Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

Postări Recomandate

ei lasati...carti on-line citim si noi, dar 

Nu mai ai nevoie de tonele de aparatura de analiza , cei care le au s-au convins deja. E mult mai elegant de simutat, totul e sa stii ce urmaresti. Pentru trecerea in lumea reala e nevoie  totusi de un osciloscop cu doua canale care nu mai e o avere acum. In afara de toate acestea e nevoie si de o pregatire teoretica temeinica, adica daca dai o idee precum cea cu circuitul Lender in VAS si multi se uita ca curca in lemne ce o fi aia (cam pe aici e nivelul pe acest forum),e de inteles de ce scriu asa rar .

ei, lasati...carti free on-line citesc si altii nu numai dvs, dar un AP system  two sau chiar si one nu costa degeaba cat costa.Dureaza fix 10 secunde o analiza thd pana in -120db  si inca 10 secunde sa schimbi set-up-ul pt un bode plot plus inca 10 secunde sa iti faca toata analiza.Daca dvs puteti simula un circuit astfel incat sa aveti un rezultat apropiat de realitate in mai putin de 30 de minute nu 30 de secunde inseamna ca sunteti un geniu si ridic palaria cu respect.

Totusi e greu sa ma convingeti ...

Link spre comentariu

Fara suparare Clausnc, dar VAS-ul EF cum am folosit eu in SARA-2016 este mai performant ca varianta Lender si in plus nu debalanseaza curentii din intrare, nefortzandu-ma sa apelez la oglinzi de curent acolo. Bineanteles ca se puteau complica lucrurile acolo si printr-o cascoda simpla sau Haskwford plus inca o gramada de globulete in pomul de iarna dar deja iesea un amplificator ultra-liniar in teorie. In realitate s-ar obtine cam aceleasi performante cu SARA-2016 la implementarile de diy-eri amatori. Despre bucla de reactie globala de tip nested cred ca nu este cazul sa vorbim aici. Este o treaba foarte complicata cu o matematica destul de imputita iar simularea ei de multe ori nu ghiceste realitatea. 

Pana la urma tragand linia, parerea mea este ca cine doreste un amplificator care sa aibe distorsiuni maricele poate apela la scheme cu mult mai simple, implicit si mai ieftine si usor de realizat. Nu e obligatoriu sa spargi nuca cu un Iphone 7 :). Un ciocan face treaba mai buna. Eu am cautat sa realizez o schema cu distorsiuni suficient de mici astfel incat amplificatorul sa nu aibe o amprenta proprie in sunet, dar sa nici nu sugrume boxa. Castigul in bucla deschisa liniar si care nu livreaza reactiei negative la nicio frecventa valori mai mari de 27dB face ca boxele sa cante foarte frumos si clar, fara tenta de sunet sec sau colorat. Deasemenea complexitatea schemei este medie asa incat sa nu sperie din prima. Una peste alta, nu mai modific nimic la schema , ramane asa, iar cablajul este cel facut de Alexmm.

O sa-mi fac un cont nou pentru ca asta merge numai pe un singur calculator si raspund foarte greu.

Link spre comentariu

Fara suparare Clausnc, dar VAS-ul EF cum am folosit eu in SARA-2016 este mai performant ca varianta Lender si in plus nu debalanseaza curentii din intrare, nefortzandu-ma sa apelez la oglinzi de curent acolo. 

Pacat ca dupa 40 de ani de la aparitie nu se cunoate principiul de functionare. ( curentii de intrare pot fi egali si clar sunt fixati fara oglinzi de curent). 

Care e faza semnalului in/out in VAS in cazul EF fata de Lender si cum  influenteaza compensarea , stabilitatea, cantitatea de reactie globala? (avantajele se calculeaza per global). In 2016 in prezentarea unui produs comercial de 1000eur (tip kit audio) circuitul Lender e considerat de autor simbolic ca  inima amplificatorului. ( normal in detrimentul EF)

Link spre comentariu

Ca sa nu vorbim in gol m-am apucat si am modificat SARA-2016 pentru VAS de tipul Lender, pastrand acelasi curent prin acest etaj.La fel curentul de bias a fost identic. Am facut simularile in paralel si am gasit urmatoarele rezultate: diferentele la THD indiferent de frecventa sunt ca si inexistente, undeva in jurul a 20%. CLG si OLG la fel si ele, aproape identice. Marginea de faza are si ea o diferenta intre cele doua versiuni de circa 1-2 grade. Este si normal sa se comporte asa din cauza lui Q22,Q23 care au rolul de a sterge practic diferenteledintre cele doua variante. Schema originala, SARA-2016, ma repet pentru ultima oara, are un mix de performanta, accesibilitate si cost foarte avantajos. Chiar nu merita sa se mai umble la ea pentru solutii care mai de care mai exotice. Este o schema care sa poata fi functionala usor in regim DIY.

post-231471-0-43147700-1477462885_thumb.jpg

Link spre comentariu

Eu am folosit in proiectul AE150 o solutie mixta pentru etajul VAS , repetorul Lender  si cascoda Hawksford , dar era nevoie de o excursie mare la iesirea VAS-ului in comparatie cu solutia din SARA , iar sarcina etajului VAS in proiectul meu este foarte dificila ( dublet Darlington ) , pe cand SARA are alt etaj final , care vine la pachet cu o stabilitate termica superioara , o disipatie mai mica pe tranzistorii driveri care ataca finalii si o reactie negativa locala  in plus .

Electronica se poate face in multe feluri , aici ai un extras din proiectul AE 150S :

Posted Image

Scuze pentru offtopic , dar era necesara o precizare privind cunoasterea / necunoasterea solutiei lui Lender .

Pacat ca dupa 40 de ani de la aparitie nu se cunoate principiul de functionare. ( curentii de intrare pot fi egali si clar sunt fixati fara oglinzi de curent). 

Care e faza semnalului in/out in VAS in cazul EF fata de Lender si cum  influenteaza compensarea , stabilitatea, cantitatea de reactie globala? (avantajele se calculeaza per global). In 2016 in prezentarea unui produs comercial de 1000eur (tip kit audio) circuitul Lender e considerat de autor simbolic ca  inima amplificatorului. ( normal in detrimentul EF)

Link spre comentariu

Se pot face enorm de multe variatiuni dar intotdeauna trebuie sa tii cont de destinatia finala a aparatului . Nu mai zic ca aici nu vorbim despre un aparat cumparat de-a gata. Parerea mea e ca trebuie pastrata esenta si stat departe de briz-briz-urile care ingreuneaza constructia. O schema stufoasa realizata pentru impresionare dar de care nu se atinge nimeni e complet inutila. Ideea este sa existe o simplitate rezonabila care sa atraga dar sa pastreze performante foarte bune. Cablajul este frumos realizat de Alexmm, ce rost are sa ne aruncam la cai verzi pe pereti. Macar de ar avea multi electronisti boxe care sa scoata untul din aceasta schema... Cel mai probabil ca sunetul se va juca in alimentarea aparatului, acolo unde banii fac diferenta. Cine va folosi un traf mai mare va avea si satisfactii mai mari. 

As mai vrea sa mentionez ca aceasta schema nu se adreseaza in mod direct celor care isi doresc doar un amplificator pentru miscat boxele si atat, ci mai degraba electronistilor cu urechea fina cu asteptari mari in privinta sunetului.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu
Vizitator RaimondAudio2

De cumparat n-o sa ai de unde decat in eventualitatea in care vreun pasionat de electronica va dori sa cumpere schema pentru uz comercial. Poate ca nici n-ar fi rau sa se intample asa, lucrurile ar merge mai repede si mai simplu pentru toata lumea... Eu nu mai am timp de module. Pana una alta trebuie facut in regim diy. Cablajul este deja proiectat de Alexmm, schema nu ofera surprize si pentru orice eventualitate se mai pot adauga peste componentele actuale altele care sa tina de o stabilitate sporita ( doar daca va fi cazul dar ma indoiesc sincer). Eu va ofer tot know-how-ul pe care il am si va urez succes.

Editat de RaimondAudio2
Link spre comentariu
Vizitator 1n4007

Nu cred c? va cump?ra cineva o schema ,f?r? s? vad? m?car un prototip,niciodata nu ?tii cum va fi un produs din simulare,simularea fiind o baz? de plecare,reglajele de finete se fac tot pe prototip ,prin m?sur?tori reale ,cu aparate de m?sur? dedicate.P?rerea mea....

Link spre comentariu
Vizitator RaimondAudio2

Nu exista reglaje de finete, aceasta schema nu are nevoie de asemenea lucruri, deja ele sunt implementate in cablaj, nu trebuie sa se gandeasca nimeni la nimic. Copy-paste este suficient. In al-2-lea rand modul cum se desfasoara predarea unei scheme catre un partener comercial nu este de domeniul public, ca atare nu va faceti griji. Ca idee, avantajul cumpararii unei scheme este pretul foarte mic in raport cu un proiect dezvoltat si livrat la cheie. In general pentru un electronist mediu este o banalitate crearea unui prototip. Oricum, inchidem discutiile de genul asta aici pentru ca nu au nicio legatura cu amplificatorul in sine.

Link spre comentariu

Topicul este foarte lung si in mod evident ultimii care posteaza aici nu l-au citit in totalitate.

Amplificatorul a fost realizat fizic atat de Raimond cat si de Alex, poate si de inca vreo 2-3 persoane.

Exemplarul lui Raimond a suferit mai multe modificari, majoritatea mentioante si aici, si pe alt forum romanesc, precum si pe diyaudio.

Raimond are dreptate cand scrie ca amplificatorul este "dedicat" electronistilor cu experienta, cunostinte superioare de electronica fiind necesare pt a intelege si aprecia schema. Neplacut, dar acesta este adevarul.

Asa ca apar diverse mesaje care chiar nu au rost, raspunsul la ele fiind cuprins in topic.

Link spre comentariu

Hai sa fim seriosi, cine are rabdare si timp sa citeasca 100 de pagini de discutii, mai ales daca "este pus pe treaba" ?

Iti trebuie citeva zile ca sa citesti tot topicul si sa mai si intelegi despre ce este vorba, care sint posturile importante si merita sa tii cont de ele.

Faptul ca a devenit asa de stufos acest topic este un lucru bun si arata interesul pt aceasta schema deosebita dar creaza si probleme celor ce vor sa il realizeze practic si nu au urmarit in timp discutiile.

Poate ar fi folositor ca sa se creieze o arhiva care sa contina toate informatiile esentiale legate de subiect si care sa fie disponibila pt download, eventual stiky pe fiecare pagina a topicului, arhiva ce sa mai fie si adusa la zi din cind i cind.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări