Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

Vizitator RaimondAudio2

Marian, o sa-ti trimit luni de pe calculatorul unde merge contul "RaimondAudio" o cerere de inchidere ca sa nu apara mai tarziu discutii ca nu eu ti-am cerut asa ceva. Greseala a fost a mea deoarece am dorit sa schimb emailul dar din comoditate intai am modificat aici adresa de email dorita dupa care cand sa creez emailul nou am constatat ca nu se poate cu numele dorit de mine. Ma rog, daca se considera ca e ceva in neregula vis-a-vis de regulament voi accepta orice fel de decizie a voastra , a moderatorilor, n-am pofta sa creez probleme.

E ceva adevarat in ce spune @RSR sau sta prin fata vitrinelor si se transpune intr-un vis?Am ajuns pe la pagina 50 a acestui topic.

Informatia relevanta incepe de la pagina 93.Nu te mai chinui sa citesti alte zeci de pagini.
Link spre comentariu

Am vazut si eu cand a scris ca nu-i mai merge contul decat de pe un calculator si raspunde greu.

Eu nu inteleg care e legatura intre amplificator si statul in cort in padure, doar vad insinuarea ca altele sunt valorile reale ale componentelor, ca suna prost cu anumite surse, ca iti poate arde boxele, numai chestii aiurea. 

Link spre comentariu

Clausnc, ar fi dragut sa specifici cine spune ceea ce citezi.altfel sunt doar vorbe in vant. Daca tu doresti sa te bazezi pe mituri audiofile esti invitatul meu sa-ti faci un amplificator dupa gusturile proprii. Am configurat si un VAS Lender si este foarte aproape de  EF VAS pe toate paliere. Se pare ca uiti faptul ca schemrofeul ia de la SARA-2016 este full simetrica si cam toate avantajele citate in favoarea Lender dispar. In ultima carte a lui D.Self , volumul 6, la capitolul VAS, se arata masuratorile unui amplificator full simetric care are distorsiuni de pana la aproape de 10x mai mici fata de Lender clasic. Asadar despre ce vorbim ?

....................................................................................................................

Best of Show HIGH END at CES 2011 

Cine crezi ca greseste ? Tu sau cei care au acordat premiul in acel an?  Despre asta vorbim.  D.Self a scris cartea incluzand multe dintre  brevetele celui premiat ;si asta dupa 20 de ani. (normal ca doar la nivel de principii fiind o carte didactica).  Principiile despre care ti-am scris fac parte din ultima implementari(din pacate alta nu va mai fi) si daca tu  crezi ca gasesti exact ce a facut , te imbeti cu apa rece .(drepturile de autor au fost deja cumparate la o suma astronomica).

Editat de clausnc
Link spre comentariu

PCB-ul modificat varianta 2 Posted Image

Numai bine ,Alex

O varianta de cablaj cu finalii la 90 de grade ar fi mai versatila din punct de vedere al inaltimii ( 10cm  necesita niste radiatoare si cutii pe masura). In rest arata foarte bine mai ales partea de semnal mic.(la cat de stufoasa e schema pe cablaj nu mai pare asa). E o observatie obiectiva cred , tinand cont de interesul meu fata de acest proiect. 

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Hmm , desi suntem clar offtopic , in 2016 nu se mai foloseste DC servo care introduce semnalul DC pentru corectie in intrarile audio in amplificatoarele audio cu pretentii Hi End ... ci modifica conform unei anumite legi de variatie PSFul  unor puncte strategice ( de obicei  generatoare de curent ) iar rezultatul final va fi cel dorit nicidecum degradat asa cum specifici  , dar mentinand constanta sau chiar marind rejectia sursei de alimentare pe modul comun , in functie de solutia tehnica aleasa , evident adaugand componente active si pasive ...

Acest tip de DC servo este compus din mai multe etaje : etaj diferentiator - integrator primar  , un filtru trece jos cu multi poli si comanda prin intermediul unor oglinzi de curent a diferentialelor din intrare sau a etajului VAS  .

De obicei nu este inclus in echipamentele Low Cost ca standard  , doar acolo gasim ( prin manipulare ) laudate avantajele lipsei tipului clasic de celula integratoare DC Servo , prin popularizarea dezavantajelor acestuia !

O solutie bine implementata de DC servo isi va face perfect treaba pentru care a fost proiectata , avand avantaje total nediscutabile fata de o solutie pasiva , de genul imperecherii la sange a componentelor sau / si al cuplarii termice a componentelor sensibile la variatii de temperatura .

Offset-ul termic este de cel putin doua feluri : dinamic  si static iar distorsiunile termice provocate sunt departe de  valorile THD simulate standard , fara a tine cont de deriva termica , spre exemplu in LT Spice exista un modul special ce se ocupa de acest aspect ... dar e pe bani ..

Denumirea spune tot : cel dinamic este influentat de mai multi factori combinati ( e total dependent de nivelul excursiei pe iesire  , valoarea rejectiei native a  PSSR ,  variatia temperaturii in mod diferit pe componente active sau pasive  sensibile la acest parametru gen  semiconductoare sau condesatoare , mai putin la rezistente , se considera implicit ca folosim cele mai performante componente :)  ) iar cel static ( datorat lipsei imperecherii componentelor " in oglinda " sau a lipsei etajelor de urmarire si corectie  a variatilor simultane a tensiunii de alimentare ) .

Desigur auditia este influentata si de combinatiile dintre cele doua tipuri de offset termic , acestea se numesc distorsiuni " termice " . 

Concluzia mea : nu este usor de implementat un circuit DC servo eficient fara o amprenta sonica particulara , dar .. se poate .

Pe bune !

Diferentele in auditie sunt evidente , deoarece eroarea de faza la frecventele din capatul inferior al benzii audio sunt extrem de usor de perceput , iar Raimond nu are restrictii impuse de un proiect comun , asa cum am avut eu in fostul proiect comun AE150S .

Este liber sa aleaga ce solutie considera ca este potrivita pentru proiectele sale !

Costurile implementarii unui circuit DC servo pot fi  semnificative , de aceea este de luat in seama o solutie simpla , gen folosirea unei arii de tranzistori avand un cuplaj termic si o imperechere decenta pentru a evita majoritatea problemelor  cauzate de deriva termica ( atentie , nu discutam de bias :) ) iar din ceea ce cunosc , Raimond a luat in considerare o solutie practica decenta ( arie de tranzistori performanta ) pentru etajul de intrare , la modelul imediat superior al produsului .

O implementare neperformanta a acestuia sau a protectiei SOA va duce garantat la scaderea THD  si din nefericire , se poate pierde conceptul de baza : calitatea absoluta a redarii semnalelor audio .

Am facut comentariul de mai sus doar pentru a atrage atentia asupra problemelor etajului DC servo (  eu sunt fan al acestui concept , dar bine implementat ) , indiferent de complexitatea acestuia .

Raimond : scuze pentru offtopic ,daca consideri comentariul de mai sus ca fiind nefolositor  !

Sper ca treaba e clara pentru toti userii participanti in acest subiect : un SOA sau un DC servo prost implementat sunt dezavantajoase pentru performantele reale , si cresc nejustificat costurile .

O solutie tehnica de nivel 2016 cu costuri minime ,  absolut multumitoare pentru majoritatea ascultatorilor este cea aleasa deja de Raimond in proiectul Sara 2016 !

Editat de Victor
Link spre comentariu

Multumesc Sharky de sfat. I-am scris lui Vasile si poate reusim s-o rezolvam.

Victor intr-adevar DC Servo-ul de mi l-ai trimis tu acum ceva timp, schema lui, este foarte desteapta. La acest proiect nu cred ca este cazul sa fie folosit. Ar complica lucrurile, ar insemna si ceva bani plus spatiu. Offset-ul la aceasta schema chiar daca se folosesc piese nesortate nu prea sare de +/-5mv. Defazarea introdusa de condensatorii serie se mentine in limite rezonabile cata vreme taierea filtrelor se face sub 2hz. Nici distorsiunile la frecvente joase nu sunt mari din cauza faptului ca taierea se face din nou sub 2hz, adica de 10x sub limita inferioara a benzii audio si in plus electroliticii din calea de semnal sunt aranjati incat sa rezulte o constructie bipolara, cu avantaje mari vis-avis de distorsiuni. Desigur ca se poate mai bine dar asa cum este acum va satisface foarte bine mai mult de 95% dintre ascultatori.

Cu forma cablajului si aranjarea pieselor pe el eu nu va pot spune decat ca libertatea este totala, fiecare poate sa-si creeze orice fel de cablaj are nevoie. Cablajul lui Alexmm nu este obligatoriu, omul vrea sa ajute dezinteresat si reprezinta viziunea sa dar lucrurile se pot face si altfel.

Link spre comentariu

Comentariul meu nu ar fi fost complet daca nu as fi postat si un exemplu de filtrul trece jos ( raspunsul  trebuie calculat la 2 Hz , Raimond are perfecta dreptate ) :

Posted Image

Nu va ascund faptul ca eu am implementat deja o solutie asemanatoare ( de la Nelson Pass ) in proiectul de amplificator audio dezvoltat impreuna cu DjLeco .

Am tras deja concluzii , de aia am facut acest comentariu despre utilitatea unui etaj  DC servo de calitate  in analizarea raportului de  performante versus costuri .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări