Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver pentru traf flyback (traf de inalta)

Vizitator SINEKT

Postări Recomandate

Vizitator SINEKT

Salutari!

Incerc si eu sa ma joc un pic cu ceva tensiuni inalte: ionizatoare, descarcari, arcuri si alte prostii. Problema e ca am o mare problema... singura data in viata mea cand am reusit asa ceva a fost cand am alimentat direct o placa de TV in stare buna de functionare. Acuma, am inceput si eu sa vad pe net diverse circuite realizate de diversi, cu trafurile luate de prin TV-uri sau monitoare, si unele dau o putere chiar uluitoare, trag oamenii arcuri de 10cm lejer. Eu nu sunt incepator in ale electronicii, si culmea culmilor culmilor, este vorba despre circuite cu o mana de piese. Am facut si amplificatoare audio stereo de 100W cu tranzistoare... singur cablaj, singur cutie, radiatoare, singur tot. E, dar sa moara bibi daca a vrut vreounu din driverele astea de flyback sa functioneze vreodata. Prima oara am incercat acum mai bine de 4 ani. Apoi am incercat un driver ZVS, cu care am incheiat cu tranzistorii in flacari. A fost prima si singura data cand am vazut tranzistori care pur si simplu ardeau cu flacara deschisa. :smt044 Ultima oara acum cateva ore, si cu toate ca ma asteptam la alte rezultate (ma gandeam ca eram mai copil si mai inexperimentat atunci si tranteam piese la plezneala), nimic. Mort!

Circuitele incercate se gasesc pe Gogu la primele rezultate pentru cautare de gen "2n3055 flyback driver". Pun si o poza de exemplu. Am incercat vreo 3-4 variante cu un singur tranzistor 3055. Nu am vrut sa ma complic, am zis ca daca mai multi zic ca le merge, fac eu ceva. Nu sa trantesc fulgere de 2 metri, macar sa ma conving ca functioneaza principiul, apoi sa evoluez catre scheme mai complexe. Dar nu am reusit nimic. Doar am ars un 3055, in rest, 0V pe fisa de inalta. Bineinteles, am si niste nelamuriri, si e ciudat, mi se par niste informatii foarte importante si totusi nimeni nu le discuta cum ar trebui.

Se da circuitul acesta:

Posted Image

Intrebari:

1.In primar avem clar 2 bobine, una cu 2 spire, alta cu 4. Eu am folosit conductor de cupru monofilar, cel care se foloseste pentru instalatiile electrice in pereti, bineinteles cu izolatia lasata la locul ei. Am observat ca se recomanda conductor gros acolo, in general. Bun. Atunci cum se explica totusi ca vad oameni care se folosesc de infasurarile originale de pe traf? Ei zic ca acele 2 bobine s-ar chema primar si feedback, de unde imi dau eu seama ce pini sa folosesc de pe traf? Unele sunt niste chinezarii stupide la care ai noroc daca le gasesti macar o poza sau un pret, ce sa mai zic de pinout sau fisa tehnica. Si pana la urma ma folosesc de ce am deja, sau imi fac singur bobinele pe miezul de ferita?

2. Unii zic ca montajele simple cu 3055 nu sunt adecvate genului asta de trafuri, pentru ca sunt incapsulate si sunt un pic altfel. Pana la urma se poate sau nu cu ce am eu? Nu cred ca are rost sa pun poza, este un traf obisnuit de inalte, de tip incapsulat, cu potentiometrele de reglaj incorporate si turnat cu totul in rasina sau ce e aia, si la exterior carcasa de plastic de jur imprejur (miezul de ferita este totusi in exterior). Am vazut ca ei folosesc ceva de genul a ce am vazut intr-un TV Telecolor din 1900-toamna, alea au incapsulata doar infasurarea secundara (de inalta), nu si restul.

3. Unele scheme au masa secundarului lipita la masa primarului, altele nu. Pana la urma cum e bine? Pot sa las secundarul in aer si sa am descarcari corecte?

Revin daca am mai uitat ceva... e 5 dimineata, sunt mort de somn si e posibil sa nu ma fi exprimat nemaipomenit de clar...

P.S.: Fiind pe un forum dedicat, ma astept sa nu se inchida topicul pe motiv de pericol de elcectrocutare sau "nu incercati asa ceva acasa"... ar fi si culmea! Sunt adult, lucrez cu curentul de la 10 ani, m-am curentat de nshpe ori, stiu cum sa ma curentez (daca are vreun sens asta). Nu mai sunt la varsta la care sa aiba altii grija de mine, ma descurc eu si cu treburi mai complicate si mai periculoase. Asa ca as vrea sa ne concentram pe problema, pentru ca ma apuca spumele. Am facut la masina temporizator digital de stergatoare, cu 10 pozitii si afisaj in bord, pe care o sa-l prezint aici in scurt timp, si nu-s in stare sa fac o prostie de schema cu 4 piese... :sad11:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• lorik199

5

• Dr.L

1

• Th3_uN1Qu3

1

Infasurarea de 4 spire trebuie sa fie cu conductor mai gros, cea de 2 spire nu are prea mare importanta cu ce conductor o realizezi.

Schema nu pare ok, din cauza puterii rezistentei de 220R care e mica, schema de aici merge garantat

http://www.powerlabs.org/flybackdriver.htm

Daca spui ca nu a mers, inverseaza capetele infasurarii de 2 spire.

Masa la infasurarea HV nu e neaparat sa o legi la masa montajului, iar descarcarea se realizeaza intre capetele secundarului, si nu direct in aer.

Link spre comentariu
Vizitator SINEKT

Sincer sa fiu nu stiu ce putere am ales la aia de 220R ca am folosit una in cod de culori si nu m-am mai uitat si la putere, am ales-o ochiometric si oricum avea sigur peste 1/2W dupa dimensiuni.O sa mai incerc astazi si o sa pun si o poza cu ce am facut, poate uit eu ceva, sau ceva nu e bine. Este posibil sa fie problema si de la traf? Eu am gasit pe net metoda verificarii cu sursa + voltmetru, pentru ca zic ei, valoarea rezistentei secundarului ar fi prea mare ca sa o gasesti pe masurare de rezistenta. Sonda pozitiva pe fisa de inalta a trafului, sonda negativa la masa sursei si cu firul de + de la sursa iei si incerci pinii pana iti citeste o valoare ceva mai mica decat tensiunea sursei. Eu am doua trafuri momentan, si la unul, pentru sursa de 12V, imi da 3V si ceva, iar la celalalt cea mai mare valoare pe care am obtinut-o e pe la 0,3V. Oricum nu il folosesc pe ala, dar este posibil sa fie defect? Sau pur si simplu are un secundar mai zdravan?

Link spre comentariu
Vizitator SINEKT

Am incercat si circuitul acela si, surpriza, NU MERGE ! :smt090

Tranzistorul e ok, totul e conectat cum trebuie, nu exista descarcare intre nici unul din pini si fisa de inalta. Nu se aude nici un chitait, cum stiu ca trebuie sa se auda. Tranzistorul se incinge serios inca din primele secunde, de aceea nici nu am lipit plusul permanent, il conectez prin rasucirea firului pe terminalele rezistentei, ca sa il scot repede daca e ceva. Dar stiu ca asta cu tranzistorul incins este ceva normal. Rezistenta de 240 am facut-o prin 2 de 470 puse in paralel. Presupun ca nu e nici o problema...

Ar mai fi inca ceva: traful nu mai are miezul original, ca l-am spart din greseala, il are de la celalalt traf, dar dimensiunile sunt aproape identice. Cel putin la diametrul interior (partea care intra in bobina) e identic-identic. Eu am considerat ca nu ar trebui sa fie o mare problema.

In fine. Pana una alta, pun o poza cu minunea, poate imi confirma cineva ca e bine sau nu. Am cautat sa pozitionez montajul astfel incat sa se vada cat mai clar tot ce e important:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator SINEKT

Da, are. Tranzistorul este izolat fata de radiator prin plasticele albe, iar suruburile prind tranzistorul din spate, avand contact direct cu acesta. Deci firul de sub surub e legat la colector. Pe partea cealalta, tranzistorul este izolat cu placuta de mica. Dupa cum am spus, nu sunt incepator in electronica, deja nu mai vorbim despre lucruri de genul asta. ;)

Link spre comentariu

Nu imi dau seama cam despre ce grosime vorbim. La mine, la ambele trafuri, e cate un rotund de plastic cu grosimea de ~ 0,5-1 mm. Trebuie sa le modific eu cumva ?

Nu, nu trebuie sa modifici acele distantiere, inverseaza si capetele primarului, posib sa ai o problema de fazare.
Link spre comentariu
Vizitator SINEKT

O sa mai vad... eu totusi cred ca am 2 trafuri defecte. Nu se poate, am incercat in toate felurile, deja am sucit firele alea in toate partile si tot nu merge. Ceva e defect in circuitul asta si trafurile sunt singurele care ar putea fi.Stie cineva o sursa ieftina de placi de televizoare? :naughty: Prin targuri, sau pe unde sa incerc ?P.S.: Am vreo sansa sa gasesc trafuri de inalta/placi cu totul pe la atelierele locale de reparatii TV/monitoare/electronice, la un pret acceptabil ?

Link spre comentariu

P.S.: Am vreo sansa sa gasesc trafuri de inalta/placi cu totul pe la atelierele locale de reparatii TV/monitoare/electronice, la un pret acceptabil ?

Iti dau eu 2 trafuri pe o bere la 2 litri. :rade: Unul de Nei, unul de monitor 17". Cu ambele m'am jucat eu, ambele sunt sigur functionale. Cel de monitor are primar bobinat cu sarma groasa pe miezul expus pt alimentare la 12v, l'am folosit cu un driver cu MOSFET si 555 timer.

Incercati sa vorbiti prin mesaje private despre oferte, vanzari sau cumparari, nu fac obiectul topicului asta. Sunt sigur ca intelegeti.

mircea calin

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări