Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Totusi tranzistorii finali nu sunt asezati prea unul langa altul ? Ma tem ca vei avea nevoie de un radiator gros asa incat caldura sa poata fi disipata repede catre lateralele radiatorului, altfel vei avea o zona centrala foarte fierbine si extremitatile reci.

Link spre comentariu
Vizitator Vitali

Buna dimineata!

Subscriu la ce a intrebat @Victor.

Eu sunt foarte curios de acel top al amplificatoarelor DIY; stiu ca ati realizat Goldmund si ati fost foarte incantat. Ati construit vreun amplificator in clasa A de la N. Pass? Asta ar fi o comparatie interesanta!

Multumesc aniticipat!

Spor la construit tuturor!

O zi cat mai usoara!

A.

Pentru mine personal,  clona Goldmund 9.2 este cel mai bun amplificator din toate amplificatoarele din clasa AB pe care le-am facut (Multumesc, Alex!) . Dar nu as putea spune ca e corect sa-l comparam cu amplificatoarele lui Nelson Pass. Amplificatoarele in clasa A au cu tot alt sunet . Eu personal le prefer mai mult pe acestea .Si cu cat mai puternice si mai fierbinti  , cu atat mai bine:)  Dupa Aleph 5 a urmat Aleph2 ( care a fost preferatul meu) , acum insa clona XA160.5 e peste orice ce am auzit din amplificatoare. 

Dar comentariile lui Alex despre SARA mau facut curios , ma tenteaza sa-l incerc si eu :)

Link spre comentariu

Se pare ,ca nici a doua protectie, nu functioneaza ,asa ca trec la lucruri mai serioase , construiesc una cu tot ce trebuie testata de creator . Cablajul arata cam asa si este un proiect de pe DiyAudio.com la care am proiectat cablajul ......Posted Image

Link spre comentariu

Ce nu merge? Hai ca depanam.

Desi nu vad rostul unei protectii asa elaborate la un amplif de casa. Sa aiba prot la DC si la scurt.

Adica decat sa ma muncesc atata sa fac o protectie mega complicata care in cazul de fata nu ajuta prea mult mai bine fac ceva util, gen un PRE sau mai bibilesc pe la amplif.

Link spre comentariu

Si cu cat mai puternice si mai fierbinti  , cu atat mai bine:)  

Ceva de genul :) :

Posted Image

P.S.: In poza e un amplificator Aleph.

Link spre comentariu

Aia ori e reclamă, ori antireclamă la respectivul amplif, depinde cine a făcut-o. E una similară cu procesorul de calculator. :scarpin

Protecţii complete (Δt, Ucc, Uca,I>, I>>, ToC, lipsă alimentare... etc) se pot face cu integrate specializate ce există pe piaţă de peste 30 de ani, numai să fie originale. Şi nici nu sînt complicate.

Editat de zal
Link spre comentariu

Da @Zal chiar am un TA7317 dintr-un amplif SONY ,nu stiu daca e bun ,trebuie sa-l caut si sa-l pun la treaba . Ultima protectie are schema urmatoare : Posted Image 

si credeti ca este corecta?  Tr4 intre baza emitor suporta mai mult de 5Vcc cand se deschide Tr3 ? Poate lipseste si o rezistenta intre Tr3 ,colector si baza lui Tr4 . Cele doua relee de 24 Vcc au 1,1 Kohmi si am eliminat Tr5 facand un scurt intre colector si emitor . La mine tensiunile sunt +/-50V . intre colectorul lui Tr7 si -50V cred ca trebuia pusa o rezistenta ....... Teoretic schema pare functionala ,dar nu functioneaza de nici o culoare , ce sa depanez la ea , fac alta , simpla si la obiect .

Link spre comentariu

alex mm, nu ştiu cine a conceput-o dar e ciudată schema.

Trebuie o rez în colectorul lui TR3, să zicem 22...47k. TR5 doar dă un impuls de tensiune releelor să acţioneze ferm cînd se deschide TR4, de aia s-au prevăzut D7,9. Se poate simplifica, montînd un cond de minim 220uF în paralel cu R13. Acum că l-ai anulat pe TR5, se poate pune doar o diodă normală antiparalel cu bobina releului. Pragul de temporizare cu D5 e făcut atipic. TR7,8 sînt mai interesanţi, dacă se deschide numai TR7, trage pe TR8 şi restul pieselor spre ramura -55V, descărcînd C2. Teoretic TR8 devine sursă ptr TR7 şi invers cînd se deschide doar TR8, practic ar putea acţiona ambele la volum mare, sau devine un caz nedeterminat.

Schema de mai jos e mai bună.

.............

Letcon, schema aia e inspirată de cele simple japoneze din anii 80, e rudimentară dar trebuie să meargă binişor. Nu are decît detecţia tensiunii continue la ieşire (posibil să acţioneze şi la volum mare) şi temporizare. Buba e la oprire că va decupla releul cînd i se descarcă sursa de +24V.

Se mai poate îmbunătăţi.

Editat de zal
Link spre comentariu

Alimentezi direct din traf cu redresare monoalternanta. Asta lipseste de pe schema. Cum se ia curentul, decuplezi, sa nu auzi grohaituri in difuzoare. Deci ai si decuplare instantanee.

E o schemerie aici, de aia prinde bine stabilizare, altfel te poti trezi ca iti decupleaza releul la variatii mari de tensiune. Acu ca e bine sau rau, se stabileste dupa caz.

Schema lui Alex nu mi se pare deloc the ultimate speaker prot, ci doar o complicatie inutila.

Se poate rezolva totul mult mai simplu, fara atatea piese, care nu aduc valoare schemei, doar munca in plus.

Peste releu recomand o punte redresoare + cond + rezistor de descarcare. In felul asta poti decupla tensiuni mari fara sa apara arc.

Link spre comentariu

Schema pusa de Alex e facuta din bucati preluate (pe alocuri cu greseli, vezi DC detect) din cartile lui D. Self, carti care nu-s nici ele fara de gresala (limitarea curentului de baza al lui T4 lasata la voia întâmplarii, adica dispersia parametrului beta al lui T3)

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări