Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2A3 REBORN

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Duma se refera la rezistenta interna a sursei nu la impedanta interna. Altfel ar trebui precizat la ce frecventa are acea valoare 1/10 pentru ca condensatoarele si droserele au reactanta diferita in functie de frecventa.

Rezistenta interna diferita de zero a sursei coloreaza sunetul. Diferite rez interne combinate cu tipul neliniaritatii redresorului vor da diferite culori muzicale sunetului, adica redresorul va introduce distorsiuni. Culoarea muzicala se suprapune peste semnalul muzical ...

Multumesc pentru precizare/corectie; probabil asa as fi facut si eu daca era vorba de termeni medicali...

Deci: rezistenta interna a sursei de alimentare ar trebui sa fie cat mai mica.

"Sunetul" sursei apare si atunci cand aceasta nu reuseste sa asigure curentul necesar si la timp (semnale tranzitorii) si/sau caderea de tensiune este prea mare (modificarea parametrilor de functionare si scaderea puterii), cand apare acel fenomen aparent de "compresie" a sunetului (valabil mai ales la utilizarea redresarii cu lampa).

De ce s-a ales raportul 1/10 dintre rezistenta interna a sursei si rezistenta anodica, nu am reusit sa aflu, de aceea l-am considerat arbitrar (de unde termenul de "duma").

Editat de fcon
Link spre comentariu

S-ar putea corecta acea compresie a sunetului cu mai multe redresoare în paralel. E neeconomic dar mi se pare singura soluţie ptr o alimentare clasică/retro.

Recomandarea unor constructori este de a folosi lampi redresoare cu capabilitati de curent de trei ori mai mari decat consumul estimat, altii folosesc cate doua lampi redresoare...

Se pare ca sunetul cu lampa redresoare este mai dulce (vorba lui <adigh>," Gustul fiecaruia nu se discuta"), cel putin asa mi-au spus cei care au testat ambele variante la acelasi etaj final, de exemplu Marius, la amplificatorul care face subiectul acestui topic...

-----------

Mai este, totusi, un lucru de care trebuie tinut seama: nivelul obisnuit de auditie.

Oricum, la un amplificator de 2x3 W trebuie incinte sensibile, dedicate (in zilele noastre, consider ca incintele acustice constituie punctul slab, critic al lantului audio).

Comparativ, as spune ca nici eu, nici Marius nu ascultam la mai mult de 1 watt si, la aceasta putere, sunetul este chiar puternic in camerele noastre.

N-as spune ca avem chiar un headroom grozav, dar mi se pare suficient pentru stilul de muzica pe care il ascultam.

De asemenea, in aceste conditii, nu avem nici senzatia subiectiva de compresie, de lipsa a dinamicii...

Editat de fcon
Link spre comentariu

Sigur ca da @ fcon , boxele inseamna extrem de mult cand e vorba de amplificatoare cu putere relativ mica (1 - 2 W)  calitatea acestora 

inseamnand aproape totul ...uite la ce ascult eu  zilnic (cand am chef bineinteles) , amplificatorul fiind un SE cu EL90 (2,5W /1%distorsiuni)

Mai mult de 1/2 volum nu este nevoie...

http://www.canuckaudiomart.com/details/96774-leak__2030_speakers_/images/93834/

Link spre comentariu

Imi plac incintele vintage; se pare ca aceste Leak 2030 sunt usor de condus si, daca iti place bas-reflex-ul si nu-i chiar nevoie de tz-tz si bum-bum, este perfect!

Sunt sigur ca le folosesti cu placere!

Link spre comentariu

Mai mult de 1/2 volum nu este nevoie...

1/2 din cursă mecanică a potenţiometrului de volum nu înseamnă mare lucru necorelat ,contează cât furnizează sursa de semnal tensiune audiofrecvenţa în 0db  ,contează ce sensibilitate are amplificatorul pe intrare pentru puterea nominală ,contează cu ce variaţie rezistiva lucrează potenţiometrul de volum( lin ,log ,antilog etc).

cand se specifica "nu ascultam la mai mult de 1 watt"  inteleg ca numai varfurile de amplitudine mare(forte) ating 1 watt.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cred ca un amplificator cu lampi bine facut, ar trebui sa execute intreaga banda redata in mod relativ  egal ca putere...ce varfuri ?

Editat de romicap
Link spre comentariu

Exista o "aripa" in Bucuresti formata din cativa useri: saptemari, liviu ianush, sandugeorge (se sfatuiesc si cu VTP) care au "boala" pe boxe cu SPL mare. sandugeorge a adus la o intalnire la viobio niste hornuri ce aveau un SPL mare. Deci daca luam o boxa (horn) cu SPL de  100dB si la borne ii aplicam 0,1W obtinem un 90dB. Cand apare un pasaj mai forte de 1W => 100dB. 

valderama la fel avea niste "lighiane" la care 2-3W erau suficient ca sa simti muzica.

romicap , muzica nu este un sinus de amplitudine constanta la care ii variem frecventa. Un pasaj muzical are amplitudinea variabila. 

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

@romicap, virfurile sint anumite pasaje de muzica in care se atinge aceasta valoare de 1w  si este legat de dinamica redarii, se subintelege ca amplificatorul este liniar in limitele masurate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări