danzup Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 O solutie de genul CCS + Gyrator pentru tuburile cu incalzire directa e solutia optima , presupune cel putin 2 tranzistoare MOS si inca 2 FET sau bipolare plus piesele pasive .Este pe diy audio o schema perfecta pentru asa ceva .Au facut si group buy pentru cablaje si piese .Userii de acolo o folosesc cu succes cu orice tub cu incalzire directa nu numai cu 2A3 si 300B.Atasez o varianta de schema cu tranzistoare bipolare . Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Da, solutia lui Rod Coleman are avantajul ca este publica si verificata. Mai sint disponibile si variante comerciale, de exemplu aici: http://www.tentlabs.com/Components/Tube ... index.html ☺☺☺ Pentru cei care vor sa aprofundeze fenomenele http://www.diyaudio.com/forums/tubes-va ... eater.html ... Link spre comentariu
THOMAS Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Cat de simplu si eficient se rezolva aceasta "problema" pe vremuri...,oare cu ce suntem noi mai buni decat ei,sau suntem doar pentru ca introducem semiconductori alaturi de un frumos 2A3 ???...si lista poate continua cu scheme care la vremea lor erau de top...,daca tot folosim 2A3,nu?Parerea mea este ca;alaturi de ideile lui ,o amplasare buna a componentelor acestui amplificator si mai ales alegerea optima a traseelor pentru filamente dar si cel al traseului de masa, acest proiect nu ar trebui sa puna probleme ... Link spre comentariu
fcon Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Cat de simplu si eficient se rezolva aceasta "problema" pe vremuri...,oare cu ce suntem noi mai buni decat ei,sau suntem doar pentru ca introducem semiconductori alaturi de un frumos 2A3 ?Interesante ideile unui constructor american de amplificatoare SE cu 2A3:- tuburile 2A3 genereaza ele insele hum, iar acest lucru variaza in functie de tub;- recomanda transformatoare separate pentru alimentarea filamentelor, cate unul pentru fiecare tub;- secundarul transformatorului de alimentare filamente este intotdeauna cu priza centrala;- filamentul "vede" numai cele doua jumatati ale infasurarii secundare, iar de la priza centrala pleaca Rk.- nu recomanda nici potentiometre si nici altceva pe filamente; Link spre comentariu
adrian_pic Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Unii care au bani pun si socuri separate la anodica dar totusi suntem in Romania deci trebuie sa gasim solutia ce ami ieftina nu cea mai simpla. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Există şi drosele ptr 3A de exemplu, numai bune la filamente. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Cat de simplu si eficient se rezolva aceasta "problema" pe vremuri...,oare cu ce suntem noi mai buni decat ei,sau suntem doar pentru ca introducem semiconductori alaturi de un frumos 2A3 ?Interesante ideile unui constructor american de amplificatoare SE cu 2A3:- tuburile 2A3 genereaza ele insele hum, iar acest lucru variaza in functie de tub;- recomanda transformatoare separate pentru alimentarea filamentelor, cate unul pentru fiecare tub;- secundarul transformatorului de alimentare filamente este intotdeauna cu priza centrala;- filamentul "vede" numai cele doua jumatati ale infasurarii secundare, iar de la priza centrala pleaca Rk.- nu recomanda nici potentiometre si nici altceva pe filamente;Multe cutume au cite o explicatie stiintifica pueril de simpla, altele nu stau in picioare sau se explica printr-un fenomen "ajutator"... de exemplu eu nu cred ca o lampa DHT genereaza brum decit daca este in aproprierea unui transformator care-l induce electromagnetic (pe brum)☺ Mai departe, se poate constata foarte usor cu osciloscopul ce efect are redresarea anodica (mai ales cu semiconductori) asupra tensiunii de filament, in cazul in care cele doua tensiuni (inalta si filament) sint pe acelasi miez. Ultimile trei puncte din lista reprezinta solutia cea mai simpla si mai eficienta dar cele doua infasurari secundare trebuie sa fie strict simetrice (acelasi DCR). Filamentul de 2A3 are 4 ohmi deci orice debalansare a celor doua secundare, de ordinul zecimilor de Ohm (!!!), vor permite suprapunerea peste semnalul audio a unei tensiuni alternative de (numai) 50Hz. In cazul de fata o debalansare de numai 0,8 Ohm intre cele doua infasurari "egale" de filament ar duce la aparitia pe un secundar de 8 Ohm a 55mV tensiune alternativa "permanenta" de 50Hz. Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Este greu de crezut ca cele doua infasurari ajung la filament dezechilibrate, in asemenea situatii infasurarile sint bobinate bifilar pe un miez ce accepta un mers in gol de 5-10mA in primar, ecran electrostatic P/S, ecran magnetic din tabla de fier , axe perpendiculare intre transformatoare etc Link spre comentariu
zbodeoc Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Scuze, ma gindeam la 300B cind am calculat mai sus... rationamentul e acelasi insa si la 2A3... Este greu de crezut ca cele doua infasurari ajung la filament dezechilibrate, in asemenea situatii infasurarile sint bobinate bifilar pe un miez ce accepta un mers in gol de 5-10mA in primar, ecran electrostatic P/S, ecran magnetic din tabla de fier , axe perpendiculare intre transformatoare etcPai nu stiu daca toate regulile astea se aplica in cazul de fata... de fapt cred ca 166L2 de la Hammond (care-i bobinat pe doi galeti; unul primar si celalalt secundar) are secundarele bobinate unul dupa altul, cu priza mediana, carevasazica debalansat din fabrica. Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 O lampa poate genera brum numai daca functioneaza ca oscilator pe frecventa joasa. In amplificatoarele audio lampile sunt perturbate cu acel brum. Trebuie depistata si eliminata sursa perturbatiei sau calea pe care ajunge perturbatia in lampa.(simplu, nu? )Afirmatia "lampa genereaza brum" e o aberatie. Mai degraba cred ca e vorba de o traducereabrupta sau de o neintelegere gen interpretare in afara contextului. Link spre comentariu
fcon Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 OAfirmatia "lampa genereaza brum" e o aberatie. Mai degraba cred ca e vorba de o traducere abrupta sau de o neintelegere gen interpretare in afara contextului. "The 2A3 tube itself has a certain amount of hum, which varies from tube to tube." Traduceti-o voi corect ... Link spre comentariu
blue Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Cum poate un tub sa genereze semnal fara un control ? In afara neglijentei eu zic ca nu se poate... Link spre comentariu
mișa Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Fcon, nu e un atac la ce ai zis....e doar o constatare a unei idei gresite.Acum multi ani zicea Mark Twain: America e o tara mare. Poti gasi 50 de exemple din ORICE.Ce mai putem zice despre internet? Poti gasi 1000 de exemple din orice? Sau mai mult? Link spre comentariu
PL500 Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Ma bag si eu in acest sanctuar al lamparilor (ca viitor constructor).@misa a privit afirmatia pur semantic, in sensul ca acel tub nu poate genera brum (adica numai el).Foarte probabil ca tubul 2a3 poate fi foarte usor perturbat fie de campul electromagnetic exterior si/sau componenta alternativa/pulsatorie a tensiunii de filament. Link spre comentariu
carageae Postat Septembrie 14, 2012 Partajează Postat Septembrie 14, 2012 Am si eu o intrebare, referitor in general la triodele cu incalzire directa: Trebuie musai alimentat asa filamentul si conexiunea pentru catod sa fie simetrica? Ce se intampla daca alimentam filamentul cu tensiune continua, foarte bine filtrata - sub 5V se gasesc condensatoare de capacitate extrem de mare cu un gabarit acceptabil - si legam un capat la masa?Ma gandesc la redresarea cu diode shottky si filtraj de cel putin 100.000uF.***Si ca o idee exotica, daca e vorba de emisie termoelectrica, ce ne impiedica sa punem in jurul bazei lampii o bobina alimentata cu faza invers fata de filament si sa reglam intensitatea curentului prin ea astfel ca cele doua campuri magnetice perturbatoare sa se anuleze la nivelul grilei? Evident in acest caz filamentul ar fi alimentat clasic, in c.a. si conexiunea catodului cu potentiometru sau simetric... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum