Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2A3 REBORN

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Cei 2uF din prima celula de filtrare puteau sa lipseasca pentru ca autorul schemei a gindit o configuratie de stabilizare de tensiune cu soc "swinging". A pus totusi condensatorul pentru ca scaderea tensiunii sa nu fie atit de mare, insa aceasta situatie este puternic dependenta de tipul si calitatea componentelor, de aceea nu foarte usor reproductibila.

in amp condensatorii de filtraj ereau fix modelul din schema,socul e Hammond 8H,deci a respectat schema cu strictete.schema asta http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/2a3_2.htm e conceputa cu cap
Link spre comentariu

Nu condensatorii sint critici in acea topologie ci socul. 8H nu inseamna mare lucru fara precizarea a cel putin inca 3 parametri: DCR, frecventa, curent. O treapta de, sa zic, 10mA modifica inductanta. Aici functioneaza "bigger is better"

Link spre comentariu

viobio in link-ul pus de tine este o schema cu EF86 in driver.

Hammond 193J Choke For Tube Amp Projects

10 Henries, 200mA, 800VDC, 82 Ohms. Mounting centers 2.4375"X2.5". Weighs 5.5 pounds.

Hammond 193D Choke For Tube Amp Projects

8 Henries, 150mA, 600VDC, 75 Ohms. Mounting centers 2.5"X2.1875". Weighs 3.3 pounds.

Parca as fi ales socul de 200mA.

totusi un link catre amplificator se poate?

Link spre comentariu

OK! acum vad ca-n schema e precizat droselul Hammond de 8H ba i se da si indicativul, 193D, si inteleg ca a folosit exact acel reper. Schema e din '98, mira-m-as ca Hammond sa fi "imbunatatit" in timp socul respectiv (desi am citit niste comentarii pe diyaudio ca seriile mai noi de SE-uri nu sint ce-au fost cindva - e vorba de transformatoare). Nu stiu ce sa zic, eu am ascultat la intilnirea precedenta acest amplificator si nu mi s-a parut ca ar avea brum, dar exista un zgomot de fond de la discutii si de la muzica din alta camera... :nebunrau: Cred ca in linistea noptii intr-o camera eventual mai mica se poate schimba radical situatia, mai ales daca vorbim de boxe cu un SPL mai mare. Se poate ca montajul original sa nu fi avut brum deloc sau se poate ca brumul a fost considerat in limite tolerabile. Indiferent de ce a fost reteta de filtrare este la limita, dupa cerintele de azi. Probabil ca o alta solutie rapida ar fi fost dublarea condensatorului dupa drosel cu unul identic sau adaugarea in paralel a unui electrolitic de 100-200uF/450V (asta fiind solutia cea mai ieftina).

Link spre comentariu

OK! acum vad ca-n schema e precizat droselul Hammond de 8H ba i se da si indicativul, 193D, si inteleg ca a folosit exact acel reper. Schema e din '98, mira-m-as ca Hammond sa fi "imbunatatit" in timp socul respectiv (desi am citit niste comentarii pe diyaudio ca seriile mai noi de SE-uri nu sint ce-au fost cindva - e vorba de transformatoare). Nu stiu ce sa zic, eu am ascultat la intilnirea precedenta acest amplificator si nu mi s-a parut ca ar avea brum, dar exista un zgomot de fond de la discutii si de la muzica din alta camera... :nebunrau: Cred ca in linistea noptii intr-o camera eventual mai mica se poate schimba radical situatia, mai ales daca vorbim de boxe cu un SPL mai mare. Se poate ca montajul original sa nu fi avut brum deloc sau se poate ca brumul a fost considerat in limite tolerabile. Indiferent de ce a fost reteta de filtrare este la limita, dupa cerintele de azi. Probabil ca o alta solutie rapida ar fi fost dublarea condensatorului dupa drosel cu unul identic sau adaugarea in paralel a unui electrolitic de 100-200uF/450V (asta fiind solutia cea mai ieftina).

Ei, e adevarat ca boxele mele au SPL-ul foarte mare. Altfel ce-as face cu un amplificator de 3,5W?!?! Ce mi se parea interesant, era urmatorul lucru: rotind potentiometrele multitura montate la filamentele triodelor finale, brumul scadea din difuzorul de medii pana la un punct. Dupa acel punct, incepea sa creasca, dar ... in difuzorul de bas; scadea deci frecventa brumului. Nu am stiut cum sa interpretez asta.

Cred ca pe vremea cand se foloseau aceste tuburi pe scara larga, radiourile aveau doua difuzoare, nu trei, cu bas dedicat.

Link spre comentariu

Dupa acel punct, incepea sa creasca, dar ... in difuzorul de bas; scadea deci frecventa brumului.

nu prea am inteles ce am citat. Cred ca lipseste ceva sau un punct si virgula este in plus. Trebuie plecat de la urmatorul lucru: Two types of extraneous noises are common: hiss and hum. Hiss is high frequency in nature, hum being lower frequency, most commonly 50Hz.si link-ul: http://www.gcaudio.com/resources/howtos ... noise.htmlDeci tu ai Hum sau Hiss? Eu cred ca tu ai si Hiss (zgomot de fond care nu este brum). Zic asta pentru ca brumul (Hum) il auzi in difuzorul de bass (nu cred sa ai OB-uri unde difuzorul de bass este taiat foarte jos). La cele mai multe boxe mediile pleaca de pe la 300-350Hz in sus deci brumul este destul de mult atenuat in medii. In schimb Hiss-ul il auzi si in tweetere. Deci la tine cum era? doar Hum sau Hum + Hiss? (eu pariez pe Hum + Hiss :limb: ).Poti da mai multe detalii despre boxe?
Link spre comentariu

Foarte posibil sa fi fost amandoua. In tweeter nu se auzea nimic.

Boxele sunt asa:

Basi: Eminence alpha 15A - impedanta 8 ohmi

Medii: Isophon - impedanta 4,5 ohmi

Inalte: Saba - impedanta 5 ohmi

Filtrul:

Basi: 1,8 mH in serie cu plusul

Medii: 50 uF in serie cu plusul

Inalte: 6 uF in serie cu plusul

Toate difuzoarele sunt in faza

Dupa acel punct, incepea sa creasca, dar ... in difuzorul de bas; scadea deci frecventa brumului.

Reformulez:

Dupa acel punct, un alt zgomot aparea si incepea sa creasca in intensitate in difuzorul de bas

Link spre comentariu

Ochiometric taierea electrica dintre bass si medii ar fi in jur de 650 Hz. Deci ar fi cam 18dB atenuat brumului in difuzorul de medii, deci tind sa cred ca in medii ar fi fost zgomot de fond (Hiss). Banuiesc ca atunci cand roteai de potentiometru aparea brumul in difuzorul de bass (ma bazez pe

un alt zgomot aparea si incepea sa creasca in intensitate in difuzorul de bas

).Acum Hiss-ul (sau zgomotul de fond) are mai multe cauze. La SS era deajuns sa mai micsorezi amplificarea si disparea Hiss-ul. La tuburi niciodata nu ajunge amplificarea :limb: deci .... trebuie lucrat pe celelalte planuri.
Link spre comentariu
Vizitator viobio

surpriza mare,dupa redresare si filtrare filamente finale,am doar 1.5v pe filamente,in sarcina.tuburile nu pot emite la aceasta tensiune.Am alimentat filamentele din alt traf,functioneaza fara brum, sunetul este extraordinar de bun.Am alimentat filamentele pt 2a3 si in CA, brumul de 50hz apare imediat si e destul de deranjant.Solutia finala,un toroid cu doua infasurari de 4V/3A pt alimentarea filamentelor in CC. Cu filamentele in CC ampul nu are pic de hum.

Link spre comentariu

Ai incercat si sa redresezi cu diode Shottky, eventual din alea de surse de PC?Au caderea de tensiune pe jonctiune mult mai mica, problema cred ca a aparut din cauza caderii de tensiune pe diode, nu stiu daca scade tensiunea in sarcina din cauza insuficientei curentului redresat...Am experimentat asta cu 6N13S, la 5A aveam in sarcina 5,2V parca, cu diode shottky am ajuns pe la 6-6,1 parca, tin minte ca am castigat 0,9V. Daca le sortezi ai sanse sa gasesti diode cu 180-200 mV/jonctiune...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ai incercat si sa redresezi cu diode Shottky, eventual din alea de surse de PC?Au caderea de tensiune pe jonctiune mult mai mica, problema cred ca a aparut din cauza caderii de tensiune pe diode, nu stiu daca scade tensiunea in sarcina din cauza insuficientei curentului redresat...Am experimentat asta cu 6N13S, la 5A aveam in sarcina 5,2V parca, cu diode shottky am ajuns pe la 6-6,1 parca, tin minte ca am castigat 0,9V. Daca le sortezi ai sanse sa gasesti diode cu 180-200 mV/jonctiune...

Am incercat,singura varianta ramasa e alt traf pt filamente,am si comandat unul la Petra Iasi
Link spre comentariu

Nu vreau sa par incapatanat dar totusi Traful Hammond 166L2 este un traf de filament pentru 2A3. Am vazut ca unii totusi merg cu CA la filaent 2A3:

http://www.wdox.com/pics/je2a31dm.jpg (http://www.wdox.com unde sunt mai multe amplificatoare)

si se vede in poza dum este un potentiometru si traful Hammond 166L2 la fiecare catod 2A3.

Am mai vazut si aici:

http://jelabsarch.blogspot.be/2012/06/j ... 452a3.html la fel schema cu filamentul in CA. Multa lume spune ca suna mai bine un amplificator cand are CA la filamentele finalelor.

Sau acele amplificatoare au brum?

Este adevarat ca sunt rare pe la noi amplificatoarele cu 2A3 dar poate a avut cineva ocazia sa asculte asa ceva si sa fie cu filamentul in CA pentru a confirma sau infirma chestie cu brumul. Asa mai multi vom avea pace :rade: !

Link spre comentariu
Vizitator viobio

sa tinem comt de ceva foarte important,la vremea cind a fost proiectata 2A3 , se foloseau baterii pt tensiunea anodica si alimentarea filamentelor,eu nu am ascultat nici un 2A3 pina la acesta,poate altii sunt mai putin exigenti cu brumul

Link spre comentariu

...Am alimentat filamentele pt 2a3 si in CA, brumul de 50hz apare imediat si e destul de deranjant.

Acest amplificator http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=124164, cu negativare fixa si filamente la masa prin 2 x 47 ohmi, alimentate in c.a., nu are brum.

Infasurarile de secundar pentru filamente sunt de 2 x 2,5V x 4 A.

Poate incerci si varianta asta, mai ales ca traful de alimentare are si infasurare secundara de 50V...

Link spre comentariu

Sau acele amplificatoare au brum?

Este adevarat ca sunt rare pe la noi amplificatoarele cu 2A3 dar poate a avut cineva ocazia sa asculte asa ceva si sa fie cu filamentul in CA pentru a confirma sau infirma chestie cu brumul. Asa mai multi vom avea pace

Pot confirma..... Sigur nu are brum..... personal mai pun in paralel cu semireglabilul doua rezistente de 100 Ohm. Adica capat cursor , cursor capat . Am facut am ascultat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări