Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Raspberry Pi


Vizitator

Postări Recomandate

Ieri am cumpărat un Raspberry Pi (modelul B, 256 MB RAM, procesor Samsung K4P2G324ED şi chipset SMSC LAN9512), un cablu micro USB şi un kit wiereless USB (tastatură+mouse) Wireless Desktop Padless 8200F de la A4TECH.După o zi de încercări, nu am reuşit să le fac să meargă bine împreună cu Raspberry Pi.Dacă pornesc interfaţa grafică, tastatura devine de nefolosit. Pierde aleator cam o apăsare din trei, iar uneori repetă la nesfârşit ultima tastă, pâna mai apăs iar ceva.Face aşa numai dacă e pornită interfaţă grafică, altfel merge normal.Am încercat până acum cu 2 imagini de Linux luate de pe site-ul Raspberry, cu 3 surse diferite de 4.5V, 5V şi 5.25V şi cu 2 carduri, unul SD de 2GB, altul SDHC class 6 de 8GB. Orice i-aş face, se comportă la fel de prost. Toate testele au fost făcute pe TV.Tastatura şi mouse-ul merg impecabil pe alte PC-uri. Le-am probat pe vreo 3-4 calculatoare, atât cu Windows căt şi cu Linux. Altă tastatură USB nu am prin casă.Cred că e ceva în neregulă cu USB-ul de la Raspberry. :sparge: Sunt în pană de idei, ce să-i mai fac?

Link spre comentariu

Are un coleg. Mi-a zis ca sursa trebuie sa fie generoasa (vreo 2 amperi minim). Din ce il alimentezi?Colegul meu n-a avut probleme cu tastaura USB, da' e cu cablu.

Link spre comentariu

Ai incercat sa legi kit-ul wireless printr-un hub USB alimentat extern?Desi, banuiesc ca daca ar fi o problema de alimentare nu ar aparea doar in modul grafic... (incearca sa masori caderea de tensiune pe sigurantele fuzibile de langa porturile USB)LE: K4P2G324ED e memoria. Procesorul e dedesubt.

Link spre comentariu

Am încercat 2 surse în comutaţie, scrie pe ele 5V/2A şi una liniară, cu transformator şi βM323J, de 3A. Ultima scoate 5.25V iar pe pinii USB-ului sunt 4.8...4.9V.

 

Am găsit pe forumul lor că mai sunt şi alte kit-uri tastatură + mouse care fac la fel, însă nu pot trage nicio concluzie, pentru că există cel puţin 3 versiuni de Rasberry Pi (RPi) model B.

 

K4P2G324ED e memoria. Procesorul e dedesubt.

Bine că mi-ai zis, credeam că au schimbat procesorul. Şi eu, care mă miram cum de au găsit procesor de la alt producător, având în vedere că e un SoC.

:rade:

Privit din lateral, se vede chiar şi cu ochiul liber că sunt două capsule suprapuse. Nu ştiam.

 

L.E.

Am uitat să scriu, nu am prin casă niciun hub USB cu alimentare.

De pe toată placa, cel mai tare se încălzeşte C6, condensatorul butoiaş pus imediat după alimentare, n-am înţeles de ce.

 

Mă gândesc să şuntez de probă F1, F2 şi F3, şi să mai pun nişte condensatoare low ESR şi decuplări pe 5V.

Link spre comentariu

Polyfuse e doar cea de la intrare, F3, cele de pe USB sunt negre şi scrie pe ele 0000. Placa este "Model B Revision 1.0 + ECN0001 (no fuses, D14 removed)" http://www.raspberrypi.org/archives/1929

cat /proc/cpuinfo...Revision: 0003...
Am pus peste toate 3 sârmă de wrap. Pe pinii de la USB am pus câte un 47uF, iar pe alimentare, peste C6, încă 470uF. Acum, tensiunea pe receptorul USB este de 5.05V, dar face la fel.

 

Alimentarea e bună, e de la altceva.

 

L.E.

Între timp am tras şi sârme direct de la intrarea de +5V la USB, ca să şuntez traseele de pe placă, şi tot degeaba.

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa zic. Is multe probleme cu USB-ul (dpdv software). La mine, nu mergea daca aveam conectat un stick wireless si lapdock-ul in acelasi timp. Pe rand mergeau fiecare. Pana la urma am scos hub-ul USB de pe placa (da, am renuntat si la ethernet) si acum totul merge ok.De aproape 1 luna, nu am mai urmarit ce se intampla cu RPi. Nu stiam ca au scos noi versiuni hardware...

Link spre comentariu

Am scris şi acolo. Cineva zicea că e de la alimentare, dar nu cred. Dacă am timp, pun mâine osciloscopul pe alimentarea USB-ului, să văd cât e de curată.

Pana la urma am scos hub-ul USB de pe placa (da, am renuntat si la ethernet) si acum totul merge ok.

După ce l-ai scos ai rămas cu un singur port USB host, nu? Dar, cu un singur device mergea şi atunci când aveai hub-ul USB pe placă. Nu am înţeles de ce l-ai mai scos, dacă în final ai rămas tot cu un singur port funcţional, dar fără reţea?
Link spre comentariu

Foarte bună ideea cu VNC-ul. :da Acum, vreau să mă leg pe interfaţa serială şi am impresia că semnalele RXD/TXD sunt negate. Mi-e cam lene să modific adaptorul RS232 - TTL, care e deja făcut şi îl mai folosesc uneori la alte treburi (de ex. ca programator pentru AVR-uri).Ştie cineva un program de terminal serial pentru PC, la care să se poată nega semnalele Rx şi Tx din soft?

Link spre comentariu

După ce l-ai scos ai rămas cu un singur port USB host, nu? Dar, cu un singur device mergea şi atunci când aveai hub-ul USB pe placă. Nu am înţeles de ce l-ai mai scos, dacă în final ai rămas tot cu un singur port funcţional, dar fără reţea?

Pentru ca il conectam la un lapdock care are hub usb intern. http://andreiprojects.blogspot.ro/2012/06/raspberry-pi-removing-hub-and-adding-li.htmlDaca conectam lapdock-ul si wireless-ul in acelasi timp (indiferent ca wireless-ul era in Pi sau in USB-ul de la lapdock) se intamplau lucruri foarte ciudate: nu mai mergea ethernet-ul, multe erori in dmesg, se bloca in scurt timp (pe calculator mergeau perfect si in linux si in windows). Independent (pe RPi), mergeau fara probleme. Am scos hub-ul de pe Pi si totul s-a rezolvat.Acum e lapdockul conectat la Pi (prin unicul port USB ramas), dar acesta dispune deja de tastatura/touchpad + 2 porturi USB in spate in care bag wireless-ul + ce mai am nevoie.LE: De ce nu folosesti SSH?LLE: Cum adica sunt negate semnalele de la portul serial?
Link spre comentariu

În pagina a 2-a, pinii 8 şi 10 de la conectorul P1 sunt TXD şi RXD.

http://www.raspberrypi.org/wp-content/u ... s-R1.0.pdf

Nu este RS232, este port serial TTL la 3.3V. Pe el sunt trimise mesajele în modul text. Te poţi lega cu un terminal şi poţi face login pe portul serial.

 

Între timp am cumpărat un monitor cu HDMI. De mult vroiam să iau monitor, cel vechi era cu tub, vechi de 15 ani, iar în ultimele luni începuse să aibă variaţii de luminozitate. Uneori, se întuneca de tot. Deşi se vede foarte bine, nu mai merită reparat. Consumă prea mult, ocupă jumătate de birou şi face căldură. Ieşirea HDMI de la RPi a fost motivul perfect ca să schimb monitorul.

:rade:

Am mai luat un cablu HDMI, cel mai ieftin, la 15 lei, şi o tastatură USB cu fir, tot cea mai ieftină, la 25 lei. Scrie pe ea doar Gembird, fără model number, iar pe cutie mai scrie WATWERPROOF şi VISTA COMPATIBLE. Am băgat-o în RPi împreună cu un mouse vechi, Microsoft, model "Wheel Mouse Optical 1.1A USB and PS/2 Compatible", scrie pe el 5V/100mA.

 

Culmea e că acum merge RPi-ul perfect, deşi e alimentat dintr-un port USB al desktop-ului. Merge bine şi în modul grafic, pe HDMI, dar am testat doar lucruri obişnuite, fără accelerare grafică, fără overclock şi fără reţea.

Link spre comentariu

Am avut si eu probleme cu tastatura cand l-am primit (pe la sfarsitul lui mai). Imi dadea cam de 2 ori pe zi kernel panic.Se pare ca problemele au fost de la drivere/firmware. Dupa update problemele s-au rezolvat...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări