Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Iar aţi început cu contrapunerea ardeleni - regăţeni... cînd problema e cu totul alta.Păi schema nu e gata şi vă arde cutia? Puneţi căruţa înaintea cailor, trebuie să aveţi întîi un prototip (măcar) pus la punct, nu simulat.

Link spre comentariu

Din experimentele proprii cu diverse amplificatoare am observat ca e bine daca se tine cont de urmatoarele: - absenta condensatorului de la intrare si de pe reactia negativa :da - marirea curentului de mers in gol al finalilor spre 500-700mA- tranzistori finali cu fT cat mai mare - filtraj generos in alimentareStiu ca sunt generalizari (discutabile), dar tinand cont de cele de mai sus am obtinut rezultate benefice cu diferite scheme.

Absenta C-urilor din intrare si din reactie.... Da, e mai bine fara ele desigur, dar complica mult treaba, e nevoie de DC Servo care ne cere si o alimentare separata de buna calitate, Deasemenea DC Servo-ul este practic o noua reactie, de frecventa foarte joasa intr-adevar, dar totusi e o noua bucla de reactie cu potentiale sanse de a destabiliza amplificatorul. Schema ar aparea si mai stufoasa iar proiectul ar avea sanse mult mai mari sa se ingroape imediat in uitare. In schema finala o sa existe o topologie de condensatoare care sa le scada foarte mult distorsiunile , influenta finala asupra amplificatorului fiind in opinia mea deja nesemnificativa.Voi utiliza cate 2 electrolitici inseriati , acestia unindu-se cu aceeasi polaritate , iar acestia doi vor fi suntati cu un alt C de plastic, probabil MKP , polistiren sau ceva de genul asta. Marirea curentului de mers in gol poate sa o faca oricine la ce valoare doreste, nu va fi o problema, doar ca va trebui sa intaresca alimentarea si racirea. Referitor la Ft-ul tranzistorilor finali, aceeasi parere am si eu, frecventa mai mare duce catre un sunet mai bun la final, dar necesita si o compensare usor diferita pentru stabilitate. Eventual, o sa fac 2 variante ale schemei, una care sa foloseasca tranzistori la 30Mhz si alta pt 4Mhz. Cablajul nu va avea diferente semnificative, ba chiar se poate folosi acelasi cablaj dar sa culegi o parte a compensarii Miller din alta parte. Merge cu un strap prin aer fara probleme. Filtrajul generos in alimentare e bun pana la un moment dat dupa care el devine inutil , costisitor si mare ca volum. Probabil ca vom da niste limite in sus si in jos intre care sa se incadreze oamenii functie de banii pe care doresc sa-i cheltuiasca. Retrosong, eu daca nu beau aproape deloc nu ma pricep, dar taicamiu este fan al degustarilor de tarii (nu e betiv) si mereu zice ca palinca lor e mai buna ca tuica noastra :da Asa o fi ? :)))))))
Link spre comentariu

Iar aţi început cu contrapunerea ardeleni - regăţeni... cînd problema e cu totul alta.

Păi schema nu e gata şi vă arde cutia? Puneţi căruţa înaintea cailor, trebuie să aveţi întîi un prototip (măcar) pus la punct, nu simulat.

Stai linistit Zal, 90% din schema o am implementat de cativa ani in amplificatorul meu de acasa si merge brici. Nu mai zic ca e tot numai matze, fara vreun cablaj elegant iar compensarea este muult mai sofisticata si mai instabila. Aici e simplu, chiar si la CFP-ul de la intrare am prevazut base-stoppers si eventuale noi compensari care sa tina montajul in frau. Sincer nu cred ca va fi cazul, compensarea Miller clasica este de fel autoritara, asta este si atributul sau major.

later edit: Cred ca am finalizat schema, daca nu am de lucru excesiv la serviciu o sa o public azi, daca nu maine. M-am stabilit la o schema de compensare simpla care sa acopere toate situatiile de tranzistori finali. Pe acelasi cablaj cu aceleasi piese se vor putea pune ce tranzistori finali doriti, la 4 sau 30 Mhz. O singura recomandare as avea, evitati perechea MJL3281 si MJL1302. Diferentele pronuntate de caracteristici dintre NPN si PNP le fac ca in final sa aduca distorsiuni ceva mai mari decat restul tranzistorilor, inclusiv decat cei la 4 Mhz. O sa mai incerc sa vad daca din schema nu se poate evita treaba asta. Chiar si cu acesti tranzistori performantele se incadreaza la capitolul "inalta performanta". Daca ii aveti pe stoc,se pot folosi.

Link spre comentariu

Schema e finalizata si cumva lasata mai aerisita, fara protectii sau alte circuite auxiliare. Am decis sa nu mai aglomerez topologia care si asa poate fi greu de citit de catre electronistii incepatori , intentia mea fiind sa nu sperii pe nimeni. Daca se considera util, puteti sa proiectati tot felul de functii pe care le considerati voi utile. O sa vorbesc cu Alex mai le larg sa lasa in cablaj anumite "zone moarte" ce pot fi gaurite ulterior, unde sa se prinda alte cablaje mai mici , perpendiculare ,pentru cei ce doresc protectii sau un DC Servo. Deasemenea soft-atart-ul se poate implementa adiacent, la iesirea din amplificator. Daca sesizati greseli, sau omisiuni majore , va rog sa-mi spuneti sa le pot corecta rapid, pana ne apucam de desenat.

Link spre comentariu

Doar cîteva valori ciudate la rezistenţe:R34 - 52k (cea mai apropiată valoare 51k).R8,16 - 500 (cea mai apropiată valoare 510).R18 - 763 (cea mai apropiată valoare 750).Chiar şi valorile 20, 200, 240, 2k, 2,4k ar putea să pună probleme de găsire. În cazul ăsta s-ar putea prevede pe cablaj loc ptr două rez înseriate, folosite sau nu.În rest, observ că ai renunţat la grămada de cond electrolitici în favoarea celor mkt (deşi au rămas figuraţi la fel). Legat de trz finali, trei perechi la +/-50V vor asigura 100W/8 Ohmi şi vor merge reci, doar la 4 Ohmi se vor încinge. O ideie ar fi să folosească fiecare acel nr de trz finali potrivit cu sarcina şi radiatoarele proprii. Bănuiesc că nu e vorba de folosirea lor pe marginea clasei A.

Link spre comentariu

Multumesc de observatie, o sa inlocuiesc valorile rezistorilor cu unele standard. Ai dreptate si in privinta unor condensatoare, am modificat valorile dar am uitat sa inlocuiesc forma la unele dintre ele. Le voi corecta. In privinta tranzistorilor finali se pot folosi cati se doresc, una, doua sau 3 perechi. Am vrut sa acopar si situatia cand se vor folosi boxe cu impedante naravase, joase si defazare de 45 grade cand se cer curenti mari. Clasa de functionare poate fi oricare, eu recomand un curent prin fiecare tranzistor de aproximativ 75mA.

Link spre comentariu

Legat de numarul finalilor, la +/-50Vcc mi se par suficienti si 3 perechi pentru sarcini de 4 Ohm, din cate vad finalii respectivi au un SOA ok, la 4 Ohm si la tensiunile alea vor circula prin fiecare pereche de finali cam 2-2,5A si la acele tensiuni se permit pana la 4A din cate vad in grafic asadar nu vad necesitatea adaugirii a inca o pereche de finali daca se pastreaza tensiunile astea, evident asta nu inseamna ca nu se va folosi un radiator corespunzator.

Link spre comentariu

...Clasa de functionare poate fi oricare, eu recomand un curent prin fiecare tranzistor de aproximativ 75mA.

Mi se pare cam mult, dar e valabil cînd diferenţele de beta sînt mari, japonezii au mers pe varianta asta, nu sortau trz dar îi polarizau mai sus, aproape de intrarea în clasă A, aşa se micşorau diferenţele şi distorsiunile de neracordare. Evident că se şi lăudau cu ''Class A'', ''New Class A'', ''Class AA''... (deşi e o forţare asta la semiconductori).Findcă curentul de colector diferă de la exemplar la exemplar, ptr cei care au trz împerecheaţi cît de cît şi nu vor să-i încălzească în gol, e suficient să măsoare la reglaj tensiunea b-e la trz finali, între 500-550mV toţi trz bipolari se deschid corect la cîţiva mA Ic, tipic ptr clasă AB, mai sus de 600mV creşte curentul rapid şi intră în clasă A.
Link spre comentariu

Foarte bune observatiile si voi incerca sa tin cont de toate. Zal, n-as vrea sa starnesc o polemica , cu atat mai putin aici, dar trebuie sa-ti atrag atentia ca valoarea de 75mA / tranzistor nu este aleasa din motivele descrise de tine mai sus. Valoarea asta este valoarea optima pentru clasa B, acolo unde distorsiunile de racordare sunt cele mai mici. Cu cat te indepartezi de aceasta valoare , in sus sau in jos, aceste distorsiuni cresc din nou pana se atinge clasa A. Aceasta valoare a curentului reiese dintr-un calcul si poate varia functie de topologie,poate sa scada la 30mA/tranzistor sau sa urce la 260mA/tranzistor fara sa consideram ca am iesit din clasa B. De aici se vede rolul extrem de important al superdiodei, care trebuie sa stabileasca acest curent foarte acurat. Toleranta necesara e data din nou de topologia etajului final, variind intre 10% si drasticul 1%. La clasa B superdioda este complicat de proiectat si necesita calcule aproape la fel de elaborate ca pentru intreg amplificatorul. In cazul nostru de aici, nefiind un proiect de tip client-furnizor, ci de tip hobby, am decis ca e suficienta varianta clasica, nepretentioasa, dar macar sa avem curentul de bias optim setat la inceput. Ca variatia lui de la aceasta valoare este cam mare din cauza acestui tip de superdioda.... asta e, dar macar un lucru sa-l facem corect.

Link spre comentariu

Nu e nici o polemică, sînt două metode diferite. Şi în scheme unele firme recomandă reglajul unui curent (desigur că e valabil cînd trz finali sînt înlocuiţi cu unii identici), altele notează în bazele trz finali nişte tensiuni, de regulă 0,5 sau 0,6V (evident că aşa se pot folosi diverşi trz finali).

Link spre comentariu

Am ales rezistorii din emitoarele finalilor de 0,33 ohm tocmai ca sa se mai atenueze diferentele dintre tranzistori iar incarcarea lor sa fie cat mai echilibrata. La 3 perechi de tranzistori merge chiar si o valoare de 0,47 ohm, sau de ce nu varianta extrema de 1 ohm. La tranzistorii alesi pe spranceana se poate incerca si extrema cealalta de 0,1 ohm. Media de 0.22 ohm pare a fi cea mai utilizata. Sunt multe variabile pe care nu prea ai cum sa le stabilesti exact pe baza unor calcule pentru ca nu stii ce vei intalni in realitate, asa ca le pui la ochi. :) La final, putem sa ne jucam cu diverse piese, sa le facem mai mici sau mai mari, depinde de filosofia fiecaruia, asta e farmecul DIY, ai posibilitati mai mari de a-ti crea propria varianta.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări