Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Raspberry Pi

Vizitator

Postări Recomandate

Acum, vreau să mă leg pe interfaţa serială şi am impresia că semnalele RXD/TXD sunt negate. Mi-e cam lene să modific adaptorul RS232 - TTL, care e deja făcut şi îl mai folosesc uneori la alte treburi (de ex. ca programator pentru AVR-uri).Ştie cineva un program de terminal serial pentru PC, la care să se poată nega semnalele Rx şi Tx din soft?

Depinde ce inseamna negate... de obicei semnalele rx/tx sunt negate, nu? Adica sunt invers fata de "normal"? In "repaus" au "0" sau "1"? Inteleg ca au "0"...?Nu cred ca exista un asemenea program, pentru ca ar trebui sa inverseze si bitii de start si stop si acestia sunt generati hardware. Cred ca poti inversa simplu construind un adaptor cu un circuit integrat sau 2 tranzistoare pe o placa stripboard sau breadboard, intre 232-ttl si raspberry.Multe interfete seriale actuale nu respecta nivelele standard rs232 ci au pur si simplu nivele cmos, deci daca reusesti sa verifici asta, poate merge sa transmiti direct de la portul serial al computerului, la raspb.Pi, fara adaptor 232-ttl.Nu stiu ce s-ar intampla daca pe traseul de masa al cablului serial ai intercala o baterie de 9V de exemplu..... atunci potentialul de referinta de la 0V ar fi 9V si daca semnalele de iesire 232 ar fi standard, atunci ai avea semnalele 232 inversate fata de noua masa, bineinteles masa computerului nu mai este si masa raspberry si deci trebuie sa fii atent si cu alte legaturi (de exemplu alimentarea placii din computer).
Link spre comentariu

Când a apărut standardul RS232, trecerea de la nivelul de tensiune TTL la nivelul specificat de RS232 se făcea cu nişte buffer-e inversoare (1488 şi 1489). Din cauza asta, semnalul serial TTL este negat faţă de cel de la ieşirea RS232. Cablul meu (programatorul pentru AVR-uri) este doar adaptor de nivel RS232 <-> TTL, nu face şi negarea semnalelor.

Din cauza asta, vroiam un program care să nege biţii din octetul recepţionat, dar nu ar fi suficient. Cum zicea şi one, ca să meargă transmisia serială ar trebui negaţi şi biţii de start/stop şi asta nu se poate face decât hardware. Cu alte cuvinte, am cerut o prostie, nu se pot nega semnalele RXD şi TXD din soft. Se poate numai hardware, aşa am să fac.

Până la urmă am renunţat la tastatura şi mouse-ul wireless, am pus unele cu fir. Butonez RPi-ul de câteva zile şi merge perfect, cu tot cu reţea şi sunet, deşi alimentarea se face dintr-un port USB de la desktop.

Link spre comentariu

Cablul meu (programatorul pentru AVR-uri) este doar adaptor de nivel RS232 <-> TTL, nu face şi negarea semnalelor.

Si cum il foloseai? Nu intre PC si programator? Nu pentru comunicatie seriala?Ca daca da, eu cred ca ai cablu gata facut si tocmai bun de utilizat. Asta daca nu cumva or trebui schimbate Rx si Tx intre ele la unul din capete.Sau am inteles eu gresit si nu vrei sa conectezi RPi-ul la un PC "normal"?
Link spre comentariu

Hm, banuiesc ca ai rasucit suficient problema ca sa nu te mai sacai si eu cu intrebari aiurea.Ce mi se pare ciudat e ca am gasit interfete pentru el, facute cu MAX3232, care MAX din cate stiu eu nu inverseaza logica. doar face translatare de nivele.

Link spre comentariu

Imaginea embedded cu schema programatorului pentru AVR-uri nu se mai vede, aşa că pun din nou doar link-ul către ea (link-ul merge numai dacă îl luaţi cu Copy şi apoi daţi Paste în bara de adrese):

http://elm-chan.org/works/avrx/avrx_com.png

am gasit interfete pentru el, facute cu MAX3232, care MAX din cate stiu eu nu inverseaza logica

La pagina 7 din datasheet-ul lui MAX3232, sunt desenate porţi inversoare. Cerculeţul din vârful triunghiului înseamnă că poarta respectivă este inversoare, aşa că MAX3232 face şi adaptare de nivel, şi inversare logică a semnalelor.

Dacă triunghiul ar fi fost fără cerculeţ, atunci ar fi fost vorba despre porţi neinversoare, care ar fi făcut doar adaptare de nivel, dar la MAX3232 nu e aşa.

Link spre comentariu

Scuze, iar am vorbit fara sa ma gandesc. :jytuiyu Iar in data sheet m-am uitat mai de mult si la un MAX232 (5V, dar e la fel implementat), numai ca nu m-au interesat nivelurile in sine, asa ca am cam sarit peste "detaliul" asta. :jytuiyu

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări