Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Nu este nicio problema la prima vedere cu clonarea L-02, totusi ai grija ca acolo etajele de amplificare sunt integrate intr-un cip.Nu-mi dau seama exact daca este in realitate un CI sau este o placuta asamblata de ei pe care o denumesc cip. Deasemenea tranzistorii finali au un fT foarte mare, de 80Mhz.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu
shambala

@Raimond - despre efectul Early auzisem dar nu mai tineam minte, despre efectul Johnson a trebuit sa citesc integral pe wiki  ...  :jytuiyu

Shambala ti raspund aici ca sa nu incarcam cu offtopic subiectul clonelor, oricum deja pare ca o ia la vale discutia acolo. Efectul Johnson este efectul termic pur si simplu si nu are o valoare semnificativa in cazul nostru ca sa fie de mentionat. La preurile de doza cu amplificari mari e alta discutie, dar aici nu e motivul sa-l bagam in seama. Efectul Early se anuleaza cu o cascoda Haswskford foarte usor. Mai departe GCC-urile cu zenere sub 5v6 nu se compenseaza termic deoarece zenerele mai mici de 5v6 au coeficientul de temperatura negativ. La SARA zenerele de acolo sunt 1n2225 de 3V. Mai departe , nu zenerele se compenseaza in GCC cu o dioda supliemntara, ci jonctiunea B-E a tranzistorului a carei tensiune scade cu cresterea temperaturii (fenomen observabil cel mai pregnant la superdioda) dar avand zener de 3v nu mai e cazul. Mai departe, variatia curentului dat de GCC este de frecvente infrasonice si mai putin conteaza pentru banda audio. Am mai discutat cu multe pagini un urma, singura data cand conteaza ar fi daca etajul de intrare nu ar fi simetric si in plus nici n-ar exista oglinzi de curent. Abia atunci s-ar modifica echilibrul curentilor din diferential. Nu este cazul la SARA, chiar daca nu are oglinzi de curent, amplificatorul este simetric si la orice modificare a valorii curentului (ce are frecventa extrem de joasa) generat de GCC, etajul de intrare se repozitioneaza automat in modul de echilibru. Mai departe, GCC-urile din SARA sunt cascodate Hawskford odata pentru anularea efectului Early si a-2-a oara pentru a mentine o disipatie mica pe tranzistorul GCC-ului care stabileste valoarea curentului, asa incat variatia tensiunii B-E din cauza temperaturii sa fie minima. O caracteristica a GCC-ului cu adevarat importanta este valoarea impedantei de iesire.

Daca esti curios si vrei sa discutam mai in amanunt despre circuitele dintr-un amplificator, putem vb si pe messenger.

Link spre comentariu

Multumesc Raimond.  Am citit si pe wiki si ma lamurisem.

Voiam sa spun ca pe vremuri (anii '80) era in buna masura interzisa folosirea numelor in denumirea fenomenelor, efectelor, legilor, etc. Cu exceptia celor vechi de sute de ani si a celor rusesti... Circula pe vremuri o gluma  - cica Marconi era amic (sau il stima) pe Popov, asa ca i-a trimis unul din primele exemplare dintre radiourile facute de el.  Popov a venit acasa si a vazut coletul pe masa.  L-a deschis si a descoperit radioul...

ps - din cate tin eu minte, zennerele de 6.8V si 7,5V  au cea mai mica deriva termica (prin jur de 7V deriva trece prin 0)

Editat de shambala
Link spre comentariu

Rezistenta dinamica rz are un minim la ca 8.2V (depinde într-o oarecare masura de tehnologia de fabricatie folosita).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Am priceput; am cautat doar sa ghicesc de unde i-au ramas valorile de 6,8 si 7,5V. Probabil de la diodele termocompensate gen 1N821.

Am îmbatrânit artificial si masurat multe sute (daca nu chiar mii) de zenere (majoritatea din productie româneasca). Cele de 5,1 si 5,6V aveau deriva termica minima.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Ei,  nu mai tineam minte corect - probabil era 5,6V.  Nu am stat sa verific prin catalog, si am precizat ca este o valoare data doar din amintire :tryre

Editat de shambala
Link spre comentariu

neaCornele tu intotdeauna intelegi lucrurile dupa dorinta ta. Daca doresc sa vorbesc cu Shambala in privat nu o fac "ca sa-i predau lectii" , ci ca sa vorbesc cu el ca intre doi oameni care se inteleg foarte bine. In privat poti sa vorbesti si despre femei, masini bere sau boxe :) Ti-ai dori sa vezi aici asa ceva ? Banuiesc ca nu :) Stii foarte bine ca in privat poti atinge o complexitate sporita a unui subiect, comunicarea e mai directa si mai rapida. Daca imi aduc eu bine aminte chiar noi doi am atins cateva subiecte ineteresante legate de electronica in privat. Ai avut sentimentul ca iei sau dai lectii ? Ma mira profund ca iti doresti sa stabilesti tu niste reguli proprii de utilizare a forumului si mai ma mira faptul ca te deranjeaza atitudinea mea atata vreme cat tu te poti exprima in deplina libertate intr-un topic pana la urma al meu. Interesant, musafirul vrea sa faca legea in casa gazdei :)

Inca o chestiune... de ce crezi tu ca sunt eu obligat sa sa fac public toate calculele si deciziile legate de schema SARA ? Unde ai mai vazut tu asa ceva ? Poate la scoala, dar eu nu sunt profesor. Cum bine ai spus, pentru studiu mai aprofundat poti sa citesti din carti. Eu nu sunt decat un oarecare ce a publicat o schema proprie de amplificator de care tu au fost plictisit timp de 2 ani. Ai schema, Alexmm ti-a pus si cablajul, nu inteleg ce mai poate fi de adaugat. Pur si simplu as dori sa inchidem discutia asta inutila care nu dice nicaieri. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu

...exista,totusi,vreo schema in topicul asta ? 

Eu nu am reusit sa dau de ea.Intreb asta deoarece chiar sunt curios cum se pot obtzine distorsiuni asa de mici cu BC550,cand altzii se omoara cu LME497X0 si nu reusesc decat in simulator. Un nivel  de 1ppm THD+N cam ce nivel de zgomot (noise) ar implica la iesire ? poate vedem si noi niste oscilograme macar cu semnalul pe iesire si zgomotul.

Link spre comentariu

Se poate cu BC550. Pe masurate, cu scule de marca.

Remarcati, va rog,  faptul ca etajul diferential de intrare este în interiorul buclei de reactie. În felul acesta beneficiaza de efectele reactiei (de ex reducerea distorsiunilor, inclusiv a celor datorate variatiei temperaturii instantanee a jonctiunilor, AKA distorsiuni termice).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Schema daca va e lene sa rasfoiti topicul o gasiti pe Google si un copil de clasa a-5-a e in stare sa faca asta. Scrii "SARA amplificator" si dai pe imagini ca sa o gasesti mai usor . E taman prima poza si mai e si la rezolutie inalta.

Da, se obtin distorsiuni extrem de mici cu BC550, asa cum a zis si Franzm, pe masurate. Se pot atinge THD-uri la 1khz de 0,0001%. Culmea, amplificatorul nu are nici macar celebrul DC Servo ba in plus in calea de semnal sunt electrolitici. Deci se cam duce pe apa sambetei si mitul cu distorsiunile condensatoarelor din calea de semnal. Dar pe voi va intereseaza sa imi dai mie la muiutz , va intereseaza sa ma infierati si sa ma scuipati. Lasa nene ca altii nu dorm, or sa faca americanii , japonezii sau germanii aceeasi treaba si pe aia evident ca o sa-i credeti. In tot proiectul asta cea mai urata parte a tinut de mentalitatea  oamenilor. Sincer a fost cea mai mare greseala sa il fac public, am fost prea naiv ca sa cred ca mentalitatea romanilor de ciobani coborati direct din Miorita o sa se schimbe intr-o mentalitate de invingatori. O teorie noua demonstrata pe soareci spune ca frica traita de parinti modifica ceva prin corp si se transmite pentru doua generatii urmasilor acestora. Remarc aceasta frica ancestrala la romani de a fi cineva in lumea asta, de a avea curajul sa viseze si sa isi traiasca visele. 

Franzm mare atentie, la etajul de intrare nu exista variatia instantanee a jonctiunilor termice pentru ca acest etaj lucreaza in clasa A. Ceea ce spui tu se intalneste la etajul final si afecteaza etajul de intrare al CI-urilor, dar in cazul circuitelor discrete nu exista aceasta influenta. :)

later edit: der_doktor , eu niciodata nu am vorbit despre THD+N de 0,0001% , ci de THD. Zgomotul este undeva in jurul pragului de 0,001% si e normal sa fie asa pentru ca este luat din toata banda audio. Mai departe banuiesc ca intrebarea ta va fi cum decelezi armonicele superioare daca ele sunt inecate in zgomot ? Pai nu sunt inecate in zgomot deoarece grosul zgomotului vine de la frecvente joase, 50-500hz, peste 1khz pragul zgomotului scade foarte mult. De fapt, daca analizezi atent FFT-urile puse de mine intelegi usor asta, dar ca sa intelegi fenomenul trebuie tu sa faci acest efort. Eu sper ca aceste FFT-uri sa nu starneasca doar invidie si reticenta, ci sa aprinda becul si pentru multi baieti inteligenti care sunt pe aici, romani in special. Acesta a fost si motivul principal pentru care am pus FFT-urile in loc sa arunc niste simple cifre, FFT-urile spun aproape tot daca poti sa le citesti si sa le intelegi.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

... la etajul de intrare nu exista variatia instantanee a jonctiunilor termice pentru ca acest etaj lucreaza in clasa A...

Puterea instantanee disipata de un tranzistor din etajul diferential lucrând ca etaj transconductanta (UCE ramâne aprox aceeasi, curentul de colector variaza între zero si dublul valorii de repaus) poate varia între 0 si 2xPo, unde Po este puterea disipata în repaus. Caldura dezvoltata nu se evacueaza instantaneu si contribuie la modularea acelor parametri ce depind de temperatura. Degenerarea si un curent mare prin tranzistoare (pentru a lucra cu o variatie mica a acestuia) ajuta, dar nu elimina efectele în totalitate.

Editat de franzm
Link spre comentariu

UCE ramâne aprox aceeasi, curentul de colector variaza între zero si dublul valorii de repaus

De ce ? De ce nu variază între 0,90 și 1,10 din valoarea  de repaus ? Sau între 0,99 și 1,01 ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări