Allain85 Postat Noiembrie 19, 2013 Partajează Postat Noiembrie 19, 2013 Si eu as fi curios care ar fi motivul pentru care n-ai merge pe SMPSMa gandesc ca sunt zgomotoase! Chiar nu vreau sa am brum! Am facut niste masuratori pe niste surse de 5V SEPIC (NI) vs FLYBACK (Linear Technology) si SEPIC-ul avea un riplu destul de pronuntat. Daca se vor aduna mai multi cu argumente pro SMPS e posibil sa imi schimb optica. Din punct de vedere economic iesi mai ieftin decat o alimentare clasica cu componente de calitate.Nu ma intereseaza sa fac economie, daca aveam nevoie de putere mare, da se justifica; eu vreau un amplificator domestic cu performante foarte bune. Nu contest calitatea surselor domnului Leco! Am totusi o intrebare: de ce baietii de pe DIY Audio nu folosesc SMPS-uri la amplificatoarele in Clasa A? Ma refer la proiectele F4, F5 ale lui Nelson Pass. Am vazut ca se folosesc cu precadere transformatoare... Sunt sigur ca viitorul va fi SMPS. Pentru mine e doar o chestie de confort... psihic, pentru moment Va multumesc pentru indrumari! Spor la lucru si voua! Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 19, 2013 Partajează Postat Noiembrie 19, 2013 Fiindca nu le ies SMPS-urile.Ce contra argument e asta? De ce niste baieti nu folosesc SMPS-uri?Chiar sunt indicate in clasa A nestabilizate.Se poate face vorbire despre randament dar in cazul clasei A nu cred ca are rost.Spor!Mircea. Link spre comentariu
Adrian_BBS Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Un argument contra, de care majoritatea se lovesc, este ca sunt mai greu de facut/calculat/proiectat...necesita mai multe cunostinte in domeniu si un minim de aparatura (osciloscop)... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 SMPS-ul nu este chiar o joaca, discutam de timpi de comutatie de ordinul zecilor de nanosecunde. Ceva in reregula la comutare si bye bye switching devices, mai ales cind vorbim de puteri mai mari, peste 1000W! Pina in 1000W lucrurile sint mai simple, elementele comutatoare mai modeste, si mai ieftine; mai sus, incepe adevaratul challenge. Sursele rezonant mode ZVS sau ZCS (cum am facut eu), sint mai putin zgomotoase fiind in soft switching resonant mode. Marea majoritate a SMPS, sint clasice, hard switching, si evident cele mai zgomotoase. Sursele STABILIZATE, prezinta un zgomot mai mare decit cele nestabilizate, si evident randament ceva mai mic, chiar daca in idle, consuma mai putin decit una in continuous switching. Cel putin pe mine personal m-a interesat randament cit mai mare in load-full load si zgomot cit mai mic. Problemele de riplu sint mai mari la surse liniare decit la SMPS, una este curentul de riplu la 100Hz (redresare liniara cu transformator) si alta este la citeva zeci de Khz (SMPS). Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 20, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Nu conteaza spre ce tip de alimentare te indrepti cata vreme este bine proiectata si construita. N-ar trebui sa se simta diferente la ureche. Eu pledez pentru cea clasica din motive de fiabilitate in timp si depanarea foarte usoara pe orice colt al globului. Ar fi pacat ca aceste particularitati ale mele sa le luati ca pe niste obligativitati si sa nu incercati si alte variante care va convin mai bine. Tocmai pentru ca vorbim de DIY se poate aduce in discutie orice. Allain85 daca mergi pe SARA-2 eu cred ca ar fi mai indicat sa mergi pe topicul dedicat altfel exista riscul de confuzie si sa primesti sfaturi eronate. Schema SARA(1) este un pic diferita de SARA-2. Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Am totusi o intrebare: de ce baietii de pe DIY Audio nu folosesc SMPS-uri la amplificatoarele in Clasa A? Ma refer la proiectele F4, F5 ale lui Nelson Pass. Am vazut ca se folosesc cu precadere transformatoare...Dupa parerea mea tine de comoditateSa zicem ca n-ar fi vorba de bani aici, e mult mai simplu sa arunci in cutie un traf o punte si niste baterii de condensatoare decat sa te mai apuci ca faci un montaj mai stufos de alimentare in comutatie Treaba cu zgomotele de comutatie nu cred ca e un argument, faci una in comutatie resonant ca cea a lui leco si ai mai o alimentare ceva mai curata Pana la urma nici-o sursa nu e perfecta fie ea si clasica Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Orice sursa in comutatie care este bine facuta ( indiferent de configuratie ) nu prezinta zgomot audibil, si subliniez audibil penca asta e principalul criteriu, adica sa nu ai "galagie" pe care sa o poti auzi... Ca exista ceva zgomot de comutatie? asta este inevitabil la orice tip de sursa, ca de aia ii zice comutatie, dar atunci cand zgomotul este mult in afara oricarui spectru audio e normal sa nu il poti sesiza, si daca atenuezi/filtrezi suficient de mult acel zgomot de comutatie atunci el nu ar trebui sa poata afecta nici performantele amplificatorului. Eu cred ca alegerea asta intre comutatie sau clasic tine si de gusturi si de ce nu, preconceptii sau felul cum vede fiecare lucrurile, unii spun ca sursele in comutatie ( in special cele stabilizate ) sufera mult la capitolul Dinamic Headroom avand in vedere ideea ca asazisul crest factor este mai mare la semnalul muzical, altii spun ca e mai bine cu comutatie penca e mai usor de obtinut riplu mic ( uneori foarte mic ) datorita frecventei mari, deci electrolitici mici, randamentul sursei in sine nu cred ca ar fi un factor determinant ca pana la urma o sursa clasica cu traf bine realizat si o punte redresoare cat mai buna, nu afecteaza prea tare aspectul asta, sunt insa de acord ca o sursa in comutatie te scoate mai ieftin decat varianta clasica cu traf retea, alegerea insa apartine fiecaruia. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 20, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Sunt avantaje si dezavantaje ca la orice lucru de pe lumea asta. Riplul mai mic e la frecventa mai mare unde PSRR-ul amplificatorului este foarte mic deci se strecoara usor acolo unde nu trebuie. Poate afecta stabilitatea uneori sau prin diverse mecanisme de compunere a frecventelor energia lui sa se imprastie si in banda audio. Deasemenea nici reteaua de la care se alimenteaza nu va fi foarte incantata de poluarea indusa de curentii absorbiti. Sa nu uitam de fiabilitate, sunt destul de putine sanse ca o astfel de alimentare sa reziste zeci de ani fara sa te atingi de ea.Despre depanare nici nu mai vorbim, e nevoie de un electronist de nivel mediu pentru treaba asta. Necesita multe si variate piese in acest fel crescand logistica necesara achizitionarii ei. Avantajele nu le mai insir ca le cunoastem cu totii. Producatorii vor recomanda ceea ce fac ei, e normal sa se intampla asa , dar totusi alegerea ramane la dispozitia fiecaruia. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 20, 2013 Partajează Postat Noiembrie 20, 2013 Va propun o solutie de compromis: alimentarea din reteaua de curent trifazat. Se realizeaza simplu, cu trei transformatoare si trei punti redresoare monofazate. La nevoie se modifica usor pt. curent monofazat. (Bineînteles ca se poate si SMPS polifazat ;-) Link spre comentariu
sk24bpo Postat Noiembrie 21, 2013 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 Franzm intotdeauna ma uimesti, cand zic si eu ca sunt cu un pas inainte vii si imi arati ca inteligenta se intalneste mai des decat credem noi. De vreo 2 ani ma gandesc la varianta cu trifazat. Am o casa la tara cu trifazat unde s-ar preta perfect SARA cu asemenea alimentare. Ar fi cea mai buna varianta din multe puncte de vedere. Link spre comentariu
George Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 ...........trifazat, la bloc Bine ati revenit, dle Neculeacorneliu. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 21, 2013 Partajează Postat Noiembrie 21, 2013 intotdeauna ma uimesti...De obicei ma uimesc pe mine;-)Nu e vorba de inteligenta ci de experienta. Sau, altfel spus, am facut mai multe greseli decât altii. (Se stie ca inteligenta omenirii este o constanta, populatia globului este însa în continua crestere.)Gânditi-va cum ar functiona cu trifazat la 400Hz. Bineînteles ca n-avem asa ceva la bloc. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Ianuarie 28, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 SARA a suferit mici modificari asa incat THD-ul la 1khz cu sarcina de 8ohm si 50W masurat indica o valoare de 0.0011% din care THD-ul aparaturii de masura este in jurul a 0.0007%. In atare conditii sistemul de masurare nu mai poate da rezultate corecte , relevante. Cata vreme THD-ul amplificatorului se va situa sub jumatate din THD-ul sistemului de masura rezulta ca acest sistem a ajuns la limita maxima de performanta pe care sa te poti baza. In noile conditii SARA la 1khz simuleaza ca ar avea un THD de circa 0.00025% (la 50W in 8 ohm) si pare ca real acesta s-ar situa la o valoare de aprox. 0.0004%. Am atasat si o poza sugestiva din care se observa ca exista o singura armonica restul pierzandu-se in plafonul zgomotului. Graficul liniaritatii imi arata ca la capetele de banda (20hz si 20khz) caderea castigului in bucla inchisa este de aprox. 0.1dB. Zgomotul l-am scazut pana la -106dB iar dinamica a crescut la circa 105,7dB. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 1, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2014 Nemaiavand de imprumut un generator de functii am fost nevoit pana la urma sa cumpar unul. In poze avem iesirea SARA cu semnal treapta in sarcina rezistiva la 36Vvv, atat la 1khz cat si la 10khz. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 1, 2014 Partajează Postat Februarie 1, 2014 Timpul de crestere este de " doar " 3 microsecunde ? Cam prea mare , parerea mea . Link spre comentariu
Postări Recomandate