Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Vizitator RaimondAudio2

SARA-2016 incepe de la pagina 93. Nu este necesar sa cititi nimic inainte. Primele 93 de pagini pot fi sterse cu buretele. Poate chiar azi pun si cablajul lui Alexmm alaturi de schema intr-o arhiva care sa reuneasca totul intr-un singur pachet pe care il descarci o singura data.

Link spre comentariu

Nu cred c? va cump?ra cineva o schema ,f?r? s? vad? m?car un prototip,niciodata nu ?tii cum va fi un produs din simulare,simularea fiind o baz? de plecare,reglajele de finete se fac tot pe prototip ,prin m?sur?tori reale ,cu aparate de m?sur? dedicate.P?rerea mea....

Habar nu ai cum st? treaba cu transferul de proprietate intelectual? !Se vehiculeaz? pe net sume importante pentru concepte sau idei serioase , nu numai pentru un produs finit .Care este scopul tau ?Vrei sa afli pre?ul final ?Raimond ar fi trebuit s?
Link spre comentariu

Ca sa nu vorbim in gol m-am apucat si am modificat SARA-2016 pentru VAS de tipul Lender, pastrand acelasi curent prin acest etaj.La fel curentul de bias a fost identic. Am facut simularile in paralel si am gasit urmatoarele rezultate: diferentele la THD indiferent de frecventa sunt ca si inexistente, undeva in jurul a 20%. CLG si OLG la fel si ele, aproape identice. Marginea de faza are si ea o diferenta intre cele doua versiuni de circa 1-2 grade. Este si normal sa se comporte asa din cauza lui Q22,Q23 care au rolul de a sterge practic diferenteledintre cele doua variante. Schema originala, SARA-2016, ma repet pentru ultima oara, are un mix de performanta, accesibilitate si cost foarte avantajos. Chiar nu merita sa se mai umble la ea pentru solutii care mai de care mai exotice. Este o schema care sa poata fi functionala usor in regim DIY.

This stage has good linearity (local feedback), thermal stability (Vbe cancellation), speed (semi-folded cascode) and predictable bias current. Its performance is comparable with a cascoded VAS, but with simpler biasing (no dc voltage source required).

A slight advantage is there in that the Lender circuit keeps the input transistor collectors at the same voltage, so we will see a common mode capacitance variation that cancels if both inputs are driven from a similar impedance.

Lender VAS drive with shunt compensation and phase lead - no lag comp.

VAS Lender make easy nested feedback and low global feedback

Looking at the harmonic distortion profile!

Circuitul Lender ofera niste avantaje care nu sunt posibile cu EF  si acestea fac diferenta.(vezi citatele marcate) .  Daca ele nu sunt folosite e normal ca  rezultatele sa fie cele prezentate. In simulari de tip THD global sansele sunt nule de a gasi performantele sonice.

Da e adevarat ca de departam de zona DIY si intram intr-o alta zona de competente  vecina cu zona comerciala hi-end.

Editat de clausnc
Link spre comentariu
Vizitator 1n4007

Habar nu ai cum st? treaba cu transferul de proprietate intelectual? !Se vehiculeaz? pe net sume importante pentru concepte sau idei serioase , nu numai pentru un produs finit .Care este scopul tau ?Vrei sa afli pre?ul final ?Raimond ar fi trebuit s?

Editat de 1n4007
Link spre comentariu
Vizitator RaimondAudio2

Clausnc, ar fi dragut sa specifici cine spune ceea ce citezi.altfel sunt doar vorbe in vant. Daca tu doresti sa te bazezi pe mituri audiofile esti invitatul meu sa-ti faci un amplificator dupa gusturile proprii. Am configurat si un VAS Lender si este foarte aproape de  EF VAS pe toate paliere. Se pare ca uiti faptul ca schema de la SARA-2016 este full simetrica si cam toate avantajele citate in favoarea Lender dispar. In ultima carte a lui D.Self , volumul 6, la capitolul VAS, se arata masuratorile unui amplificator full simetric care are distorsiuni de pana la aproape de 10x mai mici fata de Lender clasic. Asadar despre ce vorbim ?

Poate n-ai remarcat chiar daca am subliniat de mai multe ori , SARA-2016 imbina rezultatele foarte bune cu o reactie negativa slaba care sa evite produsele de intermodulatiile marunte si raspandite in intreaga banda audio produse de o reactie negativa puternica. Deasmenea nici damping factorul nu va fi excesiv, ceea ce va face ca difuzoarele sa fie controlate dar nu sufocate prin over-damping. Toate acestea se intampla din cauza unui castig in bucla deschisa liniar pana pe la 10khz daca imi aduc bine aminte acum. Deasemenea schema este foarte stabila si curata din punctul de vedere al settling-time-ului. Banda de lucru care are punctul de -3dB dincolo de 500khz , spre 700khz parca, asigura o defazare intre 1khz si 20khz de cateva grade doar, ceea ce face sa nu se mai puna problema distorsiunilor de faza. Slew-rate-ul de 40v/us pentru puterea livrata nu este deloc o frana, ba din contra, este mare cat sa faca neglijabile distorsiunile de tip TID,TIM, SID , dar suficient de mic cat sa nu devina oscilator radio,

In nicio secunda n-am intentionat sa iasa un amplificator de Formula 1 care sa impinga limitele mai departe, dorinta mea a fost sa se comporte precum un BMW Seria 3 , poate chiar varianta M. Performante foarte bune obtinute confortabil.

Domnule 1n4007, protectiile nu fac parte din amplificare, sunt circuite auxiliare. Alegerea lor nu depinde de mine ci de fiecare diy-er in parte. Daca vorbim de protectia SOA care intr-adevar este strans legata de amplificator, daca vrei sa faci ceva ca lumea este musai s-o faci multipanta in 3 puncte, hai 2.... Cum tensiunea de alimentare va fi functie de ce transformator are omul prin casa, protectia SOA devine aproape imediat ineficienta. Nu mai discutam despre intruziunea in sunet a acestui tip de protectie ca ne apuca dimineata... Prin urmare cine sta cu frica in san sau are de gand sa faca scurturi la iesire la semnal maxim, nu are decat sa stea departe de acest amplificator. Cine vrea sa asculte muzica, are deja letconul in priza :)

Link spre comentariu

Nu va suparati, dar de ce se cheama amplificatorul SARA ? Vine de la Sarah sau de la Seara pe deal ?

Multumiri lui Raimond pentru schema. S-ar putea pune si puterea rezistorilor ? Am vazut 0R68 la paralel, nu merge 0R33/5W ? Mai sunt si alte rezistente 3,3 , 10, 20 ohmi ?

Link spre comentariu
Vizitator 1n4007

Nu va suparati, dar de ce se cheama amplificatorul SARA ? Vine de la Sarah sau de la Seara pe deal ?Multumiri lui Raimond pentru schema. S-ar putea pune si puterea rezistorilor ? Am vazut 0R68 la paralel, nu merge 0R33/5W ? Mai sunt si alte rezistente 3,3 , 10, 20 ohmi ?

Cu oarece dib?cie ,te prinzi cam ce curenti circula prin etajele amplificatorului,in func?ie de curenti calibrezi puterea rezistentelor.Poti pune de 0,33 ohmi/5w .
Link spre comentariu
Vizitator RaimondAudio2

Recomandarea mea pentru cei stresati de lipsa protectiei SOA: dublati numarul de tranzistori finali, folositi modele rezistente de genul MJL4281 si pe langa protectie se obtine si calitate sonora. SARA vine de la Sara, numele fiicei mele.

Link spre comentariu

Nu e stresat nimeni de lipsa vreunei protectii in amplificatoarele tale personale secrete...De ce ar fi?

Amplificatoarele tale, boxele tale...

Doar ca ''Shit happens!"...asa, ca idee generala!

O protectie simpla cu releu asa cum a adaugat alexm in varianta sa de Sara este binevenita.

Eu inteleg foarte bine ca o protectie electronica integrata in amplificator modifica performantele amplificatorului.

Doar ce atata mister?!...

Eu ti-am ascultat varianta originala de SARA si MI-A PLACUT  FOARTE MULT!  Am laudat-o cat am putut si nu imi retrag vorbele inapoi.

Doar ca topicul a devenit obscur intre timp...Ti-am propus de doua ori  ca amplificatoarele tale  sa se plimbe un pic pana in Oxford sa fie analizate intr-un laborator audio specializat si te-ai dat la fund de fiecare data.

Probabil crezi ca o sa-ti fure careva ideile, schemele...etc!Asta este doar parerea ta.De la inceput te-am provocat in privinta performantelor SARa.Ai raspuns provocarii.A fost o experienta placuta pt mine.Nu m-au interesat down-side-urile pe care doar tu si Alexmm le stiti pt ca nu sunt importante.

Este munca ta, vrei sa ai control total asupra ei, inteleg asta, dar te temi de ceva, poate de tine insuti!

Nu ai fost sincer de la inceput!

Cand ne-am intalnit la Bucuresti am ascultat amplificatorul tau pe boxele lui Aheyges.Daca el stia ca unul din tranzistorii tai nu face contact perfect cu radiatorul din cauza unui surub, crezi ca te mai lasa cineva sa iti incerci norocul?

Dar dupa show  am fost cu tine la IPT recording  ai pus amplificatorul tau pe Tannoy red 15 in timp ce acel tranzistor era in aceeasi stare .Ce se intampla daca ardeai unul din difuzoarele alea care stii si tu cat costa?

Cum mai stateam eu in fata lui Horia dupa ce am tras de el sa accepte sa iti incerci amplificatorul pe boxele lui de 8000 de euro?

Te bazezi mereu pe noroc si bluffing?

Toti facem greseli Raimond.Doar ca incercam sa le corectam si din cand in cand mai si recunoastem!

Chiar daca rezultatele inregistrate pe un AP system two ar fi diferite de cele inregistrate pe placa ta de sunet tot ar trebui sa consideri un lucru folositor o analiza facuta de un profesionist in domeniul audio.

Eu insist ca trebuie sa joci cinstit pt ca asta e singura modalitate s-o scoti la capat ca designer renumit.

Cat despre cei care te contesta...doar tu poti demonstra ca ei sunt in eroare.

Pana la urma nu esti un tip fara resurse financiare.Cred ca poti sa-ti cumperi si singur un AP la second hand si sa vii cu niste masuratori credibile.

Eu te-am crezut, dar nu toti gandesc ca mine!

Link spre comentariu
Vizitator RaimondAudio2

Vorbesti aiurea fara legatura intre subiecte. In primul rand SARA-2016 este un pic mai diferit fata de prima varianta de SARA. Eu sper ca aceasta varianta sa sune chiar si mai bine.

Mai departe amintesti despre un episod in care un filet prost realizat a cedat, dezlipind un tranzistor final de pe radiator. Pai acest moment neplacut nu s-a intamplat cand ai ascultat tu amplificatorul, ci intr-o auditie particulara la IosiP, un audiofil celebru la noi. Amplificatorul a cantat pe boxe Raidho C3.1 si abia acasa am constatat cedarea acelui filet. Nu s-a intamplat nimic nici cu amplificatorul si evident nici cu boxele. Nici macar offset-ul la iesire nu sarise de 20mV. Filetul fusese dat in graba in dimineata acelei zile. Te rog eu mult, nu-ti mai lasa mintea sa zburde pe campii care nu au suport in realitate. Ca sa terminam si cu imaginatia, voi lucra zilele astea la o protectie SOA integrata in schema ca sa nu mai aud comentarii pe tema asta. Restul protectiilor nu sunt treaba mea, sunt optionale in cazul de fata si nici nu are rost sa reluam munca facuta de alti colegi. Dudikoff daca retin eu bine s-a concentrat pe un astfel de circuit cu mai multe protectii, cred ca cel mai indicat ar fi sa-i valorificati munca.

Domnule Necula ., zau ca deviezi puternic de la subiect... Compui niste "poezii" halucinante care n-au niciun fel de suport in realitate.

Link spre comentariu

Citind ceea ce este mai sus trag 2 concluzii:R2R=CorneliuO protectie pentru DC out (mutting cu shutdown, releu dedicat dc si mediu inductiv sau triac crowbarr) este indispensabila la un amplificator modern, ca sa nu zic ca si o limitare SOA este indispensabila.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări