sk24bpo Postat Iunie 10, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2014 se pupa cu boxele ? Link spre comentariu
alex mm Postat Iunie 10, 2014 Partajează Postat Iunie 10, 2014 (editat) Multumesc @Dj Leco , pt. linkuri . Da , Dorin se potriveste de minune ,cu boxele , desi au numai 6 Ohmi, dar au SPL-ul , de 93dB pt. ca am si pe lampi 2 amplificatoare PP, de aceea le-am cumparat (boxele)...... Preul din fata, e cu lampi, ECC83 patru bucati, si combinat, cu ampliful acesta, suna bine de tot ! Am ceva mosuri laterali, de tip 2SK1058, si 2SJ162, si vreau sa-l fac in varianta asta , bineinteles mai incolo. Multumesc, tuturor celor, care mi-au oferit suport, in realizarea acestui amplificator . Alex Editat Iunie 10, 2014 de alex mm Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 10, 2014 Partajează Postat Iunie 10, 2014 Cum suna cele 2 piese? Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) Multumesc, tuturor celor, care mi-au oferit suport, in realizarea acestui amplificator . Alex Ce doriti sa imbunatatiti / modificati la acest proiect ? Daca da , de ce ? Daca nu , de ce ? Unde ati intampinat probleme si care a fost solutia temporara / definitiva la problemele intampinate ? Ce ar trebui sa fie modificat in urmatoarea varianta a acestui proiect ? Care ar putea fi clasamentul Dvoastra in ordinea calitatii sau / si a costurilor / usurintei manoperei in proiectare / constructie fata de alte tipuri de amplificatoare audio de inalta calitate DIY din palmaresul Dvoastra ? Multumim anticipat pentru raspuns ! Editat Iunie 11, 2014 de Victor Link spre comentariu
Allain85 Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 Buna dimineata! Subscriu la ce a intrebat @Victor. Eu sunt foarte curios de acel top al amplificatoarelor DIY; stiu ca ati realizat Goldmund si ati fost foarte incantat. Ati construit vreun amplificator in clasa A de la N. Pass? Asta ar fi o comparatie interesanta! Multumesc aniticipat! Spor la construit tuturor! O zi cat mai usoara! A. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 11, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2014 Daca intrebarile lui Victor mi-ar fi adresate si mie as raspunde cam asa: - alimentarea ar fi primul si cel mai important lucru care merita atentie. Daca se doreste ca SARA sa fie in "top 5" amplificatoare din toate timpurile are nevoie de o alimentare cat mai performanta. Aspectul asta l-am sesizat atat din auditie cat si din masuratori. Datorita faptului ca este simetric , ca nu are in etajul de intrare oglinzi de curent iar in etajul pilot nu are generatoare de CC, este mai seinsibil la fluctuatiile, mizeriile din tensiunea de alimentare. Aceeasi simetrie aduce in schimb alte avantaje despre care nu mai amintesc. In rest amplificatorul este solid like a rock. - probleme nu sunt, montajul functioneaza excelent din prima, dar necesita un pic de atentie la montarea tranzistoarelor fata de cablaj. Atat etajul de intrare cat si etajul pilot lucreaza in clasa A cu curenti de bias destul de mari asa incat temperatura tranzistoarelor 2n5551 , 2n5401 in acest caz, sa stea undeva in jurul a 40-50 de grade C , temperatura destul de constanta care asigura caracteristici bune de functionare ale acestor tranzistori. Exista din cate a parut la Alexmm posibilitatea sa apara la aceste tranzistoare de putere mica o ambalare termica daca sunt montate foarte aproape de cablaj. Daca se pastreaza o distanta minima de circa 3mm fata de cablaj nu ar trebui sa apara probleme. - Imbunatatiri se pot aduce oricarui obiect,nimic nu-i perfect, dar in cazul de fata nu cred ca s-ar veni cu castiguri substantiale care sa merite deranjul. Cea mai spinoasa problema vine de la asezarea tranzistorilor finali pe radiator dar asta depinde mai degraba de forma radiatorului. O plasare judicioasa a acestor tranzistoare fata de radiator usureaza prinderea lor, nemaifiind obligat sa dai filet, o simpla gaura rezolva totul. Deasemenea un cablaj dublu strat ajuta la lipirea finalilor asa incat sa calce corect si usor pe radiator. - pana acum nu am facut un alt amplificator DIY la acest nivel de performanta de la cap la coada incat sa pot face comparatii. Deasemenea eu nu pot sa ma pronunt pentru ca as fi extrem de subiectiv. Totusi pot sa spun ca nu este un amplificator comod de realizat sau ieftin. Cere timp, atentie, cunostiinte si destul de multi bani. Din aceste motive mi-e greu sa cred ca vor fi multi care vor repeta experienta mea, a lui Alexmm si a lui Vlasin_Alin. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 (editat) De fapt ai sesizat exact sensul interventiei mele ( scuze de "imprecizia " mea oarecum intentionata in adresarea " in rem " a unora dintre intrebarile de mai sus ) , dar ne cunoastem ( ! ) de ceva timp ca sa nu mai conteze partea de diplomatie nefireasca . Cunosc faptul ca esti intotdeauna bine intentionat , deci nu se pune problema unei erori de interpretare accidentale . Puteti estima costurile reale si timpul de asteptare in cazul cand cineva este interesat de proiectul vostru ( Alex mm & Raimond Audio ) si va apela la experienta lui Alex sau a ta ( in mod special ) pentru realiza un asemenea amplificator , ce se incadreaza lejer in categoria Hi End ? Evident , asemenea raspunsuri sunt dependente de foarte multe variabile din lumea reala , ca urmare totul este de preferat sa se desfasoare doar pe MP ( mesaje private ) , pentru a nu influenta in mod negativ desfasurarea proiectului SARA 1 ! Scuze de offtopic .... Editat Iunie 11, 2014 de Victor Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 11, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2014 Daca vrei o carcasa care sa arate bine, sa nu faci diferenta fata de cele ale producatorilor consacrati te duci spre 400 de euro, carcasa cu ceva prelucrari mecanice asupra ei. Transformatorul daca este unul ca al lui Alex costa vreo 120 euro, daca vrei doua bucati ca sa mergi pe dual-monobloc nu scapi sub 200 de euro. Bateria de condensatoare daca e de calitate si cat de cat dimensionata generos iti mai scoate din buzunar 100 de euro. Conectica iti mai ia si ea 100 de euro. Cablajele auxiliare si componentele circuitelor auxiliare plus cabluri plus puntile redresoare plus componentele mecanice de fixare te mai duc la fel spre 100 de euro. Cablajele la dimensiunea aia dublu-strat cu cupru de 70um si o culoare frumisca (rosie sa zicem) mai halesc inca 100 de euro. Tranzistorii finali sunt 12 bucati. Se gasesc intre 10 si 200 de lei per bucata. Sa presupunem ca mergi pe ceva bun si dai cam 40 de lei per bucata, deci inca 100 de euro. Restul pieselor luate si ele din surse sigure cu factura si certificate de conformitate te mai inteapa de inca 100 de euro. Dupa ce tragi linie si faci o socoteala la repezeala vezi ca ajungi undeva la 1200 de euro daca doresti un produs final de top fara compromis atat tehnic cat si estetic. Dupa aia mai vin maruntisurile gen transport, scule de lucru, etc... Ca timp in cel mai fericit caz daca ai banii la dispozitie si timp liber sub o luna de zile nu cred ca il poti termina. Jumatate din timp il consumi doar cu asteptatul componentelor. Exista si varianta apelam la prieteni care mai au un traf prin casa, ceva panouri de care nu se mai folosesc, mai putini finali, o sursa smps mai ieftina, cablaje facute in casa,conectica ieftina etc... asa incat sa te coste la final de cateva ori bune mai putin dar nu stiu exact ce rezultate se obtin, banuiesc ca destul de bune chiar si asa. Oricum, varianta a-2-a , SARA-2 , este mult mai prietenoasa cand vine vorba de construit, nu stiu daca proiectele de anvergura prea mare sunt indicate sa fie publice, s-ar putea ca incercarile nereusite sa fie la ordinea zilei printre DIY-erii de nivel mediu iar eu unul nu m-as simti confortabil sa vad treaba asta... zicala sa te intinzi cat ti-e plapuma te poate scuti de multe dezamagiri. Link spre comentariu
alex mm Postat Iunie 11, 2014 Partajează Postat Iunie 11, 2014 In decursul anilor, am construit multe amplificatoare , pe tranzistori si pe tuburi . Fiecare amplificator isi are sunetul lui propriu , iti dai seama dupa ce le asculti comparativ . Sigur semnalul audio parcurge un lant de echipamente , sursa , preamplificator corector de ton ,amplificatorul si in final boxele . Din tot lantul acesta , am ajuns sa am mai recent boxele (cumparate ) , amplificatoarele ,unele chiar mai rasarite , iar punctul slab sursa de semnal , un DVD player cu port USB si cititor de SD card . Amplificatorul QUAD 405 a fost construit de mine cu 33 de ani in urma , fiind multumit de calitatea lui . Alt amplificator mai de calitate GOLDMUND l-am construit in doua exemplare si sunt multumit de cum se prezinta . Cireasa de pe tort mi-a oferit-o amplificatorul pe tuburi GROMES A240 cu 6P3C in configuratie PP care are un timbru placut , motiv pt. care am construit al doilea dupa aceeasi schema cu GU50 dar care nu se ridica la aceasi calitate din cauza tuburilor . SARA a fost un proiect provocator in toate privintele . Proiectarea de cablaje mi-a oferit in majoritatea lor drept recompensa cate un set de cablaje din partea celor care solicitau PCB-ul . Am in derulare si un proiect cu MOSFET in clasa A Sigur lucrurile sunt perfectibile , daca punem fiecare cunostintele noastre in folosul celorlalti , in final putem construi lucruri minunate care sa ne umple de satisfactii. Nu am dorit sa investesc sume mari de bani in acest proiect (SARA) dar eram curios sa aud la ce nivel de calitate se ridica . Per ansamblu este peste asteptarile mele ,dar mai trebuie sa fac mici modificari la protectie , soft start . Am sa repet proiectul cu MOSFET LATERALI sa vad diferentele de nuanta la finali. Numai bine ,Alex Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 12, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 12, 2014 Da-mi indicativul la MOS-urile pe care le ai . M-am apucat sa studiez si varianta asta, poate iese ceva. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 12, 2014 Partajează Postat Iunie 12, 2014 Cred că e o mică confuzie şi e vorba de Grommes 260A, probabil varianta de pe saitul lui Jogis. 240 e mai mic, cu EL84. Link spre comentariu
alex mm Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Da ,din graba am scris un 4 in loc de 6 si am mancat un "m" , multumesc de observatie . Am refacut in timp record protectiile si filtrajul din amplificator Mosfeturile sunt 2SK1058 si 2SJ162 si am un cablaj perfectibil ........ Urmeaza maine sa schimb modulele si sa fac teste ..... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Iunie 13, 2014 Autor Partajează Postat Iunie 13, 2014 100.000uF si transformator de 500VA..... te cam joci cu orice boxa....cred ca merge sa sudezi metale moi daca iti pui ambitia Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 Ce rezistoare folositi în sursele MOSFETurilor? Am obtinut rezultate bune cu seriile MPC de la Fukushima Futaba. Ce finali accepta cablajul? numai J162/K1058 sau si capsule mai mari? Daca tot l-ati MOSFETuit, n-ar fi fost interesant un final HEC (Cordell etc)? Link spre comentariu
zal Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 (editat) 100.000uF si transformator de 500VA..... te cam joci cu orice boxa....cred ca merge sa sudezi metale moi daca iti pui ambitia Atenţie că în cc cond sînt înseriaţi, deci vorbim doar de circa 50000uF efectivi. ........... Unde-s vremurile cînd puneam cîte 2000-4700uF şi nu erau probleme? Editat Iunie 13, 2014 de zal Link spre comentariu
Postări Recomandate