Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SARA-amplificator de inalta performanta

sk24bpo

Postări Recomandate

scormonel, faci o confuzie. Softuri precum RMAA sau DSSF3 iti masoara semnalul de pe line-in. Astfel poti analiza orice sursa de semnal. Dar si placa de sunet conectand line-out la line-in.

Incearca sa faci cateva masuratori cu placa de sunet intercaland intre iesire si intrare un simplu potentiometru.

http://audio.rightmark.org/products/rmaa.shtml

http://www.ymec.com/products/dssf3e/

Link spre comentariu

Scormonel, uite varful de gama de la Asus, Xonar Essence Dx masurat cu scule de zeci de mii de euro, de Stereophile. Nu-i nicio gluma si nicio hotie, placile de sunet noi si cat de cat bune chiar sunt demne de luat in seama. Pana si placa mea integrata in placa de baza care se intemeiaza pe Realtek HD ALC887 este mai mult decat decenta(as zice excelenta) cu un SNR de 97dB si THD de circa 0,003 %. In link ai masuratori exinse ale placii de la Xonar, care corespund intr-o proportie covarsitoare cu ce masoara lumea prin RMAA. http://www.stereophile.com/content/asus ... asurements

Link spre comentariu

Nu te imbata cu apa rece , placa aia de sunet , probabil este foarte buna pentru ascultat muzica , dar nu si pentru masuratori audio de inalta rezolutie . Masuratori realiste la nivelul de performanta al unui amplificator din categoria celor proiectate de noi este departe de performantele unor placi de sunet , chiar si cele de studio . Aminteste-ti ca nu poti vedea un semnal dreptunghiular corect la 10 KHz ca sa evaluezi stabilitatea pe sarcini capacitive ...Stabilitatea pe sarcini dificile este oricum mult mai importanta decat a treia cifra dupa virgula :) . Dar cu acea cifra iti poti manipula pe fraierii care pun botul la smecherii de marketing in supermarket-uri , educati de chinezi sa citeasca pe etichetele aparatelor audio doar performante astronomice si wati manelistici :) .Este de preferat un amarat de osciloscop clasic , chiar daca nu vezi nivelul distorsiunilor cu 2 cifre dupa virgula ! Cred ca este suficienta evaluarea performantelor din simulare si o alta evaluare cu osciloscopul ( in special a timpului de crestere ) , dar daca nu ai un sistem de masura Audio Precision sau echivalent nu te mai da dupa corcodus , ca te vede lumea cand mictionezi contra vantului ...Rade lumea de voi , auzi lume , placa de sunet = aparat de masura :rade: . De ce nu masori cu centimetrul de croitorie sau cel de tamplarie ? Poti masura si cu ceasul ...trecerea timpului . Noi avem rabdare !!!

Link spre comentariu

Este de preferat un amarat de osciloscop clasic , chiar daca nu vezi nivelul distorsiunilor cu 2 cifre dupa virgula !

De preferat este sa le ai pe amandoua. Eventual si un osciloscop digital pentru analiza FFT. Asa poti face masuratori complete.
Link spre comentariu

Ce legatura are osciloscopul si semnalul treapta cu performanta unui amplificator ? Intotdeauna este bun un osciloscop , are si el rostul sau dar in stabilirea nivelului de performanta acesta este egal cu zero. Am auzit tampenia asta cu semnalul treapta de zeci de ori, poate de sute si de fiecare data mi-a confirmat ca cel care o foloseste habar nu are ce sa masoare. Cititi aici si luati aminte ca n-o mai repet. Pur si simplu nu mai am nici chef si nici timp sa destept pe unii sau sa corectez reaua intentie a altora. Testarea cu semnal treapta nu se face pentru stabilitate ! Cu atat mai putin stabilitatea pe sarcini dificile. Testul cu semnal treapta se face la nivele mici tocmai pentru a nu interveni sarcina. In acest test se observa settling time-ul care are rolul de a arata cat de repede se stabilizeaza nivelul de performanta. Un test foarte util daca stii sa-l intelegi mai departe. Daca generezi semnal treapta pe sarcini dificile la tensiuni de iesire mari , nu faci decat sa vezi niste ringing-uri urate care nu sunt ale amplificatorului ci generate de circuitul rezonant format de reteaua Zobel si capacitatea boxei. Performantele amplificatorului se pot stabili si cu o placa de sunet performanta pe langa aparatele specializate, dar NU cu osciloscopul ! Poate saptamana asta fac si un test sweep al THD-ului ca sa vedem cum evolueaza THD-ul functie de frecventa, pana spre 20khz.

Link spre comentariu

Cititi aici si luati aminte ca n-o mai repet. Pur si simplu nu mai am nici chef si nici timp sa destept pe unii sau sa corectez reaua intentie a altora.

Nici nu ai avea cum :) . Mai intai incepe cu tine...dupa aia vedem daca ai " mana buna " !!!Te rog doar sa nu mai insisti , oricum parerea mea este ca te-ai facut de basme destul . Apropo , ai auzit de sindromul " autism selectiv " datorat stresului ? Este vorba de cei care o tin in continuu doar pe a lor si nu baga in seama sfaturile ( mai mult sau mai putin competente ) celor din jur .Iti recomand un concediu pentru relaxare :) .Stii ce este frumos la acest forum ? Peste catva ani , cand vei reciti toate aberatiile astea , vei rade cu hohote de nivelul tehnic din prezent sau de contradictiile noastre . Pentru confirmare , incearca sa citesti de la inceput toate aberatiile scrise in topicuri de mare " succes " gen TDA7294 sau AV400 etc ... Vei rade garantat !
Link spre comentariu

Catalin , n-a zis nimeni sa generezi semnal treapta cu placa de sunet. Aproape orice copil stie cum arata un astfel de semnal limitat la banda audio. Sa nu uitam ca aici avem de-a face cu un amplificator audio si nu cu unul radio. Ce sa faci cu semnalul treapta cand la intrarea amplificatorului este foarte posibil sa existe un filtru trece jos puternic, de ordin 3 sa zicem implementat imediat dupa 20khz ? Nici macar slew-rate-ul nu poti sa-l masori real . Pune un semnal treapta pe un disc CD , redbook si reda-l pe cel mai tare cdplayer. Ce o sa vezi ? Un semnal treapta distorsionat la fel ca cel generat de placa de sunet. ASta inseamna ca cdplayerul sau formatul CD nu este capabil de performante excelente, de distorsiuni mici ? Un semnal treapta contine energie la frecvente extrem de inalte , energie care n-are ce sa caute intr-un amplificator audio. Ba chiar este foarte toxica de aceea se si pune filtru la intrare. Pe noi ne intereseaza sa redam cu distorsiuni minime exclusiv banda audio. Victore nu stiu ce o sa zic peste ani daca as reciti topicul asta in caz ca va mai exista, dar acum stiu sigur ca ma facusi nebun fara ca eu sa te ating cu un fir de pai macar :rade: Consider ca n-am ce sa-ti raspund pe acest domeniu , nu sunt destul de competent, cauta si tu un alt partener de discutie care sa aibe studii in aceasta zona, io sincer nu ma pricep. Pot sa dezbat cu tine doar probleme legate de electronica atunci cand le ridici cu adevarat si nu doresti sa denigrezi.

Link spre comentariu

Victor se ia de tine ca incurci borcanele.Cd-player-ul are un filtru, ampliful are alt filtru. CDplayer-ul e capabil de un anumit SR, ampliful de cu totul altul. Si nu doar dpdv al excursiei in tensiune necesare ci pentru niste motive care tin de functionare interna, vezi IMD/TID.Nu vad de ce nu s-ar putea masura cu placa de sunet distorsiunile. Singura conditie ar fi sa ramai la partea de jos a spectrului. E.g.: N-ai cum sa estimezi THD la 20kHz cand latimea de banda e de 48kHz. Cu a doua armonica esti la limita, iar cu a 3-a dai pe dinafara.Un osciloscop arata niste chestii care placa nu le poate: raspuns la semnal dr in putere : oscilatii, conductie simultana, simetrie SR pozitiv/negativ (in caz ca te intereseaza), etc. Toate acestea nu se pot observa cu placa de sunet!Ar fi multe de zis, dar cred ca sunt suficiente aceste obsevatii.

Link spre comentariu

Victore nu stiu ce o sa zic peste ani daca as reciti topicul asta in caz ca va mai exista, dar acum stiu sigur ca ma facusi nebun fara ca eu sa te ating cu un fir de pai macar :rade:

Exclus ca eu sa te fi jignit vreodata ...sau sa fi avut o asemenea intentie . Ma refer doar la nivelul de stres pe care il percep in posturile tale si am considerat ca poate ar fi bine sa ai un concediu . Toata lumea pleaca in concediu sa se relaxeze , crezi ca toata lumea este nebuna ? Ce zici : Bora Bora , Tahiti , Hawaii sau Ibiza , aici , langa casa ? Cred ca ar fi o varianta buna si Caraibe , in Aruba ...O insula oarecare , dar cu priveliste idilica la garla , loc destul ca sa nu deranjezi pe nimeni cu cei trei copii din dotare .Ar merge si o excursie de 14 zile in Africa Ecuatoriala , la un sezon de foto , daca esti amator de senzatii tari ...
Link spre comentariu

Ma surprinde ce scandal a iesit dintr-un lucru de nimic. Ca sa nu ne mai certam, va promit ca diseara cand ajung acasa sau cel mai tarziu maine dimineata voi face niste masuratori si le voi posta aici. Mai intai voi activa codecul de pe placa de baza (nu stiu ce am nu l-am folosit niciodata) si apoi voi masura si placa de sunet (M-Audio Audiophile 192). la placa de sunet voi masura cu iesirile transformate in nesimetric prin conectarea unui fir cald la masa sa fie comparatia in concordanta. In ce priveste Asus nu am de unde lua sa o pot masura, si nici nu sunt dispus sa dau bani pe asa ceva.

Link spre comentariu

scormonel, faci o confuzie. Softuri precum RMAA sau DSSF3 iti masoara semnalul de pe line-in. Astfel poti analiza orice sursa de semnal. Dar si placa de sunet conectand line-out la line-in.

Incearca sa faci cateva masuratori cu placa de sunet intercaland intre iesire si intrare un simplu potentiometru.

La orice masuratoare electrica de pe lumea asta introduci ceva la intrare si masori ce iese. Legând intrarea cu iesirea cum spui tu, obtii un oscilator de toata frumusetea. Tu sigur ai citit ce ai scris ?!?.
Link spre comentariu
Vizitator prutus

CDplayer-ul e capabil de un anumit SR, ampliful de cu totul altul. Si nu doar dpdv al excursiei in tensiune necesare ci pentru niste motive care tin de functionare interna, vezi IMD/TID..

Luat asa, groso modo, 3 v/us slew rate la un operational care scoate un semnal de 3 v nu ar trebui sa fie totuna cu 25v/us sr la un amplificator care scoate 25v?Tda1514 e clasat neoficial in gama integratelor high end cu ai sai 14v/us, dar nu scoate decat 40w si nici nu a5 avea nevoie de mai mult.Stabilitatea e mai immportata in momentul in care s-a ajuns a sr-ul necesar.
Link spre comentariu

Scormonel,vezi tu,daca studiezi cum functioneaza o placa de sunet o sa realizezi repede ca nu are nici o treaba pe analog "line out" cu "line in".Softul RMA ii da un sunet placii de sunet ca sa-l redea,iar la urma,tot softul,citeste prin "line in" si face analiza. (iar aia e in 1 si 0).

Link spre comentariu

Scormonel,vezi tu,daca studiezi cum functioneaza o placa de sunet o sa realizezi repede ca nu are nici o treaba pe analog "line out" cu "line in".Softul RMA ii da un sunet placii de sunet ca sa-l redea,iar la urma,tot softul,citeste prin "line in" si face analiza. (iar aia e in 1 si 0).

Studiez placa de sunet de vreo 20 de ani.Toate masuratorile audio de laborator se fac pe iesire. Pe intrare doar se introduce un semnal cu parametrii impusi dintr-un generator. Si cand pun pe "line in" muzica din ceva cum de aud in boxe ?. Uimeste-ma te rog cu un raspuns destept.
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări