Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

...dar oare traseele de pe cablaj si cablurile nu sunt si ele inductive, pe alea cum le rezolvam ?...

Bineinteles ca sunt, asta este inevitabil, orice traseu are o anumita inductanta, o anumita rezistenta, anumita cuplare capacitiva cu traseele invecinate, asta nu se poate evita, dar se poate controla intr-o buna masura si cat de inductiv este traseul, cat de mica poate fi rezistenta sa, se poate evita invecinarea cu trasee cu care cuplarile capacitive pot provoca perturbatii sau scaderi ale performantelor si asta tine pur si simplu de experienta. Eu insumi cunosc destul de bine lucrurile ce trebuiesc evitate la proiectarea unui cablaj, stiu ce ar fi de preferat si cum exste mai bine, si totusi intre ce cablaje imi ies si mie si cele ale lui @Alex ( care este un model de inspiratie pentru mine ) este o diferenta ca de la cer la pamant, de ce? simplu, aici experienta practica face toti banii, n-are importanta cata teorie ai tocit, nu conteaza cate cablaje profesionale analizezi, pana nu te lovesti practic tu de fiecare aspect si pana nu descoperi tu insuti solutiile optime, teoria nu prea are efect.PS: Uneori goana asta dupa "performanta" mi se pare dusa prea in extrem...
Link spre comentariu

...este fascinant sa asculti pistele separate in inregistrare. Sa auzi cum vocea a fost trasa separat, cum anumite instrumente au fost adaugate peste muzica, e ca si cum ai vedea moleculele muzicii.

Microdetalii, ar spune audiofilii. Pe limba injinerilor s-ar putea numi rezolutie.
Link spre comentariu

Goana dupa performanta de la un nivel incolo se face doar de amorul artei ca sa zic asa, nu are practicabilitate in audio neaparat. Totusi un thd mai mic chiar daca nu face diferenta sonica in mod direct aduce imbunatatiri si colaterale, scade thd-ul scade IDM-ul si tot asa...... Maxente, pentru masuratori extreme se procedeaza cam asa: pana la 0,001% folosesti o placa de sunet de top. Mai departe lucrurile se complica foarte tare. Folosesti un filtru notch , reamplifici distorsiunile si apoi prin diferentiere raman doar cele care te intereseaza facand thd-ul sau FFT-ul. Prima oara am lucrat aproape o saptamana sa pun la punct lantul de masurare cu cablare corecta, cu amplificatorul de semnal mic, cu tot. Eu folosesc un lant de masura balansat pt masuratorile sub 0,001%, in rest merg cu Xonar-ul. Munca este destul de stufoasa, de multe ori iti vine sa te lasi. Lanturile de masura de 10.000 de euro masoara la fel de precis si la 20khz,pe langa 1khz, ceea ce eu nu pot, la aceasta frecventa eu atingand un prag minimum de 0,001%. Deci aici e diferenta principala. Apoi aparatele de fabrica sunt atent lucrate, frumos asamblate intr-o cutie, cu softurile aferente, e normal sa ceara preturi mari. Totusi la 1khz ma descurc foarte bine si eu cu acest lant de masura care este mult mai ieftin dar care necesita mereu recalibrare pentru ca nu am totul intr-o cutie si cu un soft dedicat.

Link spre comentariu

Langa traf a trebuit sa pun un ecran din tabla laminata cu grosimea de circa 30mm, de fapt 10 table de 3mm grosime lipite.

Tabla laminata de 3mm, ecran de 30mm ? Nu este vreo greseala de tastare ?
Link spre comentariu

Probabil că aşa e, caz în care termenul de ''blindaj'' chiar e folosit exact.Totuşi, nu complicat e să foloseşti două trafo într-un amplif. Probabil că tipul lor, poziţionarea, restul carcasei... nu lasă loc de rezolvări simple. Se pot pune şi sendviş, unul peste altul. Nu orice trafo toroidale sînt ptr audio, chiar dacă arată impresionant, eu folosesc Plitron în cd şi nu constat nici cea mai mică influenţă asupra etajelor de amplificare tampon. Nu are sute de waţi dar nici un ecranaj. La fel folosesc toroidale în amplifuri pe lămpi şi sînt chiar mute.

Link spre comentariu

Nu e nicio greseala de tiparire. Totusi trebuie citit tot contextul. N-ai cum sa atingi distorsiuni extrem de mici de nivelul 0.0001% fara sa ai un zgomot pe masura , spre -120dB(A). Toroidalele asa cum au venit ele ofera amplificatorului la 50hz o imunitate undeva in jurul a -96dB(A) , o valoare foarte buna. N-am stat sa fac teste, dar cred ca de pe la -60dB(A) in jos la 50hz nu mai auzi "humm" in boxe. Media intalnita de mine prin amplificatoare se situeaza undeva intre -80dB-90dB dar eu vorbesc despre altceva, despre alte nivele de performanta. Daca scot trafurile din carcasa nivele de -120dB, la limita de masura a zgomotului l-am obtinut la o distanta de circa 1m. Vorbesc despre functionarea transformatoarelor spre limita maxima de putere a amplificatorului, nu la repaus. Probabil ca o sa las lucrurile asa cum sunt ele "naturale" ca sa zic asa, adica cu un prag de zgomot pe la -96dB(A) iar urmatoarele trafuri o sa le comand cu infasurarile speciale de anulare a fluxului magnetic de scapari. Stiti cum e....experimentele sunt una si iti permiti solutii exotice ca sa vezi pana unde poti impinge lucrurile, dar latura practica e cea care pune punctul final :)

Link spre comentariu

E atît de influenţabil acest amplif? Pragul sensibilităţii umane la o audiogramă e undeva între -30...40dB, ceva în jurul a -100dB e chiar extrem, deşi se poartă prin prospecte de mulţi ani. Nu pun la îndoială veridicitatea, multe or fi de reclamă. Ceva de -120dB mi se pare cam mult. Poate cu baterii să se obţină mai uşor, rămîne totuşi zgomotul de fond al pieselor folosite.

Link spre comentariu

Pe langa asta mai e vorba si de zgomotul ambiental, performantele difuzoarelor, iar la putere maxima chiar nu mai are nici un sens.Asta conteaza, important e sa te distrezi experimentand.Oricum valori de genul -120dB sunt tare greu de masurat corect in regim de amator. Evident, chiar daca masuratorile nu sunt ultra precise, nu strica niste experimente, pana la urma nu face nimeni omologari aici.

Link spre comentariu
:) Evident ca nu mai este vorba despre niste parametri cu valori practice pentru audio, ci doar de dragul de a vedea niste limite, practic o curiozitate de-a mea. Daca tot m-am ocupat relativ intens de zona zgomotului si a distorsiunilor foarte mici vreau sa va spun ca dintre piese, una dintre cele mai "receptive" la campul electromagnetic s-a dovedit a fi condensatorul de intrare a filtrului trece-jos. Este un Arcotronic polipropilena de 4,7uF la 275Vac cu dimensiuni destul de mari. Parca as incerca si cu un electrolitic bipolar care are dimensiunea mult mai mica si in plus carcasa fiind metalica s-ar putea sa-i confere si o oarecare imunitate. Stiu ca electroliticii in calea de semnal nu sunt priviti cu ochi buni dar totusi cu ei in reactia negativa , loc unde se dezvolta o tensiune si de 1,5V am reusit sa ating distorsiuni extrem de mici, deci pe intrare n-ar trebui sa fie o problema distorsiunile condensatorului. Cyril Bateman a masurat distorsiuni foarte mici , in jurul a 0,0001% pe electrolitici bipolari la o tensiune de circa 6V a semnalului. Cu cat scadea aceasta tensiune distorsiunile scadeau devenind nemasurabile, plonjau in zgomot. Deci, de ce nu electrolitici in calea de semnal ? :)
Link spre comentariu

Din motive fizice, dar şi ptr că sînt dependenţi de frecvenţă, ca mai toţi cond uzi şi nu stau prea bine cu izolaţia şi pierderile.Există şi cond nepolarizaţi Wima mks foarte mici ca dimensiuni, cu 5 şi 7mm între craci, acela uriaş e sigur un receptor de semnale diverse. Nu e nevoie de tensiuni aşa mari la intrare.

Link spre comentariu

MKS-urile daca nu ma insel nu sunt din polipropilena si se situeaza ca nivel de distorsiuni undeva intre polipropilena si electroliticii clasici. Totusi daca tinem cont de faptul ca pe acest condensator serie de la intrare nu avem o cadere de tensiune mare , deci chiar si cu un banal electrolitic n-ar cam trebui sa introduca un thd mai mare de 0,001%.... Sa facem o socoteala... Tensiunea maxima de intrare la SARA e cam de 1,6Vv. Sa presupunem ca acest cond il pastram la valoarea de 4,7uF deci reactanta capacitiva cea mai mare ar fi la 20hz, undeva la 1.500 de ohm. Rezistenta de intrare e de 15.000 de ohm. Deci la 20hz pe condensator ar cadea o tensiune maxima de 1/10 din 1.6Vv, adica 0.16 Vv. Deja vorbim de o tensiune suficient de mica si cu o frecventa din nou suficient de joasa incat sa avem distorsiuni foarte mici, neglijabile. Din ecuatie sunt exclusi din start condensatorii de tip tantal care sunt dezastru in calea de semnal, fata de electrolitici care sunt chiar mai mult decat ok in aceasta pozitie. Se poate mari valoarea condensatorului la 47uF si atunci deja dupa mine un electrolitic clasic este aproape transparent. Saptamana asta poate o sa fac niste teste cu electrolitici pe intrare sa vad daca merita complicatia cu conzi de polipropilena sau cu DCServo. Zal nu stiam de MKS-urile astea de la Wima, probabil ca sunt mai noi. Daca ii gasesc pe undeva o sa-i studiez pentru ca pot reprezenta o solutie chiar geniala as spune. :)

Link spre comentariu

Am vazut ca e oboala audiofila (pe diyaudio am tot observat asta) la renuntarea conzilor din intrare, dar atunci creste riscul la aparitia tensiunilor continue din lantul audio

Link spre comentariu

Bine zis boala.... La electrolitici singura buba reala daca e sa vorbim obiectiv e ca necesita formatare, sau ma rog, constituirea acelui oxid sub camp electric iar asta cere timp. Cu cat tensiunea si curentii implicati sunt de valori mai mici cu atat va creste timpul de rodaj (sa-i zicem asa). Daca lasi aparatul nefunctional timp de saptamani, luni de zile din nou este necesara acest rodaj, dar daca se foloseste amplificatorul macar cateva minute bune pe saptamana parametrii condensatorului se mentin ok.

Link spre comentariu

Nu m-am exprimat corect, trebuia să scriu ''nu e nevoie de cond cu tensiuni aşa mari la intrare''. MKS sînt cu folie de poliester argintată din cîte ştiu.

Toate detaliile sînt pe sait: http://www.wima.com/en_index.php

...............

Încă o chestie: a se evita piesele cu terminale sau carcase de oţel, se pot verifica cu un magnet. Cu cît sînt mai mari...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări