Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU81

teslina

Postări Recomandate

• 1 an mai târziu...
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebi_c

5

• mojnost

4

• iulidan2

4

• teslina

3

Top autori în acest subiect

Multumesc pentru raspuns, dar nu puterea ma tenta, as fi vrut doar sa il vad ca functioneaza, in conditii in care sa nu implice niste cheltuieli dincolo de ce poate un om obisnuit.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns, dar nu puterea ma tenta, as fi vrut doar sa il vad ca functioneaza, in conditii in care sa nu implice niste cheltuieli dincolo de ce poate un om obisnuit.

Daca vrei totusi sa incerci am eu transformator de anodica de filament.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Multumesc pentru oferta, nu exista provocare mai frumoasa; deocamdata incerc sa mai caut inca o Gu 81 si poate o alta schema, ca acel transformator de pe intrare, nu cred ca stie cineva sa il faca, e un proiect de durata.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Eu am mai cumparat un GU 81M, deci as avea 2 bucati, EL 36 am, dar gandul la 1.3kV, ma cam sperie, cel putin din cauza condensatorilor.Multumesc pentru schema, poate vreodata....

Link spre comentariu

GU81M este un tub de tensiune mare! In mod normal pentru eficienta buna este recomandat a se utiliza peste 2000V (usual, 2400V). Dintre tuburile de RF de putere se obseva ca poate lucra cu tensiuni negative de grila pentru puteri mari la iesire, in contrast cu majoritatea tuburilor moderne similare. Merge bine in montaj cu excitatia pe grila si are amplificare relativ mare pentru un tub de putere medie.In montajul aratat se observa excitatia pe grila ecran, ceva mai putin obisnuit (necesita curenti mari). Eu l-as utiliza cu excitatia pe grila de comanda unde nu necesita putere de excitatie. De asemeni l-as utiliza in PP clasa AB1 din motive energetice si as sconta pe o putere de iesire maxima la circa 1000W cu tensiunea de alimentare de 2400V. Problema cea mai complicata este transformatorul de iesire. Asta in principal datorita tensiunii de alimentare. Socluri nu prea sunt, dar se poate improviza ceva. In mod normal, soclul e cu translatie, ca un sertar si destul de voluminos. Altfel, are o constructie clasica, robusta, fara racire fortata ceea cel face destul de accesibil. Eu l-am vazut si in statiile de unde scurte militare si in statii de amatori unde se alimenta chiar cu 3000V.

Link spre comentariu

GU81M este un tub de tensiune mare! In mod normal pentru eficienta buna este recomandat a se utiliza peste 2000V (usual, 2400V). Dintre tuburile de RF de putere se obseva ca poate lucra cu tensiuni negative de grila pentru puteri mari la iesire, in contrast cu majoritatea tuburilor moderne similare. Merge bine in montaj cu excitatia pe grila si are amplificare relativ mare pentru un tub de putere medie.

Tensiune mare este ceva relativ.Comparand GU81 cu alte tuburi (sunt tuburi de cateva zeci de W ce sunt utilizate la 600...1000V anodica), rezulta ca 2kV nu este o tensiune chiar asa de mare pentru un tub GU81 care teoretic poate disipa 450W iar practic chiar si 600W... Tuburi de tensiune mare ar putea fi considerate altele, la aceeasi putere disipata o tetroda Philips QB5/1750 necesita 5kV la anod, iar o trioda TB4/1250 4kV...GU81 fiind pentoda, efectul dinatron este redus si deci poate functiona cu tensiuni anodice mai reduse. Tensiune anodica ridicata este necesara numai daca s-ar cere randamente mari (de ex. 1kW dintr-un singur tub in RF AB1), insa in audio GU81 "are de unde da"...GU81 nu este cu amplificare mare, are chiar o panta decenta fata de alte tuburi similare (v. GU46, ca sa nu mai vorbim de GU43 si similarele), si tocmai de aceea in configuratia pentoda o buna parte din "spatiul de lucru" al sau se situeaza in regiunea tensiunilor negative de grila (pana la -200V la G1 pentru 3kv anodica si 600...800v ecran). In acest caz, cresterea tensiunii de ecran ar determina o si mai mare extindere a acestei regiuni.Ceea ce il face mai potrivit pentru audio decat alte tuburi de RF este insa caracteristica lui de transfer, dreapta pe o portiune importanta, spre deosebire de tuburile de RF moderne cu panta mare si asa zis "liniare" la care de multe ori chiar din proiectare se urmareste obtinerea unei caracteristici patratice necesara pentru a reduce nivelul produselor IMD de ordin impar ce sunt situate in chiar banda de trecere (produsele IMD pare sunt situate in zona armonicelor si in amplificatoarele de RF pot fi eliminate usor prin filtrare).

In montajul aratat se observa excitatia pe grila ecran, ceva mai putin obisnuit (necesita curenti mari). Eu l-as utiliza cu excitatia pe grila de comanda unde nu necesita putere de excitatie.

In schema de la http://www.moehrenbude.de/Moehre/images ... simpel.pdf GU81 este utilizat ca trioda prin legarea impreuna a celor 3 grile, deci semnalul ii este aplicat in toate cele 3 grile, nu numai pe ecran. Pentru a functiona in clasa A, polarizarea grilei este de +40V, regim care altfel ar fi total neobisnuit pentru tuburile de audio (triodele potrivite pentru audio sunt cele cu u mic tocmai pentru ca permit obtinerea de curenti anodici de varf mari fara a trece grila in regiunea de polarizare pozitiva si de curenti de grila, cea mai mare parte din spatiul lor de lucru aflandu-se in zona tensiunilor de grila negative). Aici GU81 lucreaza cu curenti de grile mari (dar si dezechilibrati -curentii sunt mari prin grila 1 si mai redusi prin cea ecran) si de aceea se foloseste -in mod neobisnuit- o trioda 6C33 in etaj driver repetor pe catod, pentru a putea ataca GU81 dintr-o impedanta de iesire foarte redusa si a reduce astfel intrucatva distorsiunile generate de curentii de grile.Compromisul este facut numai si numai cu scopul de a utiliza GU81 ca pura trioda in clasa A si nu ca pentoda, adica o motivatie pur audiofila pusa deasupra celor de ordin tehnic... Insa pana la urma important este rezultatul dar si noutatea ideii.
Link spre comentariu

Daca rusii pe blocul de alimentare de la R118BM3-U scriau 'vasokaia naprajenia' e totusi mare, daca nu, inalta. Asa ca excede usualul si e o chestiune de comparatie. Spre exemplu, mie mi se par curentii de 2KA obisnuiti atata timp cat controlez si 100KA la sculele de sudat electric prin presiune. Cand lucram in telecomunicatii curentii astia mi se pareau uriasi.Referitor la caracteristicile tubului, panta este relativ mare pentru un tub de talia lui in zona de atac pe G1 cu tensiuni negative (4.5..6.5mA/V) cat si castigul in tensiune de pana la 4ori. In R118 cu un GU50 ca amplificator in tensiune se ataca lejer GU81M. Fata de alte tuburi in care bagi putere si obtii la iesire de 3ori, e o diferenta. La GU81M daca atingi zero volt pe G1 si ai 500V peG2 prin tub circula 0.8A si pe anod este 400V (pe sarcina 2000V, adica Ua=2500V)), ceea ce mi se pare rezonabil de mult. In schimb la GU43 daca nu bagi putere (curenti de grila) nu obtii putere la iesire. Asa ca, GU81M, in audio este un tub bun si docil sa scoti putere pe la 1KW (PP) numai cu atac in tensiune pe G1 (si asta e o facilitate mare). In schema cu grilele legate impreuna trebuie curenti de grila, fapt care a solicitat si un atac cu repetor catodic (sursa de curent).Referitor la modul de conectare, scuze nu am observat ca sunt legate toate grilele impreuna! Oricum nu e o configuratie trioda obisnuita in care ecranul si supresorul se leaga la anod. Altfel se practica si comanda pe grila ecran! Nu am verificat, dar se spune ca tubul este mai liniar.Pentru utilizari in RF cunosc destul de bine tubul, ca de altfel si GU43B utilizat pe R-137. Iar daca am un tub imi place sa-l exploatez atat cantitativ cat si calitativ. Referitor la GU81M, imi place ca poate lucra ca un tub obisnuit, fara curenti de grila, la puteri semnificative in comparatie cu alte tuburi moderne cu racire fortata.Discutia referitore la IMD nu-si are locul aici. Cat despre tensiuni mai mici la anod mi-am spus punctul de vedere. Daca cineva vrea, poate sa-l foloseasca si ca etaj de intrare la receptor!Traian B, nu-mi place citarea fragmentelor din mesajului meu. Seamana cu concluziile secretarului de partid cand lua cuvantul ultimul. Pot sa inteleg si prin simpla exprimare despre ce este vorba! Altfel, putina modestie nu strica.

Link spre comentariu

... 1KW (PP) numai cu atac in tensiune pe G1 .. Referitor la GU81M, imi place ca poate lucra ca un tub obisnuit, fara curenti de grila, la puteri semnificative in comparatie cu alte tuburi moderne ...

Ce_ai patit domnule ? vad ca in anumite situatii(mai ales in audio) ai renuntat la curenti pe grila de comanda(G1).
Link spre comentariu

Mda, cam asa e, desi poate mai tarziu o sa incerc ceva! Am studiat ceva variante si dupa ceva simulari mi-am data seama ca nu e o idee tocmai usor de facut practic in JF. Ca sa ataci corespunzator trebuie trafo de cuplaj si aici. Se poate si cu repetor catodic, dar se observa ceva aport de distorsiuni atunci cand se face trecerea de la tensiuni negative la cele pozitive pe grila de comanda. Probabil daca s-ar lucra numai cu curenti de grila pe toata excursia de tensiune atunci acest lucru nu ar mai fi asa vizibil. La subiectul in cauza este evident ca atacul numai in tensiune este suficient pentru puteri apreciabile. Imi pare rau ca atunci cand am avut tuburi din astea le-am dat cadou. Nu ma gandeam ca o sa ma apuce microbul amplificatoarelor pe tuburi. Am vazut la un australian amplificator de 1.2KW cu 4x813 (PP) si m-am mirat ca mai face cineva asa ceva. Iar 813 este un tub frumos!

Link spre comentariu
Daca rusii pe blocul de alimentare de la R118BM3-U scriau 'vasokaia naprajenia' e totusi mare, daca nu, inalta. Asa ca excede usualul si e o chestiune de comparatie. Spre exemplu, mie mi se par curentii de 2KA obisnuiti atata timp cat controlez si 100KA la sculele de sudat electric prin presiune. Cand lucram in telecomunicatii curentii astia mi se pareau uriasi..

Domnilor, da, este relativ, iar eu afirm ca 4kV anodica este o tensiune normala pentru niste tuburi cu disipatii de 500W generatii a anilor '50, mai ales ca din experienta proprie 2500V cat am utilizat intr-un amplificator construit de mine cu 2 x 4-400 era mult prea putin, nu se putea obtine decat 50...70% din puterea specificata, normal ar fi trebuit 3,5...4 kV.

Am vazut si eu asemenea indicatii in rusa, iar 2 transformatoare de la 118BM3 si socul de filtraj le am aici.

Este relativ si ce scria rusul acolo, deoarece se adresa si (sau mai ales) altcuiva decat electronistilor, si acelasi lucru scrie si pe multe alte carcase, capace, stalpi de alimentare cu energie (inclusiv pe cei de joasa tensiune), aparate electrocasnice, etc., adresate mai ales oamenilor obisnuiti, dar aici este vorba despre tuburi de putere, iar discutia se poarta pe un forum de electronica, implica electronisti in cunostinta de cauza, si fara grija soldatilor, ofiterilor sau oamenilor de pe strada.

revenind...

Numai cautati un pic si aflati cam ce (si cate) tuburi din aceeasi generatie si cu disipatii de aprox. 500W sunt specificate pentru anodica de numai 2...2,5kV si mai vorbim...

O sa constatati ca toate acestea au tensiuni anodice superioare lui GU81, diferentele fiind chiar si de 100% (2,5kV GU81 => 5kV la QB5/1750).

Concret:

3 x QB3,5/750 in amplificator Racal (v. foto): Ua=3,5 kV (1kW)

QB5/1750 in Rohde & Schwarz (v. foto): Ua = 3,5 kV (si asta pentru numai 400...500W out, jumatate din specificatia tubului!)

Dintre toate tuburile de acest gen, GU81 are specificatia de tensiune anodica cea mai redusa! Similar in aceasta privinta si din aceeasi generatie este tot un tub rusesc, si tot o pentoda, GU46.

Am atasat aici un tabel comparativ, facut ad-hoc dar edificator.

[/color]

Referitor la caracteristicile tubului, panta este relativ mare pentru un tub de talia lui in zona de atac pe G1 cu tensiuni negative (4.5..6.5mA/V) cat si castigul in tensiune de pana la 4ori. ..

Repet: 5mA/V este o panta care nu este deloc mare pentru un tub de 500W, este ceva cel mult normal pentru asemenea tuburi, iar fata de alte multe tuburi de alta constructie, moderne, este chiar foarte redusa.

Comparati atat cu tuburi similare (cu QB5/1750, GU46, QB4-1100, 4-1000A) cat si cu altele mai moderne (cu GU43, GU84, 4CX1500B sau 5CX1500A) si trageti concluzia si in privinta pantei. In general la tetrode si pentode cu puteri disipate 0,5...2 kw, pantele sunt intre 4 si 50 mA/V.

Iar 5 mA/V nu se situeaza deloc spre maximul acestui interval, asta cel putin dupa matematica cunoscuta mie.

Dar de unde afirmatia cu "castigul in tensiune de pana la 4 ori" ?

In R118 cu un GU50 ca amplificator in tensiune se ataca lejer GU81M.

daca nu ma insel, R-118 este specificat la 400...600W, in modurile AM si CW.

In R-140 ("perechea" pentru scurte a lui R-137), doua 6E5P (numai 2 x 8W disipatie) ataca si mai lejer un GU43 pentru 1 kW out. S-a putut folosi o putere mai mica la intrare pentru ca panta lui de 45 mA/V este de aproape 10 ori mai mare decat la GU81 ceea ce asigura curenti de varf mai mari cu excursie de tensiune relativ redusa pe grila.

Fata de alte tuburi in care bagi putere si obtii la iesire de 3ori, e o diferenta.

Care (si cate) tuburi de RF de putere (mai ales tetrode/pentode in zona 0,5...3kW) au amplificarea in putere de numai 3 ori in putere (adica numai 4...5 dB)?!

Pana si o trioda, chiar si una cu u mediu de genul TB4/1250 are castig in putere mai mare, chiar si in configuratie grila comuna.

La GU81M daca atingi zero volt pe G1 si ai 500V peG2 prin tub circula 0.8A si pe anod este 400V (pe sarcina 2000V, adica Ua=2500V)), ceea ce mi se pare rezonabil de mult.

Este rezonabil, dar la GU46 obtii peste 1A, iar la GU43, cu 1...3kV anod (max. 2,5 kV pe sarcina) daca atingi zero volt pe G1 => IA de ordinul a 3A (!!!!), ceea ce este de aproape 4 x "rezonabil", si asta pentru numai 350V pe G2.

In schimb la GU43 daca nu bagi putere (curenti de grila) nu obtii putere la iesire. ..

Ce putere "bagi" in grila lui GU43 intr-un amplificator de 1kW la care capatul de scala al instrumentului pentru masurarea curentului de grila este 5 mA (v. foto) ?! Si ce curent de grila este la nivelul de 500W (cat scoate R-118)?

Ai aici extrasul din manualul de utilizare dela R-140: la acordul corect, IG1 nu trebuie sa treaca de 1, maxim 2 diviziuni pe cadranul instrumentului de 5 mA la cap de scala. Deci ce putere "bagi" in GU43, de vreme ce curentul maxim de grila (la 1 kW) trebuie sa fie in cel mai rau caz de numai 1-2 diviziuni?

In R-118, GU 50 (40W disipatie) ataca un GU81 pentru 400...600W out, corect.

Cu sau fara curenti de grila, in R-140, doua 6E5P in clasa A (cu numai 2 x 8W disipatie) ataca un GU43 pentru 1 kW out.

Curentii de grila (redusi) apar numai daca se "impinge" puterea sau la acord incorect, asta este valabil pentru orice tub/amplificator cu insa retineti ca acea putere de iesire "impinsa" la R-140 pentru care apar curenti de grila este 1kw, mult mai mare decat la R-118, a nu se compara direct mere cu pere.

Dealtfel, regimul specificat expres pentru GU43 chiar in foaia lui de catalog este regim liniar fara curenti de grila unde Pout este specificat 1,6 kW. Faptul ca proiectantii unor amplificatoare militare au ales un regim de curenti de grila (asta la putere mare), este altceva..

Spre deosebire de GU81, la GU43 caracteristicile in zona pozitiva a grilei nici macar nu sunt specificate in catalog, caracteristicile se opresc la cele pentru UG1=0, panta lui este asa de mare (de 10 ori mai mare decat la GU81) incat curentii anodici necesari in aplicatiile destinate se pot obtine in zona negativa, nu necesita functionarea in zona de polarizare pozitiva a grilei decat daca pur si simplu se doreste asta in mod expres.

Aceasta situatie este valabila pentru majoritatea tuburilor moderne cu catod oxid destinate amplificatoarelor liniare: 4CX1500B, 4CX1000, GU84, GU78, GU74, etc. Acestea nu sunt destinate si nu este nevoie a lucra cu curenti de grila, avand pante ridicate (30-40 mA/V), iar in cazul unora este chiar interzis in mod expres lucrul cu curenti de grila din motive ce tin atat de distorsiuni (in legatura cu efectul interceptiei grilelor) cat si de constructia interna a tuburilor.

Iata inca un exemplu concret de implementare cu tub cu panta mare: 4CX1500B (30 mA/V).

In Harris RF-110A (am avut 2 bucati), 2 tuburi. se utilizeaza la 2,4 kV, cu bias la -30V, in grila pasiva cu 1 kohm in grila pentru 2 tuburi, fara curenti de grila, la 1kW out (1,2 kW la 0,5A curent anodic, maxim permis este 0,75A), in regim cu randament redus si rezerva mare de putere (~50%, unii amatori il utilizeaza la 1,5...2 kW) deoarece este optimizat pentru liniaritate maxima.

Puterea de intrare in etajul final este << 10W (aici 10W este o exagerare).

Si acea << 10W putere activa este disipata in intregime de numai 2 rezistente din grila cu 2W disipatie fiecare, nu sunt absorbiti de grila.

Tensiunea de varf pe grila este < 30V, faceti calculul ce putere se disipa pe rezistenta echivalenta de 1 kohm, aceeea este toata puterea absorbita la intrarea atajului; nu, tubul in sine nu "trage" putere in grila, zero W in grila... Uef = 20V, 20V x 20V / 1000 ohmi = ... W

Incluzand si pierderile din circuitele de la iesirea prefinalului, castigul global in putere al etajului final este de peste 20 dB (>>100 in putere, adica >10 in tensiune) si asta fara a utiliza neutrodinare si cu toate compromisurile legate de randament si rezerva de putere si acord de banda larga care s-au facut.

Asta inseamna panta si amplificare mare la tuburi, nu 5 mA/V...

Faptul ca nu sunt cele mai potrivite pentru audio (desi unele sunt specificate si pentru aceasta utilizare) si am explicat anterior de ce, este alta problema.

Traian B, nu-mi place citarea fragmentelor din mesajului meu. Seamana cu concluziile secretarului de partid cand lua cuvantul ultimul. Pot sa inteleg si prin simpla exprimare despre ce este vorba! Altfel, putina modestie nu strica.

Chiar daca atunci erau altfel de forumuri, inca de pe vremea romanilor forumurile sunt locuri de discutii publice, iar aici si acum citarea nu numai ca este permisa, dar este chiar utila pentru a inlatura posibilitatea confuziilor. Cu scuze tuturor, dar daca cineva se supara (si o face public) numai pentru simplul fapt ca i-au fost citate in mod absolut deschis afirmatiile facute chiar aici pe acest forum, atunci -cu tot respectul- nu eu sunt secretarul PCR. (a... sa nu uit, si ca sa lamurim o problema: nu am fost niciodata nici macar membru PCR).

Adica, daca as spune sau daca as admite tacit ca panta de 5,5mA/V alui GU81 este mai mare decat cea de 9,5 mA/V alui GU46, sau decat cea de 40 mA/V a lui 43, asta ar insemna modestie???? As putea s-o fac si pe asta si oricine poate s-o faca, pentru ca asta este cel mai usor!

Iata in foto atasata ce modesti erau cei de care ai mentionat; eu nu sunt deloc asa de "modest", si daca stiu ca cinci este mai mic decat noua, atunci sustin acest lucru, si ii sfatuiesc si pe altii s-o faca, altfel riscam sa ne intoarcem la acele vremuri...

Sau poate privind acea foto, sa va descretiti un pic fruntea, e mai bine...

Toate cele bune si sarbatori fericite tuturor!

=====================================

kosmin227:ca sa nu se mai ofenseze nimeni am pus link cu poze ale aparatelor mentionate mai sus....cine vrea sa vada da click si gata, cine nu trece mai departe

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări