pericolul de incendiu foarte redus.BAFTA!
Link spre comentariu

Foloseste riglete electrice. Sunt mai sigure si pericolul de incendiu foarte redus.BAFTA!

Poate pun o intrebare tampita, dar de unde pericol de incediu ca doar se izoleaza rasucirile?Si inca ceva: vad ca aceste riglete sunt lungi. Se desfac in segmente mici pentru fiecare fir?Se mai da si cu banda pe ele sau doar se strang frele si se lasa asa in doza.
Link spre comentariu

Pericolul la torsadare exista cand oxideaza firele si la sarcina,imbinarea incepe sa se incalzeasca,din ce in ce mai tare,si daca nu sesizeaza nimeni miros suspect,sfaraieli sau fluctuatii de tensiune,poti ajunge sa scoti si scantei...acum nu te gandi ca imediat cum faci o astfel de legatura,dai si tel la pompieri,totul se intampla in timp,adica dupa ce esti convins ca totul e in regula,si nu-ti va veni sa crezi ca acolo se intampla ceva,dar cu acele reglete realizezi un contact mai bun,nu necesita izolare,volum mai mic decat nodalcile obtinute prin varianta clasica,etc.O varianta mai sigura decat regleta,ar fi cositorirea torsadarii,daca firele sunt din cupru,dar daca ai si aluminiu,atunci chiar e bine sa te feresti sa le torsadezi cu cupru.In functie de cate contacte/fire ai nevoie,cu un cutit/panza fierastrau(bomfaier) poti taia plasticul,in asa fel incat sa-ti ramana doar cate cleme ai nevoie.Intrebarea chiar e tampita,izolarea te ajuta dpdv electric,dar odata ce acea imbinare ajunge sa se incalzeasca peste masura,acea izolatie nu te mai ajuta cu nimic.

Link spre comentariu

O lungime adecvata la torsadare asigura un contact " mai" bun decat la o regleta!(torsadare cupru -cupru sau aluminiu -aluminiu)Am gasit doze cu fire rasucite de 30 ani si nu au fost probleme .(nu acelasi lucru pot sa spun la cele cu reglete)

Link spre comentariu

Eu urmatorul lucru nu il inteleg: cum in doza firele se pot doar rasuci (cel putin asa am eu in toate dozele si am vazut si prin alte locuri: servici, etc) iar daca doresc sa le prelungesc prin rasucire se pot supraincalzi.Nu contest ceea ce spuneti, ca nu am conostinte, dar nu vad diferenta intre un fir continuu si altul prelungit prin rasucire mecanica.In plus uul spune ca este mai buna rigleta altul ca este mai buna rasucirea pe suprafata mai mare.Sper sa nu mi-o luati in nume de rau, dar sunt confuz.

Link spre comentariu

Nu exista nici un risc. O rigleta buna, stransa bine si atat.Poti sa le si rasucesti, dar zici ca firele sunt scurte, daca mai le si dezizolezi acolo 2cm, plus ca trebuie si izolate cu banda, si nu e loc, oricum si cu rigleta le rasucesti putin.Rigleta este mai mica si mai din zilele noastre.

Link spre comentariu

Daca iei un microscop si te uiti la legatura prin rasucire a celor 2 conductoare vei observa ca doar prin anumite portiuni exista contact intre cele 2 conductoare deoarece suprafata conductoarelor nu este perfect dreapta astfel incat sa faca contact intre ele pe intreaga suprafata, astfel cu cat este mai mica suprafata prin care sunt alimentati diversi consumatori se incalzeste ducand la incendiu, este clar ca nu are cum sa rasuceasca destul de bine conductoarele din moment ce nu are loc, si cea mai sigura si simpla metoda ar fi acesta cu conectori reglete etc., la legaturile din doza ca e doza aparat sau doza de ramnificatie firele sun scoase afara si rasucite foarte bine, o astfel de legatura trebuie sa aiba minim 10 rasuciri si ideal ar fi sa fie si cositorite dar sunt cateva probleme de viitor in legatura cu asta nu are rost sa le enumar.

Link spre comentariu

Sper sa nu mi-o luati in nume de rau, dar sunt confuz.

Daca citeai cu atentie postul lui @q_acdc,te lamureai...e adevarat ca o torsadare corecta tine zeci de ani,numai ca in zilele noastre ne-am obisnuit cu fel de fel de "specialisti",si daca torsadarea nu e corect facuta(pe lungime corespunzatoare),pot apare necazuri.Un alt aspect e al spatiului disponibil pt inaditura care vrei s-o faci...daca ai spatiu suficient,poti torsada,izola,si ai scapat,dar daca spatiul e insuficient,multi au tendinta sa torsadeze pe lungime necorespunzatoare firele,si de aici necazurile...atunci e de preferat folosirea clemelor.Daca citeai atent si ce-am scris eu,ai fi observat ca torsadarea urmata de cositorirea firelor,iti confera o si mai mare siguranta,plus ca nu mai esti nevoit sa torsadezi pe lungime mare firele.Acum ca ti-am facut un rezumat,poate ai iesit din ceata.Succes.
Link spre comentariu

se pot incalzi deoarece in timp firele oxideaza, din cauza umezelii sau alte cauze, prezinta o rezistenta de contact, si ca orice rezistenta parcursa de curent electric, degaja caldura... nu mai intram in amanunte ca s-ar putea sa renunti la proiect daca incepem toti cu atata teorie, cum am vazut mai devreme. din punctul meu de vedere sunt bune ambele variante asa ca poti sa ii dai drumul la treaba, iar ca idee ar fi bine ca sarmele sa aiba acelasi diametru ambele. evita sa pui aluminiu cu cupru, deoarece unul are potential electropozitiv si unul electronegativ(unul cedeaza electroni altul primeste electroni) si va oxioda. daca ai cupru mergi tot pe cupru. daca ai aluminiu pui tot de aluminiu.

Link spre comentariu

Nu reusesc sa pricep cum este posibil ca un subiect atat de simplu si care nu prea permite variabile sa dea totusi nastere la atatea discutii prelungite inutil, oameni buni indiferent de pareri personale, experienta sau mai stiu eu ce, adevarul cat se poate de simplu este ca pentru siguranta functionalitatii pe termen lung a acelei prelungiri trebuie ca si anume contactul dintre conductori sa fie perfect, sau oricum cat mai aproape de perfect, asta inseamna pe o suprafata cat mai mare, fiecare varianta are avantaje si dezavantaje:-Torsadarea conductorilor are avantalul ca spre deosebire de Rigleta, contactul se face pe o suprafata mai mare, numai ca acest contact este pe atat de solid pe cat reusim sa strangem firele, in timp indiferent de modalitate torsadarea inevitabil slabeste, apar astfel incalziri ale zonei care genereaza oxidarea conductorilor si contact din ce in ce mai slab, evident conducand la o incalzire si mai mare, asadar un cerc vicios de multe ori inevitabil pe termen lung.-Rigletele au avantajul unui contact foarte compact, acesta are loc doar pe cativa mm lungime de fir atat cat este rigleta de mare, insa pe aproape toata suprafata firului fiind bine strans si daca se foloseste ceva lac pentru blocarea surubului, legatura astfel obtinuta poate fi una solida pe termen lung, numai ca trebuiesc reglete de calitate, suficient de mari si nu majoritatea porcariilor care se gasesc pe piata cu suruburi care daca strangi ceva mai tare sar.-O alta varianta este cositorirea legaturilor, mai usor si eficient in cazul in care cablurile sunr multifilare ( litate sau cam asa ceva ), avantajul astfel obtinut este ca si anume contactul este perfect pe orice suprafata alegem noi, numai ca daca acele legaturi vor alimenta consumatori mai mari este totusi posibil ca si anume cositorul sa se incalzeasca ( nu este el un conductor tocmai perfect ), insa se poate folosi cositor cu temperatura de topire mai ridicata, doar ca-i mai greu de lucrat cu el, fiecare alege dupa cum crede.Asadar variante ar fi ( probabil si altele in afara de cele mentionate ) depinde doar de inspiratia electricianului pe moment, personal eu as alege Rigletele si daca firul este multifilar atunci intai as cositori capetele apoi le-as strange in riglete bine si as bloca surubul cu ceva lac.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări