Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

configurare retea wlan

Vizitator gestoxic

Postări Recomandate

Vizitator gestoxic

Va rog sa ma ajutati in configurarea unei retele wifi pentru ca nu inteleg unele lucruri. Reteaua va fi ceva de genul : router wifi 802.11 b,g,n , 300mb/s , putere 500~1000mw , antena sectoriala cu castig 20dbi , deschidere 120 grade. Dupa ceea ce am citit ar trebui ca raza de actiune a routerului sa fie de 2km fara probleme, binenteles pe deschiderea antenei de 120grade. Ceea ce nu inteleg : la o distanta de 200m de antena te poti conecta si sa spunem ca si la 1km te poti conecta , la o distanta mai mare de 1,5 km te mai poti conecta? Acoperire din partea routerului si a antenei sectoriale este, dar ele te receptioneaza ? Din cate stiu puterea de emisie pe wifi pe device.urile mobile, gen smartphone/tabletpc/ e mult mai mica si nu cred ca routerul le va 'auzi' odata cu cresterea distantei. M-am gandit sa folosesc un repeater dar am citit ca el iti injumatateste viteza. Va rog cine ma poate ajuta cu detalii........ Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

2

Top autori în acest subiect

Ai inteles tu ceva dar nu ai inteles bine,

In primul rand,in wireless comunicatia este bidirectionala.Deci conteaza atit Tx-ul,respectiv puterea cu care se emite,cit si Rx-ul,respectiv sensibilitatea la receptie,

Ca sa poti sa calculezi cu cit ,in ce rata ,cu ce nivel de semnal vor comunica 2 device-uri,ar trebui sa stii si sensibilitatea la receptie,respectiv EIRP-ul la emisie si EIRP-ul la receptie.

Deci cu alte cuvinte,degeaba bagi zeci de wati in Tx,respectiv router si antena,daca la receptie o sa ai un amarit de laptop sau telefon care nu are cum sa comunice cu baza.Probabil ca la scan o sa ai un SSID pe care-l vede clientul dar nu poate face trafic din cauza sensibilitatii si puterii reduse.

Deci...ca sa afli ce semnale o sa ai la 200m,1km sau 10 km trebuie sa stii niste valori.Gasesti pe net o gramada de calculatoare pentru link-uri wireless.Nu exista o raza de actiune a unui router.Poate fi de 1m sau cu acelasi router ,poate fi de 10 km,in functie de ce ai in partea cealalta.Uite aici un link care te ajuta sa calculezi distanta http://www.mikrotik.com/test_link.php .

Ce router folosesti,in ce banda ?

Antena sector de 20 dbi ...nu stiu de ce dar ma bate gindul ca e cu polarizare orizontala !

Nu incerca sa te conectezi cu telefonul sau cu laptopul de la 2 km ca nu o sa mearga.

A..ai grija ca toate calculatoarele i-ti da valoarea medie doar daca este LOS intre baza si client.

Link spre comentariu
Vizitator gestoxic

stiu ca se comunica in ambele sensuri , dar totusi majoritatea cu care am vorbit spuneau ceva de genul 'daca la scan gasesti reteaua atunci trebuie sa mearga' , dar totusi orice antena sau router ai avea daca de la 2 km vrei sa te conectezi cu un telefon , reteaua nu are cum sa receptioneze semnalul emis de tine. Dar cu toate astea cred ca un repeater sau un router ar rezolva problema pentru cei care emit semnal slab wifi , asta cu conditia sa fie amplasat in apropierea lor. Nu m-am hotarat inca asupra routerului sau a antenei dar din ce imi spui inteleg ca antena ar trebui sa fie cu polarizare verticala ,nu stiam asta. Daca poti sa ma ajuti cu un sfat in alegerea lor ... Raman indatorat. Banda e de 2.4 Ghz. Multumesc

Link spre comentariu

Nu e chiar asa,ca daca vede SSID-ul la scan ar trebui sa mearga!

In momentul scanarii placa intra in mod monitor si trece pe sensibilitate maxima.

Cind se conecteaza la AP va negocia rata de transfer,astfel ca o sa constati ca desi a vazut reteaua la scan,cind intra in trafic se deconecteaza,pentru ca semnalul e prea mic ,implicit rata la care s-au asociat e prea mica.

Totusi nu prea inteleg ce anume vrei sa faci acolo.Retea Wifi....Hotspot....!?

Mai multe detalii ar fi bune.Eventual o schita cu amplasamentul sa se poata calcula reteaua.

Repetoarele sunt bune dar asa cum stii ele teoretic injumatatesc banda,practic ramine cam o treime din ea.

Nu am zis ca antena trebuie neaparat sa fie cu polarizare verticala,dar daca o sa ai multi clienti cu laptop-uri si telefoane mobile cel mai bine ar fi sa pui un sector mimo http://antenewireless.ro/21619.p.html , ti-am dat link ,astfel incat telefonul va avea semnal ok indiferent de pozitia in care se afla.

Conteaza de asemenea enorm de mult si inaltimea la care amplasata antena de la baza.

Oricum ,daca esti interesat de problema poti sa iei legatura cu cei din link-ul care ti l-am dat si mai mult ca sigur o s gasesti acolo tot ce ai nevoie pentru retea.Te pot ajuta si cu setarile echipamentelor ,daca este nevoie,suna la ei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări