Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecvențmetru cu Atmega 8

Vlad Mihai

Postări Recomandate

Salut, vreau să fac un frecvențmetru că să pot măsura frecvența prin surse comutație... priză... etc. Am pe acasă atmega 8 și un display LCD 2x 16. Am găsit pe net schema asta Posted Image, dar nu are izolare galvanică și are amplitudinea de intrare limitată la maxim 6v. Dar vreau să îi pun și asta la intrare. Posted Image

Trebuie să modific hexul dacă atașez și partea asta de optoizolator?

http://www.circuitstoday.com/frequency-counter-circuit aici e proiectul cu tot cu hex, poate cineva să extragă codul sursă de acolo și să adauge un mesaj de startup gen”Hello Handsome!” și să îl compileze în hex? la asta încă nu mă pricep sunt la început de drum. Mulțumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• simplex

7

• nico_2010

6

• Vlad Mihai

6

• nickrvl

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1) Vezi ca nu poti masura frecvente ale unor semnale cu orice amplitudine (orice tensiuni) folosind acea schema cu optocuplor ci pila la amplitudinea de maxim 15 V. Daca vrei mai mult, ex. 220 V, folosesti un transformator 220 - 9 V pe intrare.

Vezi instructiunile de aici:

http://www.circuitlab.org/2010/10/frequ ... z25z9zcilc

http://www.circuit-projects.com/cimg/fr ... ounter.rar

Este posibil sa ai nevoie si de un trigger smith (nu sint sigur) pentru a scoate la iesirea circuitului cu optocuplor semnale dreptunghiulare cu fronturi abrupte compatibile TTL.

2) Teoretic, probabil si practic, nu trebuie modificat programul rulat de Atmega8 daca folosesti optoizolator.

3) Avind in vedere ca sunt furnizate codurile sursa in C, mesajul de start up poate fi adaugat usor.

Link spre comentariu

1) Am cod sursa care afiseaza diverse texte pe un LCD 2x16 cuplat la un Atmega8 (a se vedea schema de mai jos).post-19694-139829489253_thumb.jpgProblema este ca mai trebuie scris cod pentru frecventmetrul propriuzis. Este mult de lucru.2) Fisierul hex al frecventmetrului din prima postare mie nu-mi functioneaza pe Atmega8. Avea un header cu o cale de fisier, l-am indepartat dar tot nu merge.

Link spre comentariu

Se poate adapta insa este prea mult de lucru, zile intregi, o saptamina poate doua pina pui la punct programul si elimini bug-urile. Cine face asemenea munca voluntara?!Daca esti intr-adevar serios si vrei sa dezvolti multe proiecte cu Atmega atunci trebuie sa te apuci de invatat C ca sa poti programa aceste microcontrolere altfel ramii prizonierul schemelor si fisierelor hex deja facute de altii care mereu nu o sa ti se potriveasca cerintelor tale 100%.

Link spre comentariu

Salut!Daca mai esti interesat de construirea unui frecventmetru gasesti toate cele necesare in atasament.Frecventmetrul este construit cu ATTiny2313 si poate masura frecvente pana la 5MHz.Succes.

Link spre comentariu

Interesant mi se pare faptul ca frecventmetrul cu ATTiny2313, citat mai sus, functioneaza. L-am testat si merge desi din motive necunoscute are nevoie de un ceas de 160MHz pentru a afisa corect frecventa semnalului de intrare. La cuart de 20 MHz, LCD-ul arata o frecventa de 8 ori mai mare ca aceea a semnalului masurat.Arhiva rar cu simularea frecventmetrului in ISIS Proteus[attachment=0]Frequency Meter Attiny 2313.rar[/attachment]

Link spre comentariu

@simplex:Nimic interesant. Este un soft care functioneaza perfect pentru aplicatii nepretentioase.Cat priveste "ceasul" de 160MHz, seteaza "fusaebit" CLKDIV8 ca neprogramat si nu vei mai obtine valori ciudate.Frecventmetrul cu pricina (sau cel putin principiul lui de masurare) l-am folosit relativ des fara probleme, inclusiv cu alte frecvente de ceas.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări