Sharky Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 Degenereaza diferentialele (pune vreo 220 serie cu emitorii) sau compenseaza miller, sa vedem ce se intampla. Eventual mai scade curentul din diferentiale. Buclele de masa sunt ok? Sondele le-ai pus fata de o masa curata? Semnalul sper ca nu e la clip, asa pt prima faza, pana pui la punct montajul. Sincer nici nu stiu ce schema folosesti, doar dau niste indicatii de uz general, poate iti sunt de folos. Nu te lua dupa cum regleaza altii compensarea pt ca tu nu folosesti schema lor. Faptul ca merge si asa nu inseamna neaparat ca merge optim. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 Ar fi bine sa pui o schema chiar si fara valori, este mai usor sa cooperam pentru a o aduce "la lumina"... Link spre comentariu
Allain85 Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 (editat) 10kHz: http://tinypic.com/view.php?pic=21kyqzk&s=8#.VNeX9OaUeSo 20kHz: http://tinypic.com/view.php?pic=18hp2f&s=8#.VNeYUuaUeSo La 20kHz se strica treaba, amplitudinea scade! L-am alimentat la +/- 40V. Nu am mai putut citi tensiunea de pe rezistentele din emitoarele tranzistoarelor finale, in prealabil, la 24V, am reusit sa reglez BIAS-ul; i-am dat semnal dreptunghiular si tot sinus am obtinut. Curent de ~ 280mA absorbit pe +V... Nici nu ma asteptam sa nu functioneze, l-am testat doar pentru a vedea cum ma descurc la prelucrarile mecanice si veridicitatea schemei. Daca nu aveti acces la masini CNC nu recomand prelucrari mecanice hand-made, e pierdere de timp. Poate sunt eu prea pretentios, dar imi place ca orice lucru pe care il fac sa iasa la zecime de milimetru! Imi pare rau ca am cheltuit timpul si nervii cu acest proiect, cu siguranta am fost neglijent, dar nu imi dau seama unde... Va doresc succes tutror! O seara cat mai linistita! A. SARA BY LIXANDRU DORIN_2.pdf Editat Februarie 8, 2015 de Allain85 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 O schema simpla, a fost impopotonata ca un brad de iarna... Scuze ca nu m-am putut abtine, ma refer in special la alimentarea diferentialelor. Masoara te rog caderea de tensiune pe grupul format din R4+R5 si R6+R7 (echivalentul de 2kOhm). Masoara totodata si tensiunea pe R34 si R35 asemeni pe R36 si R37 (echivalentul unui VAS cu MJE-uri cu 500 ohm in emitoare). Scrie-le aici, se pare ca de acolo e beleaua. Astept. Link spre comentariu
Allain85 Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 @Claudiu Multumesc pentru sustinere! Nu pot masura in seara asta, deja am strans jucariile. Acum ma ocup de o... Corona, asa ca nu vreau sa mai lucrez! Sper ca maine sa imi revina cheful si sa pot face masuratorile pe care mi le-ai propus! SARA 2 a functionat, dar am vrut eu sa fac si acest proiect! Cred ca mai bine ar fi sa ma concentrez la niste incinte serioase. Ma gandeam la niste Dali Lektor 8, dar deja este alta discutie... Pentru moment am la ce sa ascult muzica, un amplituner Denon! O sa mai verific si cablajul maine! O seara placuta! A. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 8, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2015 O schema simpla, a fost impopotonata ca un brad de iarna... Scuze ca nu m-am putut abtine, ma refer in special la alimentarea diferentialelor. Vorbe fara pic de adevar in ele. Dar na, astazi aici denigram,maine copiem in Leco V4...Vn. Scuze,nu m-am putut abtine :-) Link spre comentariu
maxente Postat Februarie 8, 2015 Partajează Postat Februarie 8, 2015 @Allain85 incearca sa faci compensarile astea cu rosu facute in pdf-ul de mai jos si vezi cum se comporta http://www.elforum.info/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=76381 Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 Allain85 : Te poti inspira la dimensionarea compensarilor etc dintr-o alta schema ce contine etajul VAS si etajul final asemanator cu cel al lui SARA ( 1 si 2 ) , dar care nu are " personalizarea " din etajul de intrare dublu diferential si generatoarele de curent cascadate ... asta-i viata , cartile din carti se scriu . PS : condesatorul ala nefericit in paralel cu rezistenta din reactia negativa globala este un gunoi ... ar putea fi ultima solutie , dar e total nerecomandata . E de preferat sa remediezi problema direct in etajul care apare , nu sa strici totul cu acel condesator . Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 Nu e un gunoi tot timpul. Ideea e ca trebuie inteles rolul lui, nu il aruncam acolo ca si panaceu universal. In unele scheme merge, in altele incurca sau nu aduce nimic palpabil. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 Pai eu ma refeream strict la situatiile in care Leco recomanda altora asemenea solutie , nu doresc sa comentez prea mult ce face acel condesator si ce strica ... cine stie , cunoaste . Repet , este foarte important ca amplificatorul sa fie corect dimensionat astfel incat sa nu trebuiasca compensat asa grosolan . Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 PS : condesatorul ala nefericit in paralel cu rezistenta din reactia negativa globala este un gunoi ... ar putea fi ultima solutie , dar e total nerecomandata . Sharky are dreptate! Pai de aia am si spus intre 22 si 47pF (la 15K cit are el rezistenta). La valoare mai mare a rezistentei, adica intre 22 si 33K, cum au mai marea majoritate a amplificatoarelor, un 22pF/500Vcc este ideal. Daca il scot, si ma uit atent pe palier (in dreptunghiular la 10 si 20kHz), voi vedea mici oscilatii si amortizari , deci rolul capacitorului este bine definit, doar sa ii pui valoarea ideala. Daca pentru tine oscilograma asta este o mizerie, datorata unui capacitor "gunoi" atunci nu am ce sa mai spun... Si are 33pF in reactia negativa, in acest test mic... Cam peste 95% din schemele vazute il au. Sau poti cobori foarte jos raportul dintre reactia negativa R1/R2 si in acest caz il omiti, de ex la un 10K cu 300 ohm (A=33,3) se poate omite, insa pot aparea alte mici surprize... Merge si cu 15pF in exact acelasi comportament, cu sub 2uSec, tipic 1,47uSec rise si fall times, insa nu vreau sa risc stabilitatea generala a acestui etaj final, mai ales ca este alimentat la +/- 115Vcc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 Pai tocmai aici e buba , amplificatorul asta are alt tip de compensare . Daca i se monteaza acel condesator se deterioreaza toti parametrii dinamici , in primul rand viteza de crestere si implicit scade SR-ul ... apoi toate se duc in jos ... degeaba devine " stabil " daca pierzi la pere ce ai dat pe mere ... Sper ca intelegi , asta e un amplificator pentru auditii in linistea sufrageriei , nu pentru zgomot interpretat de Guta Puta de Maimuta sau Avortonu'Minune& Salam cu ParizerFlambat la cort . Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 Nu iti inteleg comparatiile cu gutza si manelisti (daca faci aluzie la modulul testat de mine mai sus), dar tu stii mai bine. Voi incerca mai tirziu un alt fel de compensare, singura diferenta o voi vedea la rise time/fall time. Si, din punctul meu de vedere, si cred ca sint si alti colegi in asentiment, o excursie de tensiune de 190Vvv (10% to 90%) cu un timp de crestere de 2,5uSec, satisface cele mai exigente urechi para-audiofile... Multe amplificatoare audiofile poate nu sint in stare de sub 4uSec rise time/fall time in masuratori, dar nu asta este important. Important este ca, in ultima perioada, cam tot ce fac altii NU este bun, in exprimarile tale sa te citez "gunoaie si mizerii"... Fa un pustiu de bine, si uimeste-ne cu ceva, sa ne pice ochii. Dar nu simulat, ci cu osciloscop si dummy load... Simularile facute ar trebui sa fie facute ca la carte, unde fiecare traseu dintre conexiunea pieselor electronice piesele din montaj sa aibe si o inductanta (cum fiecare traseu sau lungime de pin de componenta are o inductanta), chiar de ordinul nanohenry, si vedem atunci daca se apropie sau nu de realitatea aratata de osciloscop. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 9, 2015 Partajează Postat Februarie 9, 2015 Se cunosc cateva metode de compensare , le poti gasi singur pe net . Amplificatorul SARA are alt tip de compensare , nu este ceva simplu sa obtii performante la nivelul declarat de Raimond . Nu e niciun secret , e teorie pura , aplicata corect . Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 9, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2015 Schema SARA-1 de aici a fost varianta destinata publicului larg si avea o compensare clasica, de tip Miller. Condensatorul de reactia negativa era optional. Pe undeva Victor are dreptate, el ofera o poarta de intrare cu impedanta mica la frecvente inalte catre intrare, dar pe de alta parte si ceilalti aveti dreptate, in sarcini capacitive ajuta amplificatorul sa ramana stabil. De exemplu, la AudiophileStarter toate testele cu semnal treapta s-au facut fara acel condensator iar forma semnalului a fost mereu foarte curata. La testul cu sarcina capacitiva de 1uF la iesire, am adaugat 16pF in reactie pentru ca nu da nesansa sa apara vreo problema. Va ramane la alegerea utilizatorului cum va dori sa foloseasca amplificatorul. Performantele de la SARA-1 pe care le-ati vazut au fost si sant atinse cu varianta non-publica ce foloseste un pic alta schema fata de cea publica, mai complexa ,iar compensarea este una cu un grad mare de sofosticareala, e cu multipoli, cu cu compensare inductiva care iti fac capul prastie la calcule. nici nu s-ar fi putut obtine acele rezultate altfel.... SARA-1 publica, are performante cu putin mai bune ca AudiophileStarter (THD la jumatate) , dar din pacate are si o schema mult mai complexa care este si mult mai instabila. AudiophileStarter l-am creat cu gandul de a se extrage aproape totul dintr-o schema oarecum clasica, cu componente banale. Mie mi se pare o pierdere de vreme sa te complici cu SARA-1 publica in conditiile in care AudiophileStarter ajunge cam la aceleasi performante, in conditii de siguranta, cu proiectul servit la botul calului la un pret foarte decent. Link spre comentariu
Postări Recomandate