Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Păi un motiv l-a spus Victor : distribuția energiei în spectrul audio ( muzical ) . Un altul adaug eu - e mai dur un test SOA la câteva ms decât la sute de µs.

Link spre comentariu

Motivul este descris mai sus , si este legat de solicitarea simultana a disipatiei finalilor si a pierderii de putere datorita riplului sursei in cazul clasic al unei sursei liniare ( valabil pentru redresare dubla alternanta vom " goli " electroliticii de filtraj punând in evidentă un anume efect nedorit :) ) , o valoare clasica ( 5mH ) pentru un filtru trece jos pasiv folosit la incinte de joase . Din punct de vedere spectral , la 127 Hz este cea multă energie , indiferent de tipul de muzica ( procesata : comprimata / live , de stil : rock / simfonica , folclor , electronica etc ) .AES a considerat ca stresul termic este maxim la aceasta frecventa la un amplificator ce funcționează in condiții reale de exploatare in Full Range .

Link spre comentariu

Treaba cu testul SOA e neconcludent pe frecvente joase pentru ca ii dai pe intrare sinus.E un semnal repetitiv. Nu e vorba de impulsuri distantate in timp.Daca ar fi fost zgomot filtrat dupa distributia acceptata ca si uzuala in muzica e alta poveste, dar in acest caz noi alegem ce intra. DAca ar fi fost muzica sau impulsuri scurte si rare in timp, atunci da, o sarcina axata pe o frecventa joasa ar fi mai indicata.La fel nu inteleg ce treaba are riplul. Asa de ce nu ii dam cu 10Hz? Riplul e generat de frecventa retelei, nu de semnalul de intrare. Riplul sursei va avea tot 100Hz si daca semnalul redat are 127 sau 1270Hz. Evident ca semnalul redat va avea o influenta asupra riplului, din moment ce impedanta sursei nu e zero, dar riplul principal va avea 100Hz.Ma rog, in cazul unui filtrat clasic, redresor + condensator. Evident ca se pot alege tot felul de solutii de filtrare, dar nu s-a pomenit pana acum de asa ceva.Hai sa nu ne invaluim inutil in mister, ca nu incercam sa pacalim pe nimeni.Da, e corect ca o sursa slaba provoaca disipare inutila, in plus pe final. Dar hai sa privim ce inseamna acest in plus.O sursa slaba de tensiunea V1 va fi capabila de puterea P1 pe iesire. Pentru aceasta putere, disiparea maxima (care nu e la putere maxima) va avea o valoare, sa zicem Pd1.Daca inlocuim aceasta sursa cu o alta sursa mai capabila, dar la aceeasi tensiune, vom vedea ca disiparea maxima e tot cam aia(pt ca apare la putere mai mica), dar puterea de iesire maxima creste.Se datoreaza faptului ca randamentul la puterea maxima creste. Portiunile de semnal din zona de jos vor provoca tot cam aceeasi disipare, singura diferenta e ca sursa slaba va scadea in tensiune si va limita puterea de iesire.Nu spun ca testul e mai slab sau e mai bun, doar ca nu vad rostul unei asemenea complicatii. Daca vrei sa chinui amplificatorul, se poate mai simplu.Nu vreau sa intru cu nimeni in polemici, cum ca ceva ar fi incorect, doar ca mi se pare o complicatie, iar aceasta problema se poate rezolva mai simplu.Poate explica cineva cu argumente clare de ce e musai 127Hz si nu merge la fel de bine o alta frecventa si cu sarcina adaptate in consecinta.Eu sunt chiar curios, pe bune!Merci!

Link spre comentariu

Testele pe care le-am propus pana acum pe acest forum ( testul de stabilitate pe sarcina capacitiva , testul SOA pentru sarcina reactiva si defazaj de 45 grade la 127 Hz , testul de SR , testul THD la 20 KHz ) sunt doar cateva din testele posibile, a caror rezultate nu trebuie sa le subestimam dar nici sa le supraevaluam :) .Va reamintesc ca acum doi ani pe forum se atasau link-uri Youtube catre teste in care se evaluau ochiometric amplificatoarele cu semnale sinusoidale .Despre caricatura stramba a unui semnal dreptunghiular si despre variatia SR cu frecventa de test nu mai comentez , a fost un pamflet superb !Dar , poate ca a folosit la ceva , daca macar un singur user a invatat ceva bun . Daca testele pe care le-am propus credeti ca nu folosesc la nimic , nu este nicio problema , nu insit sa fericesc pe nimeni , obligandu-l sa citeasca despre teste ... stiti cu totii cat ii respect pe cei care nu doresc sa invete :) .Sunt doar cateva din testele posibile , nu sunt singurele , cele mai tari teste , sau ultimele din Univers .Cred ca oricum e deja mult prea mult pentru nivelul Elforum ... probabil ca voi renunta la interventia mea in acest subiect , asa cum am renuntat si la subiectul cu altfel de scheme pentru amplificatoare . Restul discutiilor si dezvoltarea proiectelor sunt doar in mediul privat , ca si pana acum .

Hai sa nu ne invaluim inutil in mister, ca nu incercam sa pacalim pe nimeni.

???
Link spre comentariu

Eu nu incercam sa combat nimic. Vreau doar sa inteleg de ce e musai 127Hz si 5mH.

Caut doar sa optimizez.

Eu pur si simplu nu inteleg ce e asa special la aceasta frecventa dpdv al stresului amplificatorului.

Nu vreau sa combat pe nimeni, nu vreau sa discreditez metoda, vreau doar sa inteleg ce e asa special, fara vreo urma de cearta.

Nu are importanta cine ce a spus mai demult cat timp se discuta civilizat, important e ce concluzii s-au tras si ca lumea citeste si invata.

Hai sa nu ne invaluim inutil in mister, ca nu incercam sa pacalim pe nimeni.
e raspuns la:
valabil pentru redresare dubla alternanta vom " goli " electroliticii de filtraj punând in evidentă un anume efect nedorit

Cred ca la fenomenul descris de mine cu puterea crescuta si disiparea redusa din cauza sursei de alimentare.

Am uitat sa mentionez un lucru, neajunsul se inlatura prin folosirea clasei G/H, cu dezavantajele ei...

Cred ca oricum e deja mult prea mult pentru nivelul Elforum ...

E prea mult pentru bizonul de rand care deschide subiecte gen "ajutor" sau cu ce sa alimentez av400.

Link spre comentariu

Astazi un mic update. Poate nu chiar asa de mic la ce discutii se intind pe marginea lui...... Astazi vedeta este zgomotul de comutatie al diodelor de redresare. Problema identificata si rezolvata cu ceva trucuri.

Link spre comentariu

In general un simplu cond pus peste alternativ face liniste. Problema ca valoarea trebuie aleasa in functie de traf si filtraj, asa ca cel mai bine e sa o iei pe incercate.Pentru cine vrea mega liniste pe alimentari poate folosi filtru LC cu L-ul si C-ul cat mai babane.

Link spre comentariu

Nu e obligatoriu sa explici ce si cum, dar nu te astepta sa te credem pe cuvant.Eu chiar nu am ce explicatii sa dau la metoda mea ca e de la sine inteles cum functioneaza. Cine vrea poate sa incerce. De acord sa o lasam asa, sa nu mai degenereze intr-o discutie gen bobinele de pe alimentare. :rade:

Link spre comentariu

O sa ma rezum foarte scurt: atat varianta ta cat si a lui Zal nu fac decat sa creasca valoarea amplitudinii oscilatiei si sa reduca frecventa. Sunt practici comune gresit intelese care nu rezolva problema initiala ci doar s-ar putea sa ii atenueze efectele prin scaderea frecventei de oscilatie pana la un nivel la care sa se diminueze mult pericolul emisiei radio sau prin cuplaje dupa care daca ai noroc de un filtru trece-jos bine implementat te-ai scos, daca nu te-ai ars. Daca nu ai filtrarea corespunzatoare te trezesti cu o amplitudine a oscilatiei initiale mult mai mare de o frecventa relativ joasa spre banda audio. Adica mai rau faci. E la noroc. Metoda pe care am aplicat-o eu este tintita pe fenomenul care a generat problema si nu are componente alese pe principiul iteratiei, ci alese pe baza calculelor. Ma rog, nici nu conteaza detaliile ci rezultatul.

Link spre comentariu

Doar ca sa stabilim un lucru.Calcul se numeste ceea ce se face din faza de proiectare. In faza de proiectare nu prea stii care e inductanta parazita a trafului, nu stii exact ce filtraj vei avea la indemana, nu stii exact comportamentul diodelor, etc. Sunt prea multe necunoscute de aceea metoda mea nu se poate calcula, si nici nu merita.E mai simplu sa rezolvi problema la fata locului. ASta nu inseamna ca atunci nu faci calcule, dar sunt calcule in urma unor rezultate masurate pentru a determina niste fenomene imprevizibile din faza de proiectare.Ce metoda ai aplicat tu nu am idee.Evident ca un filtru acordat fie RC sau LC ar rezolva problema mai bine, dar din punctul meu de vedere nu merita osteneala. Strict din punctul meu de vedere problema aceasta e o exagerare. Rezultatele unei configuratii proaste sunt greu de masurat in rezultatul final (amplificatorul).MAi degraba un ecranaj mai bun sau o rutare cat mai buna a maselor si a traseelor cablajului ar aduce un plus adevarat, dar astea sunt deja alta poveste si oricum nu ma bag in placerile oamenilor.

Link spre comentariu

La metoda mea stii destul de usor datele de care ai nevoie pentru ca este ceva tintit si nu ai nevoie de multi parametri. Ti-am spus mai sus ca voi mergeti pe calea batatorita clasica si asta va imprastie atentia catre o gramada distribuita de parametri, exact cum foarte bine ai precizat si tu mai sus. Nici eu nu spun ca acest zgomot conteaza in sunetul aparatului, cel putin eu nu am sesizat nicio diferenta. Unii audiofili se vaita ca-l aud, sau macar ca simt in sunet influenta sa. Habar n-am care o fi adevarul dar daca am putut sa elimin problema de ce s-o fi lasat asa ? Eu am gasit o amplitudine de circa 500mV la curent mic (ca in poza) valoare care urca spre 3V la curenti mari. Frecventa in jurul a 800khz. Temerea mea tine doar de poluarea circuitelor de semnal slab. Ar fi interesant de vazut ce s-ar putea face la sursele de alimentare in comutatie :) O seara placuta in continuare.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări