Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

În mod normal, de intrarea interferenţelor mobilului în lanţul audio nu ampliful e vinovatul principal ci calculatorul şi restul accesoriilor lui, sau un alt receptor radio-tv din lanţ. Unele sînt mai sensibile, dar nu e un test concludent. E suficient un etaj cu amplificare exagerată şi ''antena'' e gata. E adevărat că nici nu m-am gîndit vreodată să bag un mobil în vre-un amplif. E o temă ptr viitor.Dacă ampliful ăsta e imun complet, atunci bravo autorului.

Link spre comentariu

Da-ti-o naibii de treaba se observa foarte clar ca telefonul initial sta linistit dar functioneaza,adica e in legatura cu reteaua, dupa care se aprinde pentru ca este sunat. Pentru a putea auzi un eventual bazait in boxe i-am dat pe "mute" melodia de sunat si am anulat vibratia. Daca lasam melodia data tare nu se mai auzea bazaitul daca ar fi existat. Deci telefonul suna cand se aprinde doar ca l-am dat pe mute ca sa se auda bazaitul. E un Samsung Galaxy S. Este un "smartfeon" si e cunoscut ca astea nu sunt exceptionale la calitatea antenei.Mai exista un telefon la 50cm departare de amplif, cel de pe care am sunat. Ba in plus incaperea are peretii intariti si pe interior si pe exterior cu plasa metalica ceea ce face ca undele GSM sa fie puternic atenuate, necesitand puteri mai mari de emisie a telefoanelor. Smecheria e ca varianta de SARA pe care o am eu implementata are prevazuta inca din faza de design o caracteristica ce ofera imunitate excelenta la probleme de genul asta, rezultatele n-au venit intamplator. Motivatia a fost ca daca e liniste in rai atunci e liniste si pe pamant ca sa ma exprim plastic :da

Link spre comentariu

Serios acum, banuiesc ca este o realizare remarcabila si te felicit.Din pacate, asa cum se vede, nimeni nu a avut ideea [sau curajul] sa-si bage telefonul in amplificator asa ca termenii de comparatie sunt putini.Din cate stiu in electronica aviatica s-a studiat intens fenomenul, atat din partea constructorilor, cat si din cea a asociatiilor de consumatori. Dar deja este cam off-topic.

Link spre comentariu

Buna treaba.Teste de acest gen n-am facut pana acum. Ce am observat mai demult e ca in general perturbatiile de acest gen intra pe intrare, dar cine stie. Totodata variaza mult pozitia in care sta telefonul. De multe ori, cu rotirea telefonului cu cateva grade face diferenta dintre bazait si liniste.Voi lua la intamplare cateva amplificatoare, ca-s tare curios de ce se intampla.Eu ca si principiu folosit presupun ca banda fiecarui etaj este controlata si nu e lasata libera.Legat de treaba cu condul pe punte, vreau sa stabilim nite chestii.Eu vroiam doar sa arata ca si cu un simplu cond pus peste intrarile de alternativ se pot face destul de multe, daca valoarea este aleasa corect.Nu am idee de unde s-a scos treaba cu 800kHz, 5v amplituine si alte povesti.Eu unul nu ma apuc sa calculez oscilatia dintgre un traf, fire, punte si filtraj, toate cu parametri necunoscuti.Si nici nu am chef sa stau sa ii masor din moment ce inlocuind vreo 3-4 valori de cond obtin ceea ce vreau.De acord ca sunt metode de reducere si imbunatatire a comutatiei, care mai decare mai sofisticate.ASta nu contest si nici nu ma bag in gusturile oamenilor, fiecare isi face amplificatorul cum vrea, dar hai sa nu dam cu piciorul in solutii dovedite practic ca functioneaza.Cine vrea sa teoretizeze cu formule, simulari, grafice si sabii laser, treaba lui, dar din moment ce se poate obtine practic un zgomot suficient de redus pentru orice pretentios, nu vad de ce unii neaga cu vehementa aceasta solutie.

Link spre comentariu

In atentia lui @Cri Cri :In viitor , daca te vei gandi la o versiune ulterioara a amplificatorului SARA , imi permit sa-ti recomand schema unui etaj buffer pentru fiecare dintre cele doua intrari ( in varianta balansata :) ) ...nu cred ca este cazul sa comentam parametrii sau solutiile tehnice ale acestui etaj buffer , sunt oricum mult peste performantele amplificatorului SARA !

Link spre comentariu

Frumoasa schema Victor dar total necorespunzatoare pentru SARA. THD-ul dat de creator este de 0,002 % . O valoare excelenta dar un preamplificator de linie bazat pe schema actuala a SARA atinge un THD de 10x mai mic. Mai departe banda de lucru de 100Mhz este exagerat de mare si invita la probleme mari de stabilitate si de perturbatii. Nici faptul ca lucreaza cu un factor de amplificare de 1x nu ajuta mai deloc. In plus schema probabil ca are un drept de autor, neputandu-se implementa fara costuri legate de proprietatea intelectuala. S-ar preta foarte bine in schimb la conversia DA.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Dupa mult munca am reusit sa termin proiectul, aici este amplificatorul meu complet: https://www.dropbox.com/sh/z9v91zw62p8qwbj/lOcnFja90Q

Suna foarte placut si corect, extrem de detaliat pe partea de inalte, cristalin, mult peste SKA GB150D si parca putin mai bine si decat varianta mea modificata de Leach amp.

Ar trebui sa mai construiesc modulul de soft-start insa inca nu m-am hotarat asupra schemei.

Imi puteti recomanda o schema buna?

Eu ma gandeam la aceasta varianta:

Posted Image

Link spre comentariu

Pai sa fi convins ca un amplificator cu bipolari e net superior unui amplificator cu mosfeti industriali facuti pentru comutatie, chiar si amplificatorul ala al meu facut cu driver LME il depaseste lejer pe SKA cu toate ca nu e simetric si mai are si un integrat ca driver

Ideea amplifului SKA se refera la o alternativa la nmos, FET, AVxx, etc. eu asta am inteles

Faina cutia !

Ai facut-o din bucati sau ai cumparat-o ?

Link spre comentariu

Cutia am facut-o eu de la zero, este din aluminiu toata. Am muncit cateva zile doar sa o asamblez, gauresc, e foarte greu de lucrat cu aluminiul daca nu ai scule potrivite. Sunt multumit de cum a iesit, amplificatorul nu se incalzeste deloc chiar si la volum mare, se disipa extrem de repede caldura.Ceva propuneri pentru o schema buna de soft-start?

Link spre comentariu

Ideea circuitului de softstart este ca la alimentare, acesta sa limiteze curentul de magnetizare al trafului si cel de incarcare al electroliticilor, asta de obicei se face prin intermediul unor rezistente de putere inseriate pe alimentare, care dupa ceva timp sunt strapate de un releu, prea multe variatii la partea de rezistente nu pot fi, adic a fie ca sunt bobinate, fie ca sunt chimice, ideea este aceeasi, pui o anumita combinatie de rezistente serie/paralel care sa obtina o anumita valoare in Ohm a rezistentei totale, si o anumita putere disipabila. La partea de releu si comutarea intarziata a acestuia, sunt tot soiul de optiuni, de la alimentarea printr-o rezistenta serie a bobinei si un electrolitic paralel cu aceasta asigura intarzierea, pana la timere cu 555 sau alte minuni, toate fac acelasi lucru, alimenteaza bobina releului cu o oarecare intarziere. Schema prezentata mi s-ar parea ok, dar sunt muuuuulte alte variante la fel de utilizabile.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări