Shambala Postat Martie 26, 2014 Partajează Postat Martie 26, 2014 3-5 secunde sunt ideale pt un soft start, dar din pacate un NTC nu isi mentine R mare mai mult de 0,5sec.Pt ideea cu NTC-ul in cc eu sunt vinovat, am exprimat-o mai sus, dar e clar ca nu se aplica decat la amplificatoarele care consuma destul de mult in gol, pt a mentine ntc-ul cald. Zal se referea la variatiile de R ale unui NTC pus pe DC, dar probabil avand in minte trancutele cu I repaos total de 25mA - [max]50mA Nea' Pass foloseste NTC-uri [in paralel] puse intre 2 grupuri de condensatori - in cc, dar pe amplifuri ce consuma cel putin 1A in gol.Daca nu va place ideea (nici mie nu prea imi place), putem sa renuntam la ea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 26, 2014 Partajează Postat Martie 26, 2014 Tocmai de aia eu folosesc PTC in serie cu un rezistor de 5W.Conteaza insa foarte mult valoarea la rece a PTC, curentul si tensiunea de lucru. Link spre comentariu
alex mm Postat Aprilie 4, 2014 Partajează Postat Aprilie 4, 2014 Dupa o lunga perioada de timp, am reusit sa plantez si al doilea canal , asa ca incet dar sigur ma indrept spre finalizarea acestui amplificator . Am deja carcasa de la un alt proiect , mai trebuie sa schimb doar alimentarea , adica transformatorul de retea , redresarea si conzii de filtrare ..... Am si doua module de protectie functionale Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 5, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Ai decupat cablajul in dreptul rezistentelor vad... arata mai bine asa dar in acelasi timp sa fi atent cu traseul comun de iesire catre bobina, ar trebui sa il intaresti daca nu mai ai toata suprafata aia ca traseu asa cum era initial. Rezultatul final cred ca o sa-ti iasa spectaculos si din punct de vedere vizual , felicitari, ce iese din mana ta bijuterie se numeste. Ia uita-te domne ce activi sunt romanii din nord-vestul tarii. N-am mai avut timp sa aduc la zi si aici noutatile de la SARA varianta privata, am muncit enorm in ultima vreme dar pe scurt am reusit sa cobor THD-ul pana in jurul a 0,0001%. Deasemenea cu sarcina reala, complexa, boxa reala practic , sa reduc deviatia de liniaritate la 0,005dB. Media amplificatoarelor are aceasta deviatie situata undeva intre 0,2dB-0,5dB. Zgomotul se situeaza si el undeva in jurul a -110dB(A). In plus am lucrat si la comportamentul amplificatorului sub sarcina capacitiva. Am realizat si testul de clipping : Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Ai decupat cablajul in dreptul rezistentelor vad...Nu se vad detaliile desenului de sub cablaj, deci nu e decupat. A pus ceva sub rezistoare, eventual e vopsit cablajul. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 5, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Da da da da.....ai dreptate Franzm.... ce spirit de observatie ai Link spre comentariu
alex mm Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 ...... am pus folie de teflon ca sa izolez termic Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Se încing acele rez? Bagă azbest. Link spre comentariu
alex mm Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 ......azbestul e cancerigen nu se mai foloseste ...... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 5, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Alex e un perfectionist, ii place sa faca totul la calitate maxima, cred ca are prin gena o urma de neamt ceva... In realitate rezistentele alea abia daca se incalzesc la puteri maricele. Din partea lor ca cerinta tehnica ar fi sa aibe toate rezistentele valori cat mai apropiate intre ele , apoi sa aibe o variatie a rezistentei cu temperatura decenta, 100ppm daca se poate si sa nu fie excesiv de inductive. Totusi la 0,33ohm nu cred ca ar fi vreo grija legata de inductanta.Deci ce ai pus tu sunt mult peste ok. Aici e clippingul :http://www.youtube.com/watch?v=6CleP1o0Jq0 later edit: Alexx ti-as recomanda sa folosesti rezistoare de 1% , eventual de 0,6W ca base-stopers ale finalilor. Daca se poate scoate rezistenta in paralel cu bobina de iesire din interiorul bobinei. Daca ai ceva nelamuriri ma gasesti atat pe mess cat si la tel. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Seriile de rezistoare MPC de la Fukushima/Futaba sunt neinductive, unele chiar "nemagnetice". Coeficientul de temperatura însa e ceva mai mare (350ppm). Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 5, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Pentru aceste rezistente proprietatea magnetica incepe sa conteze cu adevarat daca vrei thd-uri mai mici de 0,01% si zgomot sub -90dB. Prin ele circula curenti tari iar daca inductivitatea este semnificativa proprietatea magnetica accentueaza inductia electromagnetica spre circuitele de semnal slab. Totusi pentru performantele SARA varianta publica pe care a facut-o si Alex acest tip de rezistente sunt foarte ok. Deasemenea asta a fost unul dintre motive sa existe aceasta forma a cablajului. Faptul ca exista 3 tranzistori finali in paralel, deci 3 rezistente in paralel face cumva sa existe o atenuare a fluxului magnetic care se leaga intre ele, ma rog, nu e vorba de atenuare neaparat ci mai degraba o disperie mai larga a lui care coroborat si cu mai multe cai de curent cu valori mai mici face ca inductia electromagnetica sa scada semnificativ. Grija cea mai mare vine de la transformator dupa care de la cablurile prin care circula curentii tari si nu neaparat de la aceste rezistente din emitoare. Ca o discutie paralela, trecerea de la 0,001% la 0,0001% mi-a luat mai bine de o luna de chin. Schema n-a fost chiar o bariera imposibil de trecut, oarecum a venit de la sine, in schimb obtinerea acestui deziderat practic s-a facut cu mari sacrificii. Cu toate ca am transformatoare foarte bune, toroidale , cu centura magnetica de protectie tot n-a fost suficient sa reduc fluxul poloidal la un nivel in jurul a -120dB. Am marit distanta fata de circuite cu inca ceva centimetri dar tot insuficient. Am apelat in final la ecrane magnetice din mumetal si permalloy dar si aici nu a fost simplu. Mumetalul de satureaza foarte usor mai ales fiind si subtire, deci a trebuit sa-l pun la distanta mare de traf, practic langa circuite. Langa traf a trebuit sa pun un ecran din tabla laminata cu grosimea de circa 30mm, de fapt 10 table de 3mm grosime lipite. A trebuit sa imi fabric un senzor atasat la osciloscop cu care sa identific liniile de camp magnetic ale trafurilor si sa aleg pozitia corecta a ecranului in raport cu acestea. Ca sa reduci influenta a 2 trafuri de 700VA inchise intr-o cutie la niste nivele infime care sa iti permita atingerea unui thd de 0,0001% si un zgomot de -120dB(A) e ca si cum ai cere ca o masina de curse care alearga cu 300km/h sa opreasca in 3m.... :cry: Nu mai povestesc influenta placii metalice, fieroase, de jos a carcasei sau a surubului de prindere al trafului care era si el tot din fier.... Pana la urma fara materialele speciale n-am reusit sa cobor mai jos de 0,0003% si -110dB. Ma uit acum prin amplificatoarele scumpe asazise hi-end si ma ingrozesc cati bani se cer pe lucruri facute cu un amatorism dezarmant dar care au niste carcase pompoase. Despre sunet nu mai vorbim, este fascinant sa asculti pistele separate in inregistrare. Sa auzi cum vocea a fost trasa separat, cum anumite instrumente au fost adaugate peste muzica, e ca si cum ai vedea moleculele muzicii. Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Admir tenacitatea şi răbdarea, dar toate aceste performanţe se simt real la o audiţie comparată cu un amplif mediu, general acceptat ca fiind bun? Evident presupunînd că au în comun cîteva caracteristici precum banda de frecvenţă, puterea, sensibilitatea... Poate ansamblul traductoare-procesor adică urechi-creier să perceapă diferenţe atît de mici de parametri, cînd sînt aşa de diferite de la om la om şi uşor de indus în eroare? Link spre comentariu
maxente Postat Aprilie 5, 2014 Partajează Postat Aprilie 5, 2014 Nu vreau sa dau cu bata in balta, dar totusi eu nu sunt convins ca se pot face masuratori ''in casa'' la nivelul de THD 0,0003%Nu cumva iti trebuie niste scule adevarate profesionale de masuratori si care costa zeci de mii de euro si/sau dolari sa poti ''vedea'' asemenea rezultate ? Am vazut ca se vorbeste de rezistentele alea de putere ca ar fi inductive, dar oare traseele de pe cablaj si cablurile nu sunt si ele inductive, pe alea cum le rezolvam ?Repet, nu vreau sa dau cu bata in balta, nu sunt rautacios sau invidios, sunt doar un simplu amator, poate unele lucruri nu le inteleg eu Link spre comentariu
sk24bpo Postat Aprilie 6, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 6, 2014 Zal o sa iti raspund sincer ca intotdeauna. Daca singura diferenta dintre doua amplificatoare tine doar de thd, unul avand sa zicem 0,01% si celalalt 0,0001% poti sa fi sigur sa nu se va simti nicio diferenta. E doar o chestiune de prestigiu tehnic. Maxente o sa revin cu un raspuns Link spre comentariu
Postări Recomandate