Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

La repezeală, nişte poze cu poziţionarea unor astfel de trafo în carcasă, distanţele dintre ele şi intrări, alte detalii constructive. Principala diferenţă o constituie ecranul.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de zal
Link spre comentariu

franzm, acelea sînt ecrane, nu spire în scc, se montează peste carcasele bobinajului în afara circuitului elmg al trafo.

Nu ecranezi campul magnetic cu o foita de cupru. Constructiv, belly-belt-ul ala e o spira in scurt.

Spira asta nu este in campul magnetic principal al transformatorului, intr-adevar, cum ai spsu si tu, dar este in campul magnetic emis de transformator (englezul numeste asta "stray magnetic fields" - nu stiu cum se traduce) .

franzm a spus corect, e o spira in circuit pusa acolo sa contracareze acest camp.

Este un element pasiv, da, este o spira in scurtcircuit, iar curentul electric indus in ea va crea un camp magnetic ce se va opune celui care l-a creat.

(ptr cei care urasc teoria: "eu, curentul cel indus, intotdeauna m-am opus celui care m-a produs" - poezie de autor necunoscut).

Link spre comentariu

Evident că nu se ecranează contra cîmpul elmg cu metale gen Cu, alamă sau Al ci cu rudimentarul fier (corect - oţel). Mă feresc să denumesc un ecran de genul ăsta ca find o spiră, nefiind în circuit, dar depinde cum interpretăm, se pot face confuzii.

Sînt mai multe feluri de ecranări, cred că le-am expus pe cele mai importante înainte.

...............

Observ în paginile din urmă unele confuzii despre trafo inspirate din tehnica tuburilor, din comportarea unor trafo în curent continuu (cele de ieşire ptr amplifurile cu o singură lampă - SE, ori drosele) şi extinse la trafo de reţea.

Editat de zal
Link spre comentariu

E o folie de cupru lipita cu cositor in circuit inchis. Daca e conectata sau nu la ceva, daca e intr-un camp magnetic sau nu, e tot o spira in scurt.

Daca nu trec prin ea toate liniile de camp magnetic care trec prin primar/secundar nu inseamna ca nu e spira.

Daca ati vrut sa ma faceti sa regret ca am scris, ati reusit.

Link spre comentariu

Vorbiţi fiecare despre ecrane diferite, unul intern, între primar şi secundar -  cel electrostatic legat cu un cap la masă şi unul extern vizibil , peste ''burta'' trafo, nelegat la masă direct, cel mult prin atingere fizică cu miezul trafo sau tablele de strîngere.

Editat de zal
Link spre comentariu

@nustiunimic .... știe ceva. Este o spiră în scurtcircuit bobinată peste miez, nu în fluxul principal, ci în cel de pierderi . Se folosește frecvent în SMPS , în special acolo unde , din diverse motive , există întrefier în circuitul magnetic exterior. Nu e niciun motiv să nu fie folosită și la 50Hz.

Link spre comentariu

Este impropriu spus in scurtcircuita fiindca in acea spira nu se induce nimic (sau se anuleaza).

Scuze pentru @nustiunimic.

Mircea.

Link spre comentariu

:) Franzm se refera sau ar trebui sa se refere la tola de tabla silicioasa cu care se infasoara in exterior transformatoarele toroidale. Aceasta banda de tabla silicioasa nu este in scurtcircuit electric, nu-i necesar, dar este relativ in scurcircuit magnetic. Mare atentie, ea nu creaza un camp magnetic de sens opus, lucrul asta il fac doar conductoarele electrice parcurse de un curent alternativ, ceea ce nu este cazul aici. In fapt ma repet , aceasta "tabla" absoarbe campul MAGNETIC dimprejurul ei exact ca un burete pana la saturatie daca este cazul. Aceasta "capcana" magnetica nu modifica valoarea cantitativa a campului magnetic , nu-l mareste, nu-l micsoreaza. Pur si simplu doar il tine inchis in ea, doar forteaza liniile de camp magnetic sa se adune, sa se concentreze in ea. Avem de-a face cu o transformare spatiala si nu cantitativa.  Daca vrem sa vorbim despre campul ELECTRO-MAGNETIC , despre dualitatea magneto-electrica atunci este obligatoriu sa introducem in ecuatie neaparat un conductor electric strabatut de un curent variabil, precum sunt infasurarile. Campul electric separat de campul magnetic poate fi influentat si din punct de vedere cantitativ prin ecrane care transforma campul electric in curenti turbionari care la randul lor sunt transformati in caldura.

Deasemenea e adevarat ca se pot crea campuri electro-magnetice de sens contrat cu ajutorul unor infasurari astfel incat sa neutralizezi un alt camp magnetic, dar nu este cazul la belly-band-urile transformatoarelor toroidale. Treaba asta se intalneste foarte des la rezistoarele neinductive bobinate ayrton-perry si mai rar la trafuri.

Link spre comentariu

Nu. Cele in scurtcircuit din cupru sunt doar la transformatoarele cu tole si nu le gasesti la toroidale. Acele benzi de cupru in scc nu sunt tot una cu belly-band-urile de la toroidale. Dar de ce nu faceti bobine Helmholtz ? :)

Link spre comentariu

@RaymondAudio E drept , la toroidale ar fi mai greu și mai puțin eficient datorită formei . Eu nu am spus că sunt acele belly-band-uri la care vă referiți Dvs. , eu l-am susținut doar pe colegul @nustiunimic arătând două produse industriale ( un SMPS și un trafo 50Hz ) unde , evident avem o spiră de tablă de cupru în scurt ( că dacă nu e în câmp , nu e scurt , e filozofie nu electrotehnică , să fiu iertat ) cu scopul , tot evident zic eu , de a reduce câmpul de pierderi. Traf-ul pe tole e dintr-un monitor CRT.

EDIT. Am citit între timp ultimul post . E drept , aia e ecranare magnetică. Dar parcă , chiar în acest subiect , calculase cineva grosimea unui ecran de permalloy... Recunosc, nu am făcut astfel de calcule . Pe de altă parte , să nu uităm că imediat ce ne-am desprins de miez , nu mai vorbim de câmp magnetic ci de câmp electromagnetic . Știu , la 50Hz ..... . E posibil , desigur, să mă înșel - chiar dacă nu am afirmat nimic - dar obiectele alea pe care le-am pozat există și provin cum am spus din produse industriale - de mărci decente cred, după execuție.

Dacă o să am timp , în weekend , o să fac niște măsurători. O să construiesc o bobină pe post de senzor pe care o s-o amplasez la o distanță fixă de un transformator și o să măsor tensiunea indusă ( cea de 50Hz ) cu și fără spira de cupru. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da, e corect pe undeva dar e un pic diferit. Banda de cupru folosita la E+I se refera la EMI, adica interferentele datorate campului electro-magnetic, adica aceea dualitate de campuri despre care v-am vorbit mai sus. In principal este atenuat campul electric dar exista intr-adevar si o atenuare(sa-i zicem asa) a campului magnetic resimtita in circuitele sensibile de semnal mic vecine cu transformatorul E+I ,dar asta vine ca un efect secundar.  Acest tip de ecranare se preteaza din ce in ce mai bine cu cat urci in frecventa, de aceea este si intalnit mai des la smps-uri si mai putin la transformatoarele care lucreaza cu 50hz.  Pentru 50 hz , in cele mai multe cazuri vei intalni o ecranare cu fier. Alimentarea amplificatoarelor si cablarea lor daca se doreste performanta se dovedeste de cele mai multe ori o nuca foarte greu de spart. De aici vine diferenta dintre un amplificator obisnuit si unul deosebit. As spune ca schema este chiar mai putin importanta...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări