gauss Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 http://www.economica.net/o-miscare-puti ... 65546.html Link spre comentariu
cavit Postat Noiembrie 1, 2013 Partajează Postat Noiembrie 1, 2013 Parcuri fotovoltaice in judetul Gorj: la Carbunesti 20 MW pe 50 hectare,la Arcani 5MW, la Targu-Jiu calea Bucuresti iesire 1MW Link spre comentariu
pusttiu Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 se lucreaza la un parc fotovoltaic acum la iesire din Baltati, pe drumul Iasi - Pascani , cam 1Ha de schelete si 2puncte de transformare cred. Link spre comentariu
blazeu Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Dupa (prea) mult timp ....investit in citirea celor aproape 23 de pagini:Domnul Aygun e binevenit sa investeasca in tehnologia "verde", insa....DEOCAMDATA fotovoltaicul POATE produce NUMAI daca "vede" soarele (adica, pe romaneste, ziua, si nici tot timpul intre rasarit si apus, ci doar cateva ore in jurul miezului zilei, si daca nu e innorat, si daca...)Pentru latitudinea Romaniei e problematica AMORTIZAREA investitiei (ca si celulele alea se defecteaza de la ploaie, inghet vant, etc. ) iar "ideile" cu stocarea energiei se "lovesc" de problemele dintotdeauna (costuri, pierderi de randament, mentenanta)In concluzie: Si marmota invelea ciocolata in staniol.... Iar articolele cu ce de-a energie produce Germania.... Mie imi cam miroase a propaganda (da, cuvantul rusinos care incepe cu "P" dar are mai multe silabe, si care nu e numai apanajul fascistilor sau bolsevicilor...)Face parte pentru mine din categoria misterelor, alaturi de faptul ca USA e indatorata de 20 de ori cat valoreaza ea pana la ultimul part, (evident e o simpla estimare), dar continua sa fie "mare putere"...Nu sunt "contra" energiei alternative, insa nu pot sa nu fiu realist:1 Mai este inca MULT de munca pana la o tehnologie EFICIENTA, adica un raport pret/performanta comparabil cu ce avem acum. O "solutie" cu energie tripla la pret nu cred ca e prea "interesanta" pentru cei 90% (ce optimist sunt!) din romanii care fac echilibristica cu bugetul (de obicei facturile apar lunar)2 Foarte probabil ca ar trebui adaptate si procesele care consuma energie la graficul specific productiei (cel putin fotovoltaice, ca vantul....)3 S-a pomenit prin primele pagini despre electrificarea automobilului; automobilul electric e de mai mult de 1 secol o "mare speranta"; nu infrastructura e cea mai mare problema, ci capacitaea specifica (kWh/kg) a bateriei de acumulatori, costul si durata de viata a acestor acumulatori (daca bateria ar fi ieftina, as cumpara 2 si le-as folosi alternativ cate 24 de ore, in rastimp cealalta s-ar incarca fara sa am racord electric de zeci de kW). Si nu se prea vorbeste de raritatea si eventuala toxicitate a materialelor (litiul de ex.) Si ca energia electrica nu e chiar gratis....Deocamdata automobilele electrice sunt doar niste jucarii scumpe, elemente de imagine....4 Eu stiu ca dezvoltarea unei tehnologii noi costa; da' de ce sa o platesc eu??? De ce sa nu investeasca bogatii lumii asteia si apoi sa-si scoata investitia inzecit? Sau perspectivele nu sunt chiar asa de roz? Asta-mi aduce aminte de generatoarele cu fuziune (alea care fuzioneaza deuteriu in heliu, cam ca-n Soare); ce se mai intampla in acest domeniu?De fapt, acel "pe copca" eu l-as numi decadenta: asemeni defunctelor imperii, actualmente ne aflam intr-un complex de impasuri si contradictii care nu au perspective prea bune.Oarecum off-topic; opinia mea e ca la originea crizei e tot polarizarea economica: "banii" se aduna la un pol (oamenii "bogati") iar la celalalt se aduna saracia, deficitul, lipsurile. Iar poluarea, care ne afecteaza pe toti are perspectiva sa ne distruga pe toti, in ciuda (falsei) senzatii de invulnerabilitate a acelor "bogati", nemultumiti ca "sarantocii" nu mai cumpara sa le sporeasca muntele lor de avutie...Curent bun! Link spre comentariu
eugeniusro Postat Aprilie 4, 2014 Partajează Postat Aprilie 4, 2014 Nu e nici o propaganda, eu acum lucrez la montajul a doua macarale de 800 tone in Nordenham Germania, langa o hala de montaj eoliene marine, cu macaralele astea or sa incarce pe vase componentele de eoliene, turnurile, nacelele, etc pentru transportul lor in larg la locul de montaj.Nu pot sa pun poze din hala de montaj deoarece este fotografiatul interzis, o sa pun eu poze dupa ce termin lucrarea Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Totusi e vreun motiv economic de se fac parcuri fotovoltaice alfel de ce s-ar face.Energia electrica e mai mult o moda, practic esti silit de obiceiurile celor din jur sa folosesti dar cand tu dai banii iti cam trece cheful.Ce sa fac? Sa dau 200 mii ron sa fac parcul fotovoltaic minim in Rominia, sau plec in munti sa nu am treba cu chestiile astea.Daca fac o casa si dau 200 mii ron mai dau si pe energie electrica 50 mii ron mai bine nu fac nici o casa si nu le dau nici lor banii.Daca fac casa ma aleg cu o paguba de 250 mii ron daca fac parcul fotovoltaic ma aleg cu o paguba de 150 mii ron, tot paguba e.Ce sa faci moda costa, am un sistem fotovoltaic de 1,5 kw si cred ca ma limitez la el. Asta moda, sa vada lumea ca merge televizor, calculator, frigider in casa. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Am vazut cu ochii mei un parc fotovoltaic enorm in Ucraina in or Reni, vis-s-vs de Galati. Localnicii dau vina pe parcul ala pentru toate problemele in zona, precum ca din cauza lor nu mai ploua si din cauza lor e arsita in zona.. Dar in alta ordine de idei, in ucraina nu sunt adoptate legile europene in legatura cu energia verde insa vad ca unii cu multi bani au investit enorm in multe hectare si mult mai mult in panouri. De ce oare?..... Ca fapt divers, am cumparat 120 celule, 480 wati cu 150 euro. regulator de incarcare 12 euro. totul de pe ebay.Acum faceti comparatie in cat timp se amotrizeaza investitia. Consumul ziua mi-am propus sa fie din panori. Din economiile zilnice voi cumpara peste un an bateriile deep cycle. Cred ca nu e nevoie de cunostinte aprofundate ca sa facem niste calcule simple. Voi constri un panou cu concentrator,cu racire fortata cu lichid dielectric, care va produce dupa primele experimente de cel putin de 3 ori mai multa energie cu aceleashi celule. Consider ca energia solare este mult mai stabila decat energia eoliana si merita investitia. Nu merita pentru investiorii moderni, care doresc sa investeazca astazi iar maiine deja sa care sacii cu banii.. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Energiile neconventionale nu sunt mai ieftine, aici este confuzia, sunt categoric mai scumpe dar sunt necesare deoarece deja avem probleme cu clima.Se concep diverse politici fiscale mai bune sau mai proaste pentru a crea o rentabilitate artificiala, prin subventii, prin reduceri fiscale etc.Fiecare energie in sine poate fi folosita in anumite conditii pentru a produce si profit.In toate cazurile trebuiesc analizate conditiile locale pentru estimarea corecta a potentialului disponibil, si cand spun conditii locale nu ma refer doar la conditii de insorire, sau de constanta vantului, ma refer si la conditiile legislative, la facilitatile legale disponibile si la conditiile de finantare oferite. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 17, 2014 Partajează Postat Aprilie 17, 2014 Mie imi iese mult mai ieftina energia produsa cu panourile proprii decat energia "ieftina" care ma costa in jur de 100 euro lunar. Mentionez nu nu folosesc aer conditionat si nici incalzire electrica. Dupa calculele mele, investitia mea de 150 euro pt 480 w conditii normale (fara concentrator). In zilele cu 12 ore solare vor produce minim 5,78 kW zilnic si in conditii ideale 172 kW lunar, care ar costa 51 euro la pret de energie "ieftina". In 3 luni voi recupera investitia in celule. Desigur ca e necesar invertor (gasit aruncat de unii...) si baterii de stocare.. Dar aici discutam de strict pretul producerii si nu de pretul stocarii. La fel nu luam in calcul pretul racordarii la retea si costurile autorizaiilor si aprobarilor necesare. Daca reusim sa crestem randamentul cu ajutorul concentratoarelor obtinem o recuperare a investitiilor mult mai rapid. Chiar daca luam in calcul cele 4 baterii deep cycle 115Ah a cate 139 euro obtinem un total 150+139*4+12(regulator incarcare)=720 euro care ii recuperez total in 14 luni. Dar eu pt inceput voi folosi panoul pt consumul de zi deci voi recupera investitia in doar 3,5 luni.. Acestea sunt calcule in conditii ideale. Nu pun la socoteala bateriile asa cum nu punem la socoteala transformatoarele si stalpii RENEL. pt ca ei nu produc energie desi sunt necesari. Oricum, dupa cele mai pesimiste calcule recuperarea investitiei in 14 luni cu panouri de doar 480 w, confectionati desigur in regie proprie. daca confectionam un panou de peste 1 KW recuperarea fa fi la fel de rapida doar in cazul cand se consuma mai multa energie, pentru ca excesul nu il poti realiza in aceste conditii. Faptul ca nui se spune ca energia verde e mult mai scumpa nu e in totalitate adevarata pentru ca in pretul energiei ieftine sunt incluse serviciile scumpe si unele aditionale (ex taxa radio). Cred ca este un mit despre scumpetea energiei verzi care e intretinut artificial de catre unii pentru a descuraja investitiile Link spre comentariu
cavit Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Intrebarea e avem banii, merita sa investim in sisteme fotovoltaice sau nu?E posibil ca daca sunt foarte mari si concentrate sa vina si acestea cu problemelor de mediu cel putin local.Cert ca eu nu pot trai cu betonul sub picioare, cu curentul de la priza, si cu mincarea din punga.daca nu am contact direct cu pamintul ma usc ca o planta.Pe alta parte cred ca viata la tara e mult mai confortabila cu un parc fotovoltaic decat cu munca la camp.poate ca beneficiile sociale generate de o astfel de investitie inclina balanta pro: altfel de anturaj, altfel de prieteni, altfel de parteneri. Vedeti voi, aici e competitie intre noi si natura: cat ne intindem?, cat loc ii lasam naturii?, mai vrei si un pom si o gradina, un petec de loc salbatic, de padure, pana la urma putem stabili noi insine ce procent din suprafata proprietatii sa fie parc fotovoltaic.Aici nu e vorba de microsisteme ca nu te ia nimeni in seama cu asa ceva, am patit-o pe pielea mea. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Pe baza microsistemelor iti dai seama de rentabilitate la scara mare daca este calculata si administrata la nivel optim. Ca ne pun mai marii acestei tari bete in roate cu tot felul de reglementari si legi opresive asta deja este subiectul unor discutii care tine mai mult de alte chestii decat de rentabilitatea sistemului fotovoltaic.. din propriul meu exemplu iti faci o idee cam care ar fi eficienta maxima in conditii ideale si ca se amortizeaza in un termen destul de scurt. Deci este chiar rentabila investitia daca ar permite legislatia Link spre comentariu
morocanosul Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 In zona mea,Cluj,nu as investi in asa ceva(ma refer la necesitatile mele de consum) datorita faptului ca sunt foarte multe zile innourate si când prinzi soarele,daca panourile sunt fixe...pretul/Kw depaseste cu mult pretul retelei! Investitia s-ar amortiza in N ani! Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 18, 2014 Partajează Postat Aprilie 18, 2014 Probabil ca ai omis faptul ca panourile produc chiar daca soarele este ascuns dupa nori. desigur ca puterea panourilor este direct proportionala cu intensitatea luminii insa oricum produc..Deci daca realizezi sindur sistemul pt casa nu cred ca va dura mai mult de 1 an maxim 2. Eu ma refer la calculele mele dar oricum, pana nu incerci cu un micropanou nu poti sa-ti dai seama.. Domnul arcadius, care acum este independent de RENEL spune ca se merita din plin.. Cel putin asa am inteles eu din discutiile personale du dansul. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Aprilie 19, 2014 Partajează Postat Aprilie 19, 2014 Mda, si asta e independent de ENEL, e ceva mai complicata ideea, oricum nu iti amortizezi investitia in 1-2 ani, sunt povesti scoase de negustorii de panouri. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Aprilie 19, 2014 Partajează Postat Aprilie 19, 2014 Pai de ce dupa calculele mele ar trebui in 3 luni sa recuperez cei 150 euro pt celulele cumparate cu putere totala 480 wati? (precizez ca pretul e 30 eurocenti/kW) In legatura cu independenta de furnizorii de electricitate nu ai dreptate.Eu personal cunosc 2 vecini complet deconectati de distribuitori.Si totul cu o investitie de 5000 euro. Cumparare si instalare de firma autorizata. acum calculeaza un cat timp recupereaza investitia, tinand cont ca consumul iarna casa lui cu etaj era 350 euro iar vara sarea de 550 ero datorita AC. Nici macar nu a vrurt sa auda de propunerea lor de livrare in retea , pt ca are afacerea lui si nu il prea interesau banutii aia.. A dorit doar sa nu mai depinda de aia. Mai ales ca contoarele se pare ca aici ne fura.. Platim 100 euro lunar doar pt frigider , 2 televizoare si o masina de spalat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum