Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Masuratorile de astazi le-am facut pe repede inainte si n-am studiat manualul generatorului de ton si nici nu i-am verificat calibrarea cu care a venit din fabrica. Luni o sa-l masor doar pe el si o sa calibrez tot sistemul de masura , inclusiv probele. Sa nu cumva sa fi cuplat iesirea de impedanta mare in loc de cea cu 50 ohm. Totusi, luate chiar si asa graficele sunt excelente . Timpul de crestere este absolut normal pentru amplificatoarele domestice si este in stransa corelatie cu banda de lucru. La -3dB frecventa e in jurul a 130khz.La 20khz atenuarea e in jur de 0,1dB. O banda suficienta care te scuteste de oscilatii mai mult sau mai putin amortizate. Settling-time-ul este si el perfect, curat. Slew-rate-ul intern al amplificatorului are o valoare cu muuuult mai mare , aici se vede influenta filtrului de intrare, cel de pe reactie si efectul Zobel-ului. Am mers pe niste valori foarte conservative pentru ca in esenta prima data m-a interesat stabilitatea dar timpul de crestere se poate scadea pana in jurul a 800ns iar treapta sa ramana la fel de curata. Nu stiu daca merita sa fac chestia asta pentru ca sensibilizez amplificatorul vis-a-vis de sarcinile capacitive.

Link spre comentariu

Cu siguranta un amplificator audio cu pretentii Hi End are timpul de crestere sub pragul " psihologic :) " de 1 microSecunda !

Hmmmm, si asta cu tranzistori finali puturosi de 4Mhz nu d-aia de 30Mhz...

Deh e zona PRO, nu Hi-End...

:aplauze
Link spre comentariu

Victor n-ai inteles. Nu este vorba de functionarea schemei, ci de retelele de filtre dimprejurul ei care au un scop bine determinat. In acest mod se evita mai multe belele, plecand de la saturarea etajului de intrare si terminand cu settling-time-ul si stabilitatea amplificatorului sub sarcini capacitive. Nu are niciun rost sa expui degeaba amplificatorul , sa-l lasi sa functioneze intr-o banda prea mare. Interesul este ca THD-ul in toata banda audio sa fie mic, IMD-ul la fel, etc... Varianta SARA pe care o am eu are OLG-ul cel ai mic la 20khz si are o valoare undeva in jurul a 87dB ! Daca nu tii sub control toata chestia asta te-ai ars. In audio calitate si banda foarte larga nu se poate :).

Uite Halcro: are o banda cam cat am eu la SARA . Deci Halcro despre care vorbesti are 122khz. Uita-te cum arata si semnalul treapta la 10khz : http://www.stereophile.com/content/halc ... asurements Cam cat crezi tu ca are rise-time-ul graficul ala ?

Ia uite ultimul model de Pass-Lab : o banda de 102 khz pentru 60W in 8 ohm. Cam cat ca e rise time-ul in acest caz : :) http://www.stereophile.com/content/pass ... asurements

Hai sa mai vedem inca o firma hi-end: SimAudio cu celebrul si noul Moon 880M are o banda de doar 90khz si se observa forma semnalului treapta cat de "tocita" e. Totusi redactorul care a facut masuratorile ce spune : The frequency response was flat in the audioband, but with a slight rolloff evident starting just below 20kHz and reaching –3dB at 90kHz. A 10kHz squarewave was reproduced with short risetimes (fig.2), and a 1kHz squarewave had superbly sharp corners (fig.3). http://www.stereophile.com/content/sima ... asurements

Hai sa vedem cam ce se poate intampla daca lasi o banda larga. Citez acelasi redactor : However, this graph reveals that the Centaur's ultrasonic behavior depends on the load impedance. With the highest impedance I tried, 16 ohms (fig.1, green trace), the output rose by 0.8dB at 200kHz. The rise was 0.3dB into 8 ohms (blue), and into 4 ohms (magenta) and 2 ohms (red) the response increasingly rolled off above the audioband. Perhaps correlating with this rise at 200kHz, while the Centaur's reproduction of a 10kHz squarewave had very short risetimes (fig.2), there was also a very small amount of overshoot visible, with one damped cycle of ringing at a very high ultrasonic frequency. The 1kHz squarewave reproduction (not shown) was essentially perfect.

Link-ul in cauza : http://www.stereophile.com/content/cons ... asurements

As putea continua cu zeci de exemple de amplificatoare hi-end recunoscute dar nu e cazul, sper ca s-a inteles ideea .

Leco in zona PRO e nevoie de rise-time scazut din cauza puterilor mari vehiculate. Asta pe de o parte aduce in aceeasi zona pro distorsiuni mult mai mari , aici vorbim de zona domestica, hi-end unde primeaza calitatea in fata fortei brute. E o diferenta de abordare.

Link spre comentariu

Eu cred ca in zona Hi-End, este nevoie de rise si fall time cit mai scazut, tocmai pentru ca amplificatorul sa fie "cit mai rapid", sa "multumeasca" omul ce plateste sume frumusele pe un produs de gen.

Normal amplificatorul "se limiteaza" din partea de PREamp, astfel incit etajul final sa "zburde liber".

Nu discutam, de diferenta dintre un amplif cu 2-3 perechi de finali, fata de altul cu 6 perechi (la comanda lor ma refer), si la faptul ca unul are tranzistori finali cu Ft 30Mhz si altul cu doar 4Mhz, asta daca am face comparatie strict intre realizarile noastre.

Eu voi limita TOATE amplificatoarele facute de mine la 2,5-3uSec timp de crestere si cadere, pentru un amp zona PRO, consider ca TOT ce este produs si are rise si fall times sub 4uSec, este mai mult decit onorabil pentru un amplificator gama PRO.

Deci daca un amplif in general are timp de crestere de 4uSec adica 0.000004 secunde si la frecventa de 10000Hz urca in plaja 10-90% din excursia maxima a tensiunii pe iesire in dreptunghiular in acele 0.000004 secunde unde frecventa de 10000Hz are 10000 pulsatii pe sec, se deduce foarte usor ca amplificatorul este foarte rapid si reproduce foarte bine frecvente de 20Khz (banda superioara audio), si MULT peste acei 20Khz.

La hi-end, nu ma bag, nu este domeniul meu, si nici nu va fi, las acea sectiune pasionatilor in domeniu.

Spune-mi si mie, cu ce alimentezi Sara 2, si ce tensiune in gol ai la alimentare?

Saptamina viitoare vreau sa ne vedem la teste, sint liber Marti si Joi, insa ne putem vedea si miine dupa ora 17, daca e ok pt tine (sint dimineata la job).

Link spre comentariu

Leco oricand doresti in cursul saptamanii dupa ora 16. O sa-ti transmit exact pe PM si adresa. Te rog mult sa vii si cu generatorul tau de ton si cu sonda osciloscopului. Acum am dat o fuga la serviciu sa iau un router wireless si intr-o fuga am pus generatorul meu de ton, generator nou, un GW Instek SFG 1013 direct pe osciloscop. M-am trezit ca rise-time-ul este un pic peste 800ns !!! am miscat sondele si acesta a cazut la 80ns dar varia in sus si in jos pana pe la 150ns. N-am avut timp sa investighez dar in mod clar e ceva dubios in lantul de masurare. Cand faceam testele pe SARA la un moment dat s-a intrerupt de tot semnalul si a trebuit sa misc mufa, mufa care se misca din mufa mama a aparatului ! Ce sa vezi, mufa Neutrik, RCA pe care am dat destui bani nu-i buna de nimic. Aceeasi problema am vazut ca are si cealalta mufa de pe canalul celalalt. Eu unul am o mare problema cu nenorocitele astea de mufe, dau numai peste porcarii indiferent de pret, ce naiba ma nu mai face nimeni o mufa ca lumea ? Din calcule iar apoi verificat cu simularile am stabilit o banda in jurul a 200khz. Am eu o chestie ca toate capetele de banda sa fie la de 10x in afara benzii audio. M-as fi asteptat la un rise-time de 2us si nu de 3us. Nu-i bai nici cu 3us, e perfect ok, dupa masuratori credeam ca asta e, n-am mai stat sa ma gandesc de ce 3 si nu 2, dar totusi uite ca ceva e un pic putred in Danemarca. :) O sa studiez datasheet-ul generatorului sa vad daca nu cumva nu suporta o capacitate ceva mai mare la bornele sale. Sau proba osciloscopului o fi stricata... Nici mufele amplifului nu stau prea uminti si ma saboteaza :) ramane de vazut exact.

Link spre comentariu

Nu mi-ai zis la ce tensiune se alimenteaza Sara 2. Vreau sa vin doar cu un modul de amplificare, generatorul de ton si sonde de osciloscop, nu am un SMPS finit deocamdata (tre sa fac trafuri, sa pun elementele active pe radiator si nu am chef), si as vrea sa alimentam ambele etaje finale din aceeasi sursa, adica cea a lui Sara 2.

Intreb, ca sa pre-reglez un etaj final, pentru alimentarea pe care o ai tu disponibila.

Link spre comentariu

Am analizat mai atent astazi lantul de masura si amplificatorul si am gasit cam urmatoarele aspecte: generatorul de ton are nevoie de jumatate de ora ca sa te bazezi pe niste masuratori stabile. Timpul propriu de crestere este in jurul a 150ns. Filtrul de intrare RC (1kohm+330pF) al amplificatorului fura cam 200ns. Bobina din zobel avea cam 5...6uH. O valoarea mare fata de valorile uzuale. Izoleaza mai bine sarcinile capacitive dar totusi limiteaza cam mult si inutil banda. Are o rezistenta in parelel de 4,7ohm dar cand ai o bobina in aer de valoare mare nu stii niciodata cum interactioneaza cu campurile elmg din apropiere. Am redus-o la o valoare aproximativa de 2,5uH iar rise-time-ul a scazut (scazand rt-ul generatorului) in apropiere de 2us. Forma a ramas perfecta, fara niciun fel de oscilatii , ciocuri, etc.

Link spre comentariu

Vlasin_Alin este un electronist tanar si foarte pasionat. Are timpul de partea sa ca sa devina cel mai bun :) Imi place ca scormone si isi pune multe intrebari. Nu va primi mereu raspunsurile dorite pentru ca na, fiecare are secretele sale si nu va dori sa le faca publice. Ce se poate spune se spune :). Victor n-am citit cu atentie dar imi aduc aminte ca Stereophile pomenea ceva de 2 benzi de lucru in test.Au doua bobine la iesire ? Ideea nu e rea , mie unul nu mi-a trecut prin cap, o bobina mai mica pentru boxele necapacitive si o alta mai mare in valoare ca sa protejeze amplificatorul de boxele puternic capacitive. O idee de retinut, asa s-ar impaca multe aspecte.... si nici macar nu necesita investitii serioase, nici ca bani , nici ca munca. In privinta filtrelor de intrare cunosc toate tipurile astea clasice, nu-i bai, dar am optat pentru filtrul simplu RC in primul rand din cauza liniaritatii cea mai buna pe care o ofera in banda de dinaintea frecventei de taiere. Banuiesc ca tu spui ca daca apelezi la un filtru de ordin superior acesta este mult mai eficace ceea ce iti da posibilitatea sa tai mai sus in frecventa, rezultand implicit o banda mai larga si un rise-time mai mic. Perfect adevarat dar din pacate doar filtrul de ordinul 1 este cel mai bland cu banda de trecere, in cazul nostru banda audio. Acum stii cum e, undeva trebuie sa alegi intre un drum sau altul. O sa ma mai gandesc si la alte variante ale filtrului de intrare. Am facut si un mic test cu sarcina capacitiva. Am conectat C=220nF la iesirea amplificatorului la o tensiune de 25Vvv. Astazi nu mai este timp dar o sa ajung pana la 1uF. Bobina de iesire am scazut-o in valoare pana am obtinut un timp de crestere de 2us, deci oarecum amplificatorul a devenit usor mai sensibil la sarcini capacitive, dar chiar si asa raspunsul este excelent. La 33nF treapta este perfect curata, inclusiv privita de aproape.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări