Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator de chitara ce doresc sa-l construiesc. Sfaturi.

Lonerider

Postări Recomandate

Imi iau inima-n dinti si supun spre dezbatere, pentru a primi sfaturi, idei si imbunatatiri, o schema de amplificator pentru chitara electrica. Tuburile disponibile pentru executare sunt: 3 bucati 6Н2П-ЕВ, 2 bucati ГУ-17 si redresoarea 5Ц3С. Puterea la care m-am gandit, sa fie de cca. 20W. Schema nu este conceputa de mine, am creeat-o prin concatenarea mai multor scheme, plecand de la modelul Marshall JCM800-2204, o alta schema conceputa de mr. Lazaroiu si o diagrama de final audio push-pull cu o dubla tetroda ГУ-17. La asta din urma, am suplimentat cu inca o dubla tetroda ГУ-17, in paralel.Schema de alimentare o sa fie una clasica, cu unul sau doua drosel pe miez de 4cm2, din tole E10 pe anodice si, poate, o redresare la filamentele 6Н2П-ЕВ.Pentru alimentare am gandit un transformator pe tole E16, cu sectiunea de 15,3 cm2, pe care sa incarc o infasurare primara de 770 spire din sarma CuEm Ø0,35mm2, si trei infasurari secundare: una pentru anodica (950+950 spire CuEm Ø0.20mm2, bobinate in paralel si apoi unirea unui sfarsit cu un inceput, pentru priza mediana), 24 spire CuEm Ø1.0mm2 pentru filamentele tuburilor 6Н2П-ЕВ, 12+12 spire CuEm Ø1.0mm2 pentru filamente tuburi ГУ-17 si 18 spire CuEm Ø1.5mm2 pentru filamentul redresoarei 5Ц3С.Pentru OT am ales Raa=3600Ω si am calculat o infasurare primara de 4574 spire, cu sarma de CuEm Ø0.20mm2 si o infasurare secundara de 219 spire, cu sarma de Ø0.90mm2, pe un miez din tole E18 de 10.8 cm2. Poate nici nu e bine cum am calculat, ca la OT-uri nu ma stiu deloc.Schema am incercat sa o desenez in Ltspice si sa o simulez, dar nu m-am descurcat. Trebuie sa citesc in continuare si sa ma documentez mai bine despre folosirea programului. Am scos-o in print screen si o atasez asa, dar pun si diagrama cu extensia .asc.Daca poate fi verificata de cunoscatori si pot fi ajutat sa inlatur erorile (ca banuiesc ca sunt destule) si, totodata, sa mai invat si eu din asta, as fi recunoscator. Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Lonerider

8

• PL500

5

• gheo23

4

• THOMAS

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da , iar P1 , R26si R27 asa cum sunt legate faceau parte dintr-un circuit de negativare fix ce punea tuburile in clasa AB1 banuiesc. Parerea mea este ca poti gasi multe scheme performante de amplificator de chitara din care sa iei partea de intrare pana la defazor si sa realizezi finalul cu ceva mai bun , de exemplu rusoaica 6P3S , ieftina si performanta. Cu 2 bucati poti obtine usor 25W cu distorsiuni acceptabile. Nu dau exemple sa nu fiu acuzat de copy-paste. Daca totusi optezi pentru GU17 mai vedem.

Link spre comentariu

Da, stiu ca sunt scheme mai uzuale, insa detin tuburile astea si as vrea sa le "pun la treaba". Totusi, se pot face corecturi la partea de final ГУ17 (de fapt la intreaga schema)? Modificarea care am facut-o eu fata de schema originala, a fost R29 = 47K, pentru un curent de 8mA (tensiune de alimentare 360V) si R28 = 470R si sa pun inca o lampa in paralel. Schema originala era cu o singura lampa, R29 = 1,1K (tensiune de alimentare 250V) si R28 = 300R, iar OT-ul de la Raa = 6K, pentru o lampa, sa-l fac de 3,6K, pentru doua lampi in paralel. Mai jos este schema finalului, dupa care m-am "inspirat"

Link spre comentariu

Da, stiu ca sunt scheme mai uzuale, insa detin tuburile astea si as vrea sa le "pun la treaba". ******************************************************, "

Va propun si eu aceste scheme,care sigur vor functiona de la "prima cheie",eu am lucrat cu GU17 si intr-adevar este o lampa exceptionala,mai ales pentru un amplificator de chitara si destul de ieftina (ca pret!).Nu stiu ce dau rusii in schema lor(!!!???),dar pentru mine a mers perfect cu Raa din schemele de mai jos,daca folosesc Raa din schema lor...nu mi se pare prea bine,ma rog,fiecare face cum crede. Eu voi posta aceste scheme in speranta ca poate fi de ajutor,dv. sau altcuiva.In "fata" puteti folosi fara probleme preamplificatorul desenat de dv.,sau orice alt preamp (corector de ton) ce vi-s-ar potrivi ca sunet mai bine.Potentiometrul de volum (master) este cel realizat in simulare din R12 si R13. Daca veti fi interesat,o sa va calculez si transformatorul de iesire pentru ambele variante; 10W si 20W,atentie la 10W respectiv 20W sunteti deja la THD>8-9% ( din etajul final) pentru cele doua variante,pentru veti avea o putere de 6W respectiv 11W adica THD<=4-5%. Aveti si o schema foarte interesanta de preamp pentru chitara,bineinteles ca merge foarte bine in locul lui ECC83 din acea schema si 6N2P,dar etajul de iesire este ceva deosebit,acesta avand o impedanta de iesire foarte mica,deci adaptarea si atacul etajului final vor fi mult mai bune.
Link spre comentariu

Daca veti fi interesat,o sa va calculez si transformatorul de iesire pentru ambele variante; 10W si 20W,atentie la 10W respectiv 20W sunteti deja la THD>8-9% ( din etajul final) pentru cele doua variante,pentru veti avea o putere de 6W respectiv 11W adica THD<=4-5%.

In primul rand, va multumesc pentru timpul acordat vis-a-vis de reconfigurarea schemei finalului cu GU17 si bineinteles ca accept ajutorul dvs. cu calculul OT-ului, dar, prima data as vrea sa incerc eu sa-l calculez. Odata tot trebuie sa invat sa mi le fac si singur...Pana una-alta, "punctul" de plecare...
Link spre comentariu

Este foarte bun "punctul", aranjare spatiala a miezurilor si cred ca transformatorul din stanga este cel de iesire . Pentru chitara cred ca este bun si in varianta cu 4 GU17, are 10 cmp?

Transformatorul din dreapta pentru alimentare, E16x50mm (16 cm2), miezul de tole de sub, va fi drosel E10x20mm (4 cm2), iar transformatorul din stanga (OT-ul) va fi din tole E20x30mm (12 cm2).Cel din imagine l-am facut pentru un SE cu 6P3S, dar care nu s-a mai materializat. Este acolo doar orientativ.
Link spre comentariu

Varianta mea, calculata, pentru OT, Raa = 5K. Pentru sarma primar a reiesit o sectiune de 0.16 mm2 si am ridicat la 0.20 mm2, 2980 spire. Pentru secundar mi-a dat la calcule o sarma de 1.0 mm2. Am ridicat-o la 1.35 mm2, 120 spire.

Link spre comentariu

Varianta mea, calculata, pentru OT, Raa = 5K. Pentru sarma primar a reiesit o sectiune de 0.16 mm2 si am ridicat la 0.20 mm2, 2980 spire. Pentru secundar mi-a dat la calcule o sarma de 1.0 mm2. Am ridicat-o la 1.35 mm2, 120 spire.

Transformatorul dumneavoastră (schiţat) va avea minim 6kΩ-impedanţa în primar(pentru o sarcină 8Ω-impedanţa în secundar). Nu înţeleg cum trei diametre de 0,45mm conduce la 1,35mm² ?! ,un diametru de 0,45mm dă aproximativ o secţiune (0,45 X 0,45 X 3,14)/4=0,1589mm² ,"adică" 3 x 0,45 ar fi circa 0,48mm² dacă mizăm pe 2000mA/mm² ar fi un secundar pregătit pentru 960mA sau ceva mai mult(pentru 2500mA/mm²,3000mA/mm²...).Aşa cum apare acum reprezentat în imagine (3 x 0,45mm cu 120sp) secundarul va avea circa 0,9Ω în CC poate şi peste 1Ω funcţie de secţiune miez.
Link spre comentariu

Transformatorul dumneavoastră (schiţat) va avea minim 6kΩ-impedanţa în primar (pentru o sarcină 8Ω-impedanţa în secundar).

Cu multe scuze pentru propietarul topicului si pentru dl. Valderama cer si eu lamuriri despre cum a rezultat o impedanta a infasurarii primare de 6kΩ (practic vreau sa invat).Eu m-am inspirat de aici: http://hifimag.ro/forum/viewtopic.php?f=22&t=242Raport spire primar/secundar: 2980/120 = 24,83:1Raport impedanta: 24,83*24,83 = 616,52:1Pentru o impedanta de iesire de 8Ω: 8*616,52 => 4932,16Ω Conductor folosit: 0,2mm2 => Φ~0.5mmRezistenta specifica: ~0,1Ω/mLungimea medie a spirei: ~0,16mRezistenta bobinajului primar: 2980*0.16*0.1 = 47,68ΩInca odata scuze, nu vreau decat sa ma lamuresc.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări