Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructia carcaselor-tips & tricks

Electron

Postări Recomandate

Vizitator digitalage

Un panou din Al poate capata un aspect placut daca e introdus in solutie NaOH ( soda caustica )

defineste te rog..
Cel mai probabil se refera la aluminiu (= Al)
Link spre comentariu
Vizitator tyc

La chimicale gasesti soda caustica fulgi la kg(~7lei),prepari o solutie de fulgi + apa (patru linguri de fulgi la un litru de apa);intr-un vas emailat incalzsesti solutia la ~80C si o torni intr-un vas in care se afla si piesa de prelucrat;cand piesa capata un aspect uniform(alb-mat) o scoti si o limpezesti sub jet de apa.Dintr-un kg poti prepara multa solutie,fa niste teste cu bucatele ramase de la decupare.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

O alta varianta de carcase ar fi etalbondul(un fel de sendvis aluminiu-plastic-aluminiu) care are ca si finisaj imitatie de aluminiu periat(zgariat).Arata foarte bine, taiat la CNC, cu gauri de aerisire, mufe,etc.Nu am facut nici una pana acum, dar am vazut cum arata finisajul.Pot sa spun ca sunt destul de pretentios la finisaje, asta chiar mi_a placut.Eventual cu panoul frontal din aluminiu mai gros- sunt pe net, modulobiz sau asa ceva.¨Pot taia la CNC, cine e amator, contact pe PM.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator dani_rosu5

carcasa de aluminiu pentru pedala am cautat si eu....dar la ce pret aveau,nu merita sa dau atatia bani pe ea,ca numai carcasa valora cam cat intreg montajul :ras: (oricum,in Romania nu am gasit,numai pe situri straine)acuma am gasit un site care le da la 4 $ dar trebuie comanda de minim 20 parca -ceva cite de nush unde,cutiile produse in china-cine vrea adresa sa lase pm,sau pot sa pun linkul aici? nu cred ca ar deranja...

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez niste carcase pt montajele mele si nu stiu din care, adica la dimensiuni http://www.tme.eu/dok/29_obudowy/Z-87.pdf aceasta se potriveste, dar cum o pot utiliza? in descriere spune 'carcase pt turnare'

Ce material se toarna in ea?

Am vazut ca are capac(fara surub de prindere), dar nu stiu cum vine prins? ... este lipit peste carcasa sau are un 'umar' unde intra si ramane fixat?

A lucrat cineva cu o asemenea carcasa?

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Probabil sunt "potting box".Adica un paralelipiped caruia ii lipseste o fata. Pui montajul tau in ea si torni o rasina de tip epoxy. Cand aceasta se intareste ai montajul tau protejat la apa si praf.Da, unele au capac cred ca se lipesc, nu cunosc detalii ca eu am luat numai fara.Pentru mine sunt foarte practice deoarece costa mai putin decat cutiile cu capac si curiosii nu demonteaza sa vada ce e inauntru.

Link spre comentariu

Probabil sunt "potting box".Adica un paralelipiped caruia ii lipseste o fata. Pui montajul tau in ea si torni o rasina de tip epoxy. Cand aceasta se intareste ai montajul tau protejat la apa si praf.Da, unele au capac cred ca se lipesc, nu cunosc detalii ca eu am luat numai fara.Pentru mine sunt foarte practice deoarece costa mai putin decat cutiile cu capac si curiosii nu demonteaza sa vada ce e inauntru.

Ca tot veni vorba, sigur rasini epoxy se toarna? sau ce altceva se mai poate turna si de unde? am vazut astfel da rasini transparente si doar un pic mai dure decit cauciucul....
Link spre comentariu

Spun epoxy dar se cheama "potting resin" sau "potting compount", nu am idee ce sunt, oricum sunt din 2 componente, deci presupun ca sunt epoxy. Probabil cele pentru electronica au proprietati izolatoare si se comporta diferit la temperatura.

http://en.wikipedia.org/wiki/Potting_(electronics)

Da, am vazut si eu sub forma de guma, am 2 exemple:

1. procesoarele de la unele telefoane mobile au o guma turnata ca sa le tina mai fixe. Altele au o rasina dura.

2. un incalzitor profesional pentru aer, pe care l-am demontat, avea partea de comanda si control a rezistentei acoperita de un invelis dur dar elastic (probabil si termoizolant).

Rasini sunt si transparente, nu stiu daca sunt pentru potting dar eu am (la serviciu) o rasina complet transparenta pe care o utilizam pentru a ingloba diverse bucati mici de material metalic, apoi acestea pot fi taiate/sectionate cu usurinta cu o masina cu disc pentru a le privi apoi la microscop (devin mai usor de manipulat).

Link spre comentariu

Buna ziua, Doresc sa achizitionez niste carcase pt montajele mele si nu stiu din care, adica la dimensiuni http://www.tme.eu/dok/29_obudowy/Z-87.pdf aceasta se potriveste, dar cum o pot utiliza? in descriere spune 'carcase pt turnare'Ce material se toarna in ea? Am vazut ca are capac(fara surub de prindere), dar nu stiu cum vine prins? ... este lipit peste carcasa sau are un 'umar' unde intra si ramane fixat?A lucrat cineva cu o asemenea carcasa?

Chiar am o astfel de cutiuta,este din ABS de 1,4mm iar capacul de 1,6mm ,cutiuta are un mic umar pentru capac.Da capacul ramine oarecum fixat,daca nu mai umbli la interior ar trebui un pic de CA.Cam la toate cutiutele de la TME dimensiunile sint date la exterior.
Link spre comentariu

Spun epoxy dar se cheama "potting resin" sau "potting compount", nu am idee ce sunt, oricum sunt din 2 componente, deci presupun ca sunt epoxy. Probabil cele pentru electronica au proprietati izolatoare si se comporta diferit la temperatura..........................................................

Cam asa arata o rasina sau ce o fi, turnata, este dura insa este "limpede".post-9441-139829386818_thumb.jpgpost-9441-139829386829_thumb.jpgpost-9441-139829386838_thumb.jpgAveam ceva si "moale" insa nu o gasesc acu` si ca fapt divers la modulele Igbt (acelea bloc) de la Esab si nu numai la interior se afla un "gel", il poti lua cu degetul si e la fel de transparent....
Link spre comentariu

Din pacate nu am vazut asa ceva pana acum, rasina transparenta peste montaje.

Eu am un spray care se cheama Plastik 70 de la Kontakt Chemie. Este un fel de lac, in nici un caz nu se pun straturi groase.

Cred ca rasina pentru electronice ar trebui sa fie un pic elastica datorita tensiunilor care apar in urma diferentelor de temperatura intre componente. Cea transparenta pe care o am la serviciu este deosebit de dura.

La o privire aruncata pe internet am gasit relativ usor diverse rasini transparente. De exemplu:

http://www.epoxies.com/tech/20-3302R.pdf

Link spre comentariu

Din pacate nu am vazut asa ceva pana acum, rasina transparenta peste montaje.Eu am un spray care se cheama Plastik 70 de la Kontakt Chemie. Este un fel de lac, in nici un caz nu se pun straturi groase.Cred ca rasina pentru electronice ar trebui sa fie un pic elastica datorita tensiunilor care apar in urma diferentelor de temperatura intre componente. Cea transparenta pe care o am la serviciu este deosebit de dura.

Respectivul Plastik70 il folosesc si eu insa sint destul de dezamagit de el, se depune in strat subtire si nu ofera cine stie ce protectie, sint mai multumit de lacul "clasic" dat cu pensula.....Rasina din poza nu e chiar casanta este cumva de consistenta unui "plastic" mai moale sau un cauciuc dur.
Link spre comentariu

Intr-adevar utila informatia, dar trebuiesc incercate mai multe produse pana la descoperirea celui bun.Rasina pentru electronica ar trebui sa fie perfect izolatoare si sa ofere o mica elasticitate (altfel la incalzirea unei componente crapa).Apropos de izolatie, am construit nu demult un circuit cu piesele destul de apropiate si pistele destul de inguste. Acesta sesiza curenti foarte mici si o rezistenta parazita de cativa megaohmi mi-ar fi creat mari probleme. Am avut mari dificultati in a-l face sa mearga. Pana la urma am descoperit cauza: noua pasta de lipit, cu calitati exceptionale ca flux, avea o conductivitate relativ ridicata. Curatam superficial placuta, fara sa insist foarte mult, dupa lipire. Aceasta pasta o aplicam dupa realizarea cablajului, pana la popularea cu componente si nu o indepartam in totalitate, cablajul fiind stanat complet. Substituirea intamplatoare a pastei cu un alt produs (spray) m-a facut sa am un produs functional.Imi este teama sa utilizez rasini necunoscute si netestate in acest domeniu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări