Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Esti foarte tanar , deci e absolut clar : inca nu ai vazut tot ce se poate :) !!!

Din toata aceasta saga mie imi pare ca reactia negativa nu inrautateste situatia ci doar ne spune ca nu este nici ea panaceul perfect.

In sfarsit ai inteles la ce ne refeream noi ( @eu si @franzm ) cateva posturi mai sus .De aia noi ( incercam sa ) acordam atentie tuturor tipurilor de reactie . Pentru cei incepatori , efectul superdiodei este tot o reactie ...
:) Victor era vorba de reactia negativa globala (RNG) , aplicata de la iesirea amplificatorului la intrarea acestuia si nu de diverse reactii aplicate local. In privinta tineretii tare mi-as dori sa mai fiu foarte tanar si naiv. Din pacate imbatranim si ramanam tot naivi :rade:
Link spre comentariu

Audiofilia este o cenusareasa in constiinta colectiva pe la noi , mai degraba in Romania saracia si lupta pentru supravietuire au facut ca multi oameni sa nu mai aiba nici resursele financiare , nici timpul nici dispozitia sufleteasca pentru a se dedica unei anumite pasiuni ...

Tine de nesansa de a nu avea un termen de comparatie viguros vis-a-vis '' suna tare & basu' e zguduitor, chiar daca nu are nuante si tonuri de gri -albastrui ''.

Oamenii sunt nevinovati si cu atat mai periculosi cand isi dau cu parerea despre chestii care chiar nu le cunosc , da' stiu ei sigur ca au dreptate , ca daca nu au dreptate, raman fara confort psihic si la o adica tre' sa se suporte zi de zi si tre' sa scoata cumva camasa pe maneca...

LIBERTATEA O ARE FIECARE IN CAP, IN MINTE, DACA O ARE!!! Nimeni nu-ti poate da libertate daca nu ai mintea deschisa, ori asta presupune EDUCATIE, pentru ca doar asta iti largeste orizontul de la un punct (punctul tau de vedere!!!) la un larg ORIZONT!

Link spre comentariu

Ha , ha , ha . Ce-am mai ras ." Emil Cioran - citat : Unii au parte de nenorociri , altii de obsesii care sunt mai de plans ? Emil Cioran - citat : Tot ce e viu face zgomot . – Ce pledoarie pentru mineral ! "Cornele , nu uita : A. Robbins - citat : Daca faci ceea ce ai facut dintotdeauna , vei obtine ceea ce ai obtinut dintotdeauna !Scuze pentru offtopic .

Link spre comentariu

Evident ca finalii de tip Thermaltrack cu diodele senzor inauntru au acuratetea cea mai buna.... E important de stiut inca din faza de proiectare ca in calcul intra si temperaturile driverilor sau predriverilor daca exista.

Cei mai buni dpdv. al inertiei senzorului termic sunt finalii Sanken (de ex. seria SAP). Acestia au diodele pe cipul tranzistoarelor, deci simt temperatura jonctiunilor acestora, pe când senzorii TT simt doar temperatura talpii de cupru.Trebuie tinut cont si de variatia cu temperatura a PSF-urilor tuturor etajelor.

Functiile dupa care functioneaza amplificatorul la semnale mici si la semnale mari par sa fie destul de diferite, intalnindu-se in punctul optim de bias. Interesant este ca masurand cu semnale mari regimul de functionare al superdiodei nu vei vedea niciodata ce se intampla cu semnalele mici de 1V. Ajungem la paradoxul in care masuratorile (incomplete) arata perfect dar sunetul schiopateaza, este neplacut chiar.

Ideal ar fi ca suma functiilor celor doi finali complementari sa fie o dreapta, ceea ce nu se întâmpla în cazul a doua functii exponentiale, mai ales daca intervine si tensiunea de prag al jonctiunilor BE. Ceea ce ati observat intra în categoria gm doubling.
Link spre comentariu

Ideal ar fi ca suma functiilor celor doi finali complementari sa fie o dreapta, ceea ce nu se întâmpla în cazul a doua functii exponentiale, mai ales daca intervine si tensiunea de prag al jonctiunilor BE. Ceea ce ati observat intra în categoria gm doubling.

De aceea am ales pentru un amplificator cu pretentii entry level Hi End ( clasa AB ) finali de tipul tip MOS FET pentru proiectul PSA600V2.2 final :) .

MOS FET-urile au caracteristica patratica ... dar problema nu este in in VAS , nici in etajul final , ci in circuitul de comanda al acestuia .

Link spre comentariu

Exista o multitudine de solutii tehnice, unele verificate in timp, altele mai exotice dar care promit ca vin cu ceva nou. Este foarte greu de a gasi un balans intre ele si sa le si implementezi. La final conteaza doar rezultatul care sa fie masurabil. Cel putin eu doar asta urmaresc. Daca din comportamentul amplificatorului masuratorile uzuale se dovedesc a fi insuficiente si se propun unele noi ,relevante, cu mare drag voi tine cont de ele. Masurarea THD-ului pentru nivele mici la iesirea amplificatorului pare a fi relevanta din punct de vedere electronic, dar ramane deschisa dezbaterea daca urechea va sesiza armonici nedorite care la boxa ating varfuri de cativa mV.

Link spre comentariu

...ramane deschisa dezbaterea daca urechea va sesiza armonici nedorite care la boxa ating varfuri de cativa mV.

Garantat . " First Watt " :) iti spune ceva ? Evident , cunosc raspunsul . Pacat ca exprimarea in cuvinte suna cam a limbaj pseudoaudiofil : " armonios , cristalin , caldura , profunzime , rezolutie , microdetalii , precizie , extensie , sibilante , aerofone , nazale , guturale , microdetalii , soundstage , atmosfera , prezenta scenica " etc .Probabil ca doar FFT-ul la acel nivel poate pune un evidenta acest lucru .
Link spre comentariu

Masurarea THD-ului pentru nivele mici la iesirea amplificatorului pare a fi relevanta din punct de vedere electronic, dar ramane deschisa dezbaterea daca urechea va sesiza armonici nedorite care la boxa ating varfuri de cativa mV.

Depinde de felul în care va fi utilizat amplificatorul. Pentru o auditie de calitate, în liniste, pe difuzoare de mare randament, etc. (adica o auditie audiofila în sensul adevarat al cuvîntului) ajung câtiva watti (dar cu o rezerva dinamica mare, de ex. pt. a putea reproduce corect si celebra simfonie al lui Ceaikovski) si atunci ponderea si perceptibilitatea armonicilor nedorite generate de amplificator la nivel mediu de auditie este mare.
Link spre comentariu

Aha , Adrian Batranul Minune , Salam-Parizer si Guta-Puta de Maimuta

.Urmariti pana la sfarsit , cand se striga darul si se dau bani la lautari " fara numar " :) !
:rade: Ma speriasem dar cred ca ai dat cel mai bun antidot. Recomand si eu link-ul , in plus insist sa ascultati pana la capat cand se striga darurile, pe la jumatate e si dansul gainii :101 Despre First Watt am citit acum ceva ani, Nelsson Pass parca l-a scris dar sincer am uitat ce continea. Am citit vagoane de literatura dedicata zonei audio, dar aceleasi vagoane care au intrat pe urechea stramba au iesit pe cea dreapta :) Eu am o memorie destul de scurta si stramta asa incat ma simt nevoit sa reiventez roata de fiecare data . In discutiile cu alti interlocutori au senzatia ca vorbesc cu unul care abia descopera tranzistorul :rade: Am invatat sa culeg franturi si sa le lipesc recreand intregul (formule, situatii, idei, etc...) din cauza memoriei foarte selective pe care o am. La testele de IQ niciodata n-am avut rezultate sub 140 de puncte tocmai pentru ca am fost fortzat sa fac legaturi in cap si sa gandesc fiecare pas. E foarte obositor dar n-am incotro. Partea buna e ca asa a rezultat SARA, din legaturi, din conexiuni. Am ramas si eu uimit ca spiritul poate fi atat de puternic incat sa impinga lucrurile dincolo de posibilitatile aparente.
Link spre comentariu

De la nasu mare, o mie de marci-arci-rci-ciMa bag si eu pe off topic.Greierasule, ma bucur ca recunosti asta. Nu de alta dar recent ai facut niste conexiuni si legaturi care au dus la o discutie pe cat de inutila pe atat de elementara cu privire la un banal filtru CLC. Poate ar fi mai bine sa nu scapi din vedere notiunile de baza.

Link spre comentariu

La discutia respectiva vroiam sa detaliez mai mult, vroiam sa introduc in ecuatie si stocarea de energie mecanica in membrana si returnarea ei prin bobina difuzorului catre amplificator sub forma instantanee de curent defazat de tensiune (daia aveam generator de curent la iesire in simulare), vroiam sa aduc in ecuatie la filtrul CLC si timpul de stocare al energiei in bobina, folosirea bobinei ca inductanta de scurgere a transformatorului cu anumite beneficii pentru switching-ul diodei, adaptarile de impedanta ale alimentarii care sa tina cont si de reflexiile in transferul de energie la frecventa inalta acolo unde e vorba de stabilitate. Ma rog, vroiam sa intru in detalii dar eu stateam pe sedative inainte sa scot o masea si 3 nervi de la alta masea.... numai concediu la mare nu avusesem... Pe de alta parte nici voi nu erati blanzi deloc, parca era un razboi. Oi fi facut greseli destule, om sunt si eu, pur si simplu la un moment dat m-am saturat si n-am mai vrut sa fac efortul de a corecta lucrurile spuse pe graba si anesteziat, pur si simplu nu merita pentru mine. Am preferat sa nu mai scriu nimic acolo si sa imi vad de treburile mele la SARA. Interventiile pe alte topicuri vor fi cat de putine se poate, fiecare stie mai bine pentru el ce-i trebuie. Sincer am si uitat de amplificatoarele realizate de Misa la fel cum am uitat de orice alta realizare cu LME a altor useri. E loc pe forum pentru fiecare.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări