Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Astea sînt capacităţi neînsemnate faţă de cea a unui filtru din boxă, de aia se fac testele cu minim 1uF. Interesant ar fi simularea măcar a ansamblului L+C+dif joase, că pe ăsta îl ''vede'' ampliful la ieşire ca fiind sarcina principală. Unde C poate avea şi valori de 100uF sau mai mult.Pe de altă parte, nu ascultă nimeni semnale dreptunghiulare, aşa că testele sînt ptr palmaresul amplifului. Există şi amplifuri fără bobină la ieşire şi/sau fără filtrul clopot...

Link spre comentariu

Capacitatile foarte mari despre care vorbesti Zal nu sunt vazute de catre amplificatoare in forma "pura" ca sa zic asa, mai exista pe acolo si un element rezistiv sau inductiv. Nici eu nu sunt fanul acestor teste cu semnal treapta, nu stiu daca au mare relevanta. Sa zicem ca spune cate ceva despre stabilitate si despre gradul in care amplificatorul "se aseaza" pe parametrii initiali (settling-time-ul), dar daca se face testul asta , printre multe altele, am zis ca na, sa fim si noi in ton cu moda. Ma rog, cred ca mare lucru n-ar mai fi de spus pe tema asta. Mai interesanta ar fi de studiat liniaritatea cu boxe reale cred. Daca va intereseaza o postez.

Link spre comentariu

Păi de asta ziceam că L+C+R (în loc de Z a difului de joase). Un fel de boxă generică, că cele reale sînt diverse.Eu doar am vrut să amintesc problemele acelea, nu sînt curios decît la modul general de alte rezultate sau teste, nu instig pe alţii să facă experienţe ptr ideile mele.

Link spre comentariu

Greierasul, vezi sa nu te ia valul, cu 10Khz la putere spre full power cu boxe la iesire, eu am fost "sfatuit", mai demult de catre un "coleg" de forum sa fac testul in full power la 10 si 20Khz cu boxa la iesire...L-am trimis la gara, sau cu mare placere pe boxele lui.Victor postase undeva o schema complexa alcatuita din rezistente, bobine si condensatori, ce ar simula o incinta acustica reala, poate are bunavointa sa o fac din nou!Poate fac eu o placa de test, pentru pina in citeva sute de wati.

Link spre comentariu
:jytuiyu Cred ca m-am exprimat eu ambiguu, pe boxa n-am bagat semnal treapta, cum as putea sa fac asa ceva ? Componentele de frecventa inalta ar praji tweeter-ul instantaneu. Pe boxa am realizat graficul de liniaritate.
Link spre comentariu

Sarcina echivalenta pentru 8 ohmi pe care o folosesc in mod curent in simulari este atasata mai jos , cu mentiunea ca pentru 4 ohmi se vor conecta in paralel doua asemenea sarcini , sau chiar patru sarcini pentru impedanta de doi ohmi :

Posted Image

Pentru teste SOA ( reale , nu simulate ) recomand doar sarcina pur rezistiva de 4 ohmi inseriata cu o bobina de 5 mH / minim 20A .

Atentie , bobina va fi cam mare :) , are mult cupru dar fara miez magnetic ... nu e complicat , se comanda la Petra Iasi , stiu ei cum se face .

Pentru un defazaj de 45 grade intre curentul si tensiunea in sarcina ( 4 ohmi + 5 mH ) trebuie sa aplicam un semnal sinusoidal la intrarea amplificatorului cu frecventa de 127 Hz . Din punct de vedere al spectrului audio , la acea frecventa este cea mai multa energie pe aproape orice tip de muzica , iar etajul final si sursa sunt foarte solicitate !

Adica : f45 grade = R / 2 * π * L

Nu recomand sub nicio forma testarea la defazaje mai mari ( 60 grade sau chiar 90 grade ) si sarcina de 4 ohmi decat amatorilor de senzatii tari :n1 decat daca aveti un factor de siguranta de minim 2 la dimensionarea SOA , veti arunca cu siguranta cateva zeci de finali direct la gunoi ...

Eu am bronzat ( din pacate ) cand faceam teste SOA foarte multi finali adevarati MJ15024 /15025 , probabil mai multi decat ati vazut voi vreodata ...

Leco stie mai multe amanunte , testele erau foarte dure : defazaj 90 grade intre curent si tensiune pe sarcina de 2 ohmi / 1600 W dar cu o protectie SOA cu panta tripla , dependenta de frecventa / timp !

Nu as mai face acele teste , fara limiter IOC , SOA tip ODEP etc .

E prea mare risipa , finalii buni costa mult .

Sunt foarte curios cum va reusi sa calibreze Leco protectia SOA la Leco Pro Amp V2 pe sarcina de 4 ohmi + 5 mH ... ce nivel de putere va reusi sa obtina din modulele lui .

Ma refer la ceva stabil , nu la teste de ordinul secundelor ...

Cei ce nu inteleg fenomenele care au loc in etajul final de putere le recomand sa nu incerce asemenea teste SOA , acest test nu este destinat incepatorilor !

Se vor mira cum de mama saraciei se pot arde finalii la o putere relativ mica pe iesire dar avand o sarcina reactiva complexa de doar 4 ohmi ... secretul consta in defazaj :) !

Pentru Dorin : iti reamintesc exemplul cu circuitul Zobel ( Boucherot ) pe care l-am propus initial , si care permite o stabilitate superioara la sarcini capacitive fata de circuitele clasice , fara degradarea majora a unor parametri esentiali gen THD , DF , SR etc .

Evident , schema completa nu este si nu va fi publica , chiar daca varianta finala este " putin " diferita in zona superdiodei ...

Posted Image

Cat despre utilitatea testelor SOA si cele de evaluare a stabilitatii amplificatoarelor cu diverse semnale tip treapta , burst etc nu am ce sa comentez legat de parerea unor copiaci Tehnium ...

Link spre comentariu

Un simplu condensator pe iesire, de la o frecventa in sus e mai periculos pt final decat toata chestia aia complexa.Ideea e ca protectie sa isi faca treaba si ampliful sa nu o ia razna si sa oscileze.Trece testul asta e in regula. Ca si cum ai spune ca daca ampliful traiaste si dupa ce l-ai trantit de la etajul 10, in mod sigur traieste si daca il arunci de la parter.Nu coneaza ca pui 1u sau 100u, conteaza frecventa la care faci testul. DAca nu e stabil mai compensezi si gata, iar pentru SOA se implementeaza limitari.LEgat de boxe, niciuna nu arata amplifului capacitati mari. Acu ca se inampla ca sa se arda difuzorul si pe amplfi sa ramana un simplu L C chior, e alta poveste, dar se aplica punctele anterioare.

Link spre comentariu

Eu cu regimuri de lucru atat de solicitante nu m-am mai jucat pana acum. Parerea mea e ca SARA din punctul asta de vedere se descurca mai mult decat onorabil si n-am de ce sa-mi fac griji, pentru un amplificator audio isi vede de treaba linistit.

Link spre comentariu

Pentru teste SOA ( reale , nu simulate ) recomand doar sarcina pur rezistiva de 4 ohmi inseriata cu o bobina de 5 mH / minim 20A . Atentie , bobina va fi cam mare :) , are mult cupru dar fara miez magnetic ... nu e complicat ,

Ai uitat sa specifici frecventa. E esentiala. Una e sa masori cu sarcina aia la 100Hz si alta la 10kHz.Si de ce 5mH? De ce nu 0.5mH si frecventa de 10 ori mai mare?Sau de ce nu o baterie de condensatori capabili de curent mare + o rezistenta asa incat sa iasa acelasi defazaj?Ma refer din perspectiva SOA.De ce 5mH cupru mult si de ce fara miez?Nu e musai sa bobinezi pt Rdc minim din moment ce inseriezi cu 4ohmi.Merge si cu miez, daca are intrefier suficient. Tolele I merg. Adica unii sudeaza cu miez si pt niste amplifuri nu se poate la curenti mult mai mici?Chiar daca se satureaza, cu atat mai interesant, e testul mai dur!Greierasul, dupa cum arata eu cred ca semnalul va arata ok si doar cu 1uF pe iesire. Testele respective de SOA sunt doar pt amplifuri pro. Se presupune ca vor lucra in conditii improprii si nu o data se va intampla ca sa intre in scurt cablukl de boxe, sau sa se arda wooferul sau ceva componenta din filtru si sarcina sa devina f nasoala.Dar parerea mea e ca in acest caz e mai bine sa detectezi ca s-a intamplat o magarie si ori sa bagi un mutting puternic, ori sa decuplezi iesirea ca sa limitezi pagubele.Un filtru lasat fara sarcina poate lua foc.
Link spre comentariu

Nu am uitat nimic , defazajul de 45 grade între curent si tensiune prin sarcina reactiva de 4 Ohmi + 5 mH este la frecventa de 127 Hz !Scrie clar de ce am ales aceasta frecventa si formula de calcul pentru alte valori ale sarcinii sau alte frecvente de test ...Ca sa fiu sigur ca miezul bobinei nu se satureaza ( eu am testat amplificatoare de foarte mare putere ) am preferat varianta fără miez :) , dar pentru puteri mici e posibil sa meargă cu miez ferosiliciu clasic din tole tip I .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări