sebi_c Postat Aprilie 16, 2009 Partajează Postat Aprilie 16, 2009 Nu am pus in discutie superioritatea tuburilor moderne, asa cum, poate, e GU43B, mai ales daca discutam despre aplicatiile din RF. GU81M, e un tub din anii '50, iar GU43B este din anii '60-'70. Cine doreste, poate sa faca amplificator audio cu GU43!Cand am spus despre inputul de putere, am facut-o pentru domeniul RF la configuratia, folosita cu predilectie, de atac in catod, cu grila la masa. Acest lucru din motive de lipsa a neutrodinarii si a stabilitatii mai bune, preferat lucrului la frecvente inalte si nu numai.Altfel, au am folosit si tuburi care au panta 1mA/V sau mai putin!Amplificarea in tensiune pe grila 1 in foaia tubului este de 2.5..4.Referitor la faptul ca o tensiune e mai mare sau mai mica ramane pana la urma la acceptiunea fiecaruia. Asa cum mie imi plac tensiunile mai mari de 500..800V la amplificatoarele de JF, altora li se par foarte mari, ei poate ar prefera sa lucreze cu 250..400V.No mai lungesc atata si cer scuze la toata lumea pentru off topic (aici se vorbeste de Audio)! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 21, 2009 Partajează Postat Aprilie 21, 2009 Rohde Schwarz (QB5/1750) si Racal ( 3 x QB3,5/750) Ce sint astea etaje de AUDIO ???... rog administratori sa scoata imaginile cu etaje finale de emisie(chiar daca sint cu tuburi) nu se incadreaza in peisaj !!!,sectiunea fiind "Tuburi electronice ? Audio",daca Traian B vrea sa faca exemplificari si comparatii legate de GU43 sa o faca !!! dar in AUDIO !!!....... altminteri subiectul etajelor finale in clasa C !!!??? este total in afara obiectului_subiectului.(spectrul radio nu are nici o legatura cu spectrul audio !!!,si nici etajele finale_prefinale radio cu etajele prefinale_finale audio,singura legatura in aceasta situatie fiind tipul elementului activ !!! dar lipsita de relevanta !!!...). Link spre comentariu
sebi_c Postat Aprilie 22, 2009 Partajează Postat Aprilie 22, 2009 Valderama, lasa dom'le, fii putin mai tolerant! Nu zic ca nu ai dreptate, dar Traian_B a vrut sa exemplice ceva referitor la regimul de lucru. Oricum, eu eram subiectul din contradictie si n-as vrea sa se procedeze astfel. Altfel, GU43 de pe R137 stie clasa AB, ca e transmisie BLU.Nu te supara pe mine ca am intervenit! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 26, 2009 Partajează Postat Aprilie 26, 2009 ...Cand am spus despre inputul de putere, am facut-o pentru domeniul RF la configuratia, folosita cu predilectie, de atac in catod, cu grila la masa. Acest lucru din motive de lipsa a neutrodinarii si a stabilitatii mai bune, preferat lucrului la frecvente inalte si nu numai. Dar ai mentionat in mod expres ca se impinge putere in grila, nu in catod, deci de unde a aparut acum asta cu atacul in catod? Si chiar si asa, tot in catodul lui GU81 s-ar impinge mai mult! Cu predilectie cu grila la masa-mai ales de catre radioamatori, sau cu preponderenta triode de putere cu u mare, cu foare putine exceptii nu tetrodele si pentodele. Tuburile respective, inclusiv GU81, 43 si toate tetrodele si pentodele sunt destinate si folosite in majoritatea cazurilor in configuratie cu catodul comun, inclusiv in AF si RF, si inclusiv fara neutrodinare. Cu grila comuna sunt utilizate in special tuburi pentru UHF, si este cazul absolut la triodele cu u mare sau de VHF/UHF. Daca este necesara neutrodinare sau nu, depinde de castigul necesar, impedanta in grila, frecventa, capacitati de reactie, si este decis de proiectant. Iata datele de catalog la GU81: -200V polarizare grila, excitatie in grila 300V, deci nu numai ca este configuratie catod comun si semnal in grila, dar grila este adusa pana la +100V, deci functioneaza -in aceste conditii cum sunt cele din catalog- cu curenti de grila (max. 20 mA). Acum intelegi cat de gresite au fost afirmatiile potrivit carora GU81 nu necesita putere in grila si ca 43 are nevoie de putere mare in grila? Mai ales ca la urma urmei asta depinde mult si de alegerea proiectantului, si ambele tuburi pot fi utilizate si fara curenti de grila. Altfel, au am folosit si tuburi care au panta 1mA/V sau mai putin! Era vorba despre GU81, este aceea cu 1mA/V o tetroda/pentoda la 500W, ca sa aiba relevanta aceasta comparatie????! Daca am aproxima panta ca fiind constanta (ceea ce nu este, scade la curenti anodici redusi) si tot ar insemna ca pentru un ipotetic GU81 cu 1mA/V, tensiunea g1 de taiere sa fie -1000V si probabil ca polarizarea pentru AB1 ar fi pe la -800 ! Amplificarea in tensiune pe grila 1 in foaia tubului este de 2.5..4. Nu este asa. Este o confuzie, o neintelegera a datelor de catalog. La aceste tuburi (ca si la majoritatea tetrodelor/pentrodelor de putere), nu se da ca data de catalog amplificarea in tensiune, ci se da panta. Panta este o transconductanta, deci este exprimata in mA/V (5,5 mA/V medie in acest caz). Fiind o transconductanta, inseamna ca amplificarea in tensiune depinde si de impedanta anodica. De aceea, in PRACTICA amplificarea in tensiune este limitata de posibilitatea alegerii impedantei (sau rezistentei) de anod totale (deci inclusiv cu efectul Ri). Tot de aceea in audio se folosesc uneori surse de curent constant ca sarcina in anozi, SCC prezentand o impedanta mare. Ceea ce ai vazut in catalog la GU81 ca fiind amplificare in tensiune, nu este amplificarea in tensiune a tubului (sau a grilei 1 fata de anod). Acela este castigul grilei 1 fata de grila 2. In cataloage se noteaza ug2g1 (u=miu). Pentru orice tub electronic, curentul anodic depinde direct de panta, tensiunile pe fiecare grila, de amplificarile fiecarei grile si de tensiunea anodica. Cu alte cuvinte, exista ca parametri separati amplificare ( u = miu ) pentru g1, pentru g2, etc... dar nu toti sunt dati direct in cataloage, deoarece nu toti sunt utili in practica. Int-un tub multigrid (tetroda, pentoda, etc), ansamblul catod-g1-g2 formeaza el insusi o trioda; amplificarea acestei ?triode? este reflectata in catalogul tubului prin acest ug2g1.. Deoarece ug2g1 este in general supraunitar, castigul si panta g2 sunt mai mici decat pentru g1 (ceea ce stie toata lumea, dar nu stie si de ce!) , si deci ug2g1 este o indicatie practica aproximativa a ?de cate ori trebuie sa fie mai mare excursia de tensiune pe g2 pentru a obtine aceeasi excursie a curentului anodic ca si in cazul intrarii pe g1? In cazul general, ug2g1 permite estimarea conditiilor de polarizare sau excitare pentru g2, indiferent ca este vorba de audio, RF, stabilizator de tensiune, circuite de impulsuri, etc. De exemplu, daca vrei sa ?impingi? caracteristica AB1 (deci fara curenti de grila) catre zona curentilor anodici mai mari (si Ug1 catre tensiuni g1 mai negative), atunci cresti tensiunea de polarizare pe g2. Dar cu cat? La un tub cu panta 5 mA/V si ug2g1 de 5, panta pentru g2 este 1 mA/V, deci pentru a creste curentul anodic cu 100 mA trebuie crescuta polarizarea g2 cu 100V. Atunci cand ataci un amplificator audio in grila 2, cum foarte interesant ai mentionat in postul anterior, acest parametru ug2g1 iti permite sa anticipezi nivelul de semnal ce-ti va fi necesar la intrarea g2, si care se aproximeaza pe aceeasi cale. Problema practica este ca toti parametrii implicati (S, u, ug2g1) au dispersii mari si nu sunt deloc constanti pe intreaga caracteristica, la fel cum la triode S si Ri nu sunt constante. Dar dupa cum vezi, dupa parerea unora, astea-s chestii care nu au legatura cu amplificatoarele audio, la audio pur si simlpu pui o lampa ?speciala pentru audio? pe un sasiu ?special pentru audio? si o polarizezi intr-un regim ?special pentru audio?. Doar soclul sa fie cu contacte din aur masiv! Ce sint astea etaje de AUDIO ???... rog administratori sa scoata imaginile cu etaje finale de emisie(chiar daca sint cu tuburi) nu se incadreaza in peisaj !!!,sectiunea fiind "Tuburi electronice ? Audio",daca Traian B vrea sa faca exemplificari si comparatii legate de GU43 sa o faca !!! dar in AUDIO !!!....... altminteri subiectul etajelor finale in clasa C !!!??? este total in afara obiectului_subiectului.(spectrul radio nu are nici o legatura cu spectrul audio !!!,si nici etajele finale_prefinale radio cu etajele prefinale_finale audio,singura legatura in aceasta situatie fiind tipul elementului activ !!! dar lipsita de relevanta !!!...). Eu zic sa se scoata orice informatie de aici referitoare la urmatoarele tuburi ce nu sunt pentru amplificatoare audio, si care sunt lipsite de relevanta in audio: GU50, GU29, GU19, PCC189, 6N30, GU81, GM70 6DJ8, ECC88, E88CC si toata familia, deoarece au fost concepute pentru etaje de RF si mixare, nu sunt relevante penru audio 6N3P, 6J1P ECC84, ECC85, 6N14P fiind pentru amplificatoare de RF in VHF 6C33 , 6C19 E182CC, 6N30, fiind pentru comutatie si impulsuri EL36, 500, 509, 519 si toate echivalentele lor 845, 813, 811, 304, 250 si 450 (TL si TH) si toate tuburile destinate pentru emitatoare si modulatoare GM5B/3CX300 orice tub stabilizator de tensiune sau ochi magic Eu zic sa se scoata si EL34, deoarece l-am vazut utilizat in stabilizatoare de tensiune iar proiectantii lor, daca mai traiesc, sa fie impuscati, deoarece nu au stiut ca nu au voie sa-l foloseasca in acest mod, total neinteresant pentru domeniul audio, unde o tensiune stabila nu intereseaza. Deasemenea, orice caracteristici de frecventa ale amplificatoarelor audio prezentate sau mentionate sa fie cenzurate de catre moderatori, sa fie toate modificate si taiate la 20 kHz, ca nu cumva sa se iasa din "spectrul audio"! Domnilor, discutia se referea la aspecte generale dar concrete, la unele dintre datele de catalog concrete ale tuburilor respective si caracteristcile lor. Polarizarile in clasa A, B, AB, caracteristicile de catalog, sunt aceleasi, indiferent ca este vorba de AF au RF. Tuburile nu au constiinta si nu au habar ce-i acela semnal AF sau RF sau impuls, ele nu pot discerne. Majoritatea tuburilor, inclusiv cele de RF de putere pot fi si sunt utilizate si in alte aplicatii decat cele pentru care au fost initial destinate, inclusiv audio. Altfel, ECC88 si intreaga familie (E88CC, E188CC, etc) au fost concepute pentru amplificatoare de RF si mai ales mixere de RF (si au fost folosite in mixare RF in domeniul profesional), 813, 845, 811, toata familia 250, 304, 450, sunt tuburi de RF si modulatoare, 6N30 este tub de comutatie!!!! Majoritatea tetrodelor si pentodelor de putere RF din anii 30-60, si toate triodele cu amplificare (u) redusa pot functiona si in audio, inclusiv QB3,5/750, QB5/1750, TB4/1250, GU81, 4CX1500 mentionate mai sus. Dealfel, QB si TB sunt chiar specificate si pentru audio de care firma Philips ce le-a conceput, iar tuburile pentru modulatoare si stabilizatoare de tensiune GM5B/3CX300A1 sunt excelente in audio. Exemplele date au fost pentru a sustine afirmatii legate de regimul de polarizare si utilizare al tubului GU81. Stabilirea conditiilor de functionare se face dupa aceleasi caracteristici comune, nu exista caracteristici de grila sau anodice separate pentru AF si separate pentru RF. @valderama: daca ai fi fost mai curios, ai fi observat deja ca daca si scoate blocul de filtre de iesire de la Harris RF-110A (practic este un singur modul prins cu 5 suruburi si un singur cablu deconectabil) si-l inlocuiesti cu un transformator audio PP, cu modificari minimale (taieri si lipiri de 4-5 sarme) poti utiliza acel amplificator in audio pana la 3 kW (fara sa modifici polarizarile)!. Nici unul dintre amplificatoarele din foto sau despre care s-a vorbit nu este in clasa C, ci toate sunt in AB1, deci nici vorba de clasa C precum afirmi, iar daca ai fi fost atent, toate regimurile de polarizare mentionate erau caracteristice pentru AB1, se putea observa de la prima vedere de catre un cunoscator Cu foarte putine exceptii (GU43) tuburile utilizate in acele aparate sunt recomandate si specificate in mod expres de catre producatorii lor si pentru amplificatoare audio! Dar stim cu totii ca cei de la Philips habar n-aveau de "tuburi pentru audio"... Exact ca rezultat al unei asemenea atitudini, tuburile de genul 6C33 si 6N30P au fost popularizate initial mai mult in vest decat in tara lor de origine, de catre niste persoane mai ?curioase? care au latit $$$ pe ele, desi pe atunci acele tuburi erau practic gratis in est. Imaginile le-am pus pentru a arata ca nu este vorba numai despre... vorbe. Dar daca te-au suparat asa de tare... bine ca au fost sterse, altfel ar fi putut sa afecteze foarte grav pe cineva, ar fi putut sa "dauneze grav sanatatii"... Suntem pe un forum de electronica, si imi place sa cred ca electronistii sunt persoane informate (in domeniu), curioase si inteligente. Chiar si cei care sunt interesati numai de tuburile ?pentru audio?. As ca nu inteleg de ce se tot fac eforturi aici pentru a ma convinge ca nu ar fi asa... Succes! @sebi_c : si zici ca eu sunt acela care as fi secretarul PCR de pe aici?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 27, 2009 Partajează Postat Aprilie 27, 2009 @valderama: daca ai fi fost mai curios, ai fi observat deja ca daca si scoate blocul de filtre de iesire de la Harris RF-110A (practic este un singur modul prins cu 5 suruburi si un singur cablu deconectabil) si-l inlocuiesti cu un transformator audio PP, cu modificari minimale (taieri si lipiri de 4-5 sarme) poti utiliza acel amplificator in audio pana la 3 kW (fara sa modifici polarizarile)!. 3 kW (fara sa modifici polarizarile)! dumneata cred ca faci o confuzie voita intre KV si KW!.Ai sa inebunesc !!??? ce ar fi asta 3 kW putere disipata ?,putere utila ?(in audio),sau ce fel de putere ?, dorita,sperata,visata,etc,daca ii pui un traf adegvat poate si sudezi mai stii ? Si tot nu vad legatura intre etajele finale radio_fregventa si audio_fregventa tubul electronic poate fi folosit si la acupunctura ! ce treaba are cu audio ca tot n_am inteles ?Aici tipul lampi (model,cod, denumire etc) nu conteaza !!!!!, ci numai destinatia pe care i_o dam noi AUDIO !!!.. Treci dumneta cu orice tip de lampa in exemplificari, analogii, etc legate de audio si mai vorbim ! daca avem ce ... ?Sectiunea asta face obiectul AUDIO_amatorilor NU face obiectul RADIO_amatorilor ,ca sa intelegi mai bine !!!!,dar sar parea ca exista anumite limite de intelegere ...? Link spre comentariu
danzup Postat Aprilie 28, 2009 Partajează Postat Aprilie 28, 2009 @valderama: daca ai fi fost mai curios, ai fi observat deja ca daca si scoate blocul de filtre de iesire de la Harris RF-110A (practic este un singur modul prins cu 5 suruburi si un singur cablu deconectabil) si-l inlocuiesti cu un transformator audio PP, cu modificari minimale (taieri si lipiri de 4-5 sarme) poti utiliza acel amplificator in audio pana la 3 kW (fara sa modifici polarizarile)!. 3 kW (fara sa modifici polarizarile)! dumneata cred ca faci o confuzie voita intre KV si KW!.Ai sa inebunesc !!??? ce ar fi asta 3 kW putere disipata ?,putere utila ?(in audio),sau ce fel de putere ?, dorita,sperata,visata,etc,daca ii pui un traf adegvat poate si sudezi mai stii ? Si tot nu vad legatura intre etajele finale radio_fregventa si audio_fregventa tubul electronic poate fi folosit si la acupunctura ! ce treaba are cu audio ca tot n_am inteles ?Aici tipul lampi (model,cod, denumire etc) nu conteaza !!!!!, ci numai destinatia pe care i_o dam noi AUDIO !!!.. Treci dumneta cu orice tip de lampa in exemplificari, analogii, etc legate de audio si mai vorbim ! daca avem ce ... ?Sectiunea asta face obiectul AUDIO_amatorilor NU face obiectul RADIO_amatorilor ,ca sa intelegi mai bine !!!!,dar sar parea ca exista anumite limite de intelegere ...?@valderama : stai mai incet ! Stiu ca pui multa pasiune in domeniu dar nu are rost sa starnesti "flame" asa numai de dragul discutiei .In alta ordine de idei te rog sa scrii cum e in DEX : frecventa adecvat Cunostintele de electronica nu ne scutesc de a scrie corect romaneste ! adecvat - ADECVÁT, -?, adecva?i, -te, adj. Potrivit, corespunz?tor, nimerit. ? (Fil.; despre idei, cuno?tin?e etc.} Care corespunde fidel obiectului. [Var.: adecuát, -?, adj.] ? Din fr. adéquat, lat. adaequatus. frecven?? - FRECVENTÁ, frecventez, vb. I. Tranz. A merge des, sistematic, cu regularitate într-un anumit loc. ? Spec. (Fran?uzism) A vizita deseori pe cineva. ? Din lat. frequentare, fr. fréquenter. FRECVÉN??, frecven?e, s.f. 1. Repetare deas? ?i regulat? a unei ac?iuni, a unui fapt. ? (În înv???mânt) Participare a studen?ilor sau a elevilor la cursuri. 2. (Fiz.) M?rime care arat? de câte ori se produce un fenomen într-o unitate de timp . ? Curent de înalt? (sau de joas?) frecven?? = curent electric care î?i schimb? sensul de un num?r mare (sau mic) de ori într-o unitate de timp. 3. (Fon.; în sintagma) Frecven?? fundamental? = prima armonic? a unui semnal complex; fundamental?. ? Din lat. frequentia, fr. fréquence. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 28, 2009 Partajează Postat Aprilie 28, 2009 ... In alta ordine de idei te rog sa scrii cum e in DEX : frecventa adecvat Cunostintele de electronica nu ne scutesc de a scrie corect romaneste ! Stii ceva ? nu stiam ca sint la un curs de lingvistica ? ,si pe desupra scriu cum am chef ! atita timp cit ma refer la obiect, si nu sint in afara lui asa cum esti tu ,nu fac literatura !exprim idei (pareri,asertiuni,etc)tehnice la obiect ! n_ai de ce sa te agati ? pentru mine reprezinti o nulitate in domeniu ! si cu asta am incheiat orice discutie pe teme literare cu tine "danzup".Probabil ca te_ai trezit pe un forum literar ! eu NU !. Link spre comentariu
hbi Postat Aprilie 28, 2009 Partajează Postat Aprilie 28, 2009 lunea, miecurea si vinerea injur de sfinti. martea, joia si simbata, injur de mama. duminica ma odihnesc... azi ce zi este? Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 28, 2009 Partajează Postat Aprilie 28, 2009 Bai gata cu offtopicul!!Tu valderama te rog scrie corect pe cat posibil iar moderatori aici sunt eu si cu electron; din moment ce i-am lasat postul lui traianb si nu l-am sters, ori atentionat, inseamna ca nu a incalcat regulamentul asa gravvad ca de la un timp in mai multe discutii tu esti contra tuturor , ba mai mult am primit si plangeri de la alti useri cum ca ar fi jigniti de atitudinea ta. Aici nu contest priceperea nimanui in domeniu, sa fie clar.Nu vreau sa tin partea nimanui asa ca va rog fara discutii aiurea pe tema asta, alte obiectii in legatura cu nereguli va rog sa le raportati moderatorilor sau proprietarului forumului.CLAR?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 28, 2009 Partajează Postat Aprilie 28, 2009 Bai gata cu offtopicul!!Tu valderama te rog scrie corect pe cat posibil...vad ca de la un timp in mai multe discutii tu esti contra tuturor , ba mai mult am primit si plangeri de la alti useri cum ca ar fi jigniti de atitudinea ta.CLAR?!Pe cit posibil am sa o fac ! eu nu sint contra nimanui ! dar nu suport prostia ,ignoranta, si nu pot fi combatut fara argumente tehnice , ca nu sint la CENACLU, cine se simte jignit de atitudinea mea sa o spuna ! ca sa stiu sa nu_i mai bag in seama ,CLAR ?.Probabil ca eu am incalcat regulamentul grav(in locul literei "c" am folosit "g" ,am spus si am postat numai timpenii ??!!!!! care nici macar nu erau la obiect ????!!!!) ?! Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 28, 2009 Partajează Postat Aprilie 28, 2009 Înc? o leac? de offtopic...Sînt nou pe forum ?i destul de novice. Faptul c? cineva î?i exprim? ni?te opinii tehnice este foarte interesant ?i a? vrea s? îmi fie împov?rat? în?elegerea doar de no?iunile tehnice, nu ?i de ambiguitatea exprim?rii. E la fel de u?or sau greu pentru oricine s? vorbeasc? (scrie) corect ?i inteligibil, e mai greu s? emit? idei valoroase pe plan profesional. Dar dac? ideile valoroase nu pot fi în?elese... apare o nemul?umire atît din partea celui care scrie cît ?i din partea celui care cite?te: cel care scrie va fi nemul?umit c? nu e în?eles (pentru c? nimeni nu cite?te gînduri) iar cel care cite?te se va s?tura repede de efortul de a descifra ni?te aproape hieroglife.S? scrii corect înseamn? s? elimini o piedic? arbitrar? din calea în?elegerii ?i s? ar??i respect fa?? de colegii de forum, respect care este reciproc atît în lips?, cît ?i în prezen??. B?nuiesc c? de aceea ?i s-a atras aten?ia, valderama.Scuze de offtopic, va fi singurul de aici, promit. Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 28, 2009 Partajează Postat Aprilie 28, 2009 Vad ca topicul asta nu mai e util, toti intrecandu-se in offtopic asadar va sta inchis o perioadapoate asa intelegeti.....Si daca se continua bascalia pe aici la Tuburi se va mai lasa cu topicuri inchise! Link spre comentariu
Postări Recomandate