Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

@Sharky e corect ceea ce propui, dar nu am sursa cu posibilitatea reglarii curentului debitat!

Acum l-am alimentat cu o sursa dubla de 24V cu multiplicator de capacitate; provine de la amplificatorul pentru casti prezentat in alt topic!

Semnalul dreptunghiular nu arata prea bine!

Sunt intrigat de ce la SARA 2 au decurs foarte bine testele... 

Link spre comentariu

@Allain85 cica Murphy are o lege, daca ceva iti merge din prima inseamna ca ai o problema Posted Image

Nu e nevoie de sursa reglabila ca sa poti ajusta curentul la o anumita limita. 

Cum a zis si @greierasul, intotdeauna alimentezi montajul prin niste rezistente de wattaj si valoare mai mare

Eu probez montajele noi cu cate o rezistenta de 33R/10w pe fiecare ramura de alimentare si citesc tensiunea cazuta cu voltmetrul pe una din ele, asta in caz ca e vreun scurt sau oscilatie

Daca sunt oscilati le poti vedea usor pe osciloscop fara sa prajesti nimic, asa mi s-a intamplat mie cand am incercat o schema noua, oscila de o gasea dracii se incalzeau rezistentele iar finalii erau călâi la atingere chiar si cu un radiator mai mic

Editat de maxente
Link spre comentariu

Desi nu cunosc schema, imi dau cu pararea la prima vedere si iti recomand a incearca modificarea de mai jos, adica pe rezistenta de feedback, sa pui in capacitor la minim 100Vac cu capacitatea intre 15 pF si 33pF, s-ar putea sa ai o surpriza placuta in stabilitate.

Mai poti incerca valoarea de 100nF pentru C20 si 2,7 ohm/3W pentru R59 eventual marirea capacitatii lui C14 pe la 1uF.

Succes!

Link spre comentariu

Va multumesc pentru sustinere!

Cablajul a fost verificat doar de mine.

@Victor, nu este niciun secret! Iata cablajul desenat de mine!

http://tinypic.com/view.php?pic=312a2xw&s=8#.VNYezNKUeSo

Trebuie sa fie in concordanta cu schema desenata de Alexmm! Este un fisier de tip .pdf! Daca va ajuta, pot pune si schema simulata de mine in LTSpice!

WE placut tuturor!

A.

Sa nu crezi ,ca eu nu am avut probleme, la punerea in functiune . Rezistenta de la super dioda cea de 750 ohmi trebuie suntata cu 1Kohm daca vrei sa poti regla curentul de repaus prin finali ,asta la o tensiune de +/-50V pe care o am eu la alimentare . Diodele dintre alimentari si iesire trebuie desenate invers pe desenul cablajului, in rest imi place cablajul tau ,felicitari.

Numai bine Alex

Editat de alex mm
Link spre comentariu

Va multumesc pentru interventie si sfaturi!

@Claudiu La SARA 2 la reactie exista un condensator de 47pF in paralel cu rezistenta de 15k.Il voi monta si aici! C20 este de 100nF, iar R59 este de 10ohmi/3W. O sa trebuiasca sa cumpar alte componente pentru tatonari si teste. Tranzistoarele finale sunt de la dvs!

@Alex Stiu ca ati avut probele la punerea in functiune a amplificatorului, dar le-ati rezolvat. Maine voi schimba acea rezistenta de la superdioda! Eu folosesc +/-40V, este sursa de la SARA2.

Imi cer scuze pentru calitatea cablajului; nu il pot edita si optimiza asa cum vreau pentru ca nu imi mai 'functioneaza' Corel-ul :d Pentru proiectare PCB folosesc un program limitat, dar caruia ii stiu 'hibele'!

O seara buna, domnilor!

A.

Link spre comentariu

Micsoreaza R59 pe la 3,9-4,7 ohm/3W, nu mai jos de 3,3 ohm si neaparat trebuie pus acel condensator paralel pe rezistenta din NFB, incearca cu 22pF intii, eventual mai cresti apoi.

Odata ce vei face aceste 2 modificari, amplificatorul devine ROCK STABIL.

Link spre comentariu

Incep sa imi pierd rabdarea!

http://tinypic.com/view.php?pic=iw7vpx&s=8#.VNdKteaUeSo

Modificari efectuate:

Superdioda: C14 = 1uF, R32 = 1k5

NFB: R26 (15k) || 47pF (asta am); pot inseria doua condensatoare pentru a obtine 23.5pF!

Out: Nu am rezistenta de 4R7 al 3W. As putea pune doua de 10R in paralel si voi obtine 5R.

Rezultatul din link (semnal dreptunghiular) este obtinut in urma modificarilor (cele cu Bold)! Tensiune de alimentare: +/-24V cu multiplicator de capacitate. Transformatorul are 24W. Cred ca nu are niciun sens sa pun transformatorul cel mare!

Precizare: Cu intrarea la masa nu pot citi nicio tensiune pe rezistentele tranzistoarelor finale!

Multumesc tuturor pentru sfaturi!

A.

Editat de Allain85
Link spre comentariu

Pai biasul il reglezi cu intrarea la masa si FARA sarcina!

Apoi treci la teste diverse.

Pune 2 de 10 ohm paralel sa obtii 5 ohm, chiar 3 poti incerca.

Cu 47pF paralel pe 15k NFB, ar trebui sa fie linie.

Ce valoare are rezistenta serie cu condensatorii din NFB?

Posteaza o oscilograma la 20kHz, sinusoidal fara sarcina si cu sarcina, ce vad acolo pe paliere par a fi mici distorsiuni de crossover datorate lipsa bias si oscilatii.

Link spre comentariu

"Ce valoare are rezistenta serie cu condensatorii din NFB?"

Este vorba despre rezistenta R27 si are 560R.

Voi face si testul cu sinus la 20kHz.

Acum o sa montez rezistentele in paralel!

Multumesc!

Link spre comentariu

Ai acolo o amplificare de 26,7

Poti incerca si o 27K cu 1K, sa pastrezi amplificarea, am vazut la multe amplifuri full simetrice ca daca rezistenta din nfb este sub 20K, micsorind adecvat si cealalta, incepe instabilitatea.

Dar cum spuneam, in primul rind incearca sa cobori rezistenta de wattaj pe la 3 ohm (3 de 10 in paralel).

Daca tot manifesta oscilatii, incearca un 220-470pF intre baza si colector la prefinali (ambii).

Cam asa arata oscilograma cu si fara bias la 20kHz.

De remarcat imperecherea la singe a tuturor tranzistorilor, adica un comportament exceptional  chiar si cind scurtcircuitez E-C trz superdioda, adica bias 0.

Asa mi-am permis sa fac trecerea spre clasaB cind radiatorul depaseste 60 grade, cistigind ceva randament.

Cam asa arata cu bias corect si fara bias (scurt E-C) la tranzistorul superdioda, 1W/8R (2,83Vrms)

In serie cu nodul emitoarelor tranzistorilor diferentiali este cite o rezistenta care alimenteaza nodurile celor 2 diferentiale, per fiecare diferential, de ordinul Kohmi.

Ce valoare au?

Link spre comentariu

Allain85, nu te mai chinui,nu ai schema corecta. Sustinerea acestui proiect s-a terminat dupa lipsa de interes timp de un an de zile.De domeniul public a ramas doar SARA2, de aceea ti-a si mers din prima.O zi placuta in continuare.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări