Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Ma gandeam ca poate ar fi interesanta si o varianta cu DCServo pentru cei care au de gand sa mai scape de condensatoarele din calea de semnal. Pe mine unul nu ma deranjeaza acesti electrolitici dar sunt destule persoane care prefera DCdirect. Poate zilele astea urc si schema cu DCServo.

Intre timp astazi am configurat topologia protectiei SOA cu panta dubla dar inca nu m-am hotarat unde sa pun locusurile. Pentru auditii normale pare sa nu intervina protectia deloc, ramanand perfect transparenta .Totusi cu cat boxa este mai imputita si are o impedanta mai mica si mai este si reactiva pe deasupra, cu atat incep mai devreme intruziunile protectiei SOA. Si aici mai multi tranzistori finali in paralel fac ca ea sa fie mai transparenta. La un moment dat te intrebi daca tot pui tranzistori in paralel daca merita s-o lasi in circuit. In fine, o sa existe si ea pe schema, cine o vrea bine, cine nu,nu. La alte protectii nu ma bag pentru ca nu am experienta si in plus pot fi o gramada de variante, inclusiv protectii cu circuite specializate.

Link spre comentariu

Ajuta la anularea sau aducerea derivei(offset-ului) de la ieșire către 0, fie termică fie datorată neimperecherii tranzistorilor. Din cate am observat ajută și la egalarea tensiunilor de polarizare ale trz. finali (maxim 1 mV diferența între PNP și NPN, sau chiar mai puțin) . Bineînțeles ca are și dezavantajele lui.

Link spre comentariu

Si DCServo tot pe condensatori se bazeaza, doar ca fiind mai mici pot fi de plastic.In plus este complicat, necesita macar un opamp, alimentare pt acesta si multa grija sa nu oscileze ca lucreaza exact ca reactia negativa. Daca e bine realizat e foarte bun. La fel de buna poate fi si solutia cu condesator daca stii ce model si ce valoare sa pui. Defazajul poate fi mic si in plus la frecvente joase devine inaudibil. Nu exista solutii perfecte dar orice solutie bine gandita poate fi rezonabila.

Link spre comentariu

Majoritatea surselor au condensator pe iesirea caii de semnal, "avantajul" DCServo-ului diminuand. Apoi opampul e cam musai sa aiba intrarea cu FET-uri. Nu stiu cat de bun poate fi un TL71 fata de un condensator bun.Nu mai spun ca la 20khz rejectia opampului devine slaba existand posibilitatea macar la nivel teoretic sa bage gunoaie in reactia negativa a amplificatorului. Nu mai amintesc de diferentele de impedanta la DC dintre intrari care pot exista cu diverse surse, diferente care duc la debalansarea diferentialului. Ma rog, depinde foarte mult de cat vrei sa te complici, ce pretentii ai si cu ce grad de cunostiinte ai in spate.

Link spre comentariu

Mizerii pe alimentare => apar la iesire la AO => apar in circuitul de reactie => apar la iesirea amplificatorului.

La ureche n-ai ce sa simti, dar cand te lupti cu 0.000000000000000% THD si noise, parca se schimba treaba.

Dar vorba aia, mai sunt si alte variante decat TL si de ce nu, o sursa stabilizata mega low noise pt el.

Nu e mare lucru dpdv financiar la curenti mici sa iti faci de cap.

Link spre comentariu

Era lesne de inteles ca alimentarea lui cit si a etajului final, sint facute ca la carte, cu tot cu decuplari HF, nu?!?

Cind a scris 20kHz, m-am gindit la audio, mizeriile pe alimentare au frecvente mult mai mari, Mhz, nu 20kHz.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Daca operationalul se alimenteaza direct din alimentarea finalului (eu recomand asa ceva pt a primi alimentarea tot timpul cit este alientat si finalul) redusa cu divizoroare rezistive si zenere, atunci vei avea pe alimentarea operationalului si o componenta audio serioasa pt ca orice sursa de alimentare vei avea (traf de 50Hz sau sursa in comutatie ) tot va exista si o component de modulare a alimentarii cu semnalul audio ce este amplificat.

Link spre comentariu

Frecventa de 20khz era pentru exemplificarea capacitatii de rejectie din ce in ce mai scazute cu cat creste frecventa. De fapt sunt lucruri un pic mai subtile pentru ca intrarea inversoare a dcservo are impedanta foarte mare , spre 1...2Mohm si este destul de sensibila fata de cuplaje parazite. Nu trebuie decat sa ne gandim la curentii de incarcare din alimentare care vin prin inductanta de scurgere a tranformatorului, inductanta care nu mai are legatura cu miezul acestuia, practic radiind intr-o veselie intr-un spectru destul de larg de frecvcente. Bineanteles, sa nu uitam ca daca se strecoara ceva in DCServo va avea "amabilitatea" sa fie amplificat cu castigul amplificatorului in bucla inchisa, adica cu circa 30dB. Plus masa....ne mananca masa...La ce masa duci decuplarile alimentarii ? La masa cu semnal mic sau la masa de forta ? Oricum ai face nu este ideal. Se poate crea DCServo care sa dea la intrarea neinversoare dar si acolo ai alte probleme si mai mari.

Despre fineturi precum capacitati parazile din DCservo care sunt fix peste reactia negativa si care pot schimba un pic calculele de stabilitate nu mai amintesc ca incep ametelile.

DjLeco lasa-ma sa simulez la 20hz sa vad cat de bine "sterge" DCServo aceasta frecventa venita din amplificator pentru ca e clar ca filtrul de dinainte este aproape inutil. Ramane functia de integrare sa faca toata treaba.

Eu am avut doua experiente neplacute cu DCServo, pe un Alesis RA500 si pe un Vinvent SV230. Cum le-am eliminat si am mers pe condensatori s-a schimbat treaba.

La SARA in 2012 am mers pe condensatoare Fujicon, spate in spate ca sa formeze bipolari. De la 100hz in sus THD-ul era la 0,0002% , identic cu cel masurat daca suntam conzii. Sub 100hz cu cat scadeam frecventa cresteau distorsiunile semnificativ. Initial credeam ca acestea provin din condensatoarele mele dar mai tarziu am descoperit ca veneau din condensatorul serie a iesirii placii de sunet. Era un electrolitic smd de 10uF daca retin bine, care taia la 10hz. Am pus unul bipolar de 47uF in locul lui si THD-ul a scazut pana la 0,0005% de la 0,0500% ! Deci bipolar cu frecventa de taiere de 10x mai jos fata de capatul inferior al benzii audio si gata, distorsiunile dispar.Acesti condensatori avand o cadere de tensiune foarte mica pe ei, factorul de disipatie ajunge la valoarea corecta destul de greu, dupa 100 de ore in general. Daca te grabesti ii poti pre formata inainte. In privinta defazarii aceeasi rezolvare...se coboara frecventa de taiere sub 1hz, chiar la 0,1hz si gata, se scapa si de problema asta.

Stiu ca par "scarry" condensatoarele inseriate cu semnalul dar nu este deloc asa. Singura obiectiune este sa nu se foloseasca tantal , low-esr si electrolitici organici de genul Sanyo OS-CON, in rest aproape orice electrolitic banal facut bipolar este "parfum", pe masurate :)

Si DCServo poate fi facut ca la carte , fara sa afecteze, dar e de munca. Eu nu vad rostul unei complicatii daca nu este musai necesar. Poate daca exista niscaiva aplicatii care cer asa ceva ok, dar pentru auditii acasa in care sursele au inseriati condensatori...despre ce vorbim ? Oricat am fi de electronisti sau audiofili, parerea mea este ca cea mai importanta ramane ratiunea. Nu trebuie facut nimic in plus daca nu este necesar. Asta-i motto-ul meu: nu pune cojocul Armani pe tine cand te duci la alergat :) Pune-l cand te duci la agatat...de clienti :) iar noi aici nu avem clienti, doar prieteni.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări