Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

Vin-o maine pe la mine ca sa vezi despre ce este vorba. Daca esti curios adu si un amplificator de-al tau , cine stie, poate te hotarasti sa iti faci si tu acasa un sistem performant de masura a parametrilor audio. Iti spun ca ti-ar prinde tare bine sa te poti verifica la concret .

Link spre comentariu

Ok, iti trimit acum datele. Crede-ma ca o sa te castig de fan :da Eu sunt un simplu amator, dar tu care lucrezi destul de intensiv in domeniul audio vei avea nevoie maxima de un sistem de masurare performant care nici macar nu sare de 100 de euro.

Link spre comentariu

Aseara am facut masuratorile inainte sa plec de la serviciu si n-am avut timp sa incalzesc amplificatorul. Astazi l-am turat conform procedurilor de masurare si intr-adevar s-a cunoscut chesti asta. THD-ul la 20khz 100W in 8 ohm a cazut la o valoare de 0.01% , aproape s-a injumatatit. O sa incerc sa rezolv si zgomotul ultrasonic al placii de masura pentru o acuratete cat mai buna la masuratorile de la 20khz. Simt ca se poate chiar mai bine. Simularea imi spune ca la 20khz ar trebui sa am cam 0,002% THD-ul. Telul ar fi sa ajung Soulution si MBL-ul, aparatele cam cele mai performante in zilele noastre. Foarte greu dar nu imposibil.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pana la urma am reusit :ewryt45w Am ajuns la un THD la 20khz la 100W in 8 ohm de doar 0.0055% din care se scade THD-ul placii de masura de circa 0.0022% (la 20khz) rezultand o valoare sub 0.004%. La 1khz in aceleasi conditii THD-ul e undeva in jurul a 0.001%. Caracteristica THD-ului functie frecventa al SARA bate aproape la fel cu cel de la Soulution 710 power, masurat de Stereophile. Acum ii pun si boxele sa vad daca e vreo diferenta la ureche fata de alte amplificatoare cu distorsiuni de 10x mai mari.

Link spre comentariu
:da Victor, sunt multi electronisti si mai inteligenti si mai informati ca mine. Nu doar ca banuiesc, sunt convins ca vom vedea nu prea tarziu proiecte mai bune ca SARA-1 chiar aici pe Elforum. Deocamdata nu pot decat sa ma pregatesc cat mai bine, sa-mi astup gaurile si sa incerc sa imping si mai sus performantele. Am pe teava partial configurata deja schema care ar trebui sa aibe un THD in toata banda audio de sub 0.0005% la putere de 100W dar constrangerile legate de fizica reala impun solutii tehnice de varf si materiale ceva mai speciale. Inca nu sunt pregatit sa lucrez cu cablaje in 4 straturi, cu materiale ale carcasei fara amprenta magnetica, alimentari cu giratoare, compensari termice, etaje finale destepte, etc... Si asa am mers pe muchie de cutit la SARA dar vad ca ideea mea n-a fost proasta, aceea de a folosi in compensare bobine si condensatoare. Pare exploziv dar uite ca simularile optimiste s-au pastrat si in realitate.La prima punere sub functiune colegul meu era cu extinctorul de foc in mana. :rade: .......n-a fost nevoie, a mers brici. Deocamdata bibilesc SARA pe partea de zgomot, habar n-am avut ca zgomotul da sunetul hi-end , ca fara sa te ocupi de fundatie nu poti sa construiesti ceva solid ca sa ma exprim plastic. Idei sunt multe dar ca sa le pui in practica trebuie sa duci o munca infernala. Pe la urechi mi-au trecut zvonuri ca bagi carbuni Victore :rade: . Nu ma supar daca-mi povestesti pe privat :da
Link spre comentariu

Da . Se pare ca am " gasit " un caz particular de " compensare " care tine doar de topologia schemei , la așa zisa schema ( care circula pe net ) sub denumirea de ( semiclonă ) Halcro :) , postata și de mine pe Elforum . Îl aplic in varianta mea intr- un viitor proiect Hi-End cu bipolari , probabil după anul nou 2014 . Pana atunci lucrez la PSA600 V2.2 Am simulat in paralel varianta de compensare clasica dar si cea de compensare cu bobine . Aproape nicio diferența , schema este pusă la punct intr-un mod exceptional . Probabil ca adevăratul proiectant este un geniu .Vei vedea .

Link spre comentariu

Schema Halcro am vazut-o prima data cand ai pus-o tu pe forum , de putin timp. N-am studiat-o cu atentie dar ai dreptate, pare foarte interesanta. Halcro este singurul amplificator pana acum de care stiu ca are thd-ul in toata banda audio de sub 0,001%. Deasemenea si constructia propriuzisa a acestor amplificatoare arata ca o statie de transmisiuni militara. E foarte scump dar pare ca pretul este justificat. Legat de PSA600 , care ar fi ultima varianta ? Revenind la SARA, as vrea sa fac o remarca. Nu am un condensator electrolitic pe intrarea pozitiva, dar in schimb exista unul (echivalent ce-i drept) pe reactia negativa. Multor audiofili nu le miroase a bine asemenea condensatori in calea de semnal, complicandu-se cu circuite DCServo, dar din masuratorile pe care le-am facut nu pare ca aceste condensatoare sa limiteze drastic performantele amplificatoarelor. Daca ele genereaza distorsiun iar trebui ca acestea sa fie cu mult sub 0,001% deci practic sa nu conteze.

Link spre comentariu

Iti prezint cele doua variante de lucru , cu compensare clasica si cu compensare inductiva .

Despre compensarea inductiva gasesti foarte multe idei aici , pe site-ul lui Samuel Groner ( nu iti spun cine este sau cu ce se ocupa , gaseste singur :) ! ): http://www.sg-acoustics.ch/analogue_aud ... index.html http://www.sg-acoustics.ch/analogue_aud ... A-1_r1.pdf etc .

Referitor la cele doua scheme propuse in arhive , as fi interesat sa le analizezi si sa ne prezinti concluziile tale legate de performante : SR , THD , TID , FFT , BODE sau test de stabilitate pe sarcina capacitiva etc si sa confirmi / infirmi valorile THD declarate in schema .

Link spre comentariu

Legat de PSA600 , am ramas pe varianta MOS FET avand schema PSA600 V2.2 din atasament . Dupa ce termin proiectul PSA600 V2.2 o sa pot prezenta proiectul finalizat ( BOM , grafice etc ) si eventual un prototip functional .Inca nu sunt multumit de circuitul de limitare SOA ... mai lucrez la el .

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări