Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2A3 REBORN

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

@viobio: Stiu ca detii un amplificator SE cu 6N13S...as fi foarte interesat de o comparatie, fie si auditiva intre cele doua triode. Semnalele pe osciloscop ma intereseaza mai putin in acest caz, as fi curios de aprecierea subiectiva a celor doua amplificatoare.Daca ai timp si interesul sa dezvolti comparatia, ar fi interesant de comparat si pe acelasi transformator de iesire ambele tuburi...

sigur o sa fac o comparatie de sunet,nici nu am cum sa nu fac,am in cap sunetul de 6H13C,ascult acel amplificator zilnicnu am sa ma apuc sa demontez trafurile de iesire,motivul....leneaoricum eu nu alerg dupa cai verzi pe pereti,daca imi place ceva cum suna imi place si gata,nu ma intereseaza parerea altora,eu sunt tipul de om foarte practic,cind am eu o nedumerire sau o idee o verific imediat practic,adica realizez eu montajulca ascultator de muzica prefer:SE pentru "anemii" de 2..5w ,pentru ambientPP de la 10w in sus pentru muzici mai serioaseaveti mai jos schema dupa care a construit Marius ampulsi schemele dupa care o sa fie modificat de mine,am reconfigurat sursa,este posibil sa renunt si la SRPP-ul initial,cu acel driver (schema separata) am mai atacat si alte finale la fel de lenese ca 2A3 cine se prinde de ce avea tot brumul de pe elforum?? o bere de la mine!
Link spre comentariu

- filament 6SL7

- filtraj deficitar prefinal

- greseala "mecanica"

daca ar fi sa fac o modificare minima la acest amplificator atunci as inlocui rezistententa de 27k/2W din anodul prefinalei cu un drosel de 15-20H/20-30mA, care-i jumate din marimea unui pachet de tigari.

"tot brumul de pe elforum" poate proveni din legarea potentiometrului direct pe filament... ☺☺☺

Link spre comentariu

cine se prinde de ce avea tot brumul de pe elforum?? o bere de la mine!

Am baut berea in avans...Etajul SRPP ( filamentul lui 6N9 ) trebuia alimentat exact ca in recomandarea originala , adica cu filamentul ridicat la + 80 V si nu trebuiau montate cele doua rezistente la masa , era simplu si evident ! Pacat ca Marius nu a remarcat artificiul specific montajelor SRPP ...
Link spre comentariu

hpavictor in schema vad ca infasurarea filamentelor de la driver are priza mediana care este legata la punctul C din alimentare, respectiv 80V dar in prima poza pusa de viobio unde sunt

cele doua rezistente la masa

?

Ma mai uit poate le dibuiesc :rade:.

Link spre comentariu

Presupunand ca etajul prefinal e realizat ca pe schema, nu mi se pare asa mare problema, eu cred ca brumul vine de la filamentul finalelor, alimentat in c.a. si nedecuplat...e un tub cu incalzire directa...si pt. SRPP as pune mai mult de 80V acolo, dar nu cred ca de acolo e brumul. Eu as face SRPP cu triode distincte, adica un tub pe cele doua canale cu filamentul alimentat fara ridicarea de 80V, celalalt tub pentru triodele de sus, alimentat cu 80Vcc pe filamente...

Link spre comentariu

hpavictor pai eu am citit:

si schemele dupa care o sa fie modificat de mine

si tot in acelasi mesaj s-a pus intrebarea pentru care se dadea o bere. Em am dedus ca nu s-a facut deci amplificatorul dupa noua schema si ma uitam in prima poza pusa de viobio. Deci pana la urma sa inteleg ca deja amplificatorul deja este functional si tu ai baut berea la viobio in cinstea reusitei? Pai si pozele cu noile modificari unde-s? :nas: (glumesc)

Tubul 2A3 la filament are doar 2.5V deci in comparatie cu alte triode cu incalzire directa nu va tusi daca nu va avea filamentul alimentat in CC.

Link spre comentariu

Am recitit ceea ce a scris Vio si constat ca ai dreptate , este cam ambiguu .Dar eu am considerat ca schema cu recomandari a americanului ( sau ce-o fi el ) nu a fost respectata de Saptemari - Marius si ca schema initiala cu care amplificatorul a venit la Vio este cea pe hartie de matematica . Modificarea lui Vio cred ca va fi doar inlocuirea etajului din intrare...probabil si ceva in sursa .

Link spre comentariu

Am recitit ceea ce a scris Vio si constat ca ai dreptate , este cam ambiguu .Dar eu am considerat ca schema cu recomandari a americanului ( sau ce-o fi el ) nu a fost respectata de Saptemari - Marius si ca schema initiala cu care amplificatorul a venit la Vio este cea pe hartie de matematica . Modificarea lui Vio cred ca va fi doar inlocuirea etajului din intrare...probabil si ceva in sursa .

Schema originala a fost respectata INTOCMAI, cu tot cu ridicarea potentialului (72 V pe masurate).
Link spre comentariu

Pai atunci...singurul motiv de brum ramane scaparea dintre catod si filament la un 6N9 cu probleme . Asa ar avea sens si modificarea propusa de Vio pentru alimentarea filamentului la etajul de intrare , cu conditia sa foloseasca pentru triodele de sus o lampa comuna pe ambele canale , iar pentru triodele de jos cealalta lampa...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

foarte aproape de bere a fost zbodeoc icon_jook Marius a executat ampliful fix dupa schema care nu este pe hirtie cu patratelea respectat intocmai schema,infasurarea de filament pt 6H9C are mediana la masaproblema este altadupa cum se observa din schema initiala ,primul dond de filtraj pentru anodica are 2microF,cu toate ca redresoarea accepta la tensiunea redresata de 2x310v si un consum de aproximativ 140mA, un cond de 33..50microF,am pus osciloscopul chiar pe acel cond si masa ,riplul erea foarte mare,deci cei 2microF nu prea filtrau ,si dupa soc si cei 47microF exista riplu mare.chiar daca respecta cu strictete toate regurile de lucru cu tuburi tot nu scapa de brumtensiunea anodica erea foarte prost filtrata,sunt curios cum functiona la cel care a postat schema pe netla etajul de atac cu srpp nu mai ridic nici un potential,chiar daca am 145v in catodul triodei de sus,eu la ampul cu 6h13c am in catodul triodei de sus 155v , lampa mai are un pic si implineste trei ani de functionare,cu toate ca in catalog se da Ufk max90v,rezistaalta problemaantichitatile 2A3 si 6H9C sunt foarte sensibile la alimentarea filamentelor6H9C ,de foarte multe ori ,chiar daca se ridica potentialul fk tot nu dispare brumul,brumul dispare doar cu alimentare in CC si cu cele patru rezistente ,care vin pe punte ,la masa.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

sursa de alimentare este alta acumam fost foarte explicit,ce este pe hirtie de matematica este desenat de mine,asa o sa reconstruiesc ampul
Link spre comentariu

Cei 2uF din prima celula de filtrare puteau sa lipseasca pentru ca autorul schemei a gindit o configuratie de stabilizare de tensiune cu soc "swinging". A pus totusi condensatorul pentru ca scaderea tensiunii sa nu fie atit de mare, insa aceasta situatie este puternic dependenta de tipul si calitatea componentelor, de aceea nu foarte usor reproductibila.

Link spre comentariu

Sau poate ideia a fost preluată dintr-o schemă din anii 20-30 ai secolului trecut, cînd existau în producţie doar condensatori de maxim 10uF şi ăia cu ulei, de unde vine alt mit audiofil.De remarcat că 2A3 era considerată ''lampă antică americană'' în 1940 (catalog Tungsram).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări