Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Condensatorii electrolitici de tipul solizi sunt printre cei mai nerecomandati a se folosi in calea de semnal. Introduc printre cele mai mari nivele de distorsiuni. Cu toate ca pe alimentare celebrii Sanyo OSCON de multe ori reprezinta cea mai buna solutie, in calea de semnal sunt dezastru. Au un thd in jurul a 0,03% masurat in aceleasi conditii cu ceilalti condensatori de plastic si electrolitici, iar IMD-ul e dezastru, undeva spre 0.5% !!! Poate doar unii ceramici disc 7XR sa-i intreaca.

Link spre comentariu

Io-i socotesc din aceeaşi familie cu tantalii, arată la fel, merg la fel. Personal nu prea mai folosesc electrolitici, mai ales în calea de semnal i-am interzis. Nu m-ar mira peste decenii să revină la modă ptr audiofili unii făcuţi ''manual şi cu deosebită grijă'' de firme cu fiţe, la preţuri obraznice, la fel ca parangheliile cu hîrtie şi ulei.

Link spre comentariu

Pot fi şi cu tehnologie spaţială, dacă eu cînd le verific rez de izolaţie nu o găsesc nemăsurabilă, ptr mine sînt ca şi defecţi. Întotdeauna verific şi sortez la sînge orice electrolitic folosesc şi pot să spun că nu prea contează firma, modelul şi recomandările ci lotul şi exemplarul. Am avut surprize cu unii moderni faţă de unii vechi, recuperaţi, parcă avansul tehnologic a fost folosit doar la economie de material şi costuri, nu la creşterea calităţii.

Link spre comentariu

SARA varianta prima este un proiect ceva mai complex pentru care nu mai ofer suport din cauza lipsei de timp. In schimb exista varianta a-2-a ,mai comoda , mai usor de implementat, cu un cablaj mai simplu,cu piese mai putine si mai ieftin dar cu performante foarte apropiate de primul proiect. SARA-2 a fost realizat si practic de catre userul Allain85. Da-mi un email ca sa iti trimit schema si cablajul.

Link spre comentariu

SARA varianta prima este un proiect ceva mai complex pentru care nu mai ofer suport din cauza lipsei de timp. In schimb exista varianta a-2-a ,mai comoda , mai usor de implementat, cu un cablaj mai simplu,cu piese mai putine si mai ieftin dar cu performante foarte apropiate de primul proiect. SARA-2 a fost realizat si practic de catre userul Allain85. Da-mi un email ca sa iti trimit schema si cablajul.

Daca nu cer prea mult as dori si eu schema si cablajul.Poate il puteti posta aici , nu de alta dar cred ca mai sunt doritori.Multumesc anticipat.
Link spre comentariu

Condensatorii electrolitici obisnuiti, clasici, de genul Fujicon seria RA , pusi inseriat in calea de semnal , ca facand parte la intrare din filtrul trece-sus, se comporta foarte bine si in 90% din amplificatoare nu ai cu nimic ce sa le reprosezi. In plus sunt ieftini si larg raspanditi. Mai exista si condensatori electrolitici dedicati audio, fabricati ceva mai special. Acestia in acelasi loc masoara si mai bine decat primii, au distorsiuni undeva la jumatate. Sunt mult mai scumpi si mai greu de gasit. Mai departe electroliticii clasici se pot pune spate in spate si din nou mai avem o injumatatire a distorsiunilor fata de cei audio si de 4x mai mici fata de cei banali. Cam la acest nivel de distorsiuni se situeaza si condensatorii de plastic, altii decat polipropilena. Mai jos in distorsiuni coboara electroliticii de tipul bipolar intalnit prin boxe. Pentru acest tip de cond avem din nou o injumatatire a distorsiunilor. Ultimii pe lista dar cu cele mai mici distorsiuni sunt condensatorii din polipropilena sau polistiren. Oricare dintre cei insirati mai sus se preteaza de la bine la excelent in filtrul trece-sus de la intrare si nu ai de ce sa-ti fie rusine cu oricare dintre optiuni. Condensatorii de care trebuie sa stai departe sunt orice fel de ceramic cu exceptia celor NPO/COG dar oricum nu exista acest material la capacitati atat de mari. De evitat sunt si cei din tantal. Deasemenea electroliticii solizi, pe baza de aluminiu sau materiale organice nu sunt deloc o alegere inspirata, de genul Sanyo OSCON. Toti cei amintit in aceste fraze au alte roluri foarte importante dar care nu au legatura cu calea de semnal. Daca ai nevoie de o solutie pentru condensatoarele din reactia negativa atunci e de preferat sa ridici stacheta cu o treapta, adica sa alegi dincolo de electroliticii obisnuiti, banali. In acest loc se dezvolta tensiuni semnificative pe condensator si distorsiunile incep sa creasca, deci ar trebui sa urci cu o clasa mai sus in ceea ce priveste calitatea condensatoarelor vis-a-vis de distorsiuni. Daca nu faci greseala sa alegi prost tipul de condensator nu ar trebui sa existe indoieli referitoare la transparenta condensatoarelor in calea de semnal. Decat sa te complici aiurea cu DC Servo , care si asta se bazeaza in final tot pe un condensator , mai bine mergi fara gres pe un capacitor bun.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Azi am dat la greu , gauri in radiatoare , filete pana s-a terminat bateria de la bormasina :84  . Dupa amiaza , a aparut si curierul cu transformatorul R-CORE de 500VA si 2X36Vca :)  Mai este destul de lucru la carcasa , mai trebuie si modulele de soft start, si protectie boxe , mai ales ca iepurasul m-a cadorisit, cu niste boxe excelente :da  Mai este si maine o zi cand o sa mai mesteresc .....

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de alex mm
Link spre comentariu

Izolatorii aceia ceramici sunt niste porcarii, pierzi 50-60% din Pdmax a tz . Schimba-i imediat cu folie de mica.

Editat de shambala
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări