Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU81


teslina

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sebi_c

    5

  • mojnost

    4

  • iulidan2

    4

  • teslina

    3

Top autori în acest subiect

Stiu ca se poate face un SE ....dar nu cunosc link-uri....deasemenea eu am GK71 care ar fi oarecum asemanator cu 845 dar iarasi nu cunosc amanunte.......prea multe......deci slabe sperante......poate altcineva....?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Teoretic e posibil dar ridica unele inconveniente: pentru puterea maxima gu81 tb alimentat la peste 2000V, ceea ce complica mult montajul, transformatoare mai bine izolate, atentie la izolare firelor, anodului, soclu mare etc. Cred ca un pp cu cate 2xgu50 in paralel furnizeaza suficienta putere; daca nu ti se pare suficienta - exista si alte tuburi ce se pot folosi pentru putere asemanatoare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Totusi este o greseala acolo...Numai 60V pe grila 2 (ecran) si 700V pe grila 3 (supresor) nu este ok, acesta nu este un regim de functionare corect. Tubul ar lucra cu castig redus, ar necesita semnal mare pe grila 1 si ar lucra eventual chiar cu curenti mari de grila si disipatie excesiva pe G1 (asta daca driverul ar fi suficient de "capabil").Normal ar fi invers: 700V pe G2 si eventual 60 pe G3 (G3 de obicei se conecteaza la masa).Probabil ca din greseala autorul a inversat tensiunile respective pe schema...

Link spre comentariu

Si eu cred ca e o greseala dupa cum se poate deduce din parametrii de functionare a tubului de pe datasheet:U anod = 2500 VI anod = 600 mAU grila 2 = 600 VI grila 2 = 200 mAI grila 1 = 20 mAP max disipata pe anod 700 WP max disipata pe grila 2 = 120 WU filament = 11,6-13,3 V (medie de 12,6 V)U pornire filament = 11 AInca nu am inceput constructia, nu am decat un singur tub....

Link spre comentariu

Da, este cum am spus mai sus.Am recitit cu atentie articolul.Zice -aproximativ- ca pentru a obtine amplitudinea necesara pentru impulsurile de curent anodic in conditiile unei tensiuni de excitatie mai reduse reduse decat ar fi nevoie in mod normal, grila a 3-a se polarizeaza la 60V.teslina, GU81 se gaseste si are un cost/wat foarte mic...incearca pe la radioamatori.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Am eu GU81M si soclu, lampa noua soclu nou sau recuperat, dupa preferinte (si buget).Sa-mi dau si eu cu parerea asupra proiectului - cred ca iese un monstru ca dimensiuni, puteri asemanatoare se pot obtine cu mai multe GU50 in paralel sau cu tuburi de puteri apropiate de GU81 dar cu radiator si racire fortata cu aer.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

:)Corect! Daca ati lucrat cu GU81M atunci stiti si avantajele tubului. Este deosebit de robust, nu sunt rare cazurile in care tuburile astea functioneaza in emitatoare cate 10-15 ani.

Link spre comentariu

...deasemenea eu am GK71 care ar fi oarecum asemanator cu 845 dar iarasi nu cunosc amanunte.......prea multe......deci slabe sperante......poate altcineva....?

GK71 nu are nimic in comun cu 845, dar ca si GU81, GK71 (care ca aspect fizic este foarte asemanator cu 813-ul cu anod de grafit, exceptie conectorul anodic) este inca obtenabil si in Ro si poate fi folosit si in audio. De fapt, majoritatea tuburilor destinate amplificatoarelor de putere de RF sunt utilizabile si in audio; atat 813, GU81 cat si GK71, au fost destinate amplificatoarelor de RF si sunt extrem de robuste dpdv electric, sunt tipul de tub despre care unii spun ca "se poate strica numai cu ciocanul". In seria de tuburi 81x a existat un alt tub cu care 813 a facut pereche, numit 812, si care a fost destinat special ca amplificator audio si modulator AM pentru 813, si ele au fost folosite ca atare, impreuna, in echipamentele radio de pe vremea razboiului (al doilea mondial!).De fapt intreaga serie de tuburi 8xx a fost destinata cu preponderenta folosirii in emitatoare radio, cele specificate ca fiind de AF erau destinate in special ca modulatoare audio in emitatoarele AM.In anii razboiului, ca ajutor militar, SUA a oferit Rusiei ajutor tehnologic constand atat in echipamente radio cat si in tehnologia necesara fabricarii lor, inclusiv a tuburilor electronice. Rezultatul au fost tuburile rusesti GU13 (copie exacta a lui 813) ca si seria 6H8C, 6H9C, etc., toate identice cu echivalentele lor americane, de la care a pornit mai apoi industria de tuburi sovietice... Mai tarziu, in anii razboiului rece, arareori au mai fabricat rusii echivalente directe ale tuburilor de putere vestice, si de aceea, in proportie de >75% tuburile de RF de putere si modulatoare moderne rusesti sunt oarecum "originale", nu mai au echivalente occidentale si nici nu constituie echivalentele altora. Desi dintre cele destinate pietei civile multe sunt identice cu cele vestice, pana si 6H1 nu are un echivalent exact, sau chiar 6H2 - nu este chiar identic cu ECC83, cei care le-au vazut pe ambele inteleg ce vreau sa spun (au o cu totul alta constructie/geometrie)...Poate de aceea 845 pare ca nu are echivalent rusesc direct; cel mai apropiat ca si caracteristici de 845 este tubul modulator GM70, care s-a fabricat in versiuni cu anod metalic sau de grafit; GM70, ca si 845, este tot o trioda cu castig mic (dar 7, fata de 5 la 845), diferenta majora si care face ca tuburile sa fie diferite consta in caracteristicile filamentului/catodului (tuburile sunt cu incalzire directa).Desi diferit, multi vanzatori din spatiul ex-sovietic vand GM70 ca fiind echivalentul direct al lui 845, si din pacate aceasta situatie nu constituie doar o exceptie...
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări