Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vu-metru cu Lm3915

cristianvalentin

Postări Recomandate

• Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristianvalentin

22

• Dr.L

7

• albasete

5

• costi002

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da!dar cred ca e treaba din reglaj.Am reusit sa ii mai scad din sensibilitate, inainte daca volumul din PC era la 25 nu se mai aprindea nici un led.Acum este la 10 si nu se mai aprinde.Iar daca cresc la 11 am 2 led-uri care clipesc.O sa ii pun si un semireglabil de 10 K in locul acelor rezitente R4 si R5!PS1:R4 si R5 controleaza frecventa la care raspunde vu-metrul?PS2: Clorofoliul de pe trase se poate curata cu alcool izopropilic sau acetona?au ramas urme pe pcb si se vede urat :cry:

Link spre comentariu

Merge si cum a spus ticu, merge si cu acetona. La R4 si R5 spune REF. out, REF. adj., este tensiunea de referinta pentru a aprinde ledurile. Daca ai volum mai mare pe intrarea vu-metrului ar trebui sa-ti aprinda toate ledurile, asta se intampla de obicei la volum maxim, la volum 50%, se aprind cca jumatate sau putin mai multe, iar la volum mic, 1-2-3 leduri. Vezi si datasheet-ul integratului.Nu renunta, spor si bafta ! :aplauze

Link spre comentariu

Merge si cum a spus ticu, merge si cu acetona. La R4 si R5 spune REF. out, REF. adj., este tensiunea de referinta pentru a aprinde ledurile. Daca ai volum mai mare pe intrarea vu-metrului ar trebui sa-ti aprinda toate ledurile, asta se intampla de obicei la volum maxim, la volum 50%, se aprind cca jumatate sau putin mai multe, iar la volum mic, 1-2-3 leduri. Vezi si datasheet-ul integratului.Nu renunta, spor si bafta ! :aplauze

O sa inlocuiesc R4 si R5 cu un semireglabil de 10k astefel incat sa pot regla ambele valori!Mai trebuie sa am in calcul ca la intrarea am si un mic LM386 ,in schema de la inceput avea gain-ul 200 ,dar l-am redus la 20.Cred ca o sa folosesc un generator de ton ,1000Hz si sa vad ce tensiune voi avea la iesire din preamplificator. :da
Link spre comentariu

Salut! La cat ai alimentat montajul? La mine facea figuri de genul ca nu imi aprindea toate LED-urile, in special ultimele doua oricat semnal i-as fi dat, daca era alimentat la 9V dar la 12V funtioneaza normal. Ai grija cu LM386, daca sunt facaturi iti vor scoate niste perisori albi in cap asa am patit eu cu ele, 3915-le au fost ok. De unde sunt cumparate (vad ca esti din ploiesti) cumva de la aia din spate de la cinema sau de pe vasile lupu pentru ca de la ambele magazine am avut surprize foarte mari cu piesele in trecut. Schema respectiva imi funtioneaza foarte bine pe un preamplificator (celebrul Project 97) cu NE5532. Spor la mestereala.

Link spre comentariu

Exact, nu ai spus la ce tensiune alimentezi montajul, ca altfel nu are de unde sa-si ia referinta. Este posibil sa fie si facaturi, dar cei de la magazinele mentionate de unde credeti ca se aprovizioneaza, nu tot de la magazinele on-line ? Mai depinde si de noroc...

Link spre comentariu

Montajul este alimentat la 12 V stabilizat ,iar CI sunt cumparate de la adelaida. Pana acum am reusit sa il fac sa se aprinda cand volumul este la 10 ,la pc,dar daca il cresc pana la 50 am toate becurile aprinse. Daca micsorez semnalul din semireglabil astfel incat sa mai am 2 leduri care inca licare,cand scad volumul din pc la 25 nu mai am nici un led care se aprinde. Eu vroiam sa fie si un indicator pt a nu incepe amplificatorul sa distorsioneze ,in sensul ca doream sa il reglez sa se aprinda cand volumul este la 10 in pc(daca se poate si mai putin) si atunci cand ajunde la 60 max 65 sa am toate ledurile aprinse. In asa fel voi avea un indicator atunci cand fol pot de volum al amplificatorului!

Link spre comentariu

Pai ia incerca sa dai volumul la 60-65 %, reglezi din semireglabil sa ai toate ledurile aprinse, apoi reduci volumul si vazi cate leduri i-ti raman aprinse. La volum mic, daca vrei sa ai mai multe leduri aprinse, atunci jonglezi iar din semireglabil. Inseamna ca ai semnal foarte mic din PC cand dai volumul la 10. De aprins se aprind toate ledurile spre volum maxim ?

Link spre comentariu

Cand volumul este la 65 mai am un singur led care licare ,restul sunt aprinse :da

eu cred ca scopul acestui montaj a fost monitorizarea semnalului de linie, nicidecum a puterii

Deoarece acest montaj este legat la pot de volum al amplificatorului ,doresc sa il folosesc ca o limitare de putere ,pentru amplificator.Daca sunt toate aprinse inseamna ca nu se va merge mai departe cu potentiometrul :da cel putin pana cand vine unul mai ''motivat'' si da la blana :sparge: :ras: .
Link spre comentariu

Niciodata nu o sa mearga bine. Daca ai fi citit cu atentie linkul pe care ti l-am dat,ai fi aflat ca LM3915 e cea mai proasta alegere pt un vumetru. Trebuie sa folosesti LM3916, sau daca nu gasesti, LM3914, dar in nici un caz LM3915! Dar cum eu vorbesc cu peretii...

Link spre comentariu

Ceeace vrei tu sa faci mi se pare anevoios deoarece nu ai o sincronizare intre pc si vu-metru in plus de asta fiecare porcarie de mp3 are propriul volum al sunetului si de aici apar minunile. Eu am facut in felul urmator am legat vu-metrul la intrarea preamplificatorului dupa putometrul de volum si am dat volumul pana am ajuns la limita distorsionarii (dupa urechea mea ca osciloscop inca nu am) apoi am am reglat vu-metru sa se aprinda toate led-urile si gata. Acelasi lucru il am facut cu AN6884 cu 5 LED-uri pe o statie (cu celebrul IPA60) reglat ca ultimul LED daca sta aprins se aud distorsiuni si pana acum nu am terminat nici un difuzor evident la chefuri eu stau langa ea si nu umbla nimeni la butonul de volum in afara de mine. Aici viewtopic.php?f=35&t=25086&hilit=LM3916 se gaseste tot studiul de care pomenea Dr.L in mesajul anterior.

Link spre comentariu

Poti sa faci un "artificiu" : la intrarea audio a vu-metrului pui un potentiometru de 50 K din care reglezi nivelul semnalului audio. La volum 65 -si nu numai- poti jongla din acel potentiometru sa se aprida cate leduri vrei, sau urmeaza sfatul colegilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări