Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Raspberry Pi

Vizitator

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...

Buna ziua.Ma intereseaza si pe mine ca luna viitoare sa-mi cumpar o astfel de jucarioara dar chiar nu vreau sa le dau celor din tara 214 lei cand pot da in strainatate 114 lei. Chiar daca cu transportul ma apropiu de pretul Romanesc, de ce sa le fac eu buzunarul mare unor hapsani?Voi de unde v-ati cumparat Raspberry Pi?

Link spre comentariu

Am citit thread-ul si as dori sa adaug cateva informatii.1. UART-ul disponibil pe Rpi nu are nici o problema gen inversie, etc. Aruncati pe el un FT232, PL232, sau alte excremente (USB uart) , configurat la 3,3v , pentru siguranta si petrecerea incepe. Pentru device-uri de genul Rpi, Pandaboard,Launchpad, si alte insecte de acest gen, nu prea mai e fezabil standardul RS232. Nu mai ai nici distante asa mari intre terminale si nici nevoie sa dai bani pe componente in plus (max232 sau echivalent, la fiecare capat). O seriala USB (eventual recuperata dintr-un cablu de date Nokia) consta ~2 $ pe ebay sau prin alte locatii de acest gen. Merita toti banii...2. Montati de urgenta un radiator pe RAM-ul Rpi-ului (pe procesor nu aveti cum... :sparge: ). Imaginati-va ca sursa aceea de caldura(procesorul) e facut sandwitch intre ram si pcb. Unde se duce caldura? ...in Bahamas. Un radiator pe RAM ajuta destul de mult chiar daca nu ideal... Se va observa diferenta cand ii dati in gura cu 1080p sau full load. Kernelul se va panica mai rar.3. Toata partea de alimentare a Rpi-ului e cu "bube". Nu alimentezi in intreg comp dintr-un USB amarat , fara macar o filtrare serioasa... :91 Daca folosesti device-uri USB fara Hub extern , la randul lui alimentat separat, o arzi Kamikaze. Asta ca sa nu mai mentionez cireasa de pe tort:4. Driverele sunt scrise cu membrele inferioare ale unor primate inevoluate. Stabilitatea e de taramul fanteziei asa ca nu va mai mirati cand va crapa device-urile intr-o vesela armonie, mai exact si in special modulele ce se ocupa de USB. ( Functioneaza exact cum ar trebui, la 125 lei )Stati de paza in kernel log > # tail -f /var/log/messagesO sa va inundati cu un zambet tamp dupa ce intelegeti ce reprezinta mesajele alea ( cei ce deja inteleg, probabil rad isteric atunci cand le vad ).Mai bine cumparati/obtineti o tableta chinezeasca ( astazi una bunicica si chiar foarte mare la pret(600 lei > Real Hypermarket) e in stare sa redea nu 1080p , ci 2160p :limb: , are 1 G ram si 1,2GHz viteza, ruland Android 4.x.x ) care se misca decent-ish, are driverele functionale, sunet, display, touchscreen, acumulator si incarcator incorporat, camera , wifi, usb-uri, etc...Se gasesc pocnitori de acest gen si la preturi derizorii daca le luati de pe net, preturi gen Rpi.Daca ati cumparat Rpi, inseamna ca aveti chef de gadilat toata sandramaua, asa ca nu ar strica sa invatati sa compilati un kernel, si sa va customizati putin un filesystem pentru el si sa invatati ceva util in asta.O tableta ieftina e mult mai utila pentru un proiect gen statie meteo & stuff.Vrei sa aprinzi un LED? Infinge-i o seriala pe USB, leaga de ea un Arduino prost si poti sa iti faci de la semafor pana la spectrum analyser. Nu mai ramane decat sa inveti sa arunci 3 functii intr-un program de Atmega si ori un script in bash , ori un mic program in C care sa ruleze pe tableta si sa scuipe pe seriala.Tableta vine cu un mic/mare bonus. Iti ofera un Kernel full, special pentru hardware-ul pe care in ai pe ea, cu module cu tot. Ai totul functional. De aici incolo nu e decat alegerea ta daca ramai cu trompeta de android sexy sau iti bagi nasul adanc si pupi kernelu' cu un fs de debian , sa zicem.Arunci totul pe un microSD, tableta boot-eaza automat de pe el intai, asa ca nu esti obligat sa strici nimic software in tableta. Ai oprit-o, ai scos cardul, si e ca noua. Ai chef de hardcore linux/led-uri/experimente/proiecte personale si batai de cap? Bagi cardu' si boot-ezi in lumea ta.Nu vreau sa fiu luat in nume de rau. E doar parerea mea.Spor la lucrat cu Rpi! :bere:

Link spre comentariu

Ai putea de exemplu sa ajuti cu driverele alea, la critica sintem toti maestrii. Cu kernel-ul stock n-am avut nici o problema, mi-a crapat doar cu un kernel mai nou. Stiu ca nu poate alimenta chestii usb de gen hdd-uri si ca sint probleme cu adaptoare wireless.Scula consuma 3.5W, nu e sinistru de multa caldura de disipat. Daca vrei un media player, ia-ti unul, scula asta are un scop clar, o platforma de "traforaj" accesibila - cca 165 de ron cu tot cu tva pentru un device care ruleaza linux (si nu android), nu cred ca a fost vreodata vorba sa se ia la trinte de gen cine poate rezolutie mai mare.Da, are bube, probabil vor apare si alte scule similare cu bube diferite, pina una alta nu-ti place nu-ti lua.Eu ii apreciez pe cei care au facut tot proiectul sa devina real si accesibil.

Link spre comentariu

Cand spui ca "ruleaza linux( nu android)" o spui de parca ar fi doua chestii total diferite . Fara suparare, dar Android-ul nu e e decat un kernel( Linux, pentru ca asta e defapt linux-ul, un kernel) peste care ruleaza Dalvik, care e echivalentul masinii virtuale de Java ( doar ca mai optimizat pentru contrangeri de performanta ) , in care -surpriza- ruleaza suita de aplicatii Android.Acel kernel poate la fel de bine sa ruleze un init chior in loc sa ruleze Dalvik-ul.Nu voiam sa scot ochii nimanui. Sunt de acord cu tine in privinta respectului fata de oamenii care au investit timp si cunostinte in a dezvolta aceaasta platforma. La pretul acesta si la cata popularitate are in randurile incepatorilor, ca sa zic asa, e un portal foarte eficient in a familiariza oamenii care nu au ca scop principal in viata dezvoltarea de software linux, si nu doar pe ei. Eu am vrut doar sa subliniez ca raportul pret/utilitate ( raportata la cate alte periferice utilizabile poti primi in "pachet" ) e foarte mic. Numai bine! :bere:

Link spre comentariu

Multe chestii au la baza un kernel de linux. Asta nu inseamna ca e la fel de usor sa scrii programele pt. ele.Ex. pe rpi: ssh pe el, instalez librariile de perl pt. acces gpio (o comanda), scriu un programel de 10 linii (chiar pe el, am editor de texte la alegere) si-l rulez. Gata. A, nu esti ca mine cu perl, nu problemo, python, c, bash, alege. Editezi, rulezi, testezi, totul pe scula.Plus avind o distributie debian cu catel cu purcel, pot face pe el cam orice fac cu un pc (limitat evident de procesor si memorie), fara sa trebuiasca sa compilezi totul de mina.Asa si camera video de la usa de intrare ruleaza linux (nu glumesc), dar e un sistem minimal cu doar ce are nevoie si nici vorba sa ma dau pe ea cum vreau.

Link spre comentariu

Nu inteleg cum compari tu o trompeta de camera video "care ruleaza linux" (linux ruleaza si in 4Mb de RAM daca il descanti destul) cu o tableta chinezeasca la 600 MHz , ARM v5 , 512M ram , 2GB FLASH (adica memorie locala, pe placa, separata de cardul uSD) , care poate rula si de pe card, care vine la pachet pe langa perfiericele lui Rpi, cu o camera (VGA, dar camera), cu acumulator si power management, sistem audio incorporat (de rahat, dar e acolo si nu cred ca e mai prost decat cel de pe Rpi), cu display color de o rezolutie generoasa pentru o trompeta "all-in-one", cu backlight LED, peste care, ghici ce, ai si touchscreen.... :ciuda: , ca sa nu mai spun ca ai WiFi si daca ai si noroc ai si LAN, daca stii sa te prinzi unde trebuie sa atasezi mufa RJ45. Am dat peste o tableta care pare sa aiba pe ea trafu' de adaptare pentru LAN si pinii duc undeva in portul de expansiune.Colac peste pupaza, ai si drivere pentru toate , iar asa cum esti in stare sa compilezi stuff pentru tigaia aia de Rpi ARMv6 asa ai fi in stare sa compilezi si pentru tigaia teoretica de tableta , care in general e ARM V5. Ghici ce? Tot filesystem de debian ar fi recomandat si acolo . Debianu e teapan , sta in picioare stabil, si exista cate un port pentru aproape orice arhitectura. O data ce ai toolchain-ul pe placa, te doare in banana. E la fel de simplu ca si cum ai compila pe masina ta. Asta ca sa nu intram in desisurile cross-compilarii.... insa in 2GB de flash + X zeci de Giga de uSD....iti incape si mama toolchain-ului . Poti compila si un kernel pe tableta, desi probabil iti ia cam o saptamana....Pe Rpi ce s-a facut? S-a comandat un GPIO ca sa aprinzi un led folosind un modul cu codul si API -ul scris de altu' ? Este cu adevarat impresionant...chiar revolutionar....Aaaa... stai...am uitat.... mai ai HDMI si seriala. Cati au tembelizoare sau monitoare cu intrare hdmi ? Cei care nu au , trebuie sa mai dea o caruta de bani (comparabil cu pretul Rpi) pe un adaptor chinezesc HDMI to DVI, asta in cazul in care au monitor LCD cu intrare DVI, insa cei destul de multi care sunt limitati la VGA in ziua de azi, raman cu buza umflata. TV-out? Mult noroc. Cat despre seriala, probabil sunt maxim 30 de oameni in toata tara care s-au conectat cu seriala la Rpi ? Si asta, la urgenta, in caz de maxima si absoluta nevoie, cand seriala e o necesitate pe sistemele embedded in general....Singurele doua argumente pro in cazul Rpi (cu care tu nu ai venit) sunt comunitatile relativ dezvoltate unde oricine poate gasi mura-n-gura copy-paste stuff ca sa-si faca maslina sa functioneze si faptul ca are capabilitate hardware sa ruleze 1080p( pentru care pana nu demult erau closed-source modulele , si nu pupa nimeni decat un binar amarat drept driver, desi parca am retinut ca le-au facut open la un moment dat...) . In rest se misca exact ca excrementul ce este, la un pret exagerat pentru ce ofera asa ca eu iti recomand sa iti revizuiesti atitudinea fata de aceasta platforma. Nu este iPhone ca sa fie laudat ca e perfect cand defapt e un esec cu utilitati limitate..Eu evidentiam de ce Rpi e de rahat si nu ar trebui sa primeasca atata atentie, nu ca tu ai fi in vre-un fel denigrabil pentru ca l-ai cumparat si il folosesti asa ca nu te mai aprinde degeaba.Zambete pe fata, bere rece in halbe, si pustietate de erori si warning-uri in log-urile de la kernel si output-ul de compilare! Spor! :bere:p.s.Daca ai debian ca filesystem, e de ajuns sa dai " sudo apt-get install " , unde este element al multimii de aplicatii linux la care te poti gandi. Poti sa iti instalezi tot X-ul asa. Chiar si Gimp. Si o gramada de tampenii imaginabile si inimaginabile. Nu trebuie sa compilezi totul de mana asa cum ai precizat in postul anterior. Iar cand vine vorba sa compilezi, invata cum functioneaza GCC-ul si de ce flag-uri ai nevoie si pe care din ele si le seteaza singur atunci cand compilezi pe masina locala. Nu mai face din tantar armasar. Ca de-aia ti-ai luat Rpi.

Link spre comentariu

Pentru tine rpi e de rahat.Pentru altii nu. Unii chiar au nevoie de o automatizare care se descurca cu 8 pini gpio si nu au chef sa dea sute de euro pe una "industriala".Nu generaliza, nu toata lumea are nevoile tale.ps: mersi pt lectia de administrare, fac meseria asta de pe vremea cind instalai slackware de pe doua cutii de dischete de 5.25 si cuvintul net nu exista in romania

Link spre comentariu

cu o tableta chinezeasca la 600 MHz , ARM v5 ,...

Presupunand ca maine cumpar o tableta de-asta, ca am ceva idee de linux da' nu chiar pana la ultimul surub (si nici nu sunt neaparat interesat de el), ai un link de unde m-as putea documenta cum fac trecerea de la androidul cu care vine la debianul cu care ar merge mai bine?

Ca pana la urma la asta se reduce toata discutia - cat de repede obtii rezultate cu fiecare din platforme.

PS Intrebarea mea e oarecum retorica. Asa cum am reusit sa-mi instalez cross-compiler pentru unul din NAS-uri sau un "toolchain" pe al doilea (si sa compilez programe pe/pentru el), probabil as reusi si cu o tableta. Intrebarea e "in cat timp" si daca nu cumva as obtine rezultate similare mult mai usor pe un Pi.

PPS Pentru unele aplicatii, NAS-urile de la Zyxel (pe astea le stiu eu, da' probabil mai sunt si altele) par chiar mai interesante decat tabletele. Au destule resurse, usb, porturi de retea, li se pot conecta HDD... Ce le lipseste sunt ecranele, da' nu toate aplicatiile au nevoie de asa ceva. Si costa ceva mai putin decat tabletele, au carcase, au surse de alimantare...

Link spre comentariu
...au carcase, au surse de alimantare...

Tableta nu are carcasa, montajul pluteste in ulei mineral, intr-o galeata, ca nici bani de investit intr-un pcb nu exista pentru asemenea aplicatii, cat despre alimentator, nu au nici din acelea, pentru ca au generator nuclear incorporat. Nu au nevoie de alimentator. Carcasa si alimentatorul sunt accesorii deluxe , doar pentru NAS-uri....

Parca acordul e sa folosim argumente pertinente.

Preturile sunt prohibitive in general la NAS-uri desi cele prezentate de tine par a fi un chilipir... :da si chiar mi-au starnit interesul..

Asa cum am reusit sa-mi instalez cross-compiler pentru unul din NAS-uri sau un "toolchain" pe al doilea (si sa compilez programe pe/pentru el), probabil as reusi si cu o tableta.

Nu probabil , ci sigur. Linkuri? Mult prea multe sa postez...serios vorbind, exista forumuri, IRC, tutoriale, carti, noroc etc. si stii foarte bine asta.

Unii chiar au nevoie de o automatizare care se descurca cu 8 pini gpio si nu au chef sa dea sute de euro pe una "industriala".

Ai nevoie de o "automatizare" cu " 8 GPIO-uri " si folosesti un procesor ARM la 700MHz ce ruleaza linux? Un microcontroller era prea slab pentru a comanda 8 GPIO-uri in timp real? Faci cumva chestii gen Fourier multithreading sau antrenare de retele neuronale? Un LM4F120 la 5 $ (transport moca si include SDK si JTAG/programator) de la TI era prea scump? ARM Cortex M4 pana in 80MHz , 256K flash, 32K RAM , USB host, 8 UART-uri, 4 I2C-uri, RTC, si pana la 24 timere 16/32/64 biti si muuulte altele... Acesta e perfect pentru a comanda " 8 GPIO-uri " pana la limita imaginatiei . E in stare sa ruleze lejer chiar un RTOS si acesta e un exemplu evoluat , dar care ar putea acoperi marea multitudine de proiecte care ar necesita automatizare, insa cred ca se poate folosi si ceva mai " la indemana", in functie de caz.

Spor! :bere:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări